23.3.17

Ξεκινά διάλογος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Πρωτοβουλία διαλόγου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αναλαμβάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με σκοπό οι προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά να είναι όχι μόνον τεκμηριωμένες προς όφελος του αγροτικού κόσμου, αλλά και προϊόν ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. 
Η ΚΑΠ έχει υποστεί διάφορες μεταρρυθμίσεις, εκ των οποίων η τελευταία αποφασίστηκε το 2013 και εφαρμόστηκε το 2015. Έκτοτε έχει μεταβληθεί σημαντικά το περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτή η μεταρρύθμιση, που σε συνδυασμό με νέες προκλήσεις όπως το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευσή της, προκειμένου να καταστεί δικαιότερη και πιο συνεκτική με άλλες πολιτικές της ΕΕ.
Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της ΕΕ για το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί διαβούλευση διάρκειας τριών μηνών στη βάση ενός ερωτηματολογίου για τον απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν σε δημόσια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2017.
Το υπουργείο καλεί πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς φορείς, αλλά και επιμέρους συλλογικότητες να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους έως τις 15 Μαϊου. 
Η δήλωση συμμετοχής στην ομάδα εργασίας και στο διάλογο θα γίνει αποκλειστικά στο email npapathanasiou@hq.minagric.gr
Τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως έχουν αποτυπωθεί έως σήμερα, είναι μεταξύ άλλων: η σύγκλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η άρση των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει η διατήρηση της ιστορικότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στο αγροτικό επάγγελμα, η αλλαγή του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τρόπο που να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις εθνικές πολιτικές αγροτικών προϊόντων και η διαχείριση κρίσεων και οι κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην μετά το 2020 εποχή. in.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Επίκαιρος όσο ποτέ ...


Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο κακοί του κόσμου με βασάνισαν. Καταγγελίες Μαζιώτη - Ρούπα για το παιδί τους

Τέρατα καταγγέλλουν ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα με νέα τους επιστολή. Το ζευγάρι με το κείμενο του ζητάει την μεταγωγή του στην Καλαμάτα για να παραστεί στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στις 05.04.2017 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας που θα εκδικαστεί η υπόθεση της επιμέλειας του παιδιού του.

Οι Μαζιώτης -Ρούπα  κάνουν λόγο για εγκλεισμό του παιδιού τους σε ψυχιατρείο αλλά και για βασανισμούς τους οποίους εκμυστηρεύτηκε ο γιος τους στην μητέρα του Πόλα Ρούπα.

"Όταν η μητέρα του το ρώτησε για το ψυχιατρείο, το ίδιο αρχικά δεν μιλούσε. Έδειχνε νευρικό και κλεινόταν στον εαυτό του. Κάποια στιγμή το ρώτησε ξανά. Το παιδί πριν απαντήσει, ρώτησε τη μητέρα του τι της έκαναν της ίδιας. Αυτή του απάντησε πως δεν της έκαναν τίποτα ούτε πρόκειται να της κάνουν κακό.

Τότε το παιδί ομολόγησε ότι για δυο μέρες, δύο άνθρωποι, ένας άντρας και μια γυναίκα που χαρακτήρισε τους πιο ‘‘κακούς του κόσμου’’, του φώναζαν και το χτύπησαν. Το παιδί μας το βασάνιζαν, το τρομοκρατούσαν, το κακοποιούσαν συστηματικά και βάση σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο που το παιδί για καιρό δεν ήθελε να μιλήσει για αυτό. Ανησυχούσε για την μητέρα του, πράγμα που δείχνει ότι το εκβίαζαν ότι η ίδια θα πάθει κακό".
Μάλιστα, κάνουν λόγο για "φακέλωμα" του 6χρονου γιου της από την αντιτρομοκρατική. "Το παιδί μας κρατήθηκε από την «αντιτρομοκρατική» υποβλήθηκε σε ανάκριση, Πέρασε σήμανση και φακελώθηκε ως μελλοντικός «τρομοκράτης» ( στα χέρια του υπήρχαν ακόμα τα μελάνια-σημάδια της σήμανσης την Κυριακή 8-1-2017 όταν αφέθηκε ελεύθερο και πήγε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η μητέρα του)".
Οι ίδιοι καταλήγουν ζητώντας "να παραστούμε στο δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 05.04.2017 και θα εκδικάσει την υπόθεση της επιμέλειας του παιδιού μας. Είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει οριστικά ο πόλεμος εναντίον του. Είναι ο μόνος δρόμος για να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά το παιδί μας από κάθε είδους απειλή".
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Με το πενάκι του ΚΥΡ


Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αθανάσιος Διάκος και η ....Παλιοκατερίνη από την Σέλιανη...

Αγνωστες πτυχές της Ελληνικής ιστορίας !!!

Στην ανήσυχη εκείνη προεπαναστατική εποχή που είχε φουντώσει ο αγώνας για λευτεριά ,οι αισθηματικές ιστορίες ήταν μέρος της καθημερινότητας. 
 
Ο Διάκος και ο Γούλας έτυχε να αγαπήσουν την ίδια γυναίκα, την ωραία Κατερίνη από τη Σέλιανη, το σημερινό χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας . 
Το πραγματικό της όνομα ήταν Κατερίνη Σπύρου ή Ξυστρή. 
 
Νέα, μόλις 18 χρονών είχε ξετρελάνει όλα τα παλικάρια της περιοχής, ένας απ΄αυτούς ήταν και ο Γούλας, πρωτοπαλίκαρο του Σκαλτσά που ζήτησε να την παντρευτεί. 
Αλλά τον ίδιο καιρό την πολιορκούσε και ο Διάκος που ήταν όπως είπαμε πολύ όμορφος, κατά τις αντιλήψεις της ανδρικής ομορφιάς της εποχής εκείνης. 
Η Κατερίνη προτίμησε το Διάκο και έγινε ο αρραβώνας τους. Ο Γούλας δεν μπόρεσε να δεχτεί τη περιφρόνηση και γύρευε αφορμή για να εκδικηθεί, όπως και έκανε με άνανδρο και μπαμπέσικο τρόπο. 
Τη συκοφάντησε και την διέσυρε ηθικά με σκηνοθετημένη πλεκτάνη στο Διάκο, την ξευτέλισε με δόλιο και πανούργο τρόπο, έτσι ώστε ο Διάκος να τον πιστέψει και να την εγκαταλείψει. ʼδοξο ήταν το τέλος της πανέμορφης Κατερίνης, η οποία από τον καημό της τρελάθηκε και της κόλλησαν το εξευτελιστικό παρατσούκλι «παλιοκατερίνη». Ξεφυλλίζοντας τις προσωπικές στιγμές του ήρωα συναντάμε το Διάκο λίγο πριν το ολοκαύτωμα της Αλαμάνας να έχει συνδεθεί με μία όμορφη κοπέλα από την Λιβαδειά που την έλεγαν Βενετσάνα. 
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες γι αυτή. Είναι όμως ιστορικά εξακριβωμένο ότι λίγο πριν την έκρηξη της Επανάστασης ήταν επίσημα αρραβωνιασμένος με μια κοντζαμπασοπούλα της Λιβαδειάς, τη Ρόζα ή Ρωξάνη, κόρη του άρχοντα Γιάννη Φίλυνα που αργότερα, όταν σκοτώθηκε ο Διάκος, παντρεύτηκε ένα πλούσιο Αθηναίο, τον Σπύρο Ζαχαρίτσα (εγκυκλ. Γιαννίκος & Σία, Τόμος 3ος, σελ. 186-187).
 
Η Παλιοκατερινη από την Σέλιανη.   

* (Αφήγηση στον γράφοντα από την  Ασπασία Συζ. Κων. Κολοκύθα)
 
Το σημερινό χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας  την εποχή της Τουρκοκρατίας έφερε το όνομα Σέλιανη και ήταν ένα από τα χωριά του Δήμου Ομιλαίων.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων σε δυσπρόσιτη περιοχή όπως άλλωστε τα περισσότερα χωριά εκείνης της εποχής ,τα οποία κτίζονταν σε ορεινές περιοχές προκειμένου οι κάτοικοι τους να αποφύγουν την συμβίωση τους με τους Τούρκους καταχτητές .
Μία από τις οικογένειες της Σέλιανης ήταν η οικογένεια Σπυρίδωνος από τις ποιο πλούσιες του χωριού.
Η Κατερίνη Σπυρίδωνος ήταν μια τυπική νοικοκυρά , πανέμορφη κοπέλα όταν σε ηλικία 18 ετών την γνώρισε ο Ήρωας της επανάστασης Αθανάσιος Διάκος ,ο οποίος κεραυνοβολήθηκε από την ομορφιά της .
¨Ήταν την εποχή που ο Αθανάσιος Διάκος είχε πετάξει τα ράσα γύρω στα 1790 και ήταν μπουλουξής κτυπώντας τους Τούρκους στη ευρύτερη περιοχή με λημέρι τα βουνά της Σέλιανης.
Από το λημέρι του κατέβαινε στη Σέλιανη πολλές φορές για να προμηθευτεί τα αναγκαία τρόφιμα για το μπουλούκι του .
Εκεί γνώρισε την Κατερίνη την οποία την ερωτεύθηκε τρελά .
Την ζήτησε από τους γονείς της ,αρραβωνιάστηκαν και από τότε με συνοδεία το πρωτοπαλίκαρο του μπαινόβγαινε στο σπίτι της.
Κάποια μέρα έφθασε στο σπίτι της μόνος του το πρωτοπαλίκαρο του Διάκου ,τις έδειξε κάποιο πειστήριο και τις είπε ότι ο Διάκος ήταν βαριά άρρωστος ,και ήταν επιθυμία του να την συναντήσει.
Χωρίς να το σκεφθεί η Κατερίνη τον ακολούθησε στη θέση Στεφάνι - Γούρνα όπου ήταν το λημέρι του Διάκου.
Όταν την είδε ξαφνικά μπροστά του ο Διάκος έγινε έξω φρενών δεν δέχτηκε καν να ακούσει τον λόγο της επίσκεψης της. ʼρχισε να την κτυπά αλύπητα μέχρι που έπεσε λιπόθυμη στο έδαφος. Της έσκισε τα ρούχα την άφησε γυμνή και με ένα ψαλίδι που κούρευαν τα πρόβατα οι βοσκοί της περιοχής τις έκοψε τα μαλλιά και την έδιωξε να πάει πάλι πίσω στη Σέλιανη.
Η Κατερίνη ολόγυμνη και κουρεμένη γεμάτη ντροπή ρίζωσε στο μεγάλο βράχο πάνω από το χωριό που λεγόταν παραθύρα και πέρασε όλη την νύχτα εκεί..
Το πρωί που ξημέρωσε, κάποιος χωριανός που περνούσε από εκεί ανεβαίνοντας για τον κάμπο την βρήκε σε αυτή την άθλια κατάσταση .Η Κατερίνη κλαίγοντας του είπε όλη την ιστορία παρακαλώντας τον να την μεταφέρει στο χωριό .Αυτός λύγισε από το άθλιο θέαμα της Κατερίνης και αποφάσισε να την οδηγήσει στη Σέλιανη .
Στα πρώτα σπίτια του χωριού κρύφθηκε και ο χωριανός πήγε και της έφερε μερικά ρούχα για να ντυθεί.
Η Κατερίνη μέσα από τα στενά σοκάκια της Σέλιανης έφθασε στο σπίτι της, ο πατέρας της και τα αδέλφια της αρνήθηκαν να την δεχτούν στο σπίτι γιατί όταν ξεκίνησε να ακολουθήσει το πρωτοπαλίκαρο του Διάκου την είχαν προειδοποιήσει ότι αν κάτι δεν πάει καλά να μην τολμήσει να επιστρέψει στο πατρικό σπίτι γιατί την εποχή εκείνη τα ήθη ήταν αρκετά σκληρά απαγορευόταν στις ανύπαντρες κοπέλες να βγουν από το σπίτι χωρίς την συνοδεία του πατέρα ή κάποιου αδελφού.
Όλο το χωριό γύρισε την πλάτη στη Κατερίνη γιατί θεωρούσαν ότι ατίμασε την οικογένεια της και δεν έβρισκε μέρος να κοιμηθεί ούτε σε στάβλο. Η Κατερίνη βρήκε καταφύγιο για λίγο καιρό στο υπόστεγο της Εκκλησίας και τις πήγαινε κρυφά φαγητό η γειτονιά γύρω από την Εκκλησία..
Η Κατερίνη προσπάθησε να μαλακώσει την οργή της οικογένειας της αλλά μάταιος κόπος ,αυτοί ήταν αμετάπειστοι .
Τελικά υπέκυψε στις νυχτερινές επισκέψεις των νέων του χωριού ,προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία για την επιβίωση της . Μέσα στη δυστυχία της και την απόρριψη της από την μικρή τοπική κοινωνία ,έκανε ακόμη ένα μοιραίο λάθος ,πλημμυρισμένη από μίσος για την οικογένεια της ,τον Διάκο και όλο το χωριό αποφάσισε να εκδικηθεί.
Βρήκε καταφύγιο στα Τουρκοαλβανικά αποσπάσματα που τριγυρνούσαν στη περιοχή δίνοντας τους πληροφορίες για τους επαναστάτες και τα λημέρια τους.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έφθασε στα Γιάννενα και παρουσιάσθηκε στον Αλή Πασά και μπήκε στο χαρέμι του.
Ο Αλή Πασάς όμως είχε το προνόμιο να έχει πάντα αυτός την (πρώτη φορά )κάθε κοπέλας ,η φήμη της Κατερίνης είχε φθάσει στο χαρέμι και δεν καταδέχτηκε να πλαγιάσει μαζί της .
Πανούργος όπως ήταν ο Αλή Πασάς της πρότεινε να προσφέρει τις υπηρεσίες τις στο άτομο του και αυτή θα είχε όλα τα προνόμια που είχαν την εποχή εκείνη οι έμπιστοι του Πασά.
Με αρκετά χρήματα στην τσέπη η Κατερίνη ανέλαβε τον ρόλο της καταδότριας στη περιοχή της για άτομα που κινούνταν ενάντια στην εξουσία του αλλά ταυτόχρονα να εργάζεται και σαν προαγωγός στέλνοντας παρθένες κοπέλες στο χαρέμι του.
Κατόπιν υποδείξεως της Κατερίνης οι Αλβανοί προσπάθησαν να απαγάγουν κάποια κοπέλα στη Σέλιανη αλλά απέτυχαν ,δεν έγινε όμως το ίδιο και στο χωριό Αργύρια .
Εκεί έκλεψαν και οδήγησαν στο χαρέμι του Αλή στα Γιάννενα μια πανέμορφη κοπέλα την Βασιλική Μπαλτσάκη.
 
Αυτή η απαγωγή έμεινε στην ιστορία μέσα από το στίχο αγνώστου στιχουργού που λέει τα εξής:
 
Βασίλωμ΄ποιος σε πρόδωσε στ΄αλή πασά τα χέρια
Ο Κώστας το Βλαχόπουλο και η Σπυριδοκατερίνη.
 
 
Σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά όταν η Κατερίνη υπέδειξε στους Αλβανούς το σπίτι της Μπαλτσάκη έφυγε τρέχοντας προς το δάσος όπου και κρύφθηκε , ψάχνοντας να την βρουν μετά οι αλβανοί συνελάμβαναν και ανέκριναν όποιο κάτοικο της περιοχής έβρισκαν μπροστά τους. 
Κάποια στιγμή έπιασαν και το Βλαχόπουλο ο οποίος αναγκάσθηκε να υποδείξει το μέρος όπου κρυβόταν η Κατερίνη και εκεί την συνέλαβαν οδηγώντας την πάλι στα Γιάννενα. Εδώ τελειώνει η ιστορία της Κατερίνης χωρίς να διασωθεί έως σήμερα η συνέχεια της ζωής της Κατερίνης που πέρασε στην ιστορία σαν Παλιοκατερίνη από την Σέλιανη.

Β.Μ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ! ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ !!!

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. 

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.

Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα.

Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.

Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών.

Ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου πείθεται και ζητά τη βοήθεια των Μανιατών, που στέλνουν στην πόλη 150 άνδρες, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη (20 Μαρτίου).
Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας.

Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.

Αμέσως μετά, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Γιατράκος ξεκινούν για τον Μιστρά και τη Μονεμβασιά, ενώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες για την Καλαμάτα.
Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης.
 Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του.
Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό. 
Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.
Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα.
 Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.
Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι Πελληνεύς ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.
Η Προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας».
Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής: Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.
Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.
Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας.
Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. 
Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.
Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.
Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας. 

1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. 
Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου 

Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 - O μύθος της 25ης Μαρτίου 1821 και της Αγίας Λαύρας

ΟΘΩΝ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
«Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25 Μαρτίου, λαμπρά καθ' εαυτήν εις πάντα Έλληνα διά την εν εαυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ' αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ».

Εν Αθήναις τη 15η Μαρτίου 1838
ΟΘΩΝ

Ο επί των εκκλησιαστικών κτλ.
Γραμματεύς της Επικρατείας
Γ. ΓΛΑΡΑΚΗΣ


Ο θρύλος της Αγίας Λαύρας
Το οθωνικό διάταγμα, με το οποίο ορίστηκε αυθαίρετα η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του Εικοσιένα στις 25 Μαρτίου, αργότερα, μετά από χρόνια, το συμπλήρωσαν τόσο η κληρική παράδοση, όσο και η λόγια παράδοση των προκρίτων και ολοκλήρωσαν έτσι την πλαστογράφηση του Εικοσιένα. Αυτές τοποθέτησαν την επανάσταση στη μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων και επέλεξαν τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη μονή αυτή, στις 25 Μαρτίου. 
Αυτό είναι ένα ιστορικό ψέμα, που έγινε θρύλος. 
Γιατί είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι η Επανάσταση άρχισε πριν τις 25 Μαρτίου και ότι ο Π. Π. Γερμανός δε σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου, γιατί την ημέρα αυτή δε βρισκόταν στην Αγία Λαύρα, αλλά στα Νεζερά (Αίγιο) της Αχαΐας, όπως ο ίδιος γράφει στα απομνημονεύματά του. Αλλά και τα τεκμήρια που υπάρχουν διαψεύδουν το θρύλο αυτό, καθώς και οι ιστορικοί της εποχής εκείνης Σ. Τρικούπης, Ι. Φιλήμων, G. Finlay στους οποίους θα αναφερθούμε παρακάτω.
Το πλάσιμο του θρύλου αυτού έχει την αφορμή του στο εορτασμό της Εθνικής Γιορτής στις 25 Μαρτίου, που αυθαίρετα ορίστηκε από το οθωνικό διάταγμα στις 15.3.1838. 
Κατά τους ιστορικούς της εποχής εκείνης έχει την αφετηρία του στη μετάβαση των δύο Επισκόπων Παλιών Πατρών Γερμανού και Κερνίτσης Προκόπιου μαζί με τους προεστούς της Αχαΐας, από τα Καλάβρυτα στη Μονή της Αγίας Λαύρας στις 10.3.1821, που έγινε αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλειά τους, να κρυφτούν για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους.
Ο Π. Πατρών Γερμανός μάλιστα, στη σύσκεψη του Aιγίου, διαφώνησε με την επαναστατική στρατηγική των Φιλικών.
 Όταν στις 21 Μαρτίου δίνονταν οι μάχες στους δρόμους της Πάτρας με αρχηγό τον τσαγκάρη Παναγιωτάκη Kαρατζά, ο Γερμανός λούφαζε με τους προεστούς στη μονή Ομπλού.
 Εκεί δολοφόνησαν τον Καρατζά, λίγους μήνες μετά στις 4 Σεπτέμβρη, οι Kουμανιωταίοι, άνθρωποι δικοί του (Βλ. N. Bαρδιάμπαση, Π. Kαρατζάς: ο τσαγκάρης που ξεκίνησε την Eπανάσταση του 1821, «Eλευθεροτυπία», 3-7-1993).
Όμως, ύστερα από 19 χρόνια, πρόκριτοι και αρχιερείς διαστρέβλωσαν τους πραγματικούς λόγους της μετάβασης αυτής και παραποίησαν την αλήθειά τους. Απέδωσαν την άφιξη του Γερμανού και των άλλων, στις 10.3.1821, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην κήρυξη της Επανάστασης και έπλασαν το μύθο της ύψωσης της σημαίας της Επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας από τον Π.Π. Γερμανό στις 25 Μαρτίου. Κίνητρο του μύθου αυτού ήταν να περιβληθούν αυτές οι κοινωνικές ομάδες, οι προεστοί και το ανώτερο ιερατείο, με την τιμή ότι αυτές είχαν αρχίσει τον Αγώνα και είχαν πρωτοστατήσει σ' αυτόν, και να μοιραστούν έτσι τη δόξα από τους πραγματικούς αγωνιστές και δημιουργούς του Εικοσιένα και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ αυτές οι ομάδες ήταν απούσες από την Επανάσταση και αντέδρασαν έντονα και επικίνδυνα στην προετοιμασία της Επανάστασης και την κήρυξή της. Έτσι ολοκλήρωσαν την πλαστογράφηση της Επανάστασης του Εικοσιένα, καλύπτοντάς την, για πολιτική και κοινωνική σκοπιμότητα, με θρησκευτικό μανδύα. Ιερή η ημέρα της 25ης Μαρτίου που ξεκίνησε η Επανάσταση, η εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ιερός ο τόπος από τον οποίο ξεκίνησε, η μονή της Αγίας Λαύρας. Και ιερό το χέρι που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, αυτό του επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Ο μύθος του ελληνοχριστιανισμού και του «Θεού της Ελλάδος» απαιτούσε για την Επανάσταση, μια ιερή ημερομηνία όπως αυτή του Ευαγγελισμού, ένα μοναστήρι και έναν επίσκοπο και τα στρίμωξε όλα αυτά σε ένα παραμύθι που μπάζει από παντού. Είναι γνωστό, πως σε προγενέστερες ημερομηνίες είχαν ξεσηκωθεί τα Καλάβρυτα, η Βοστίτσα, η Καρύταινα, η Καλαμάτα, το Γύθειο, τα Σάλωνα και ο Πραστός.
O ίδιος ο Π. Πατρών Γερμανός δεν αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που έγραψε στα τελευταία του και πρωτοκυκλοφόρησαν το 1837, λέξη για την υποτιθέμενη συγκλονιστικότερη στιγμή της ζωής του.
Η προφανούς σκοπιμότητας επινόηση της ημερομηνίας αυτής, που τίποτα δεν δικαιολογεί την συμπερίληψή της στις δέλτους της Ιστορίας, προήλθε το 1835 από τον Κωλέττη και υλοποιήθηκε το 1838 (Β. Σφυρόερα, “Η επέτειος της Εθνεγερσίας“, “Καθημερινή-Επτά Ημέρες”, 1-3-2001).
Ο Σπ. Τρικούπης είχε το θάρρος να παραδεχθεί: “Ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα, ότι εν τη μονή της Αγ. Λαύρας ανυψώθη κατά το πρώτον η σημαία της Ελληνικής Επαναστάσεως…” ( “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως”, τ. Α΄, σ.312, εκδ. Β΄).
Ο Ι. Φιλήμων αποκαλεί τον μύθο της Λαύρας “ψεύδος παχυλόν” (”Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρείας”, τ.Γ΄, σ.22-1834). Ο καθηγητής Απ. Β. Δασκαλάκης ομολογεί: “…ουδέν επαναστατικόν γεγονός εσημειώθη εν τη Μονή της Αγίας Λαύρας. Κατά την 25ην Μαρτίου ουδείς ευρίσκετο εν Λαύρα…” “Πως εκηρύχθη η Επανάστασις εις την Πελοπόννησον”. “Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά”, 1962″).
Όσοι αναζητούν την παντιέρα του Γερμανού, βρίσκουν σανίδα σωτηρίας στον Γάλλο Φ. Πουκεβίλ, ο οποίος, καίτοι απών, περιγράφει την τελετή μελοδραματικά αλλά χωρίς ημερομηνία στην “Ιστορία…” του (1824). 
Η εγκυρότητα της μαρτυρίας του Πουκεβίλ, βυθίζεται στα νερά του Ευρώτα μαζί με τους κύκνους και τα ποταμόπλοια που ο ευφάνταστος Γάλλος είδε χωρίς να έχει ταξιδέψει ακόμη στη Λακωνία, αφού έγραψε αιχμάλωτος στην Τριπολιτσά το “Voyage en Moree…“(1805). 
Ο κληρικόφρων Πουκεβίλ φαντασιωνόταν πως οι Άγγλοι, Γερμανοί και Ελβετοί ιερωμένοι ξεσήκωσαν τους φιλέλληνες συμπατριώτες τους στέλνοντάς τους να πολεμήσουν στην Ελλάδα!
Απάντηση σ’ αυτή του την πλάνη πήρε από τον δρα Albert Schott («Erlauternder Nachtrag zu Pouqueville’s ‘Geschichte der Wiedergeburt Griechenlands’»-τ. 4ος, Χαϊδελβέργη 1825), πρόεδρο του φιλελληνικού κομιτάτου Στουτγκάρδης που υποστήριξε τον κοσμικό χαρακτήρα του φιλλεληνισμού, υπογραμμίζοντας πως κανένα χριστιανικό κράτος ως κράτος δεν βοήθησε την Επανάσταση πριν το Ναυαρίνο. Την ωμή πραγματικότητα παρουσίασε ο Τάκης Σταματόπουλος («Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός χωρίς θρύλο»- 1958), γράφοντας πως στη Λαύρα, όχι μόνο δεν σηκώθηκε καμμιά σημαία αλλά εκεί, όπως το περιγράφει κι ο Φωτάκος, εκδηλώθηκε ο φόβος των κοτζαμπάσηδων, που ψάχνανε που θα κρυφτούνε, και η προσπάθειά τους για ματαίωση της Επανάστασης. Μάλιστα είχανε φροντίσει παλιότερα να κλείσουνε τον Παπαφλέσσα που υποδαύλιζε την ιδέα, στην μονή Σιδηρόπορτας (το αναφέρει ο Κ.Δεληγιάννης), απ’ όπου βγήκε στις 22 Μαρτίου. Είναι μάλιστα γνωστό πως ο Γερμανός ενοχλήθηκε από την επαναστατική ορμή του Παπαφλέσσα και τον αποκάλεσε: «Άνθρωπο απατεώνα και εξωλέστατο» που φρόντιζε «να ερεθίση την ταραχήν του έθνους».
Για να μην αδικηθεί ο δεσπότης, πρέπει να επισημανθεί πως όντως ο ιδιωτικός βίος του αρχιμανδρίτη ήταν έκλυτος.
Διάδοση και χάλκευση του θρύλου
Ο θρύλος της μονής της Αγίας Λαύρας δεν πρέπει να είχε κυκλοφορήσει πριν από την έκδοση του οθωνικού διατάγματος στις 15.3.1838. Και αυτό γιατί οι αδίστακτοι συντάκτες του θα τολμούσαν να θεωρήσουν στο διάταγμά τους το θρύλο αυτό ως ιστορικό γεγονός, όπως τόλμησαν και πλαστογράφησαν την ημέρα έναρξης της Επανάστασης του Εικοσιένα.
Σύνταγμα, κατά την οθωνική τυραννία, δεν υπήρχε, που θα εγγυόταν τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Κι αυτοί, με την αλαζονεία της δύναμής τους, ήταν ασύδοτοι και κυνικοί στη λήψη των αυταρχικών αποφάσεών τους με έκδοση βασιλικών διαταγμάτων. Οι αγωνιστές του Εικοσιένα ήταν σε εξοντωτικό διωγμό. Ποιοι και σε ποιον να διαμαρτυρηθούν για το ανοσιούργημα της πλαστογράφησης του Εικοσιένα με την οθωνική τρομοκρατία;
To 1840 ο θρύλος αυτός κυκλοφόρησε, αλλά δεν είχε ελεγχθεί, κατά τον ιστορικό Ι. Φιλήμονα.
Η διάδοση του θρύλου αυτού βοηθήθηκε από τη ζωγραφική του Θ. Βρυζάκη (1814 - 1878) «Υψωσις της σημαίας της Επαναστάσεως εις την Αγίαν Λαύραν», που είναι φανταστική και φιλοτεχνήθηκε το 1851.
Ο θρύλος διαδόθηκε πλατιά ύστερα από το 1854.
Ακόμη και μερικοί ιστορικοί, που δε στάθηκαν στο ύψος του τίτλου του ιστορικού, που το αίτημά του είναι η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, με το χρέος να την αποκαλύψουν και να την προβάλουν, μπήκαν στο λούκι της οργανωμένης, με ευρύ δίκτυο, παραχάραξης του Εικοσιένα. 
Αυτοί αποσιώπησαν ή παραποίησαν τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, που διαψεύδουν το θρύλο της Αγ. Λαύρας και τον παρουσίασαν σε σχολικά βιβλία, σε ιστορίες, εγκυκλοπαίδειες και άρθρα τους, ως αλήθεια ιστορική. Ενώ το χρέος τους προς την ιστορική αλήθεια, εάν ήταν άξιοι του τίτλου του ιστορικού, είναι να φέρουν στο φως τις ιστορικές πηγές, που διαψεύδουν τεκμηριωμένα το θρύλο αυτό και να πρωτοστατήσουν για την αποβολή του από την ιστορία.
 Προέχει η ιστορική αλήθεια και όχι τα συμφέροντα των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων που διακινούν και συντηρούν το θρύλο αυτό, ούτε και αν θιγεί το κύρος της εκκλησίας με την αποβολή του θρύλου αυτού από την ιστορία. 
Γιατί, η ιστορική αλήθεια συμβάλλει στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, της ορθής αντίληψης για την κοινωνική πραγματικότητα και της ορθής κρίσης για τα πολιτικά πράγματα που συμβαίνουν και εξελίσσονται γύρω μας και τα οποία βιώνουμε, ώστε η ορθότητα της κρίσης αυτών να διαμορφώνει σωστά τις πολιτικές μας και κοινωνικές μας πεποιθήσεις, για την ωφέλεια όλου του λαού και του έθνους.
Τέλος ακόμα και στην περίπτωση που δεχτούμε την άποψη ότι, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είχε προαποφασίσει το 1820, ως επίσημη ημερομηνίας κήρυξης της ελληνικής επανάστασης την 25η Μαρτίου, ή ότι ο Π. Π. Γερμανός ευλόγησε την επανάσταση με την κουμπούρα στο κεφάλι, το γεγονός αυτό δεν αλλάζει την τελική διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.


Πηγές: rizospastis.gr | roides.wordpress.com

Read more » Διαβάστε περισσότερα...

22.3.17

Δεν τον πάει φέτος.

Δεν είναι η χρονιά του Γ. Λιάγκα. Δεν του πάει τίποτα καλά. Τουλάχιστον σ΄αυτά που φαίνονται και μαθαίνουμε.

 Πρώτα απ΄όλα η τηλεοπτική σαιζόν ξεκίνησε με ένα διαζύγιο.  
Έφυγε, τον …έφυγε. Δεν είναι μαζί με τη Σκορδά.
Μετά : Το τηλεπαιχνίδι «Lucky room» που παρουσιάζει τώρα κάθε μέρα μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σημειώνει χαμηλά ποσοστά, αφήνοντας αδιάφορο το τηλεοπτικό κοινό. (Θα γυρίσει πάλι Σάββατο).
Το Κυριακάτικο μουσικό τάλεντ σώου «
Rising star» υπερέχει σε τεχνολογία, εφέ κλπ, αλλά ο σίφουνας του «Survivor» από τον Αγ. Δομίνικο δεν αφήνει πλέον περιθώρια. Μόνο στις διαφημίσεις παίρνει «ανάσα»
Και σαν έφταναν αυτά τα επαγγελματικά, ήρθαν και τα συνδικαλιστικά. Τιμωρήθηκε με 18 μήνες διαγραφή από την Ένωση Συντακτών Η.Ε.Α. για τη διαφήμιση με το τυρί. Το καταστατικό της ΕΣΕΗΑ απαγορεύει κάτι τέτοιο, εκτός κι αν πρόκειται για κοινωφελείς σκοπούς. Κι αυτό δεν ήταν κάτι τέτοιο φιλανθρωπικό κλπ.
Α… Να μην το ξεχάσω.  Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η μήνυση της Αθ. Νέγκα που την είπε , όπως την είπε, από μικροφώνου.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Ακάθεκτος ο Γερούν παρά το σάλο απ΄τις δηλώσεις του

Συνεχίζει ο Γερούν. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. 

Σεξιστή τον ανεβάζουν, άξεστο τον κατεβάζουν. 

Κι αυτός ατάραχος παρά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

Έντονη κριτική και από ευρωβουλευτές δέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει δήλωση σε Γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια».
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, όπως επισημαίνεται στην «Καθημερινή», δέχτηκε έντονες επικρίσεις από ευρωβουλευτές που χαρακτήρισαν «προσβλητικά» και «άξεστα» τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη μέλη του νότου, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει.
 Ένας άλλος Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων ο  Έρνεστ Ούρτασουν χαρακτήρισε “ατυχή” τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup».
Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.
Σύμφωνα με το απόσπασμα της συνέντευξης στην FAZ που αναδημοσιεύουν οι “Financial Times” ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει:
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Όμως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».
Κι έχεις και τον Σόυμπλε. «Ναι έχει δίκαιο ο Γερούν». Τι τους λες τότε. Γράφεις καμιά 10αριά σχόλια να τα στείλεις στη γυναίκα του.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Ερντογάν: Κανένας Ευρωπαίος δεν θα κυκλοφορεί με ασφάλεια στους δρόμους

Νέα πρόκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αυτή τη φορά, προειδοποίησε πως οι Ευρωπαίοι σε όλον τον κόσμο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους, αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι.
«Αν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα σημείο της Γης δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους. Εμείς, ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», είπε σε εκδήλωση για δημοσιογράφους στην Άγκυρα, όπως αναφέρει το Euro2day.
Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με τη Γερμανία και την Ολλανδία, μετά την απόφαση των δύο χωρών να απαγορεύσουν τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων σε εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τη στήριξη προς τον Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.
Τούρκος υπουργός για το προσφυγικό: Καταρρέει η συμφωνία με την ΕΕ
Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση.
Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα.

real
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Το σάλπισμα του έκτου Αγγέλου της Αποκάλυψης και τα γεγονότα που ακολουθούν…

«Και ο έκτος άγγελος εσάλπισε και ήκουσα φωνήν μια εκ των τεσσάρων κεράτων του θυσιαστηρίου του χρυσού του ενώπιον του Θεού…» 
 
Όταν σάλπισε ο έκτος Άγγελος, ο Ιερός Ευαγγελιστής Ιωάννης ακούει μια φωνή να βγαίνει από τα τέσσερα κέρατα του ουρανίου θυσιαστηρίου. το οποίο βρίσκεται ενώπιον του Θεού.
…Η λύση των τεσσάρων αγγέλων στον ποταμό Ευφράτη, που στέλλονται για να σκοτώσουν το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι καθαρά μία συμβολική, οπτασιακή εικόνα, που θέλει να μας δηλώσει κάτι. Τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν θα το κάνουν οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι του ουρανού, χρησιμοποιώντας μάλιστα και πολυάριθμο ιππικό – τεθωρακισμένα, αλλά θα είναι παγκόσμιο ανθρώπινο μακελειό πολλών εθνών, όπως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός βέβαια θα είναι πιο φρικτός, διότι σήμερα έχουμε σύγχρονα, πυρηνικά όπλα, που δύναται να σκοτώσουν όντως το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Συνεπώς, εδώ ο Θεός δια του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ίσως θέλει να μας πει ότι αιτία του πολέμου αυτού θα είναι ο Ευφράτης ποταμός και τα νερά του ή ίσως ο χώρος και το κέντρο, που θα λάβει μέρος ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι τα μέρη που εκπηγάζει και περνά ο Ευφράτης ποταμός, δηλαδή η Τουρκία, η Μ. Ασία, η Συρία, το Ιράκ, ίσως και το Ιράν, διότι ο Ευφράτης χύνεται στον Περσικό κόλπο, που συνορεύει με το Ιράν.
…Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέγει ότι τα στρατεύματα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου θα φθάσουν μέχρι τη Συρία και το Ισραήλ. «Θα έρθει καιρός, που θα κατέβει το ρωσικό για να πηγαίνουν στους Εβραίους εκεί που θα γίνει πόλεμος και θα πλέξει το τριότικο δαμάλι. Θα είναι τακτικός στρατός. Απ’ αυτόν δεν θα πάθετε τίποτα. Αλλά από το ρέμπελο θα πάθετε πολλά. Αν περάσει από την Αυλώνα, χαρά στην Μακεδονία. Αν περάσει από την Μακεδονία, δηλαδή από την Εγνατία οδό, αλλοίμονο στην Μακεδονία. Θα γίνει μεγάλο κακό».
Ο Όσιος Παϊσιος έλεγε ότι: «Η Μέση Ανατολή θα γίνει γήπεδο πολέμων, στους οποίους θα λάβουν μέρος και οι Ρώσοι[…] Στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος πόλεμος μεταξύ των Ρώσων και των Ευρωπαίων (ΝΑΤΟ) και θα χυθεί πολύ αίμα. Η Ελλάδα δεν θα έχει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα της δοθεί η Κωνσταντινούπολη, όχι γιατί μας ευλαβούνται οι Ρώσοι, αλλά γιατί δεν θα βρίσκουν άλλη καλύτερη λύση και θα καταλήξουν σ’ αυτή την συμφωνία με την Ελλάδα, μια και θα τους πιέζουν οι δύσκολες τότε περιστάσεις».
Επίσης ο Όσιος Παϊσιος έλεγε ότι «θα οικονομήσει ο Θεός σ’ αυτό τον πόλεμο όλοι να γυρίσουν ηττημένοι. 
Ο ελληνικός στρατός θα είναι θεατής. Δεν θα γυρίσει κανένας νικητής. Γήπεδο θα είναι η Παλαιστίνη, τάφος η Νεκρά Θάλασσα. Αυτό θα είναι το πρώτο ημίχρονο, αλλά θα υπάρχει και δεύτερο ημίχρονο. (Ίσως με αυτά τα προφητικά λόγια ο Γέροντας Παϊσιος να θέλει να μας πει ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει από τα μέρη της Συρίας και της Παλαιστίνης και μετά θα επεκταθεί και στην Μ. Ασία και την Κων/πολη).
Μετά τα γεγονότα αυτά ο άνθρωπος θα φθάσει σε αδιέξοδο και τότε όλοι θα ζητούν να μάθουν για το Ευαγγέλιο και τις Γραφές. Ο Χριστός θα λυπηθεί τόν κόσμο και θα δείξει ένα σημείο για να πιστέψουν. Τότε θα ψάχνει κανείς να βρει άπιστο».
Επίσης ο Προφήτης Ιεζεκιήλ αναφέρεται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λέει ότι η Ρωσία θα κατέβει από τα έσχατα όρια του βορρά και θα πάει μέχρι το Ισραήλ.
… Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά την Αγία Γραφή, όλα τα σύνορα των εθνών διαφυλάττονται από διατεταγμένους αγγέλους δια να μην αλλοιώνονται από τις διαμάχες και τους πολέμους. Εδώ φαίνεται ότι ο Θεός δίνει εντολή να φύγουν οι άγγελοι να λυθούν από την περιοχή αυτή για να ξεκινήσει η αιτία του μεγάλου πολέμου.
Στο Δευτερονόμιο αναφέρονται τα εξής: «Όταν ο Θεός ώριζε εις κάθε έθνος το μέρος της χώρας, όπου θα έμεναν, όταν διέσπειρε τους απογόνους του Αδάμ, τους ανθρώπους εις τας διάφορας χώρας, καθόριζε τα σύνορα των λαών σύμφωνα με τον αριθμό των αγγέλων, οι οποίοι ετίθεντο ως φύλακες αυτών»…
 
 
Από το βιβλίο: «Ερμηνεία της Ιεράς Αποκαλύψεως κατά την Αγία Γραφή και τους Αγίους Πατέρες» – Μοναχού Μάξιμου Γαβριήλ Αγιορείτου.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΑΣ - Σε λειτουργία από σήμερα η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης αστυνομικών


 Σε λειτουργία από σήμερα η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης αστυνομικών

Την ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών παρουσίασαν σήμερα ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Πρόκειται για ένα αίτημα των αστυνομικών και της ψυχιαστρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ από το 2009, το οποίο υλοποιείται σήμερα.

Όπως ανακοίνωσαν οι ηγεσίες του υπουργείου και της Αστυνομίας, από απόψε το βράδυ- ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα- η τηλεφωνική γραμμή θα είναι στη διάθεση όποιου αστυνομικού ζητάει βοήθεια για ψυχολογικούς λόγους, διασφαλίζοντας το απόρρητο των στοιχείων του. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από εννέα αστυνομικούς που έχουν σπουδάσει ψυχολογία και υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση για το χειρισμό των προβλημάτων συναδέλφων τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ο αριθμός της τηλεφωνικής γραμμής είναι 210 3410900
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Μπάι Πας ο Άκης

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, υπεβλήθηκε σε τριπλό μπάι πας και μέχρι αυτή τη ώρα βρίσκεται σε καταστολή.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάνηψης, με τους γιατρούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του πρώην υπουργού. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε αρχικά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου υπεβλήθη σε στεφανιογραφία. 

Εκεί οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να υποβληθεί σε μπάι πας και γι’ αυτό αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών.
  

 Newsbomb
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Τι άκουσε ο Γερούν και η γυναίκα του

 Αλύπητο τρολάρισμα Ντάισελμπλουμ στο Twitter

Η δήλωση του προέδρου του
Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης έφαγαν την ευρωπαϊκή βοήθεια «στο ποτό και τις γυναίκες», εκτός από την οργή που προκάλεσε στους ηγέτες των χωρών του νότου της Ε.Ε. έδωσε την ευκαιρία και στους χρήστες του Twitter να τον τρολάρουν αλύπητα, ανεβάζοντας στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης απίστευτες αναρτήσεις.
Δείτε μερικά χαρακτηριστικά
tweets που "τα σέρνουν" με χιούμορ στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών...


topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Κρυφό χαράτσι στις συντάξεις

Καταγγελία από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

«Κρυφό χαράτσι» στις συντάξεις καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «εκτός από τις 18 γνωστές μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα, ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε ακόμη μία μείωση, εν αγνοία των συνταξιούχων».
Υποστηρίζει πως με το άρθρο 102 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ η οποία παρακρατείται από όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στον λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την οικονομική ενίσχυση ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.
Με βάση τη διάταξη παρακρατήθηκε για το τελευταίο επτάμηνο του 2016 1.786.438 ευρώ και έπεται συνέχεια.
«Στην υπ’αρίθμ. Φ.80000 / 1075 / 21-7-2016 εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνεται: <<ότι η διάταξη δεν αφορά συνταξιούχους ΟΑΕΕ για τους οποίους παρακρατείται η εισφορά υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ βάσει της διάταξης του αρ.69 του Ν.3863/2010 καθώς και ενώσεις προσώπων για τις οποίες παρακρατείται εισφορά με βάση άλλες διατάξεις>>.
Επίσης με την υπ’αρίθμ. 49426/1751/ΦΕΚ 4921 Β/30-12-2016 εκδοθείσα υπουργική απόφαση τα παρακρατούμενα ποσά προβλέπεται να αποδίδονται σε τρεις ομοσπονδίες- που κατέθεσαν αίτηση κατά την υπουργική απόφαση αίτηση – ως εξής: Κατά 64% στην Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΤΑ, κατά 32% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και κατά 4% στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.
Δηλαδή με βάση την Υπουργική Απόφαση και με τα στοιχεία παρακράτησης για το 2016 προκύπτει:
1.786.438 δια 7 μήνες αντιστοιχεί σε 255.205 ευρώ το μήνα
Διαιρώντας το ποσό των 255.205,00 της μηνιαίας παρακράτησης με το 0,20 ευρώ που είναι η μηνιαία εισφορά ανά συνταξιούχο προκύπτει ότι έγινε παρακράτηση σε 1.276.025 συνταξιούχους οι οποίοι δεν είναι μέλη σε κανένα Σύλλογο Συνταξιούχων.
Η δε μηνιαία χρηματική κατανομή έχεις ως εξής:
Α) Γ ια την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΤΑ :
255.205 Χ 64% = 163.331 ευρώ το μήνα.
Β) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων :
255.205 Χ 32% = 81.665 ευρώ το μήνα.
Γ) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας :
255.205 Χ 4%= 10.208 ευρώ το μήνα.
Επισημαίνεται δε ότι η σχετική διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όσους συνταξιούχους δεν επιθυμούν τη θεσπισθείσα παρακράτηση να υποβάλλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του Ασφαλιστικού τους φορέα ( τεθείσα για να καλύψει την προφανή αντισυνταγματικότητα ), στερείται παντελώς ουσιαστικής και πρακτικής σημασίας , αφού η πλειοψηφία των συνταξιούχων , σίγουρα δεν μελέτησε , άρθρο προς άρθρο και παράγραφο προς παράγραφο το Νόμο 4387/2016 και ούτε ενημερώθηκαν για την αποδοχή ή όχι της επιβαλλόμενης παρακράτησης.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνει ότι ‘’για τις μεθοδεύσεις αυτές προκύπτουν αναμφισβήτητα όχι μόνον σοβαρές πολιτικές ευθύνες, αλλά και άλλου είδους ευθύνες και ζητά την ανάκληση της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης καθώς και την κατάργηση της διάταξης αυτής γιατί είναι μια νέα περικοπή στις συντάξεις καθώς και την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους συνταξιούχους’’.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Δ ΡΑΙΧ - Πώς θα γίνονται οι κατασχέσεις και η αναγκαστική εκτέλεση

H εγκύκλιος για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κωδικοποιεί τις σημαντικότερες μεταβολές που επήλθαν με το νόμο 4335/2015 και δίνει οδηγίες εφαρμογής, προκειμένου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ενεργούν ενιαία. Αυτό διευκρινίζουν πηγές της ΑΑΔΕ οι οποίες επισημαίνουν σχετικά με την εγκύκλιο ( ΠΟΛ 1041/2017) ότι δεν κοινοποιείται τίποτε νέο. 
Οι συγκεκριμένες διατάξεις εφαρμόζονται από το καλοκαίρι του 2016, οπότε και εφαρμόστηκε ο 4335/2015, μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Όπως σημειώνουν για την προετοιμασία και την έκδοσή της χρειάστηκε χρόνος, λόγω πολύπλοκων νομικών ζητημάτων. Οι διατάξεις αφορούν στο δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή στις διαφορές, που αναφύονται κατά κύριο λόγο μεταξύ ιδιωτών.
Δεν αφορούν στους πλειστηριασμούς από πλευράς Δημοσίου, αλλά σε πλειστηριασμούς τρίτων, στους οποίους, ως γνωστόν, αναγγέλλεται η ΑΑΔΕ. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες διατάξεις εφαρμόζονται συμπληρωματικά και για το Δημόσιο, κατά το δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις αυτού.
Στο μέρος, που αφορά στην αναγκαστική είσπραξη οφειλών από το Δημόσιο, δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή στις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, που θεσπίζουν κατηγορίες ακατασχέτων: Εξακολουθούν να ισχύουν και επιπλέον συμπληρώνονται με τη γενικότερη διάταξη περί ακατασχέτων, που θεσπίστηκε με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Τι είναι η αναγκαστική εκτέλεση

Αναγκαστική εκτέλεση είναι η με τη συνδρομή των αρμοδίων κρατικών οργάνων αναγκαστική πραγμάτωση της ουσιαστικής αξίωσης, που είναι ενσωματωμένη σε εκτελεστό τίτλο. Μέσα της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι:
  • η αφαίρεση κινητού πράγματος με τη χρήση βίας
  • η αποβολή από το ακίνητο με χρήση βίας
  • η κατάσχεση
  • η προσωπική κράτηση
  • η χρηματική ποινή
  • η αναγκαστική διαχείριση
  • ο βεβαιωτικός όρκος.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Αν είναι δυνατόν: Νέο ρεκορ τηλεθέασης

 Νέο ρεκόρ τηλεθέασης για το Survivor !

Το εντυπωσιακό ποσοστό του 72% ξεπερνούσε για περισσότερο από μία ώρα στο νεανικό κοινό το παιχνίδι του ΣΚΑΪ.

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε στις ηλικίες 15-44 που κατέγραψε κατά μέσο όρο 63,6%. Το επεισόδιο της Τρίτης (21/3) παρακολούθησαν έστω και για ένα λεπτό 2.391.108 τηλεθεατές, ενώ στο νεανικό κοινό 15-44 σε λεπτό έφτασε το 78,1%.

Παράλληλα οι μέσοι όροι στα επιμέρους κοινά σημείωναν εκπληκτικά νούμερα: στους άνδρες 25-34 77,9%, στις γυναίκες 15-24 72,9% και στα παιδιά 71,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΚΑΪ ήταν πρώτος με 28,1% στο μέσο όρο στο νεανικό κοινό.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

Το ΑΛΤΕΡ στο σφυρί μετά 6 χρόνια

 
Πέντε χρόνια μετά την πτώχευση του Alter και έξι χρόνια από την εξαφάνιση του από τον τηλεοπτικό αέρα, ο σύνδικος της πτώχευσης καλεί σε γενική συνέλευση του πιστωτές την Πέμπτη (23/3) στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

 Όπως λέει η πρόκληση του σύνδικου για «να αποφασίσουν με βάση το άρθρο 84 του Πτωχευτικού Κώδικα περί του τρόπου εξακολουθήσεως των εργασιών της πτώχευσης».
Με άλλα λόγια μπορεί να ανακοινωθεί είτε η λίστα των πλειστηριασμών, τι και με πόσα βγαίνουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία του Alter, είτε ότι βρέθηκε «επενδυτής» για το Alter!
Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια και ενώ η εταιρεία “Ελεύθερη Τηλεόραση” δεν έχει βάλει ακόμη λουκέτο, οι πιστωτές θα πρέπει να ενημερωθούν για τους τυχόν ενδιαφερόμενους. Τους οποίους γνωρίζει ο σύνδικος…
Υπάρχει όμως περιουσία του Alter; Και μπορεί να υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής; Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι που είναι πιστωτές καθότι απλήρωτοι και φυσικά χωρίς αποζημιώσεις, αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του Σύνδικου πτώχευσης. Το Alter είναι βέβαιο ότι διαθέτει (ακόμη) ενδιαφέροντα περιουσιακά στοιχεία. Όπως π.χ το πλούσιο αρχείο των τηλεοπτικών ειδήσεων και φυσικά ο τηλεοπτικός εξοπλισμός του. Όσα δηλαδή δεν κλάπησαν το προηγούμενο διάστημα που έγιναν  αρκετές διαρρήξεις στο κτίριο του Alter.
Media TV News
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

1ος ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 1ο Παμμεσσηνιακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας. Ο Διαγωνισμός υπήρξε το όραμα της Διευθύντριας του σχολείου, κας Σταθοπούλου Ελισάβετ. 
Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος έγινε από την ομάδα φιλολόγων του σχολείου, Καψάλη Μαρία, Μακροπούλου Γεωργία, Ντζιμάνη Δήμητρα, Ντούνη Μάρω, Κορομηλά Ευαγγελία υπό την εποπτεία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Μεσσηνίας, κας Σακκά Βασιλικής και σε στενή συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού Μεσσηνίας.
Είχε προηγηθεί η 1η φάση του Διαγωνισμού (στα σχολεία) την Πέμπτη 16 Μαρτίου με τη συμμετοχή 600 μαθητών από τα παρακάτω σχολεία: 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Παραλίας, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γυμνάσιο Ανδρούσας, Γυμνάσιο Αριστομένη, Γυμνάσιο Αρφαρών, Γυμνάσιο Κάμπου, Γυμνάσιο Κορώνης, Γυμνάσιο Πύλου, Γυμνάσιο Χατζή και Γυμνάσιο Φιλιατρών.
            Στη συνέχεια, οι 2 αριστεύσαντες ανά τάξη από κάθε σχολείο προσήλθαν στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης στις 19 Μαρτίου προκειμένου να συμμετέχουν αρχικά στη 2η φάση του διαγωνισμού. Συνολικά παρουσιάστηκαν 112 μαθητές, οι οποίοι και διαγωνίστηκαν σε θέματα ορθογραφίας, ετυμολογίας, συνώνυμων και αντώνυμων όρων και ένταξης λέξεων σε επικοινωνιακό πλαίσιο. Στην πολύ σημαντική αυτή φάση διακρίθηκαν οι ακόλουθοι μαθητές:

Α’ τάξη:
Γεωργαράς Παύλος                  (6ο Γυμν. Καλαμάτας)                       (84/100)
Μιχαλέα Κωνσταντίνα              (7ο Γυμν. Καλαμάτας)                       (83/100)
Καργάκου Αφροδίτη                 (Γυμνάσιο Κάμπου)                         (82/100)
Τροχάτου Μαρήλια – Σταυρούλα(Εκπαιδ. Μπουγά)                          (81/100)
Αναστασοπούλου–Ζωντανού Νεφέλη (2ο Γυμν. Καλαμάτας)           (80/100)   
Β’ τάξη:
Κοντούλη – Αργυροπούλου Αποστολία(1ο Γυμν. Μεσσήνης)          (95/100)
Παπαδοπούλου Μαρία                          (3ο Γυμν. Καλαμάτας)          (95/100)
Πίτσικα Κωνσταντίνα                            (Γυμνάσιο Παραλίας)           (84/100)
Τερζή Μαρία                                           (Γυμνάσιο Παραλίας)          (83/100)
Ανδριανού Αγγελική                        (Εκπαιδευτήρια Μπουγά)          (81/100)
Ξυπόλιτου Αντωνία                               (5ο Γυμν. Καλαμάτας)          (81/100)
Γ’ Τάξη:
Κυριαζή Μαρία – Δήμητρα (Γυμνάσιο Κορώνης)                              (84/100)
Μάκαρη Ιωάννα – Μελιτίνη(Μουσικό Σχ. Καλαμάτας)                     (70/100)
Χαντζής Νικόλαος               (7ο Γυμν. Καλαμάτας)                            (66/100)
Νικόλη Μαρία                       (2ο Γυμν. Καλαμάτας)                           (64/100)
Καυκά Μαριάνθη                 (Γυμνάσιο Φιλιατρών)                           (62/100)
Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την 3η φάση, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό και με την παρουσία κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από την κα Βολονάκη Ελένη, Επίκουρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την κα Σακκά Βασιλική, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων του νομού Μεσσηνίας, την κα Σταθοπούλου Δήμητρα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων του νομού Μεσσηνίας και την κα Τσαγκαράκη Μαρία, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων του νομού Μεσσηνίας. 
Στη φάση αυτή οι επιτυχόντες της 2ης φάσης (5 μαθητές ανά τάξη) προσήλθαν ενώπιον της κριτικής επιτροπής, προκειμένου να διαγωνιστούν στην ορθογραφία και τον συλλαβισμό. Στη φάση αυτή νικήτρια της Α’ τάξης αναδείχτηκε η μαθήτρια του Γυμνασίου Κάμπου, Καργάκου Αφροδίτη. Νικήτρια της Β’ τάξης ήταν η Παπαδοπούλου Μαρία από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ενώ νικήτρια της Γ’ τάξης ήταν η Μάκαρη Ιωάννα – Μελιτίνη από το Μουσικό σχολείο Καλαμάτας.
Το Μουσικό σχολείο Καλαμάτας αναλαμβάνει την υλοποίηση του διαγωνισμού για την επόμενη σχολική χρονιά.
            Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές που διόρθωσαν τα γραπτά των μαθητών, τους χορηγούς μας, τον Δήμαρχο Μεσσήνης, κ. Τσώνη, για την προσφορά των tablets στους πρώτους νικητές, τα βιβλιοπωλεία των κ. Τασσόπουλου και  Τζώρτζη της Μεσσήνης καθώς και τα βιβλιοπωλεία της κ. Δημοπούλου και του κ. Λυμπερόπουλου για την προσφορά λεξικών για τους επιτυχόντες στην 3η φάση, τα αρτοποιεία Αθανασόπουλου και Δρούλια και τους γονείς που ενίσχυσαν τον μπουφέ.
            Ελπίζουμε και ευχόμαστε το όλο εγχείρημα να γίνει θεσμός με σκοπό την άρτια έκφραση και τη διάδοση της αγάπης για τη Γλώσσα.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου