9.9.17

Eurovision 2018: Με Αρετή Κετιμέ στον διαγωνισμό η Ελλάδα;

Με την Αρετή Κετιμέ στην Eurovision του χρόνου η Ελλάδα; Τι συμβαίνει με την ελληνική συμμετοχή;

Τις τελευταίες ημέρες διέρρευσαν φήμες περί ενός ακόμη ονόματος -μετά  των Τάμτα, Ελένη Φουρέιρα, Μαλού, Μαρίνα Σάττι -που φαίνεται ότι θα εμπλακεί την επόμενη χρονιά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στην Λισαβόνα.
Η Αρετή Κετιμέ  που το όνομα της έγινε πανελλήνια γνωστό από την ενασχόληση της με το παραδοσιακό σαντούρι, δίπλα στον δάσκαλο της Αριστείδη Μόσχο ίσως την επόμενη χρονιά είναι το όνομα που οι ιθύνοντες «εμπιστευτούν» για το κάτι διαφορετικό με άρωμα και χρώμα Ελλάδας που θα θελήσουν να ταξιδέψει με τα χρώματα της Ελλάδας, μιας που αυτό από ότι φαίνεται είναι και αυτό που οι Έλληνες φαν του θεσμού τελικώς προτιμούν αλλά και η Ευρώπη αυτό ζητά από εμάς.
Η Αρετή που αριθμεί περί των πέντε προσωπικών δίσκων έχει να υπερηφανεύεται για τις ιδιαίτερες συνεργασίες της που ξεκινούν απο το Γιώργο Νταλάρα τη Γλυκερία την Ελένη Βιτάλη τον Διονύση Τσακνή και φθάνουν έως τον Γιώργο Αλκαίο και τον Γερμανό d,j Shantel, ενώ χαρακτηριστική και αναλλοίωτη στο πέρασμα των έτων ήταν η παρουσία της στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στη χώρα μας το 2004 που μεταδόθηκε σε όλο το πλανήτη.
Αυτό τον καιρό πραγματοποιεί εμφανίσεις εντός αλλά και εκτός χώρας, και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχουν αρχίσει να διαρρέονται μιλούν για  συζητήσεις της με τη δημόσια τηλεόραση που όπως λένε βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.
Σε πρόσφατη ερώτηση που τέθηκε στην νεαρή 28χρον稻παραδοσιακή» καλλιτέχνη για το εάν θα τολμούσε να συμμετάσχει στο θεσμό δήλωσε on camera ότι της είχε γίνει και στο παρελθόν η πρόταση την οποία όμως -όπως δήλωσε- «δυστυχώς» αρνήθηκε.
Οι φανς του θεσμού  στη χώρα μας όπως μας δηλώνει ο αντιπρόεδρος του INFE GREECE, Μάκης Χαραλαμπόπουλος στη πλειοψηφία τους φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά μια ανάλογη πρόταση από τη χώρα μας που αν μη τι άλλο θα έχει χρώμα και άρωμα Ελλάδας καθώς φιλοδοξούμε να κάνουμε τη διαφορά και τελικώς να επιστρέψουμε υπερήφανοι και δικαιωμένοι από το μουσικό Ευρωπαϊκό event.  Κατά τη γνώμη του κάτι ανάλογο  θέλουν από εμάς στο εξωτερικό, κάτι που έχει αποδειχθεί και στο πέρασμα των ετών και της παρουσίας της χώρας μας εκεί.
gossip-tv.gr

BINTEO - Προειδοποίηση σοκ: Ο τυφώνας Ίρμα θα καταστρέψει τις ΗΠΑ

Τι αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ
Σε μία εφιαλτική προειδοποίηση για τον τυφώνα «Ίρμα» προχώρησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, Μπροκ Λονγκ.
«Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Λονγκ, την ώρα που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον τυφώνα που αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας.
«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
«Είναι αρκετά έγκυρες αυτές οι προβλέψεις  που δείχνουν ότι η Ίρμα θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι, καθώς και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί», σημείωσε ο Λονγκ
2Περισσότεροι από 8.000 μέλη της FEMA έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προετοιμάσουν την Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα, καθώς και να συνδράμουν στις προσπάθειες αναδόμησης από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ενώ ο τυφώνας - τέρας ετοιμάζεται να πλήξει την πολιτεία, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
«Ο τυφώνας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Όλοι οι πολίτες της Φλόριντα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν», τόνισε ο Σκοτ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους ήδη βρίσκονται καθ΄οδόν προς τα βόρεια και συνέστησε υπομονή.
«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε στην κίνηση. Είμαι σίγουρος ότι είναι ενοχλητικό. Οι εκκενώσεις δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά είναι το μόνο μέσο για να μείνετε ασφαλείς», πρόσθεσε.
Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του κυκλώνα Ίρμα
Έκκληση στους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές οι οποίες αναμένεται να πληγούν από τον τυφώνα Ίρμα «να φύγουν από τον δρόμο του» απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
2«Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε ποτέ δει. Να μείνετε ασφαλείς και να φύγετε από τον δρόμο του, αν είναι δυνατόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συμβουλές και τις εντολές των τοπικών και των κρατικών αξιωματούχων.
Ο κυκλώνας, ο οποίος υποβιβάστηκε στην κατηγορία 4 στη σχετική πεντάβαθμη κλίμακα, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής με ανέμους η ταχύτητα των οποίων ανήλθε έως τα 295 χιλιόμετρα την ώρα, αφήνοντας πίσω του 17 νεκρούς βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού.
Η Ίρμα έφτασε στην Κούβα και κατευθύνεται στις Μπαχάμες και στη Φλόριντα, την οποία αναμένεται να πλήξει την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).
Στην Κούβα η Ίρμα
Mε ελικόπτερο απομάκρυναν oι αρχές της Κούβας τους έξι ενοίκους ενός δελφινάριου στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στη βόρεια Κούβα, που απειλείται από τον ισχυρό κυκλώνα Ίρμα.
2Τα έξι αρσενικά δελφίνια του κέντρου αναψυχής «Cable Esqui» τοποθετήθηκαν σε βρεγμένες πετσέτες και κατόπιν σε στρώματα προκειμένου να μεταφερθούν με το ελικόπτερο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ACN.
«Προς το παρόν, βρίσκονται σε μια πισίνα όπου τους έχουν εξασφαλιστεί παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης και εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν να παραμείνουν εκεί, θα μεταφερθούν σε μια πισίνα με θαλάσσιο νερό σε ένα ξενοδοχείο» επισήμανε στο ACN ο υπεύθυνος του δελφινάριου του Κάγιο Γκιγιέρμο, Γκονζάλο Καρέρο Εσκομπάρ.
Οι εκπαιδευτές τους και ένας κτηνίατρος συνόδευσαν τα θαλάσσια θηλαστικά για παν ενδεχόμενο, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν τον κυκλώνα Ίρμα –ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σε κατηγορία 4 παραμένει ωστόσο επικίνδυνος– άρχισαν να πλήττουν σήμερα την ανατολική Κούβα, την ώρα που οι κουβανικές αρχές αναμένουν τα φαινόμενα να ενταθούν στη νήσο αργότερα σήμερα.
Η πρώτη κοινότητα όπου έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις του κυκλώνα τα ξημερώματα είναι η Μπαρακόα, ένα τουριστικό θέρετρο στα ανατολικά της χώρας που καταστράφηκε πέρυσι από τον κυκλώνα Μάθιου. Ο Τόνι Μάτος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου προστασίας, έκανε λόγο, μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ, για ανέμους που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα και «μέτριας έκτασης πλημμύρες» από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, το μάτι του κυκλώνα δεν αναμένεται να προσεγγίσει επικίνδυνα τις ανατολικές ακτές της νήσου, όμως η Ίρμα θα πλήξει τα βόρειες ακτές από την Παρασκευή το βράδυ.

Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων – Φυσικό ή… μεταφυσικό φαινόμενο;

Οι γνωστοί σε όλους μας «Δροσουλίτες», είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ελληνικούς θρύλους και όπως κάθε τι ανεξήγητο, συναρπαστικό και μυστηριώδες, έχει τους φανατικούς του πολέμιους αλλά και τους θερμούς υποστηρικτές του.
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, κάθε χρόνο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, εμφανίζεται στη θέση Θυμέ Κάμπος, στην επαρχία των Σφακίων, μια στρατιά από νεκρούς πολεμιστές με αστραφτερές πανοπλίες, η οποία προελαύνει προς τη θάλασσα πάνω απ΄ το Φραγκοκάστελο.
Κάθε χρόνο λοιπόν, υπάρχουν και εκείνοι που τέτοια εποχή πηγαίνουν στην Κρήτη, κατευθύνονται στα Χανιά και στήνουν το δικό τους… καρτέρι με την ελπίδα να αντικρίσουν το σημείο που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα.
Στο σημείο όπου οι μαρτυρίες για απέθαντους έφιππους πολεμιστές που έδωσαν τη δική τους μάχη απέναντι σε έναν πανίσχυρο στρατό δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, όσο κι αν η ίδια η Επιστήμη αδυνατεί να δώσει μια πειστική εξήγηση για τους «Δροσουλίτες», οι εκατοντάδες αναφορές στην ύπαρξή τους, δεν είναι αρκετές ως τεκμήρια για πολλούς.
Ο Ελεύθερος Τύπος εξετάζει διεξοδικά το σφακιανό αυτό μυστήριο, ερευνώντας τα ιστορικά γεγονότα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις λαϊκές δοξασίες όσο και τις επιστημονικές θεωρίες.
Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης και η Κρητική Επανάσταση
rkfraadro2 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Ο ξεσηκωμός κατά των Τούρκων είχε φουντώσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα τέλη του 1827 η φωτιά είχε φτάσει και στην Κρήτη. Εκεί η Επανάσταση ξεκίνησε από τα ηρωικά Σφακιά. Οι Κρήτες επαναστάτες καλούν τον πολέμαρχο Χατζημιχάλη Νταλιάνη, μέλος της Φιλικής Εταιρείας που με δικά του χρήματα οργάνωσε το πρώτο ιππικό σώμα της Ελλαδας και ήταν συμπολεμιστής του Καραϊσκάκη στην ιστορική μάχη του Φαλήρου.
Η φήμη του Νταλιάνη έκανε τους Κρήτες να πιστεύουν πως θα τους οδηγήσει στη νίκη. Εκείνος αποδέχεται την πρόταση και ξεκινά το ταξίδι για τη μεγαλόνησο. Εκεί, πιάνει αμέσως δουλειά και οργανώνει ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα μαχητικό σώμα που αποτελούταν από 500 «πεζικάριους» και 100 ιππείς.
Η άφιξή του στην Κρήτη ανεβάζει την ψυχολογία των ντόπιων επαναστατών και η μια νίκη διαδέχεται την άλλη κατά των Τούρκων οι οποίοι μετρούν νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους. Αυτή η κατάσταση εξοργίζει τον Αλβανό πασά της Κυδωνίας, Μουσταφά ο οποίος είχε μάθει για την άφιξη του… γνωστού και μη εξαιρετέου Νταλιάνη.
Του στέλνει τελεσίγραφο και απαιτεί να φύγει από την Κρήτη μέσα σε 10 ημέρες, παράλληλα, προσπαθεί να δελεάσει τους Κρήτες να μη πολεμούν στο πλάι του «ξένου» και να του τον παραδώσουν. Μάταια. Ο μεν Νταλιάνης απαντά στον πασά πως έφτασε στην Κρήτη για να πολεμήσει και αυτό θα κάνει, οι δε Κρητικοί τον περιέβαλαν με αγάπη και αφοσίωση.
rkfraadro4 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Η αιματηρή μάχη στο Φραγκοκάστελλο
Ο Νταλιάνης καταλαμβάνει με περίπου 600 άνδρες το Φραγκοκάστελλο στα Σφακιά. Αποφασίζει να δώσει εκεί την κρίσιμη μάχη με τον Μουσταφά. Πιθανότατα υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και δεν άκουσε τους Κρήτες που του έλεγαν να ανέβουν στα βουνά. Αυτός προτίμησε την πεδιάδα.
rkfraadro8 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Ο πασάς στέλνει περίπου 8.000 άνδρες και επιπλέον 400 ιππείς αλλά και αρκετά κανόνια. Η άνιση μάχη ξεκίνησε στις 17 Μαΐου. Όσοι στρατιώτες του Χατζημιχάλη ήταν στον προμαχώνα σκοτώθηκαν σχεδόν αμέσως. Ακολουθεί δεύτερη, σκληρή και εξίσου άνιση μάχη στην είσοδο του κάστρου. Λέγεται πως η πύλη «έφραξε» από τα πτώματα και των δυο πλευρών.
Ο Νταλιάνης αντιλαμβάνεται πως δύσκολα θα καταφέρει να επιβιώσει και προσπαθεί να μεταφέρει άλλου το πεδίο της μάχης. Ήταν, όμως, πλέον αργά… Οι δυνάμεις του Μουσταφά περικυκλώνουν τον Ηπειρώτη οπλαρχηγό ο οποίος πολεμά μέχρι και τη στιγμή που το σπαθί του σπάει και το άλογό του πέφτει νεκρό.
DSC01463 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Οι Οθωμανοί βγάζουν όλο το μένος τους πάνω στο άψυχο σώμα του οπλαρχηγού. Του κόβουν το κεφάλι και το στέλνουν «τρόπαιο» στον Μουσταφά. Το κάστρο πέφτει όταν μερικές ημέρες αργότερα οι τελευταίοι επιζώντες αποφασίζουν να το παραδώσουν. Οι Οθωμανοί, νικητές και «τροπαιούχοι», αφήνουν άταφα τα πτώματα των ηττημένων (περίπου 380 πολεμιστές), παίρνουν τους δικούς τους νεκρούς (περισσότεροι από 850) και φεύγουν.
O θρύλος
Το κάστρο ερήμωσε και η άμμος σκέπασε τα άταφα πτώματα. Η παράδοση λέει πως αν το σώμα είναι άταφο η ψυχή δεν ησυχάζει. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και κάποιο ξημέρωμα του Μαΐου τσοπάνηδες είδαν πάνω απ τη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, στρατιά ολόκληρη από ανθρώπινες μαυροφορεμένες σκιές, πεζούς και καβαλάρηδες με όπλα και σπαθιά να προελαύνουν προς τη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό οι ντόπιοι το ονόμασαν Δροσουλίτες γιατί εμφανίζονταν μόνο με τη δροσιά της αυγής.
rkfraadro7 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Κάποιος τότε θυμήθηκε την ιστορία του Χατζηγιάννη Νταλιάνη και των στρατιωτών του. Ίσως ήταν οι ψυχές τους λένε. Το 1890 ένα απόσπασμα Τούρκων που είδε το φαινόμενο τρόμαξε και πήρε θέση μάχης! Το ίδιο συνέβη και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής όταν οι άνδρες ενός γερμανικού αποσπάσματος θεώρησαν τις σκιές αντάρτες και έριξαν με τα πολυβόλα νομίζοντας ότι έγινε απόβαση.
Η θυσία του Νταλιάνη (ακόμα κι αν αυτή οφειλόταν στην ξεροκεφαλιά του) συγκίνησε τους Κρήτες και μεγάλωσε το μύθο γύρω από αυτό το ιστορικό γεγονός. Τα άταφα πτώματα των επαναστατών στάθηκαν καθοριστικός παράγοντας για τα όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τις ημέρες μας.
Λέγεται πως οι ψυχές εκείνων που έπεσαν στη μάχη αλλά έμειναν άθαφτοι παραμένουν στον τόπο που σκοτώθηκαν. Κάπως έτσι μερικά χρόνια αργότερα από εκείνη τη φοβερή μάχη, λίγο μετά τα μέσα του Μάη, κάποιοι βοσκοί έκπληκτοι είδαν πάνω από την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους μια ολόκληρη στρατιά από ένοπλες (ακόμα και έφιππες) σκιές να προελαύνουν προς το Φραγκοκάστελο και από εκεί στη θάλασσα όπου και χάθηκαν.
Ήταν πρωί, ξημέρωμα και γι’ αυτό τους έδωσαν το όνομα «Δροσουλίτες».  Από τότε αυτή η άψυχη στρατιά μαχητών, που αμέσως συνδέθηκε με τους μαχητές του Νταλιάνη, κάνει συχνά-πυκνά την εμφάνισή της. Πάντα την ίδια ώρα, πάντα την ίδια εποχή, πάντα για περίπου ένα δεκάλεπτο. Κάποιες χρονιές το φαινόμενο είναι ίσα- ίσα ορατό και κάποιες άλλες είναι… τρομακτικά έντονο.
Το 1890 ένα απόσπασμα Τούρκων αντίκρισε τους Δροσουλίτες και αμέσως σήμανε συναγερμός, όλοι οπλίστηκαν και περίμεναν την επίθεση η οποία, ωστόσο, δεν ήρθε ποτέ καθώς οι σκιές χάθηκαν μέσα στη θάλασσα.
Fragkokastello-400x248 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Πολλά χρόνια αργότερα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής η ιστορία επαναλήφθηκε. Ένα απόσπασμα από στρατιώτες της Βέρμαχτ ήρθε αντιμέτωπο με τους Δροσουλίτες. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ήταν τέτοια η τρομάρα τους που αφενός άνοιξαν πυρ και αφετέρου δεν είδαν ότι οι σκιές χάνονταν στα καταγάλανα νερά με αποτέλεσμα να θεωρήσουν πως οι επιτιθέμενοι απλά… «λούφαξαν». Ειδοποίησαν τη στρατιωτική τους διοίκηση στα Χανιά η οποία ξεκίνησε έρευνες που κατέληξαν στο ότι δεν υπήρχε κανένας… στρατός αλλά όλο αυτό ήταν ένα «φυσικό φαινόμενο» το οποίο δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.
Oι επιστημονικές εξηγήσεις
Κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να δώσουν μια εξήγηση, πειστική ή λιγότερο πειστική σχετικά με αυτό το φαινόμενο. Αρκετοί μιλούν για «διάθλαση του φωτός». Όπως, δηλαδή, δημιουργείται το ουράνιο τόξο, έτσι δημιουργούνται και οι Δροσουλίτες, πάντα την ίδια εποχή, πάντα την ίδια ώρα, πάντα με την ίδια διάρκεια. Εκεί που πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου, υπό ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας, στο συγκεκριμένο μέρος και «λαμβάνουν» την κίνησή τους από την εκλειπτική τροχιά της γης σε συνάρτηση με τη μορφολογία του εδάφους.
rkfraadro8 Οι μυστηριώδεις «Δροσουλίτες» των Σφακίων - Φυσικό ή... μεταφυσικό φαινόμενο;Κάποιοι άλλοι μιλούν για το φαινόμενο του «ανώτερου αντικατοπτρισμού» και εικάζουν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για σκιές στρατιωτών που εκπαιδεύονται στις ακτές της Λιβύης. Αυτό το σενάριο, ωστόσο, εξασθενεί αν αναλογιστεί κανείς πως επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού δεν μπορεί να προκληθεί σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 40 μιλίων!
Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που δεν ικανοποιούνται από τις δυο παραπάνω θεωρίες και υποστηρίζουν πως πράγματι οι Δροσουλίτες είναι οι μαχητές που έπεσαν στο Φραγκοκάστελο. 
Ο στρατηγός Χρήστος Νταλιάνης, δισέγγονος του Χατζημιχάλη, το 1928 απευθύνθηκε στην Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών με τους ερευνητές της να αποκαλούν το φαινόμενο «μεταφυσικό».


ΘΆΛΩΣΙ - Η στοιχειωμένη λίμνη της Πεντέλης που κατάπινε ή έπνιγε ανθρώπους

Η Πεντέλη κάποτε είχε μια λίμνη αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί . Την μπάζωσαν. Την αποκαλούσαν  «Βουλισμένη» και «Μαγεμένη Λίμνη». 

Η επίσημη ονομασία της όμως ήταν Θάλωσι και είχε φανατικούς επισκέπτες δυτικά της Νέας Πεντέλης.

Γύρω από την ιστορία της λίμνης έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες. Μία από αυτές υποστήριζε ότι το κοίλωμα δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη. Την θεωρία αυτή υποστήριζε ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, Κ. Χασάπης.

Έλεγε ότι ο μετεωρίτης εξετράπη της πορείας του λόγω κάποιας βαρυτικής διαταραχής και έπεσε στην περιοχή. Η θεωρία αμφισβητήθηκε με το επιχείρημα ότι οι μετεωρίτες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστια ταχύτητα και είναι αδύνατο οποιαδήποτε βαρυτική διαταραχή στην περιοχή να εκτρέψει την πορεία ενός τόσο γρήγορα κινούμενου σώματος, έστω και για λίγα μέτρα.

Μαρτυρίες λένε ότι μυστηριωδώς κάθε 4 χρόνια τα νερά της «τραβιούνταν» και αποκαλύπτονταν ο βυθός της. Τότε τα παιδιά έβρισκαν ευκαιρία να παίξουν χτίζοντας σπιτάκια με τα φύκια. Τον υπόλοιπο καιρό που είχε νερό αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για μπάνιο, αλλά και για βόλτα στις όχθες της ή βαρκάδα.

Λέγεται επίσης οτι η λίμνη, διαμέτρου περίπου 100 μέτρων, αν και ρηχή, είχε

Η λίμνη διέθετε επίσης εξαιρετική ακουστική και δίνονταν συναυλίες. Υπάρχουν κι αναφορές για παράξενες οπτασίες των κατοίκων που επισκέπτονταν ή περνούσαν από την λίμνη. Όπως αναφέρει το βιβλίο «Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις του Πεντελικού Βουνού», η λίμνη «ήταν γιομάτη από λάμιες και νεράιδες. Λίμνη κακιά, αφού καταπίνει ή πνίγει ανθρώπους.

Οι βοσκοί που περνούσαν από εκεί τις νύχτες αντίκριζαν έντρομοι τις

Η απόφαση για μπάζωμα της λίμνης ελήφθη το 1964 από τον δήμο. Σήμερα στη θέση της βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου.
Η λίμνη σήμερα
λευκοντυμένες Θεότητες να αστράφτουν στο σκοτάδι, να χορεύουν, να σιγοτραγουδούν και να λούζονται. Για αυτό έλεγαν πως αυτοί που μπαίνουν στη λίμνη, τους παίρνουν μαζί τους οι Νεράιδες ή τους πνίγουν μια και καλή!».
ρουφήχτρες με αποτέλεσμα να πνιγούν αρκετοί λουόμενοι. Σύμφωνα με τον ιστορικό Δ. Καμπούρογλου η περίφημη Δούκισσα της Πλακεντίας συνήθιζε τα βράδια να κάνει βαρκάδα στη λίμνη, ολομόναχη.


news247

Ανατριχίλα: Ξύλινη κούκλα ζωντανεύει. Προσπάθησε να πνίξει το αφεντικό της

Μαριονέτα που ο πρώην ιδιοκτήτης της ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να τον στραγγαλίσει ενώ κοιμόταν με τη σύζυγό του προκαλεί ανατριχίλα.

Η ερευνήτρια μεταφυσικών Jayne Harris, αφού σφράγισε τη μαριονέτα σε γυάλινο δοχείο, την κινηματογραφούσε κάθε βράδυ επί τρεις μήνες.
Τον περασμένο μήνα έμεινε εμβρόντητη όταν είδε στο βίντεο την ξύλινη κούκλα να "ζωντανεύει" και να κινείται ο σταυρός της.
"Δεν είχα δει ποτέ κάτι τόσο συναρπαστικό όσο αυτό. Μόλις είδα ένα κομμάτι της να κινείται ανατρίχιασα γιατί ήξερα ότι κατέγραψα κάτι σημαντικό.
Στόχος μας είναι να μάθουμε όσα μπορούμε για το πνεύμα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί βρίσκεται ακόμα εδώ", υπογράμμισε.
Η 32χρονη πήρε τον γέρο - μαριονέτα τον Νοέμβριο μετά τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη της πως προσπάθησε να τον στραγγαλίσει το πνεύμα που έχει μπει μέσα της και επειδή τον είχαν στοιχειώσει εφιάλτες.
Ο John κληρονόμησε τη μαριονέτα του 1960 μετά τον θάνατο του πατέρα του. "Είχα ξεκαθαρίσει όλα τα υπάρχοντα του πατέρα μου, εκτός από τη μαριονέτα που φύλαξα στο συρτάρι δίπλα στο κρεβάτι μου.
Για κάποιο λόγο εκείνο το βράδυ ένιωσα ότι με έπνιγαν. Ήμουν ξύπνιος στο κρεβάτι και νόμιζα πως είδα μια σκιά να κινείται από τη μια πλευρά του παραθύρου στην άλλη και ανησύχησα πως κάποιος προσπαθούσε να μας τρομάξει.
Στη συνέχεια ένιωσα να πνίγομαι. Προσπάθησα να ξυπνήσω τη γυναίκα μου. Όταν σηκώθηκε θυμάμαι να κοιτάω τη μαριονέτα στο συρτάρι και να καταλαβαίνω πως ήταν αυτή".

newsone

ΣΟΚ στα Γιάννενα !!! Χτύπησαν και έσυραν με το αυτοκίνητο 20χρονο!

Το θύμα με τραύματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου νοσηλεύεται.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ένας 20χρονος διερευνά με ιδιαίτερη προσοχή η αστυνομία.

Η αστυνομία ενημερώθηκε στις έξι το πρωί

του Σαββάτου για τον τραυματισμό του νεαρού, στην οδό Ανεξαρτησίας, κοντά στην πλατεία Γεωργίου Σταύρου.

Ο νεαρός δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες και στοιχεία

και όλες οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε τροχαίο. Σε παράσυρση πεζού που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Ο 20χρονος με τραύματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου νοσηλεύεται.

Η αρχική εκτίμηση ωστόσο, περί τραυματισμού από τροχαίο, φαίνεται ότι ανατρέπεται καθώς η αστυνομία έχει ενδείξεις και πληροφορίες ότι ο 20χρονος ήταν θύμα ενός άγριου και σκληρού επεισοδίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον 20χρονο χτύπησαν άγνωστοι προς το παρόν δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια τον έδεσαν σε ΙΧ αυτοκίνητο και τον έσυραν στο οδόστρωμα. Αιμόφυρτο τον εγκατέλειψαν και εξαφανίστηκαν.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση με πολύ μεγάλη προσοχή καθώς, αν οι ενδείξεις που υπάρχουν μετατραπούν σε αποδείξεις, τότε θα πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν για την περιοχή μας.


epiruspost.gr

Ιταλία: Οι Αμερικανίδες σπουδάστριες όντως βιάστηκαν από αστυνομικούς

«Ο βιασμός είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο σοβαρό όταν εμπλέκεται σε αυτό η αστυνομία» είπε η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι. 

«Οι ισχυρισμοί των δύο Αμερικανίδων σπουδαστριών ότι βιάστηκαν από αστυνομικούς στην Φλωρεντία έχουν κάποια βάση» δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι.
Οι δύο γυναίκες 19 και 21 ετών κατήγγειλαν ότι στις 7 Σεπτεμβρίου έπεσαν θύματα βιασμού από δύο αστυνομικούς που προσφέρθηκαν να τις μεταφέρουν με το περιπολικό στο σπίτι τους, από νυχτερινό κλαμπ όπου βρίσκονταν. Οι αστυνομικοί αρνούνται τις καταγγελίες των δύο γυναικών.
«Ο βιασμός είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο σοβαρό όταν εμπλέκεται σε αυτό η αστυνομία» είπε η κα Πινότι.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ η αστυνομία κλήθηκε στο νυχτερινό κλαμπ προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν καυγά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - Διπλάσια η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 ΚΑΝΕΝΑΣ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ !!!

Αλλάζει άρδην το τρέχον πολιτικό τοπίο η τελευταία δημοσκόπηση της Marc, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 16,6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει το υψηλό ποσοστό του 32,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,7%.
Επόμενο «έρχεται» το ΚΚΕ, το οποίο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έχει ποσοστό 7,1%.

Αναλυτικότερα, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 32,3%,
ΣΥΡΙΖΑ: 15,7%
ΚΚΕ 7,1%.
Χρυσή Αυγή 7,1%
Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,8%
Ενωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2,4%
Ποτάμι 2,3%
Οικολόγοι 2%
Λαϊκή Ενότητα 1,6%
Πλεύση Ελευθερίας 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%
Το 2,4% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ στο 14,5% διαμορφώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Τι σημαίνει το 32,3% για τη ΝΔ;
Σύμφωνα, με τη δημοσκόπηση της Marc, η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική, με τη ΝΔ να «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία.
Ενδεικτικά λοιπόν, στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ εκτιμάται πως θα λάβει 164 έδρες, 55 ο ΣΥΡΙΖΑ, 25 το ΚΚΕ, 25 η Χρυσή Αυγή, 20 η Δημοκρατική Συμπαράταξη και 11 η Ένωση Κεντρώων.

Τσίπρας ή Μητσοτάκης;
Στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», το 35,6% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πρόεδρο της ΝΔ ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το 19,5% θεωρεί ως πιο κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 44,9% απαντά «Κανέναν ιδιαίτερα».

Πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα αντίμετρα και τη συμφωνία;
Το 74% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως ασήμαντα τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν.
Παράλληλα, ποσοστό 80% από τους ερωτηθέντες θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι κακή και θα σκοτώσει την οικονομία.
Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε από τη Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

BINTEO - Τι είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ 2016: Δείτε το αλλά προσοχή μη σπάσετε την οθόνη!

Παρασάγγας απείχαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της ΔΕΘ 2016 από τα όσα έγιναν στην πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό το βίντεο, που ανέβασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στον λογαριασμό του στο twitter και όπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αξίζει πραγματικά να το δείτε. Αν αντέξετε να μήν σπάσετε την τηλεόραση είναι διδακτικό».

Πάτρα: Γιατρός κατηγορείται για επίθεση με σπασμένο ποτήρι σε σύζυγο ασθενούς

Αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό χώρο της Πάτρας μετά την επίσημη καταγγελία πολίτη από τη Δυτική Αχαΐα στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας σύμφωνα με την οποία τραυματίστηκε σοβαρά από Πατρινό πλαστικό χειρουργό.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει τον Ιατρικό σύλλογο πριν ακόμη κατατεθεί η καταγγελία από την πλευρά του πολίτη καθώς το περιστατικό έχει πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ πλέον υπάρχει και νομική προσφυγή από την πλευρά του καταγγέλλοντος με τις μηνύσεις να έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από έξι μήνες όταν ο καταγγέλλων με την σύζυγό του απευθύνθηκαν σε δυο γιατρούς της Πάτρας προκειμένου να υποβληθεί η σύζυγος αφενός σε επέμβαση αφαίρεσης της χολής και εν συνεχεία σε επέμβαση αισθητικής φύσεως στην περιοχή της κοιλιάς. Ο μεν πρώτος γιατρός που ανέλαβε να της κάνει την επέμβαση αφαίρεσης χολής είναι συνταξιούχος, ο δε δεύτερος που ανέλαβε την πλαστική επέμβαση είναι ο κατηγορούμενος για τον τραυματισμό του συζύγου της ασθενούς.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης που έγινε σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας, η οποία δεν έχει άδεια για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις, καθώς είναι διαφορετικού ιατρικού αντικειμένου, ο γιατρός που είχε αναλάβει την αφαίρεση της χολής δεν της την αφαίρεσε τελικά, αλλά αρκέστηκε στην πρακτική του καθαρισμού της χολής.
Στη συνέχεια έγινε η αισθητικής φύσεως επέμβαση.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κατοίκου της Δυτικής Αχαΐας δεν ενημερώθηκαν ότι η αφαίρεση της χολής δεν ολοκληρώθηκε και πλήρωσαν κανονικά. Όταν μετά από κάποιο διάστημα η σύζυγος είχε πάλι ενοχλήσεις και απευθύνθηκαν σε άλλο γιατρό έμαθαν ότι η χολή της δεν είχε αφαιρεθεί.
Τότε ο καταγγέλων συναντήθηκε με τους δύο γιατρούς και ζήτησε εξηγήσεις.
Επάνω στον καυγά σύμφωνα με την καταγγελία του συζύγου της ασθενούς στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας ο πλαστικός χειρουργός τον τραυμάτισε πολλαπλώς στο πρόσωπο με ένα σπασμένο ποτήρι.
Μάλιστα χρειάστηκε η νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.
Η υπόθεση πάντως εχει πολλαπλές παραμέτρους, καθώς αφενός η κλινική στην οποία έγινε η επέμβαση δεν είχε άδεια για τέτοιου είδους επεμβάσεις, αφετέρου ο γιατρός που έκανε την επέμβαση αφαίρεσης χολής είναι συνταξιούχος και έχει καταθέσει την άδειά του, και τέλος και σημαντικότερο ο σοβαρός τραυματισμός του συζύγου της ασθενούς  με φερόμενο ως δράστη τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με βαρύτατες κατηγορίες.


thebest

Οδηγίες κυκλοφοριακής αγωγής από τροχονόμους την πρώτη ημέρα του σχολείου

Έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος θα διανείμει σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης και του ευρύτερου Νομού Θεσσαλονίκης η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Κατά τη διάρκεια της διανομής των εντύπων, τροχονόμοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και τους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή συμπεριφορά τους, ειδικότερα για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση με τους φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με επτά συνεργεία, θα πραγματοποιεί εντατικούς προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς των μαθητών, τόσο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.
Οι δράσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από αξιωματικούς της Τροχαίας και με προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές.
Συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και τους γονείς τους σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή συμπεριφορά θα δώσουν το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί σε σχολεία των Νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους γονείς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:
- Να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάσει στο σχολείο του και να επιστρέψει από αυτό. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη.
- Όταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, να τη διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, ώστε να αποτυπωθεί σωστά.
- Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή θα μπορεί το παιδί, σιγά-σιγά, να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
- Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά τον δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
- Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους, το οποίο πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
- Να μάθουν στο παιδί τους ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου αριστερά και δεξιά.
- Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του παιδιού στον δρόμο.
Υπενθυμίζεται, επίσης, στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των σχολικών ή των τουριστικών λεωφορείων που μισθώνονται με σκοπό τη μεταφορά μαθητών ότι θα πραγματοποιούνται συνεχείς τροχονομικοί έλεγχοι, καθ' όλη τη σχολική περίοδο τόσο για τις υποχρεώσεις των οδηγών, όσο και για την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων. Ειδικότερα για:
- Κατοχή από τους οδηγούς άδειας οδήγησης Δ' Κατηγορίας
- Χρήση ζωνών ασφαλείας
- Τήρηση ωραρίου εργασίας οδηγών
- Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών
- Κατοχή Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)
- Τοποθέτηση πινακίδας (εμπρός και στο πίσω μέρος του λεωφορείου) με την ένδειξη «ΣΧΟΛΙΚΟ»
- Τοποθέτηση συσκευής ταχογράφου
- Ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τριγώνου ασφαλείας
- Χρόνο κυκλοφορίας οχήματος για τα τουριστικά λεωφορεία
- Μεταφορά του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών (όχι υπεράριθμοι)
- Ύπαρξη συνοδού
- Κατάσταση ελαστικών

Ε.Μ.

Πρωτοποριακό χειρουργικό πενάκι εντοπίζει τον καρκίνο σε λίγα δευτερόλεπτα

Πρωτοποριακό χειρουργικό πενάκι εντοπίζει τον καρκίνο σε λίγα δευτερόλεπτα
Γιατροί, χημικοί και μηχανικοί στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα καινοτόμο χειρουργικό εργαλείο χειρός, το οποίο γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκινικό ιστό στη διάρκεια μιας επέμβασης στον ασθενή.
Η συσκευή μοιάζει με πένα και εντοπίζει τον καρκίνο στο σώμα μέσα σε περίπου δέκα δευτερόλεπτα, τουλάχιστον 150 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία.
Το πενάκι, με την ονομασία MasSpec Pen, επιτρέπει στους χειρουργούς να έχουν άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση για τον ποιο ιστό πρέπει να αφαιρέσουν και ποιο όχι, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να επανεμφανιστεί ο καρκίνος στο μέλλον.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια χημείας Λίβια Σκιαβινάτο Έμπερλιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.
«Αν μιλήσει κανείς με καρκινοπαθείς μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πουν, είναι “ελπίζω ότι ο χειρουργός αφαίρεσε όλο τον καρκίνο”. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, όταν αυτό δεν έχει συμβεί. Όμως η νέα τεχνολογία μας μπορεί να αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες οι χειρουργοί όντως να απομακρύνουν και το τελευταίο ίχνος του καρκίνου κατά την επέμβαση» δήλωσε η Σκιαβινάτο.
Το νέο εργαλείο, το οποίο είναι πολύ εύκολο στη χρήση του από τον γιατρό και δεν καταστρέφει τους ιστούς του ασθενούς, «διαβάζει» χημικά το μοριακό αποτύπωμα του ιστού μέσω ενός φασματόμετρου μάζας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού, αξιολογεί αμέσως αν πρόκειται για καρκινικό ή υγιή ιστό.
Η σχετική ετυμηγορία εμφανίζεται στην οθόνη ενός συνδεδεμένου υπολογιστή με τις ενδείξεις «φυσιολογικό» ή «καρκίνος». Για μερικούς καρκίνους, όπως των πνευμόνων, εμφανίζεται και ο συγκεκριμένος υποτύπος.
Η σημερινή μέθοδος διάκρισης ανάμεσα στον καρκινικό και στον υγιή ιστό (Frozen Section Analysis) είναι αργή και μερικές φορές ανακριβής. Κάθε δείγμα που έχει ληφθεί από τον ασθενή χρειάζεται τουλάχιστον 30 λεπτά για να αξιολογηθεί από τον γιατρό και στο μεταξύ αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης του ασθενούς ή αρνητικών παρενεργειών της αναισθησίας.
Για μερικά είδη καρκίνου, τα λάθη στην αξιολόγηση φτάνουν το 10% έως 20% των περιπτώσεων. Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί και η περιττή αφαίρεση υγιούς ιστού, που αυξάνει τον κίνδυνο για πρόκληση βλάβης στα νεύρα, για αισθητικής φύσεως και άλλα προβλήματα (π.χ. απώλεια του λόγου στους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς).
Οι ερευνητές δοκίμασαν το εργαλείο MasSpec Pen σε δείγματα από 253 καρκινοπαθείς και σε πειραματόζωα (ποντίκια) με καρκίνο. Κατά μέσο όρο χρειάστηκαν δέκα δευτερόλεπτα για τη διάγνωση του καρκίνου, με ποσοστό ακρίβειας, ευαισθησίας (sensitivity) και ειδικότητας (specificity) άνω του 96%.
Το νέο εργαλείο, το οποίο θα βελτιωθεί περαιτέρω στο μέλλον, θα αρχίσει να δοκιμάζεται σε ογκολογικές επεμβάσεις σε ανθρώπους από το 2018.
Το διαβάσαμε στο onmed

ΦΩΤΟ - Τα πέταξαν όλα και έκαναν το μπάνιο τους στο πάρκο!

Έσπευσε η αστυνομία
Το πρωινό μπάνιο τους στο πάρκο στην Ελευθερίου Βενιζέλου θέλησαν να πάρουν τρεις γυναίκες και τα πέταξαν σχεδόν όλα αναστατώνοντας τους περαστικούς και όσους βρίσκονταν μέσα στο χώρο.
Για τις γυναίκες Ρομά που φρόντιζαν για τον καλλωπισμό τους, ενημερώθηκε άμεσα η αστυνομία που έφθασε στο πάρκο «Άλκηστις Αγοραστάκη» με περιπολικό και μοτοσικλετιστές.
Οι γυναίκες, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του zarpanews.gr, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών πρόλαβαν και ντύθηκαν, αλλά δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.
Του περιστατικού επελήφθησαν οι αρμόδιες αρχές.

Θηλυκή σπείρα έχει ρημάξει τα μαγαζιά στη Λαμία

Οργανωμένη σπείρα από γυναίκες, πιθανότατα από την Βουλγαρία μπαίνουν μέσα σε καταστήματα για να κλέψουν, ό,τι μπορέσουν. Χρήματα, κοσμήματα, ρούχα και διάφορα άλλα προϊόντα.

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο LamiaReport, από εμπόρους και επαγγελματίες είναι πολλές. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν προστασία από την αστυνομία, αφού θεωρούν αδιανόητο ότι οι γνωστές - άγνωστες κλέφτρες. μπορούν να ρημάζουν ανενόχλητες την αγορά της Λαμίας.

Πώς χτυπούν

Αρχικά μπαίνει στο κατάστημα μια κοπέλα, η πιο εμφανίσιμη, και ζητάει να δει κάποια ρούχα παρασύροντας την ιδιοκτήτρια στο βάθος του καταστήματος ή σε κάποιο σημείο που να είναι μακριά από το ταμείο.
Την ώρα που εκείνη την απασχολεί οι άλλες δυο μπουκάρουν με απίστευτο θράσος και αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Τσάντες, πορτοφόλια, ρούχα και άλλα προϊόντα. Αμέσως μετά φεύγουν τρέχοντας.
«Μπουκάρουν μέσα στα καταστήματα της Λαμίας, με αποτέλεσμα ο καταστηματάρχης, αν δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος, να αδυνατεί να τις διώξει και να εκτελεί χρέη αστυνομικού με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής. Τι πρέπει να γίνει; Πού είναι οι τοπικές αρχές και η αστυνομία; Θα πρέπει να προσλάβουμε security;», λέει καταστηματάρχης στο LamiaReport.

Τις έχει καταγράψει η κάμερα

Πριν από λίγες ημέρες με τον γνωστό τρόπο άρπαξαν χρήματα από την τσάντα ιδιοκτήτριας καταστήματος από την οδό Χατζοπούλου στο κέντρο της Λαμίας. Κάμερα από το απέναντι κατάστημα τις κατέγραψε την ώρα που έφευγαν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυκλοφορούν με ένα κόκκινο βανάκι, που φέρει βουλγάρικες πινακίδες.
Όπως περιγράφει η ίδια η έμπορος στην κάμερα του LamiaReport, αρχικά στο μαγαζί μπήκαν οι δύο νεαρές και ενώ προσπαθούσε να τις διώξει, μια τρίτη τρύπωσε στο εσωτερικό και έβαλε χέρι στην τσάντα της, όπου βρισκόταν και το πορτοφόλι με τα χρήματα.


lamiareport.gr

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Μεγάλη προσοχή. Ισχυρές καταιγίδες

Με ανάρτησή του στο Facebook, o μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα, τονίζοντας ωστόσο ότι από την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η υγρασία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Καταιγίδες το Σάββατο, Ζέστη και υγρασία από την Κυριακή»
«Στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Χρειάζεται ιδιαίτερη να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή εσείς οι κάτοικοι του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας διότι τα φαινόμενα εκεί ίσως προκαλέσουν προβλήματα λόγω ιδιαίτερης δυναμικής.
Και στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κάποια φαινόμενα κατά πάσα πιθανότητα, πιο ισχυρά στα δυτικά του νόμου αλλά και στην Αθήνα τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια, χωρίς να αποκλείεται να ψιχαλίσει η να βρέξει τοπικά και αλλού (μικρότερη όμως η πιθανότητα).
Προσοχή και πάλι στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας. Θα το πω για πολλοστή φορά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος και για τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Σε ότι αφορά στην εξέλιξη του καιρού, από την Κυριακή και έπειτα, μέχρι την Τρίτη, αναμένεται υγρός και ζεστός καιρός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικά στα ανατολικά και νότια της επικράτειας, ο συνδυασμός της αυξημένης σχετικής υγρασίας αλλά και της ανόδου της θερμοκρασίας στα επίπεδα των 36-37°C, θα καταστήσουν ανεβασμένο και τον δέκτη δυσφορίας.
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη και έπειτα σταδιακά».

ΒΙΝΤΕΟ - Πανικός από λάμψεις-μυστήριο στον ουρανό μετά τον σεισμό στο Μεξικό


Πανικός από λάμψεις-μυστήριο στον ουρανό μετά τον σεισμό στο Μεξικό (videos-pics)Ο αριθμός των θυμάτων έχει ανέλθει στους 58 σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση – Σενάριο για χιλιάδες νεκρούς αν η περιοχή χτυπηθεί από τσουνάμι που θα προκαλέσει κάποιος μεγάλος μετασεισμός – Ένας νεκρός και στη Γουατεμάλα
Πρόβλεψη για δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, κάνουν οι μεξικανικές αρχές, μετά τον σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, η λίστα των θυμάτων έχει ανέλθει σε 58, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι από κτίρια που έχουν καταπέσει.
Όπως ανέφεραν στον τελευταίο απολογισμό τους οι μεξικανικές αρχές, 25 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Οαχάκα, εννέα στην Τσιάπας και άλλοι τρεις στην Τάμπασκο. Την ίδια στιγμή, μετεωρολόγοι προβλέπουν αριθμό νεκρών άνευ προηγουμένου, στην περίπτωση που προκληθεί μεγάλο τσουνάμι από κάποιον πιθανό μετασεισμό, τον οποίο αναμένουν οι επιστήμονες.

Ο τρόμος που ευλόγως προκαλεί μία τόσο ισχυρή σεισμική δόνηση, ενισχύθηκε από την παρατήρηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών για μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό, αμέσως μετά το χτύπημα των 8,2 Ρίχτερ.
Οι ερμηνείες που δόθηκαν από τους κατοίκους ήταν πολλές, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναφέρθηκαν σε παραγράφους της Αποκάλυψης. Μετά την μεγάλη δημοσιότητα που  έλαβε το θέμα, ωστόσο, ανέλαβαν να δώσουν εξήγηση οι επιστήμονες. Πρόκειται  για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά μετά από τόσο μεγάλους σεισμούς, χωρίς να έχει δοθεί μία σαφή εξήγηση για το τι το προκαλεί.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χιλιάδες  χρόνια, ενώ άλλοι ότι είναι επίπτωση του σεισμού σε τροφοδοτικά ρεύματος, ηλεκτρικές  γεννήτριες  και συστήματα ισχύος. Η πιο επιστημονική εξήγηση που δίνεται, υποστηρίζει ότι  η σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει τον ιονισμό οξυγόνου σε ανιόντα οξυγόνου με τη διάσπαση των υπεροξειδικών δεσμών σε ορισμένους τύπους πετρωμάτων.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μετά τον ιονισμό, τα ιόντα ταξιδεύουν μέσα από τις ρωγμές στα πετρώματα και μόλις φτάσουν στην ατμόσφαιρα μπορούν να ιονίσουν θύλακες αέρα, σχηματίζοντας πλάσμα που εκπέμπει φως. Μια ακόμη θεωρία, υποστηρίζει ότι οι εν λόγω λάμψεις προκαλούνται από την τριβή μεταξύ των πετρωμάτων,  δημιουργώντας τάση ως φυσικό επακόλουθο.
Νιέτο: Περιμένουμε μεγάλη αύξηση των θυμάτων
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Πένια Νιέτο, πρόβλεψε μεγάλη αύξηση των θυμάτων, ενώ αναφέρθηκε σε έναν αριθμό 50 εκατ. Μεξικανών που επηρεάστηκαν από τη σεισμική δόνηση των 8,2 Ρίχτερ.
Ο μεγάλος σεισμός έγινε αισθητός και στις γειτονικές χώρες, ενώ στη Γουατεμάλα, ο πρόεδρος της χώρας αναφέρθηκε σε έναν νεκρό.
Κλειστά τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές

Στα περισσότερα σχολεία στο νότιο και το κεντρικό Μεξικό δεν άνοιξαν, προκειμένου οι αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους στα κτίρια. Επίσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για να διαπιστώσει αν έχουν προκληθεί προβλήματα από τη δόνηση.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είπε ότι είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί και συμβούλευσε τους κατοίκους να ελέγξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για δοκιμές ζημιές και για διαρροές αερίου. Οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα κυμαίνονται σε μέγεθος από 4,3 μέχρι 5,7 βαθμούς.
«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.Η δόνηση ήταν ισχυρότερη απ’ ό,τι ο καταστροφικός σεισμός του 1985 που είχε ισοπεδώσει τμήματα της Πόλης του Μεξικού και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, όμως αυτή τη φορά οι ζημιές στην πόλη ήταν περιορισμένες.
Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στη Χουτσιτάν, στην Πολιτεία Οαχάκα, μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας (νότιο Μεξικό) Μανουέλ Βάσκο διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους».
Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.
Φωτογραφία: Πολλοί είναι και οι τραυματίες όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί έξω από τα νοσοκομεία, όπου στοιβάζονται ασθενείς και φορεία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη νότια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό σήμανε συναγερμός για τσουνάμι. Η μεξικανική τηλεόραση έδειξε εικόνες της θάλασσας να υποχωρεί περίπου 50 μέτρα. Οι αρχές εκκένωσαν ορισμένες παράκτιες περιοχές. Μέρος του πληθυσμού στα παράλια απομακρύνθηκε από τις εστίες του.
«Το τσουνάμι δεν συνιστά μείζονα κίνδυνο προς το παρόν», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό έφθασαν τα 70 εκατοστά.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό, που σημαίνει επικείμενη δόνηση.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον Ειρηνικό, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. sτα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το USGS.
Η δόνηση σημειώθηκε στις 23:49 (τοπική ώρα, 07:54 ώρα Ελλάδας) αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 1985.
Ο σεισμός ταρακούνησε και τον «Άγγελο της Ανεξαρτησίας», το εμβληματικό μνημείο της πόλης του Μεξικό

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τη μάχη της κεντροαριστεράς

Μάχη ψήφο-ψήφο φαίνεται ότι θα δώσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pro Rata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.
Μεταξύ εκείνων που είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν το νέο φορέα, η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει μόλις το 14%, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με τον Γιώργο Καμίνη ενώ ελάχιστα πίσω βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Με το 34% των πολιτών που ενδιαφέρονται για τον προοδευτικό χώρο να είναι αναποφάσιστοι, οι εκλογές αναμένονται συναρπαστικές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις για μια εκλογική διαδικασία με μη ορισμένο εκλογικό σώμα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολες, πόσο μάλλον σε μια εποχή που γενικά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δυσκολεύονται να αφουγκρασθούν το εκλογικό σώμα.

ΒΙΝΤΕΟ - " Πανικός " στην πρεμιέρα του Βασίλη Δήμα στο Posisonio !!!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ POSIDONIO ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑ !!

Ο κορυφαίος ερμηνευτής της γενιάς του, Βασίλης Δήμας, έκανε την μεγάλη του πρεμιέρα την Παρασκευή το βράδυ στο κατάμεστο Posidonio !
Στο πλευρό του βρίσκονται επίσης  η Κατερίνα Στικούδη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και guest οι "Εκείνος κι εκείνος".
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα απολαμβάνουμε τον Βασίλη Δήμα στο Posidonio.
Η μεγάλη επιτυχία "Ραγίζει η καρδιά μου και σπάει" έχει ξεπεράσει τα 15,5 εκατομμύρια views στο YouTube και συνεχίζει να σαρώνει…

Η Αντζελίνα Τζολί επιβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει στον ρόλο της κακιάς μάγισσας, στο Maleficent 2

Οι θαυμαστές ταινιών Disney έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται. 
Η Αντζελίνα Τζολί επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στο σίκουελ της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας «Maleficent», την ιστορία της πιο εμβληματικής κακιάς της Disney.
Η Αντζελίνα Τζολί θα υποδυθεί ξανά τη μάγισσα στη συνέχεια της live action διασκευής του παραμυθιού «Ωραία Κοιμωμένη».
Η Τζολί, η οποία προς το παρόν προωθεί τη νέα της ταινία «First They Killed My Father» που έκανε πρεμιέρα στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τελουράιντ στο Κολοράντο των ΗΠΑ, μίλησε στο Deadline για το «Maleficent 2»
«Ετοιμάζουμε το σενάριο και θα είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό σίκουελ» είπε.
Η Τζολί πέρασε πολύ χρόνο πίσω από την κινηματογραφική κάμερα σκηνοθετώντας ταινίες. Όμως, η κατάθεση αίτησης διαζυγίου από τον Μπραντ Πιτ φαίνεται πως την οδηγεί ξανά στην υποκριτική. «Είμαι τώρα ο κουβαλητής της οικογένειας, οπότε είναι καιρός» είπε γελώντας

Οδηγίες προς τους γονείς για «Καλή Αρχή» για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Τη Δευτέρα ξεκινούν τα σχολεία και οι μαθητές μετρούν την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς

Έφτασε ο καιρός, που τα παιδιά θα αρχίσουν το σχολείο. Για κάποια είναι η πρώτη φορά (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο), ενώ για άλλα μια μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο ή το λύκειο ή μία αλλαγή σε νέο σχολείο.
Για όλα όμως τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, παραμένει μία μεταβατική περίοδος, καθώς αποτελεί κάτι νέο και άγνωστο, που φυσικά μπορεί να προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, τόσο σε εκείνα αλλά και, περισσότερο ίσως, στους γονείς.
Αυτή η περίοδος μπορεί να εξελιχθεί πιο ομαλά, αν οι γονείς είναι προετοιμασμένοι, ώστε να μπορέσουν να καθοδηγήσουν, να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά στο νέο τους ξεκίνημα.
Για τα παραπάνω θέματα, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε στις ψυχολόγους- ψυχοθεραπεύτριες, Δρ. Ίλια Θεοτοκά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, πρόεδρο της «Δράσης για την Ψυχική Υγεία» και Αγγελική Παναγιωτοπούλου, του κέντρου «Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιού και Ενηλίκου».
Αξιοποιώντας την περίοδο πριν την έναρξη για προετοιμασία
Αξιοποιήστε το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του σχολείου και προετοιμάστε το παιδί με θετικές διατυπώσεις για το σχολείο, με ενθουσιασμό, εμπλέξτε το στις προετοιμασίες (πχ στη διαμόρφωση του γραφείου που θα μελετάει ή την αγορά της γραφικής ύλης). Βρείτε το χρόνο να συζητήσετε και να εξηγήσετε ποια θα είναι η σχολική ρουτίνα, λύστε του απορίες, ακόμα καλύτερα επισκεφτείτε το χώρο του σχολείου, ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, αναφέρει η κ. Παναγιωτοπούλου.
«Συζητείστε με τα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο, απαντήστε στα ερωτήματά τους, προτείνετε λύσεις, χωρίς όμως να συζητάτε συνέχεια για το ίδιο θέμα, θεωρώντας το κάτι το φοβερό», προτρέπει τους γονείς η κ. Θεοτοκά. Αν μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος το επαναφέρουν συχνά στην κουβέντα τους με το παιδί, εξηγεί, θα πρέπει να τους ζητείστε, να μην το κάνουν τόσο συχνά. Σημαντικό είναι να δώσει κανείς την έννοια του οικείου και του φυσιολογικού και να παρουσιάσει όλα τα θετικά που μπορεί να έχει το σχολείο.
Βάλτε ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας (ύπνος, φαγητό, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών κλπ) μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο, υπενθυμίζει η κ. Θεοτοκά. Επίσης, μην ξεχνάμε, πως ο καλός ύπνος, το καλό πρωινό είναι σημαντικά για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Όσον αφορά τον παιδικό σταθμό, αν το παιδί σας το ζητά, μείνετε μαζί του κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στον παιδικό σταθμό, ώστε να μη βιώσει πολύ δύσκολο τον αποχωρισμό. Σταδιακά θα μειώνετε το χρόνο που κάθεστε μαζί του, έτσι ώστε σε λίγες μέρες να το πηγαίνετε απλά και να φεύγετε, περιγράφει η κ. Θεοτοκά.
Πρώτες ημέρες στο σχολείο...
Σύμφωνα με την κ. Θεοτοκά καλό είναι να επιτρέψτε στα παιδιά να φορέσουν αυτό που θέλουν τις πρώτες μέρες: ένα αγαπημένο μπλουζάκι, κάτι που αγόρασαν στις διακοπές, ένα αγαπημένο ρολόι κλπ.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χαμογελάνε αν κάποιο παιδί τους χαμογελάσει, να ψάξουν για γνωστά πρόσωπα, να χαιρετήσουν τα παιδιά που ξέρουν και τα παιδιά που δεν ξέρουν, είναι μια ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους. Ενθαρρύνετε επίσης να ρωτάνε ό,τι απορίες έχουν.
Συνοδέψτε το την πρώτη μέρα και βοηθήστε το να γνωρίσει τη δασκάλα και κάποια παιδιά, ώστε να αποκτήσει γρήγορα μερικά πρόσωπα αναφοράς για να νιώσει ασφαλές. Έρευνες δείχνουν ότι η σχέση με τον/την εκπαιδευτικό και οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες σχολικής προσαρμογής. Ακόμα και υπάρχουν δυσκολίες στη δική σας σχέση με τον/την εκπαιδευτικό προστατέψτε το ρόλο της/του στο παιδί ώστε να νιώθει ασφαλές, τονίζει η κ. Παναγιωτοπούλου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου