15.7.17

Τίτλους πανεπιστημίων θα φέρουν και τα ΤΕΙ

Ο Κώστας Γαβρόγλου γίνεται ο… νονός των ΤΕΙ. 
 Πλέον, με απόφαση του υπουργού Παιδείας οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ θα φέρουν τον τίτλο «μέλη ΔΕΠ», όπως οι πανεπιστημιακοί. 

Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Βεβαίως, ο τίτλος έχει μια συμβολική αξία, ωστόσο δεν θα συνοδευθεί από μισθολογική εξομοίωση των πανεπιστημιακών με τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο παραμένει στο περίπου 9% υπέρ των πανεπιστημιακών των… πανεπιστημίων.
Ειδικότερα, στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ που είχε θέμα το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει η ονομασία των οργάνων των ΤΕΙ, όμοια με των πανεπιστημίων. Ετσι, η συνέλευση θα μετονομαστεί σε σύγκλητο, ο πρόεδρος σε πρύτανη, το συμβούλιο του ΤΕΙ σε πρυτανικό συμβούλιο, ο διευθυντής σχολής σε κοσμήτορα. Επίσης, οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ θα μετονομαστούν σε «μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού – ΔΕΠ» όπως εκείνοι στα πανεπιστήμια.
«Η σύνοδος εξέφρασε ικανοποίηση και δικαίωση για τη γενναία απόφαση της αλλαγής της ακαδημαϊκής ονοματολογίας που αφορά τους καθηγητές, στα μονοπρόσωπα και στα συλλογικά όργανα, καθώς και στην ενιαία ορολογία των ΑΕΙ και πιστεύει ότι αυτό είναι ένα σημαντικό και σημειολογικό βήμα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. «Η διάκριση ήταν στα όρια της γελοιότητας, από τη στιγμή μάλιστα που τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως και τα πανεπιστήμια» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», για το θέμα ο προεδρεύων της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Δημήτρης Βελισσαρίου.
Πάντως, στο καίριο αίτημα των ΤΕΙ, της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσής τους μέσω της δυνατότητας να εκπονούν διδακτορικές διατριβές όπως και τα πανεπιστήμια, ο υπουργός απάντησε με μία… επιτροπή.
«Συμφωνήθηκε με τον υπουργό Παιδείας να καθοριστούν τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών, δηλαδή εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ, έπειτα από εισήγηση μιας επιτροπής αξιολόγησης, αποτελούμενης από καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ» ανέφερε η σύνοδος.
Από την άλλη, πάντως, η σύνοδος δηλώνει ότι παραμένουν θέματα για τα οποία έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις και διαφωνίες εκ μέρους της όπως ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων, και δη των αντιπροέδρων των ΤΕΙ (σημείωση: η νέα ορολογία θα ισχύει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου), οι οποίοι θα επιλέγονται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τους υποψηφίους προέδρους.
Πώς αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί τα… βαφτίσια των διδασκόντων στα ΤΕΙ; Ως χρυσόσκονη εκ μέρους του Κώστα Γαβρόγλου προς άγραν συναίνεσης και κομματικών ωφελημάτων.

Ρημάζουν στις κλοπές λουόμενους, στις πλαζ

Mετά από σωρεία κλοπών-διαρρήξεων από σταθμευμένα αυτοκίνητα λουόμενων στα Νότια Προάστια η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., συνέλαβαν έναν 26χρονο Αιγύπτιο και έναν 31χρονο Αλβανός. Η σύλληψη έγινε μετά από διάρρηξη οχήματος που ήταν σταθμευμένο έξω από πλαζ του Αλίμου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αλίμου, οι δράστες προέβαιναν συστηματικά σε διαρρήξεις-κλοπές οχημάτων, από τα οποία αφαιρούσαν διάφορα αντικείμενα, σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου των Νοτίων Προαστίων.

Τα λάθη που κάνουν το σπίτι σας ελκυστικό για τους διαρρήκτες

Το ακούμε συχνά και, κατά καιρούς, έχει επιβεβαιωθεί και από έρευνες:
Οι διαρρήκτες, στην πλειονότητα τους, «μελετούν» ένα σπίτι πριν αποφασίσουν να το παραβιάσουν για περιουσιακά στοιχεία (αν και σε μια διάρρηξη η περιούσια είναι το λιγότερο που κινδυνεύει. Το θέμα είναι να μην απειληθεί η δική σας ασφάλεια και ζωή).
Ακόμα κι αν έχετε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας (π.χ. πόρτες και μπαλκονόπορτες ασφαλείας), η τελική απόφαση ενός εγκληματία μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες. Βλέπετε, οι διαρρήκτες παρακολουθούν. Κι αυτά είναι μερικά από τα ενδεικτικά στοιχεία στα οποία μπορεί ενδεχομένως να σταθούν και, τελικά, να αποφασίσουν να παραβιάσουν το χώρο σας.
Συγκεντρώσαμε μια λίστα με αυτά που μετατρέπουν το σπίτι σας σε πόλο έλξης στους επίδοξου ληστές.
1. Βγάζετε τα σκουπίδια στο μπαλκόνι και τα ξεχνάτε εκεί
Τα σκουπίδια που μένουν μέρες στο μπαλκόνι είναι δείγμα απουσίας. Το ίδιο ισχύει και για τα άδεια κουτιά από τις καινούριες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές σας συσκευές. Εκτός από το ότι μαρτυρούν ότι λείπετε, δίνουν την αίσθηση ότι αγοράζετε αντικείμενα. Άρα ξοδεύετε. Άρα έχετε χρήματα. Συμπέρασμα: Να πετάτε τα σκουπίδια σας.
2. Αφήνετε τις κουρτίνες ανοιχτές
Όσο κι αν αγαπάτε το φως της ημέρας ή απλώς ξεχνάτε να τις κλείσετε, με αυτό τον τρόπο, είναι πιο εύκολο για κάποιον να δει τι υπάρχει μέσα σε ένα σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τα παντζούρια. Καλό είναι να τα κλείνετε τις ώρες που λείπετε.
3. Κλείνετε όλα τα φώτα του σπιτιού το βράδυ
Αν και οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν πως η πλεινότητα των διαρρήξεων γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (όταν οι ένοικοι βρίσκονται στις δουλειές τους), εσείς, καλού-κακού, το βράδυ επιλέξτε να αφήνετε έστω ένα φως ανοιχτό. Όταν όλα είναι σκοτεινά είναι σαν να δίνετε στους διαρρήκτες την άδεια να μπουν στο σπίτι σας.
4. Φαίνεται ότι έχετε γάτα στο σπίτι
Θα αναρωτιέστε τι κακό μπορεί να έχει αυτό, αλλά γάτα στο σπίτι, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι, πιθανότατα, αφήνετε κάποιο παράθυρο ή κάποια πόρτα ανοιχτή μέσα στην ημέρα ώστε το κατοικίδιο σας να μπορεί να μπαινοβγαίνει στο μπαλκόνι. Έτσι, οι διαρρήκτες υποθέτουν ότι μάλλον δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να εισέλθουν στο χώρο σας.
5. Έχετε δώσει κλειδί του σπιτιού σας σε ανθρώπους που δεν είναι συγγενείς σας
Ακόμα κι αν τους εμπιστεύεστε, πάντα γίνονται λάθη ή -αν θέλετε- ατυχίες και ποτέ δεν ξέρετε τελικά σε ποια άλλα χέρια μπορεί να καταλήξουν τα κλειδιά του διαμερίσματός σας.
6. Δίνετε στοιχεία και πληροφορίες για την τοποθεσία σας
Ο κύριος που σας μιλάει από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου και σας ρωτάει ποιες μέρες θα είστε σπίτι για να μπορεί να σας καλέσει, μπορεί να μην είναι ένας απλός πωλητής. Επίσης, αποφύγετε να δηλώνετε, μέσω social media, την τοποθεσία σας ή να δημοσιεύετε φωτογραφίες από τα εισιτήρια στα οποία φαίνεται η ημερομηνία αναχώρησης σας ειδικά όταν σκοπεύετε να λείψετε αρκετές ημέρες για διακοπές.


 bovary.gr

Νέα στοιχεία για τον άνδρα που βρέθηκε πυροβολημένος στο κεφάλι στον Γέρακα

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θάνατο ενός 59χρονου, στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με τη λεωφόρο Σπάτων, στο ύψος του Γέρακα.

Ο 59χρονος, ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, φέρει τραύμα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Ωστόσο, η αστυνομία δεν βρήκε όπλο μέσα στο αυτοκίνητο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΝΤ1, το αυτοκίνητο ανήκει σε έναν 59χρονο, ο οποίος είναι πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο ενός 23χρονου που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για τη δολοφονία 20χρονου φοιτητή στην Πεντέλη πριν από ενάμιση χρόνο.





enikos.gr

ΦΩΤΟ - Τσούχτρα γίγας στο Ρίο

Σε περιοχή του Ρίο, στην Αχαΐα, παρουσιάστηκε μια τσούχτρα γίγας. 
Το προηγούμενο διάστημα οι λουόμενοι στις παραλίες έβλεπαν κοπάδια από μικρές καφέ τσούχτρες να βγαίνουν στα ρηχά και λογικό είναι να αποτρέπουν την δική τους είσοδο στη θάλασσα.
Το μέγεθος όμως των μεδουσών που εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα αιφνιδίασε και κατατρόμαξε όσους πλησίασαν.
Εντύπωση επίσης προκάλεσε ο εντοπισμός πολλών νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στον Καστελλόκαμπο, τις Δάφνες και το Προάστιο της Πάτρας.
Τα ψάρια εντοπίστηκαν από λουόμενους, ενώ ενημερώθηκε ο Λιμενικός σταθμός Ρίου, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοψία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πάρουν δείγματα των νεκρών ψαριών και από το θαλασσινό νερό της περιοχής.

Ο καπνός από ένα “φιδάκι” για κουνούπια είναι τοξικός όσο 100 τσιγάρα

Με την αυξημένη ζέστη και υγρασία των ημερών, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την χρήση αντικουνουπικών για να γλιτώσουν από τον “μπελά” των εντόμων. Ένα αντικουνουπικό είναι και το γνωστό σε όλους μας “φιδάκι”, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ανάβουν ακόμα και μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα ανοιχτά.
Το “φιδάκι” για τα κουνούπια παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου, το οποίο είναι ένα φυσικό υλικό σε μορφή σκόνης, που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου. Αν και θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή. Σε περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.
Αυτό που ακόμα λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, είναι μια μελέτη που έγινε πριν μερικά χρόνια στην Μαλαισία και η οποία έδειξε ότι ο καπνός από την καύση μίας τέτοιας σπείρας, είναι πολύ επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που προκαλείται στους πνεύμονες από ένα πηνίο κουνουπιών είναι ισοδύναμη με την ζημία που γίνεται από 100 τσιγάρα.
Η καύση τους σε κλειστούς χώρους είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στα σπίτια σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, ο καπνός που εκπέμπεται από αυτές τις σπείρες μπορεί να περιέχει ρύπους που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός από ένα αντικουνουπικό “φιδάκι” περιέχει σημαντικές ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων καρκινογόνων ουσιών. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από την καύση ενός και μόνο τέτοιου πηνίου παράγεται η ίδια ποσότητα σωματιδιακής ύλης, όπως η καύση 75-137 τσιγάρων.
Η ποσότητα της φορμαλδεΰδης (ένα επικίνδυνο καρκινογόνο, που επηρεάζει πολλές διεργασίες μέσα στο σώμα) που εκπέμπεται από ένα “φιδάκι” για κουνούπια βρέθηκε ότι είναι το ίδιο υψηλή όσο εκείνη που εκπέμπεται από την καύση 51 τσιγάρων.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο καπνός από τα “φιδάκια” για τα κουνούπια δημιουργεί οξείς και χρόνιους κινδύνους για την υγεία, τόσο από την βραχυπρόθεσμη, όσο και από την μακροχρόνια χρήση.
iatropedia.gr

Στο ....Λαύριο μεταφέρονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Μεθώνης

Στο λιμάνι του Λαυρίου μεταφέρονται οι 104 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το μεσημέρι σε σκάφος 54 ναυτικά μίλια δυτικά νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα κοντά στη Μεθώνη.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονται με το φορτηγό πλοίο «Sea Champion».
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, το μεσημέρι κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του OLYMPIA RADIO, αναφέροντας ότι το σκάφος έχει υποστεί μηχανική βλάβη.
Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του, ενώ στο σημείο βρέθηκαν πέντε παραπλέοντα πλοία.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ...ΖΕΣΤΗ !!! Δύο άνδρες κυκλοφορούσαν γυμνοί στο κέντρο της Πάτρας!

Δύο άτομα κυκλοφορούσαν γυμνά στην πλατεία Μακρυγιάννη στην Πάτρα!

Σύμφωνα με το tempo24 πρόκειται για δύο άνδρες που κυκλοφορούσαν στην περιοχή με ακάλυπτα τα επίμαχα σημεία του σώματός τους, προκαλώντας περαστικούς και κατοίκους.

Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη ενώ η Αστυνομία έσπευσε στην περιοχή σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσει αλλά ακόμα τους ψάχνει!

Ακόμη και η μυρωδιά του φαγητού… παχαίνει

Άσχημα είναι τα νέα από το χώρο της επιστήμης, αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα ακόμη και το να… μυρίζουμε το φαγητό, μας παχαίνει!

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εφαρμόστηκε σε ομάδες από παχύσαρκα ποντίκια.
Αφού οι ερευνητές νέκρωσαν την αίσθηση της όσφρησης σε μερικά από αυτά και διεξήγαγαν τη μελέτη, παρατήρησαν τα αποτελέσματα: Η ομάδα των ποντικιών που δεν μπορούσε να μυρίσει έχασε περισσότερο βάρος σε σχέση με τα ποντίκια που μπορούσαν να μυρίσουν το φαγητό τους. Για την ακρίβεια, τα τελευταία όχι απλώς δεν έχασαν βάρος, αλλά το διπλασίασαν.   
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το να μυρίζετε το φαγητό πριν το κατακαναλώσετε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το σώμα σας διαχειρίζεται τις θερμίδες. Αυτό επειδή το σώμα μεταφράζει τη μυρωδιά σαν σήμα ότι πρέπει αποθηκεύσει το φαγητό σε μορφή λίπους αντί να το μεταβολίσει.
«Τα αισθητήρια όργανα επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού» υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Dillin. «Η αύξηση του βάρους δεν είναι απλώς ένα επακόλουθο των θερμίδων που λαμβάνετε. Εξαρτάται και από τον τρόπο που οι θερμίδες γίνονται αντιληπτές από τον οργανισμό».
Η θετική πλευρά σε όλο αυτό είναι ότι οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω νέα δεδομένα προκειμένου να τα προσαρμόσουν σε ανθρώπινες μεταβολικές συνθήκες.
«Αν επιβεβαιώσουμε ότι η παραπάνω θεωρία ισχύει και για τον άνθρωπο, θα μπορούσαμε ακόμα και να φτιάξουμε ένα σκεύασμα που να παύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αίσθηση της όσφρησης ξεγελώντας έτσι το σώμα και οδηγώντας το να κάψει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύσει» λέει ο δρ. Dillin.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλο ρίσκο αφού έτσι είναι σαν να μετατρέπεις το φαγητό σε απλό καύσιμο για τον οργανισμό στερώντας από τον άνθρωπο την απόλαυση που νιώθει όταν το καταναλώνει.
Οι ερευνητές, παρόλα αυτά, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, υπέρβαρους ή άτομα με αναπτυσσόμενες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον.

 bovary.gr

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ - ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στα καιρικά φαινόμενα που έρχονται

Λόγω της έντασης των αναμενόμενων φαινομένων και του γεγονότος ότι χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε κατασκηνώσεις, ανοικτούς χώρους, παραλίες ή και συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη θάλασσα, απαιτείται  
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ το διήμερο Κυριακής - Δευτέρας.
Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το πρωί της Τρίτης 18/07.
Η πολύ σημαντική κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα (16 - 17/07). Σύμφωνα με το νέο δελτίο πρόβλέψεων που εκδόθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και υπογράφουν οι Κ. Λαγουβάρδος - Β. Κοτρώνη :
Την Κυριακή 16/07, αναμένονται  καταιγίδες  μετά το μεσημέρι σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται τις απογευματινές/βραδινές ώρες στην Δυτική Στερεά, Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.
Την Δευτέρα 17/07, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων, της Κεντρικής Μακεδονίας, Χαλκιδικής, Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι ισχυρές καταιγίδες θα συνοδεύονται στις περιοχές αυτές με θυελλώδεις ανέμους. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα.
Και τις δυο ημέρες αναμένεται πολύ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Ακολουθούν χάρτες βαρομετρικής πίεσης και βροχής για επιλεγμένες χρονικές στιγμές του διημέρου.
: 1em;">

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ Σωτήρη Γιαννόπουλου: «Η Κυπαρισσία έχει εγκαταλειφθεί. Να αλλάξει ρότα η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα αλλιώς τα βράχια είναι κοντά»

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ Σωτήρη Γιαννόπουλου, τοπικού συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας

«Η Κυπαρισσία έχει εγκαταλειφθεί. Να αλλάξει ρότα η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα αλλιώς τα βράχια είναι κοντά»

 “Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του Δήμου…”, αναφέρεται στην παράγραφο 1 του Άρθρου 13 – “Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής” του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Η ειδική αυτή δημόσια συνεδρίαση γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και σ’ αυτή καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς. Φτάσαμε στα μέσα του Ιουλίου και απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας δεν έγινε, ούτε και έχει ενημερωθεί κανένας ότι πρόκειται να γίνει, έστω τις επόμενες μέρες. Δεν έγινε ούτε το 2015, ούτε και το 2016. Προφανώς, μες στην πολύ σκοτούρα της Δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, διέφυγε αυτή η θεσμική της υποχρέωση ή, ίσως, να σκέφτηκε τι απολογισμό πεπραγμένων να κάνει για την Κυπαρισσία; Να πει τι; Να παρουσιάσει τι;

Η Κυπαρισσία, δυστυχώς, βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη εξαιτίας της απόλυτης αδιαφορίας που θρασύτατα και προκλητικά επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα. Ποια είναι η παρουσία του Δήμου Τριφυλίας στην πόλη της Κυπαρισσίας, τους οικισμούς, τις γειτονιές της; Σχεδόν μηδενική! Ποιες είναι οι παρεμβάσεις στο Κάστρο των Γιγάντων, που υπάρχει μελέτη έτοιμη χάρις στο “Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας”; Στα καλντερίμια και σοκάκια; Τι έκαναν για το κληροδότημα Παναγιώτη Αντωνόπουλου (Κάμπρα) για το οποίο υπάρχει έτοιμη η μελέτη Μανούσου επί δήμου Κυπαρισσίας και από το 2013 ο δήμος Τριφυλίας καθ’ υπόδειξη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβε την εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών; Ποιες ήταν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ιστορική “Αρκαδιά”; Γκρεμίστηκε το Σεπτέμβρη του 2016 η μάντρα στο μπαλκόνι της “Αρκαδιάς” και αναμένουμε να δούμε την υλοποίηση της αποκατάστασής της, στο σύνολο του έργου, και αυτό μετά από έναν “τραγέλαφο” που προηγήθηκε και είναι γνωστός στους πάντες, όπως είναι γνωστό ότι άμα δεν αντιδρούσαν έντονα κάτοικοι, επαγγελματίες, συλλογικοί φορείς και η Αντιπολίτευση στο Δ.Σ. Τριφυλίας και δεν έπαιρνε δημοσιότητα το θέμα στα ΜΜΕ, πολύ πιθανόν να μη γινόταν ούτε καν η μάντρα. Για, δε, την ανάπλαση και άλλες παρεμβάσεις στην Πάνω Πόλη, ας μη “φουσκώνουν” από έπαρση και αλαζονεία οι Δημοτικοί Άρχοντες επειδή, θυμίζω ότι, από το 2013, το 2014 και το 2015 έχω υποβάλει εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις, όμως η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα ούτε που νοιάζεται και γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά και καμία εγγραφή στα τεχνικά προγράμματα του Δήμου Τριφυλίας. Και έργο χωρίς εγγραφή στο Τ.Π., δεν γίνεται! Όπως έχω υποβάλλει και πολλές άλλες προτάσεις για ολόκληρη τη χωρική έκταση της Δ.Κ. Κυπαρισσίας. Να πουν, λοιπόν, τι και με ποιο πολιτικό και ηθικό ανάστημα;

Τι έκαναν για το Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο της ΕΤΕ, που υπάρχουν έτοιμες κτιριολογική μελέτη και προμελέτη, όπως υπάρχει και νεώτερη συνολική μελέτη και πρόταση αξιοποίησης; Τι έκαναν για το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο, που εδώ και χρόνια μόνο την ταμπέλα έχει απέξω; Πού είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην παραλία, που υπάρχει εδώ και χρόνια έτοιμο σχέδιο; Τι έκαναν για το Δημοτικό Στάδιο - Γήπεδο, που υπάρχει εδώ και χρόνια έτοιμη μελέτη; Τι ουσιαστικό έκαναν για το Αθλητικό Κέντρο «Κ. Αδαμόπουλος» και το Κολυμβητήριο; Τι έκαναν για το Γ.Π.Σ. και το Σχέδιο Πόλεως; Για επεκτάσεις των οικισμών; Πού είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός; Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι και οι απασχολούμενοι Κοινωφελούς Εργασίας. Πού είναι η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης που είχε ψηφιστεί από το Δ.Σ. Κυπαρισσίας τον Απρίλιο του 2009; Μετά την έγκριση και το σχετικό Π.Δ., ανακάλυψε λέει πριν λίγες μέρες η δημοτική Αρχή Τριφυλίας ότι δεν υπάρχουν πινακίδες σήμανσης. Και τότε, πώς πριν από δύο χρόνια το Δ.Σ. Τριφυλίας ομόφωνα έκανε αποδοχή δωρεάς εργασίας για την τοποθέτηση σημάτων κυκλοφοριακής ρύθμισης στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας; Τι έκαναν για το εμπορικό κέντρο και την αγορά της πόλης; Τι, ουσιαστικό, έκαναν για την κεντρική πλατεία, εκτός από κάποια ανάθεση (άγνωστο με ποιες διαδικασίες), που ελέγχεται ως προ τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της απόφασης ανάθεσης, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και του συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας; Τι έκαναν για ασφαλτοστρώσεις, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και που οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι από λακκούβες και γρανιά και όχι μόνο σε συγγενείς, φίλους και αυλικούς; Πού είναι η δημοτική οδοποιία του 2016, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του 2017; Τι έκαναν για παιδικές χαρές και πάρκα; Τι έκαναν για εγκιβωτισμό του ρέματος “Χαμέρη” που βρωμοκοπάει ο τόπος στην είσοδο της πόλης και την Αποβάθρα, που υπάρχουν κατοικίες και τουριστικές επιχειρήσεις; Τι έκαναν για την άρδευση; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις στην Τερψιθέα, το Βαθύ, τη Γιαννίτσαινα, το Ροντάκι, τους Μύλους, τους Μπλεμενιάνους, το Μεταλλείο, τη Μαύρη Λίμνα (Πλετσαίικα), το Μεμί, το Σεργιάνι, το Σανί, τον Καρτελά; Ανύπαρκτες. Μέχρι και τη Γαλάζια Σημαία έχασαν πέρυσι και φέτος δεν έκαναν καν αίτηση. Ας μην κομπάζουν για το πεζοδρόμιο στην παραλία επειδή αυτό αποτελεί “μνημείο” ανικανότητας τήρησης χρονοδιαγράμματος συμβατικής υποχρέωσης και ελέγχεται ως προς τη νομιμότητα της καθυστέρησης υλοποίησης και τελικού συνολικού κόστους. Και δίπλα, ακόμα να αποκατασταθεί ο δρόμος στην κεντρική παραλία του Άι-Λαγούδη. Οι, δε, δρόμοι προς τις παραλίες είναι σχεδόν απροσπέλαστοι. Κατά τα λοιπά, κόπτονται δήθεν για την τουριστική ανάπτυξη, με ιλουστρασιόν φυλλάδια και ταξίδια σε εκθέσεις, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση.  Τι έκαναν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα; Τίποτα. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες για τόνωση της αγοράς κι ενίσχυση των καταστημάτων; Ανύπαρκτες.

Ανικανότητα, αδιαφορία, σκοπιμότητα, όποια και αν είναι η αιτία της εγκατάλειψης της Κυπαρισσίας από τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την Κυπαρισσία, το βιώνουν οι κάτοικοι και το διαπιστώνουν οι επισκέπτες: Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και μόνο χάρις στις πρωτοβουλίες συλλόγων, επαγγελματιών και κατοίκων, κάτι γίνεται. Από το Δήμο, τίποτα! Ούτε καν τα δημοτικά τέλη, που χρυσοπληρώνουν οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι δημότες της Κυπαρισσίας, ακριβότερα από κάθε άλλη Δημοτική Ενότητα, δεν ανταποδίδει η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, παρότι είναι υποχρεωμένη να τα ανταποδίδει με υπηρεσίες, δράσεις και έργα στην Κυπαρισσία. Τι γίνονται αυτά τα λεφτά; Πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι κάτοικοι, επαγγελματίες και δημότες της Κυπαρισσίας; Γιατι στους ίδιους και την Κυπαρισσία  δεν ανταποδίδονται από τη Δ.Α. Τριφυλίας με τις υπηρεσίες που (δεν) παρέχει!

Το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας έχει απαξιωθεί από τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα και στην πράξη έχει “καταργηθεί” αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις μας και πλέον ούτε καν ερωτόμαστε ως θεσμικό όργανο!

Με το διαρκές και μονότονο “ανάθεμα” στο παρελθόν που σε κάθε ευκαιρία ρίχνει ο κ. Κατσίβελας, τι νομίζει ότι κάνει; Όντας και ο ίδιος δήμαρχος από 1η Σεπτεμβρίου 2014 έχει ήδη κι αυτός παρελθόν στο Δήμο Τριφυλίας, σχεδόν τριών ετών, και κρίνεται. Δεν είναι στο απυρόβλητο κι ο ίδιος. Να κρίνει και να κατακρίνει, να καταγγέλλει και αναδεικνύει στρεβλώσεις και κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά να έχει και το πολιτικό θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και ευθέως, με το ονοματεπώνυμο εκείνων που διαρκώς λοιδορεί γενικά κι αόριστα και ανώνυμα. Αλλά, αλήθεια, με το διαρκές “ανάθεμα” στο παρελθόν, ποιόν νομίζει ότι λοιδορεί, σπιλώνει, υποβαθμίζει, απαξιώνει και ακυρώνει; Τον ίδιο του το Συνδυασμό και τη Δημοτική του Παράταξη, που δεν προέκυψαν από παρθενογένεση αλλά είναι η συνέχεια των Δημοτικών Αρχών που τα τελευταία χρόνια διοίκησαν την Κυπαρισσία, την Τριφυλία και τους άλλους πρώην δήμους.

Εκτός απ’ το “ανάθεμα” όμως ας ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά και με κανένα θέμα!

Εύχομαι σύντομα η Δημοτική Αρχή να αλλάξει ρότα, αλλιώς τα βράχια είναι κοντά. Και η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα ας βουλιάξει, μην πάρει μαζί της - στον πάτο - την Κυπαρισσία και την Τριφυλία!


Σωτήρης Γιαννόπουλος

Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Κυπαρισσίας

Στην Μπούκα Μεσσήνης η Συνάντηση των Μεσσηνίων της Διασποράς

Συνάντηση των απανταχού Μεσσηνίων οργανώνει τη μεθεπόμενη Κυριακή 23 Ιουλίου (8:45 μ.μ.) η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και συμπρόεδρος η αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση.
Η συνάντηση οργανώνεται φέτος για 5η φορά και θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «GMP Buka Resort Hotel» που βρίσκεται στον Αγιο Κωνσταντίνο, στην Μπούκα Μεσσήνης.
Οπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που εστάλη σε σωματεία, φορείς και οργανώσεις Μεσσηνίων της Διασποράς «σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συναντηθούν και να γνωριστούν οι απανταχού των πέντε ηπείρων Μεσσήνιοι, που βρίσκονται για διακοπές στη Μεσσηνία». Και, επιπλέον, «να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ τους, να ανταλλαγούν απόψεις, να διατυπωθούν ιδέες για κοινούς σκοπούς και να διασκεδάσουν».
Στο μεταξύ, το 12ο τακτικό Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση μετά αρχαιρεσιών, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, θα διεξαχθεί στο Costa Navarino, στην περιοχή Ρωμανού Τριφυλίας, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 με ώρα έναρξης 9 το πρωί.
Το Συνέδριο έχει φέτος θέμα: «Μεσσηνία, 5.000 χρόνια Ιστορία» και περιλαμβάνει δυο ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Θα ομιλήσει ο τακτικός καθηγητής της Ελληνικής Αρχαιολογίας και κάτοχος της έδρας Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Missouri (St. Louis) των ΗΠΑ, ακαδημαϊκός κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος, με θέμα: «Υπό το Σκήπτρο του Νέστορα. Η Αρχαία Πρωτεύουσα της Ικλαινας και η Γένεση του Δυτικού Πολιτισμού».
Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, επίτιμος πρέσβης, με θέμα «Η Συμβολή του Οικουμενικού Ελληνισμού στην Πορεία του Εθνους».
Τιμώμενη προσωπικότητα του Συνεδρίου φέτος θα είναι ο Μεσσήνιος κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως θεσμικός εκπρόσωπος του Λυρικού Θεάτρου και με δεδομένο ότι το 2017 έχει ανακηρυχτεί σε «Ετος Μαρίας Κάλλας».
Η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει και το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Με βάση το Καταστατικό της οργάνωσης πρόεδρος επιλέγεται, ex officio, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση και συμπρόεδρος ο Δημήτριος Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, α’ αντιπρόεδρος ορίζεται, ex officio, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά και β’ αντιπρόεδρος ορίζεται ex officio ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας.
Τα υπόλοιπα μέλη εκλέγονται με ψηφοφορία και αυτά είναι: Δύο (2) από ΗΠΑ-Καναδά, ένα (1) από Αυστραλία, τρία (3) από Ελλάδα και ένα (1) από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνελήφθη γιατρός για σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας

Ένα περιστατικό που δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για τη λειτουργία του κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι εκτυλίχθηκε στις αρχές του μήνα. 

Ο γιατρός της κατασκήνωσης συνελήφθη και καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από καταγγελία 19χρονης φοιτήτριας  ενώ η υπόθεση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τόσο από τις αστυνομικές αρχές όσο και από τη διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, η σύλληψη του 49χρονου γιατρού Β.Μ. έγινε στις 3 Ιουλίου μετά την καταγγελία που έκανε στις αστυνομικές αρχές φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Όπως καταγγέλλει η κοπέλα επισκέφτηκε το ιατρείο του κάμπινγκ επειδή «είχε κάποια σημάδια στα χέρια της πιθανόν αλλεργικού χαρακτήρα». Μετά από δύο επισκέψεις και ενώ τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν ξαναπήγε στο ιατρείο το βράδυ της Κυριακής, 2 Ιουλίου.
Ο γιατρός σύμφωνα με την κατάθεση της κοπέλας, της είπε ότι κάηκε από τον ήλιο και της ζήτησε να ξαπλώσει μπρούμυτα στο κρεβάτι. «Φορούσα ένα τιραντέ φόρεμα και από κάτω το μαγιό μου. «Άρχισε να μου λέει ότι είμαι πολύ όμορφη και από τις πιο εντυπωσιακές κοπέλες που είχαν έρθει στο κάμπινγκ. Νόμιζα ότι ήθελε να με εξετάσει στην πλάτη για σημάδια παρόμοια με αυτά που είχα βγάλει στα χέρια μου», ανέφερε στην κατάθεσή της η 19χρονη.

Το στάδιο του… μασάζ
Ο γιατρός, όπως κατέθεσε η φοιτήτρια στις διωκτικές αρχές, άρχισε να την τρίβει στην πλάτη και τους ώμους με μία αλοιφή λέγοντας της μάλιστα ότι «τώρα περάσαμε στο στάδιο του… μασάζ». Στη συνέχεια της είπε ότι πρέπει να βάλει αλοιφή και στους γλουτούς ενώ κατά τη διάρκεια της «εξέτασης» τη ρωτούσε «αν νιώθει άνετα και αν… χαλαρώνει».
«Του είπα ότι θέλω να φύγω γιατί με περιμένουν οι φίλες μου αλλά αυτός μου ζήτησε να μείνω άλλα πέντε - δέκα λεπτά. Μου είπε «είσαι πολύ θερμή και έχεις πολύ ωραίους γλουτούς» και πριν προλάβω να πω οτιδήποτε παραμέρισε το μαγιό μου και άρχισε να με τρίβει στο αιδοίο μου. Σηκώθηκα αμέσως και του είπα ότι θέλω να φύγω» κατέθεσε η 19χρονη στις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα ο γιατρός φέρεται μετά το περιστατικό να ζήτησε από την κοπέλα να ξαναπεράσει από το ιατρείο αργότερα το βράδυ για να του πει μια… καληνύχτα και της είπε ότι θα χαιρόταν πολύ να την ξαναδεί κάποιο άλλο τριήμερο στο κάμπινγκ.
Η 19χρονη μετά το περιστατικό ενημέρωσε άμεσα τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της κατασκήνωσης, τηλεφώνησε στους γονείς της ενώ στη συνέχεια προσέφυγε στις αστυνομικές αρχές και ακολούθησε η σύλληψη του 49χρονου γιατρού.

Με… βαρύ ποινικό μητρώο
Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διενεργήθηκε από τις διωκτικές αρχές έκπληκτη η 19χρονη πληροφορήθηκε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός έχει διαγραφεί από τον ιατρικό σύλλογο εδώ και 3,5 χρόνια ενώ φέρεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση κλοπής ύψους 120.000 ευρώ, για την οποία μάλιστα του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με διάταξη ανακρίτριας Αθηνών! Επίσης φέρεται να είχε απασχολήσει τις αρχές και για υπόθεση εξύβρισης και απλής σωματικής βλάβης.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών
Ο 49χρονος γιατρός Β.Μ. που έχει την ειδικότητα του ορθοπεδικού χειρουργού, μετά την καταγγελία της 19χρονης παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, κατηγορούμενος για ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.
Ο ίδιος απολογούμενος στις αστυνομικές αρχές αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Όπως υποστήριξε η κοπέλα είχε επισκεφτεί το ιατρείο για τέταρτη φορά σε δύο ημέρες καθώς είχε εκτεταμένα ηλιακά εγκαύματα σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματός της. Ο 49χρονος γιατρός ισχυρίζεται ότι η 19χρονη τον παρακάλεσε να της βάλει ενυδατική αλοιφή ενώ ανέφερε ότι «άλλος τρόπος τοποθέτησης αλοιφής χωρίς να έρθουν σε επαφή τα χέρια μου με το σώμα του αρρώστου δεν υπάρχει».

Επιστολή - καταπέλτης σε βάρος του ΑΠΘ
Το συγκεκριμένο περιστατικό γεννά πλήθος ερωτημάτων για τη λειτουργία του κάμπινγκ του ΑΠΘ. Μάλιστα όπως καταγγέλλει με επιστολή της προς τις πρυτανικές αρχές η 19χρονη φοιτήτρια της Νομικής Σχολής διαπίστωσε μετά το περιστατικό ότι το ιατρείο δε διέθετε ούτε την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας.
«Εσείς οι ίδιοι με παρενοχλήσατε σεξουαλικά κύριοι! Γιατί εάν είχατε ελέγξει έστω στοιχειωδώς τον άνθρωπο αυτό θα διαπιστώνατε την ανικανότητα του για αυτή τη θέση, την ανικανότητα του για οποιαδήποτε θέση. Αλλά δεν το κάνατε. Όταν τελικά το κάνατε ήταν αργά -ακόμα και για να το αποκρύψετε-, είχε γίνει το κακό. Προσπαθήσατε ωστόσο, να δυσχεράνετε με κάθε τρόπο τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης, όσο παραλείπατε να παραδώσετε τις συμβάσεις εργασίας αυτού και των συνεργατών του στο δικαστήριο» αναφέρει μεταξύ άλλων η φοιτήτρια στην επιστολή της προς τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Η καταγγελία για τον αρχηγό της κατασκήνωσης
Στην επιστολή της η φοιτήτρια καταγγέλλει και τη συμπεριφορά του αρχηγού της κατασκήνωσης ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του γιατρού διαβεβαιώνοντας το δικαστήριο για το ήθος και την πολύχρονη εμπειρία του κατηγορούμενου.
«Εγώ θυμάμαι, λεπτό προς λεπτό, τη στιγμή που βγήκα κλαίγοντας από το ιατρείο και ήρθα σε εσάς να καταγγείλω το γεγονός. Εσείς θυμάστε τι μου απαντήσατε; «Εγώ με τα ίδια μου τα χέρια θα τον πιάσω, μόλις γίνει ένα δεύτερο παρόμοιο περιστατικό. Δε μπορώ μόνο με ένα συμβάν σαν το δικό σου να τον απομακρύνω, χρειάζομαι χρόνο να τον παρακολουθήσω. Στείλε και καμία φίλη σου να πάει στο ιατρείο να δούμε πως θα της συμπεριφερθεί».
Προσπαθούσατε με κάθε δυνατό μέσο να με καθυστερήσετε από το να ενημερώσω τους γονείς μου, από το να κάνω καταγγελία, από το να εκθέσω τον γιατρό μα κυρίως…εσάς, εσάς τον ίδιο και όλο το Πανεπιστήμιο. Τα ίδια είπατε και στους γονείς μου όταν ήρθαν να σας βρουν το ίδιο βράδυ. Στο βήμα όμως τα αρνηθήκατε όλα αυτά ενόρκως. Θυμάστε;» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η 19χρονη.


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΥ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ!

ΔΥΟ χρόνια χωρίς απόφαση για την λειτουργία μιας ιδιαίτερης επιχείρησης, έχει κληθεί να αποφασίσει ο Δήμος Τριφυλίας και τελικά νέο αίτημα έρχεται με αρνητική εισήγηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
To επίμαχο θέμα είχε απασχολήσει δύο φορές το Δ.Σ  για την αδειοδότηση Οίκου ανοχής στην περιοχή της Τριφυλίας . 
Ωστόσο στην πρόσφατη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δέχθηκαν την αρνητική απόφαση του Τοπικού συμβουλίου Κυπαρισσίας 
 Πιο αναλυτικά τα μέλη της επιτροπής μετά από ελάχιστη συζήτηση για  έγκριση άδειας λειτουργίας οίκου ανοχής στα όρια του Δήμου Τριφυλίας, δέχθηκαν την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας στην αίτηση του επιχειρηματία, οπότε αρνητικά εισηγείται το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τέλος να αναφέρουμε ότι το ίδιο αίτημα που υποβλήθηκε προ 2 ετών για την περιοχή των Φιλιατρών, έτυχε ξανά αρνητική απόφαση...
ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΦΩΤΟ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΜΕΜΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΣΤΟ πένθος βυθίστηκε ξανά η Κυπαρισσία από το νέο θανατηφόρο τροχαίο με 2 θύματα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στην περιοχή Μεμί στο επικίνδυνο σημείο της εθνικής οδού Κυπαιρσσίας- Πύργου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δρόμο τα  δύο οχήματα είχαν κατεύθυνση το Καλονερό όπου προηγείτο το τρακτέρ που οδηγούσε ένας 78χρονος και πίσω του το όχημα που οδηγούσε ο 25χρονος... 
Η ώρα ήταν 5:30 το πρωί όταν από άγνωστη αιτία κοντά στο ύψος σούπερ μάρκετ "Lidl" το αυτοκίνητο πρσέκρουσε στην πίσω και αριστερή πλευρά του τρακτέρ πιθανόν από προσπέραση με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο
25χρονος κάτοικο Κυπαρισσίας σε απόσταση μόλις 500 μέτρα από το σπίτι του σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, ενώ η σφοδρή στο τρακτέρ που οδηγούσε 78χρονος, κάτοικος Μυρέικων ήταν τελικά μοιραία.. Η Πυροσβεστική τελικά ανέσυρε νεκρούς τους  δύο οδηγούς.

Ο 25χρονος ήταν εργατικός καθώς είχε απασχοληθεί σε γνωστές επιχειρήσεις της πόλης, ενώ οι φίλοι του έχουν αναρτήσει στην σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο συγκινητικά σχόλια για καλό παράδεισο. Ο 78χρονος
διέμενε στην περιοχή και ασχολείτο με αγροτικές εργασίες σύμφωνα με πληροφορίες.
Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Α.Τ. Κυπαρισσίας και οι αρμόδιες αρχές.  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ - ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ !!

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΙΜΟΥΣ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ !!!

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ  ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΕΠΙ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ   ΚΑΙ ΝΑ …ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΥΤΗ  !! 
Νέος εμπρησμός  χθές  βράδυ στην Μεταμόρφωση πάλι από « αγνώστους  δράστες »   οι οποίοι  ΚΑΙΝΕ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ  την περιοχή  ΕΠΙ  σχεδόν 20-25  ΧΡΟΝΙΑ  !!
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ σε αγροτοδασική εκταση δίπλα σε ελαιοκλλιέργειες και χάρις τις προσπάθειες των πυροσβεστών μέσα στην νύχτα και της άπνοιας που επικρατούσε κατόρθωσαν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο

ΦΩΤΟ - Η Καστροπολιτεία της Μεθώνης αναδύεται μέσα από το νερό!

Από μικρό παιδί με μάγευαν τα κάστρα. Σε γυρίζουν πίσω στο παρελθόν, σε πρίγκιπες και πριγκίπισσες των παραμυθιών.
 Εξάλλου τα περισσότερα παιδιά που διάβαζαν παραμύθια το κάστρο συνήθως δεν έλειπε από αυτά.
Η Ελλάδα κι ειδικά η Νότια Πελοπόννησος φημίζεται για τις καστροπολιτείες της.
Ένα από αυτά, είναι το κάστρο της Μεθώνης που βρίσκεται μέσα στο νερό! Είναι τόσο εντυπωσιακό το τοπίο, που όταν πατήσεις το πόδι σου εκεί νομίζεις ότι η μηχανή του χρόνου σε μετέφερε την εποχή εκείνη που χτίστηκε από τους Βενετούς, όταν έγιναν κύριοι της πόλης, το 1209 μ. Χ. ....

Διαβάστε  ολόκληρο το άρθρο εδώ....

Έρευνα: Ποιο τύπο γυναίκας προτιμούν τελικά οι άνδρες;

Ξανθές ή μελαχρινές, ψηλές ή κοντές, λεπτές ή αδύνατες; 
Τα διλήμματα αυτά έχουν απασχολήσει κατά καιρούς δεκάδες έρευνες, προκειμένου να εξαχθούν... ασφαλή συμπεράσματα για το τι θέλουν τελικά οι άνδρες από τις γυναίκες.
Ο «ιδανικός» γυναικείος σωματότυπος μάλιστα, είναι το θέμα που απασχολεί διαχρονικά άνδρες και γυναίκες.
Ποιες σιλουέτες βρίσκουν πιο ελκυστικές οι άνδρες; 
Τι λεπτές ή αυτές με τις καμπύλες;
Μία μελέτη εξέτασε τον δυνητικό ρόλο της επονομαζόμενης εξελικτικής φυσικής κατάστασης στην επιλογή ερωτικής συντρόφου.
Όπως εξήγησε ο συντονιστής της μελέτης δρ Τζων Σπίκμπαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άμπερντην, από εξελικτικής πλευράς η φυσική κατάσταση αποτελείται από δύο παραμέτρους: την ικανότητα επιβίωσης και την ικανότητα αναπαραγωγής.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί κατά πόσον λαμβάνονται αυτά υποσυνείδητα υπ' όψιν όταν επιλέγουμε ερωτικό σύντροφο.
Τα νέα ευρήματα αντικρούουν παλαιότερες θεωρίες, οι οποίες πρέσβευαν ότι οι άνδρες προτιμούν τις γυναίκες με περισσότερο σωματικό λίπος διότι αυτό υποδηλώνει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση λιμού.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PeerJ», διεξήχθη σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο των συσχετίσεων ανάμεσα στο σωματικό βάρος, τη γονιμότητα και το προσδόκιμο επιβιώσεως, και το χρησιμοποίησαν για να προβλέψουν πιο επίπεδο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) θα έπρεπε να θεωρείται πιο ελκυστικό.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
Οι τιμές από 18,5 έως 24,99 σημαίνουν πως κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ κάτω από 18,5 σημαίνουν λιποβαρές άτομο.
Από 25 έως 29,99 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο, από 30 και πάνω σηματοδοτούν την παχυσαρκία, ενώ από 40 και πάνω σημαίνουν κακοήθης (ή νοσογόνος) παχυσαρκία.
Το μαθηματικό μοντέλο προέβλεψε ότι πιο ελκυστικές θα εκλαμβάνονταν οι γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 24 και 24,8, δηλαδή στα ανώτερα όρια του φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσον ίσχυε η πρόβλεψη αυτή, επιστρατεύοντας περισσότερους από 1.300 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) από συνολικά δέκα χώρες.
Οι εθελοντές εξέτασαν 21 εικόνες που έδειχναν φιγούρες γυναικείων σωμάτων με διάφορα επίπεδα λίπους και κλήθηκαν να τις βάλουν σε σειρά από την λιγότερο στην περισσότερο ελκυστική.
Και στους δέκα λαούς, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: οι φιγούρες των σωμάτων με ΔΜΣ γύρω στο 19 τοποθετούνταν τελευταίες στη σειρά, δηλαδή θεωρούνταν ως οι πιο ελκυστικές, ενώ όσο αυξανόταν ο ΔΜΣ τόσο λιγότερο ελκυστικές θεωρούνταν - και αυτό ίσχυε και στα δύο φύλα.
Το εύρημα αυτό αντέκρουσε την πρόβλεψη του μαθηματικού μοντέλου και οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να αιτιολογήσουν τη βαθμολογία τους.
Η απάντηση ήταν απλή: θεωρούσαν τις πιο εύσωμες φιγούρες ως μεγαλύτερης ηλικίας απ' ό,τι οι πιο αδύνατες - και η ηλικία είναι όντως ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης της εξελικτικής φυσικής κατάστασης.
Έτσι, οι ερευνητές πρόσθεσαν και την ηλικία στο μαθηματικό μοντέλο τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει η πρόβλεψή του και να φέρει τον πιο ελκυστικό ΔΜΣ στο εύρος του 17 έως 20, δηλαδή εντός των ορίων που είχαν χαρακτηρίσει και οι εθελοντές ως πιο ελκυστικό.
Όπως γράφουν ο δρ Σπίκμαν και οι συνεργάτες του, ο ΔΜΣ μεταξύ 17 και 20 είθισται να παρατηρείται συχνότερα σε νεαρά κορίτσια (κυρίως στις ηλικίες 18 έως 20 ετών) στις οποίες η γονιμότητα είναι μέγιστη και ο κίνδυνος νοσήσεως ελάχιστος (επομένως υπάρχουν πολλές πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης).
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η προτίμηση σε αυτόν τον ΔΜΣ παρατηρήθηκε σε Ευρωπαίους, Αφρικανούς και Ασιάτες εθελοντές, προφανώς σημαίνει ότι η εξελικτική φυσική κατάσταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή ερωτικής συντρόφου.
Μάλιστα, είναι ένας παράγοντας ισχυρότερος από τον λιμό, η επιρροή του οποίου στο DNA μας προφανώς είναι πολύ μικρότερη, κατά τον δρα Σπίκμαν.

newmoney.gr

Παλεύοντας στο... λάδι για έναν τίτλο 660 ετών

Ένας τίτλος ιστορίας 660 ετών περιμένει τον νέο κάτοχο του στο «Sarayici stadium».
Περίπου 2.200 αθλητές θα αναβιώσουν και φέτος στην Αδριανούπολη της Τουρκίας ένα είδος πάλης, όπου οι συμμετέχοντες φορούν δερμάτινο παντελόνι, ενώ είναι αλειμμένοι με ελαιόλαδο το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1357. Ο θριαμβευτής θα φορέσει τη χρυσή ζώνη, ενώ θα λάβει και το έπαθλο των περίπου 14.000 δολαρίων, ξυπνώντας αναμνήσεις του 14ου αιώνα.
Οι διοργανωτές, πάντως, κάνουν λόγο για ρεκόρ συμμετοχών για φέτος, ενώ περίπου 60 παλαιστές θα τα δώσουν όλα στο γρασίδι του σταδίου κατά την τελική φάση της διοργάνωσης την Κυριακή.
«Ο παππούς μου ήταν διάσημος αθλητής της συγκεκριμένης πάλης και θέλω να δώσω συνέχεια στην παράδοση που έχει η οικογένεια μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο 32χρονος Ουμίτ Κινάλι, ο οποίος εργάζεται ως σωματοφύλακας στην Αλικαρνασσό.

Πάθατε ψύξη; Τι να κάνετε για τον πόνο και το πιάσιμο

Ο υδράργυρος είναι στα ύψη και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από το πρωί, έως το βράδυ, σε συνδυασμό με τον ελλιπή ρουχισμό, αφήνουν τους μυς έκθετους σε κρύα ρεύματα και αέρα.
Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν είναι και η γνωστή σε όλους μας ψύξη, δηλαδή ο έντονος πόνος και το πολύ ισχυρό "πιάσιμο" στους μυς κάποιας περιοχής του σώματος, όπως ο αυχένας και η πλάτη.
Σε πολλές περιπτώσεις, ένα κρύο ρεύμα αέρα (άνεμος, παράθυρο αυτοκινήτου, air conditin κλπ) που χτυπάει επάνω στο ιδρωμένο δέρμα, αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα να πάθετε ψύξη.
Περισσότερο επιρρεπείς στην ψύξη είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, όσοι πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Τι να κάνετε για να αποφύγετε την ψύξη
-- Αλλάζετε ρούχα κάθε φορά που ιδρώνετε
-- Φοράτε στον αυχένα ένα μαντίλι ή κάποιο άλλο είδος ρουχισμού που να σας καλύπτει επαρκώς σε εκείνο το ευαίσθητο σημείο
-- Μην κάθεστε εκεί όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα
-- Προσοχή στην χρήση των κλιματιστικών (θα πρέπει να μην σας χτυπάει απευθείας ο αέρας που εκπέμπουν)
Θεραπεία
Σε περίπτωση που πάθετε ψύξη η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, αλλά και εναλλακτική.
-- Για να αντιμετωπίσετε τους πόνους πάρτε με την συγκατάθεση του γιατρού σας μυοχαλαρωτικά χάπια ή/και αναλγητικά.
-- Τοποθετήστε στο σημείο που έχετε πάθει ψύξη μια θερμοφόρα
-- Κάντε επάλειψη με μια θερμαντική αλοιφή, αφού η ζέστη ανακουφίζει από τον μυικό πόνο
-- Μην κάνετε τις εντριβές με οινόπνευμα
-- Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, ένας ορθοπεδικός μπορεί να σας συστήσει να φορέσετε ένα αυχενικό κολάρο
Εναλλακτικές θεραπείες
-- Βάλτε κομπρέσες με χαμομήλι, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των μυών
-- Ζεσταίνετε κομπρέσες με το σίδερο και τοποθετήστε τις στο σημείο που πονάτε

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τις μέδουσες και τσούχτρες στις παραλίες

Πολλές παραλίες της Ελλάδας έχουν γεμίσει με μέδουσες και τσούχτρες.

Οι λουόμενοι μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν προσπαθούν να βγάλουν τις μέδουσες έξω με απόχες, κουβάδες ή ότι άλλο εργαλείο βρουν. Αυτό όμως μολύνει τις παραλίες και θέτει σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουν οι πολίτες τις μέδουσες έξω στην παραλία:

Οι μέδουσες έτσι και βγουν έξω στην παραλία με την ζέστη αρχίζουνε να μυρίζουνε άσχημα μετά από λίγη ώρα. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.
Έτσι και κάποιος πατήσει τα πλοκάμια της μέδουσας ακόμα και εάν είναι ελαφρά θαμμένα στην άμμο εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό. Και τα άτομα που τσιμπηθούν από μέδουσα χρειάζονται απαραίτητα πρώτες βοήθειες.
Σε άτομα με ευαίσθητο ή με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας μπορεί να αποβεί και μοιραίο, εξαρτάται βεβαίως πάντα από το είδος της μέδουσας αλλά και από το πρόβλημα υγείας του κάθε ανθρώπου.
Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.
​Και στην τελική οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.


seleo

Μην αγνοείτε το μούδιασμα στα άκρα: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας

Το μούδιασμα είναι η αίσθηση όταν δεν μπορείτε να νιώσετε σχεδόν τίποτα σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

Πολλές φορές το μούδιασμα αυτό το περιγράφουμε ως “καρφίτσες” στο δέρμα, αφού είναι σαν ένα “μυρμήγκιασμα” από πολλές επαφές με καρφίτσες σε μια περιοχή της επιδερμίδας, συχνά στα χέρια ή στα πόδια.

Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε αυξημένη πίεση στα νεύρα, ή στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα. Αυτό συμβαίνει συχνά αφού έχετε έρθει σε μια ανατομικά δύσκολη θέση, όπως το να κάθεστε σταυροπόδι για πολύ ώρα, ή να έχετε ξαπλώσει επάνω στο χέρι σας.

Περιστασιακά, ωστόσο, μπορεί να είναι και σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης/ασθένειας, όπως ο διαβήτης.

Μπορείτε να νιώσετε μούδιασμα/καρφίτσες ακόμα και με το να φοράτε στενά παπούτσια ή αξεσουάρ (βραχιόλια, δαχτυλίδια κλπ). Οι άνθρωποι με πόνο στην πλάτη, οι διαβητικοί, ή τα άτομα που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση μουδιάσματος στα άκρα.

Ποια είναι μερικά πιθανά αίτια για το μούδιασμα στα άκρα

Πίεση

Τα σφιχτά παπούτσια ή το να κάθεστε επάνω στο πόδι σας μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες”. Το πρόβλημα περνάει, όταν η πίεση μειωθεί.

Παγιδευμένα νεύρα

Οι “καρφίτσες” μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποιο παγιδευμένο νεύρο. Μια δισκοπάθεια ή ένα πρόβλημα στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από την σπονδυλική σας στήλη, περνάει από το πόδι σας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Ένα παγιδευμένο νεύρο στο λαιμό μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες” οπουδήποτε από το λαιμό σας μέχρι τα χέρια και τα δάχτυλά σας. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επίσης, προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε “καρφίτσες”, μούδιασμα και πόνο στο χέρι και απώλεια της δυνατότητας ισχυρής λαβής.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “καρφίτσες”, πόνο ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια).

Τραυματισμός

Τυχόν βλάβη στις νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία (πχ κομπρεσέρ) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βλάβη των νεύρων και μπορεί να νιώθουν πιο συχνά “καρφίτσες” και μούδιασμα.

Ασθένειες που βλάπτουν τα νεύρα

Πολλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο νευρικό σύστημα και προκαλούν μούδιασμα ή “καρφίτσες” στα άκρα. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλαπλή σκλήρυνση και όγκους του εγκεφάλου. Οι ασθένειες αυτές είναι σοβαρές, αλλά σχετικά σπάνιες και κατά κανόνα προκαλούν και άλλα συμπτώματα εκτός από μούδιασμα/καρφίτσες στα άκρα.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνήθης μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων ατόμων, των χορτοφάγων και των ατόμων με κακοήθη αναιμία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία και βλάβη των νεύρων.

patient.co.uk

ΒΙΝΤΕΟ - ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ !!! Φίδι ψήθηκε σε ρολόι της ΔΕΗ στη Ροδίτσα Λαμίας

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίχθηκαν στην περιοχή Ροδίτσα της Λαμίας, όταν ένα τεράστιο φίδι, βρέθηκε τυλιγμένο μέσα σε ρολόι της ΔΕΗ.
Το περιστατικό συνέβη όταν κάποια παιδιά που έπαιζαν κοντά είδαν ξαφνικά να βγαίνουν καπνοί.
Άμεσα ειδοποιήθηκε η υπηρεσία και μόλις έφτασε το ειδικό κλιμάκιο στο χώρο, άνοιξε το κουτί και ανακάλυψε το μεγάλο φίδι, το οποίο έπεσε στα πόδια τους γεμάτο αίματα και ενώ ακόμα καιγόταν.
Το φίδι είχε τυλιχθεί γύρω από τα καλώδια παροχής και κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή με την τάση και κάηκε ζωντανό.
Δείτε το βίντεο από το lamiareport.gr

Πλατινένιο βραβείο στα Olymp Awards 2017 για το Κρητικό κρεμώδες τυρί Γαλένι

Πρόκειται για το Γαλένι, ένα κρεμώδες λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που αρχικά προοριζόταν για φέτα. Γαλένι Κρητικό τυρί κρέμα, το οποίο έχει μόνο 12% λιπαρά και είναι 100% αγνό προϊόν.   

Στα TASTE www.OlympAwards.com 2017, διαγωνισμός ποιότητας τροφίμων και ποτών συμμετέχουν προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τρόφιμα και ποτά που καταδεικνύουν το μεγάλο εύρος της παραγωγικής διαδικασίας που ήδη εφαρμόζουν αρκετές επιχειρήσεις. Το Γαλένι κέρδισε πάνω από 96 στους 100 βαθμούς αξιολόγησης. Δοκιμάστηκε με την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Κέρδισε το πλατινένιο βραβείο Taste Olymp Awards. Design Olymp Awards 2017, διαγωνισμός συσκευασίας τροφίμων και ποτών. Wine Olymp Awards 2017, διαγωνισμός ποιότητας οίνων και αποσταγμάτων. https://www.facebook.com/OlympAwardsGR

Η Οικογένεια Ζερβού δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων με παράδοση που ξεκινάει σχεδόν παράλληλα με την ιστορία της οικογενείας. Η Αφοι Ζερβού ΟΕ είναι μια οικογενειακή νεοσύστατη εταιρία και διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή Ρουκάνι Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης και είναι πιστοποιημένη με  ISO 9001, ISO 22000 (HACCP), επίσης διαθέτει πιστοποίηση από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας Κρήτης.
Όταν μια μέρα το τυρί άλλαξε υφή, οι παραγωγοί του βρέθηκαν μπροστά σε ένα κρεμώδες  τυρί με έντονα αρωματική γεύση, αφήνοντας μια ισορροπημένη επίγευση όπως το ξινοτύρι. Έτσι, αποτελεί πλέον ξεχωριστή τυροκόμηση, που συσκευάστηκε πρόσφατα και ξεκίνησε το ταξίδι του εκτός του νησιού. Τέλειο με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι σαν απλό πρωινό, τέλειο σαν cheese cake, τέλειο αντί κρέμα γάλακτος σε κοτόπουλο!!

Εντοπίστηκε σκάφος με περίπου 110 μετανάστες στη Μεθώνη

Σκάφος με περίπου 110 μετανάστες και πρόσφυγες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 54 ναυτικά μίλια δυτικά νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζας νότια της Μεθώνης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε μέσω του OLYMPIA RADIO ότι το σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και χρήζουν βοήθειας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο σημείο όπου βρίσκεται το σκάφος με τους μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται πέντε παραπλέοντα πλοία, ενώ σπεύδουν πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού και σκάφος της frontex.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς. ΙΧ συγκρούστηκε με τρακτέρ

Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς σημειώθηκε το πρωί στην εθνική οδό Πύργου - Μεθώνης, κοντά στην πόλη της Κυπαρισσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 25χρονος και είχε κατεύθυνση προς Πύργο, συγκρούστηκε, για άγνωστους ακόμα λόγους, με τρακτέρ που οδηγούσε ένας 78χρονος.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, έφθασαν στο σημείο του τροχαίου πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τους οδηγούς, αλλά όπως διαπιστώθηκε, ήσαν και οι δύο νεκροί.

Προανάκριση για το τροχαίο δυστύχημα διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Τριφυλίας.

Πετώντας στον Γαλλικό ουρανό

Από τα κόλπα του φωτογραφικού φακού. 

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. 
Πήραν μέρος κατά την διάρκεια της επετείου της Βαστίλης στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία και του Αμερικανού προέδρου.
Ο καλλιτέχνης φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ αποθανάτισε το στιγμιότυπο δείχνοντας τα  μαχητικά να περνούν ανάμεσα στα αγάλματα του Καρουζέλ.   

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου