30.9.17

Πως δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό ναυάγιο της Ζακύνθου

Αποτελεί μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε σαν σήμερα το 1982.
 Ο λόγος για το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Σαν σήμερα το 1982 στις 30 Σεπτεμβρίου το πλοίο «Παναγιώτης» που μετέφερε παράνομο φορτίο από λαθραία τσιγάρα, βγαίνει εκτός πορείας. Το πλοίο προερχόταν από την Τουρκία και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της μηχανικής βλάβης, βγήκε εκτός πορείας και έπεσε στα βράχια.

Το σημείο που έπεσε το πλοίο «Παναγιώτης» ήταν στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου.

Το πλήρωμα του πλοίου εξαφανίστηκε από το σημείο, αλλά λίγο καιρό αργότερα συνελήφθησαν. Μάλιστα, ανάμεσά τους ήταν και Έλληνες.

Αυτό το ναυάγιο έμελλε να γίνει ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Το μοναδικό μυστήριο είναι τι απέγινε το παράνομο φορτίο που ουδέποτε βρέθηκε στα αμπάρια του πλοίου.

ΦΩΤΟ - Δείτε το υπερπολυτελές πυρηνικό καταφύγιο των 17,5 εκατ. δολαρίων

Μπορεί να έχει περάσει περισσότερο από μισός αιώνας που έπεσε η πρώτη πυρηνική βόμβα, ωστόσο τίποτα δεν αποδεικνύει ότι δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές.
Για αυτό, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη έχουν ήδη κατασκευαστεί ειδικά καταφύγια για τη σωτηρία όσων προλάβουν να βρεθούν εκεί.
Το εντυπωσιακότερο όλων βρίσκεται στις ΗΠΑ. Στο Τιφτ, στην πολιτεία Τζόρτζια, οι αμερικανικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα υπερπολυτελές καταφύγιο που κόστισε πάνω από 17.500.000 δολάρια, χτίστηκε το 1969 και ανακαινίστηκε το 2012.
Με τοίχο πάχους ένα μέτρο και πολλές στρώσεις τσιμέντο, το «The Facility» περιέχει: 13 κρεβατοκάμαρες, ένα θέατρο 15 θέσεων, κλιματισμό και εξαερισμό, δωμάτια προσωπικού, δωμάτιο πρώτων βοηθειών, αίθουσες συσκέψεων, ασφαλισμένη περίμετρο 100 μέτρων, υπερσύγχρονη κουζίνα και υποδοχές για υπολογιστές και ίντερνετ.
1
1
1
1
1
1
1
2

«Αγιώργης τ’ ανοίγει και Αϊ- Δημήτρης τα κλείνει»

Εμποροζωοπανηγύρια
Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος προσπάθησε με την μέθοδο της ανταλλαγής προϊόντων ν’ αναπτύξει το εμπόριο. 
Έτσι σιγά- σιγά άρχισε να εμπορεύεται τα προϊόντα του σε τοπικό χαρακτήρα, αργότερα όμως, επινόησαν τα τοπικά πανηγύρια των χωριών όπου αυτά αναπτύχθηκαν μεγαλύτερα περιφερειακά πανηγύρια, με λιγότερο θρησκευτικό χαρακτήρα και με περισσότερο εμπορικό, σε επιλεγμένες περιοχές που βρίσκονταν σε κεφαλοχώρια, σε κεντρικά σημεία μιας επαρχίας ή και σε φυσικά περάσματα, και έτσι καθιερώθηκαν τα παζάρια (εμποροζωοπονηγύρια). 
Τα παζάρια ήσαν τόπος συγκέντρωσης κατοίκων των γύρω περιοχών με σκοπό να εμπορευτούν ή ν’ ανταλλάξουν τα προϊόντα τους.
Τα εμποροζωοπανηγύρια ήταν πολύ διαδεδομένα ακόμη και στην Δύση. Γι’ αυτό είχε χαρακτηριστεί ως «η ζωή του Μεσαιωνικού εμπορίου». Και πρέπει ν’ αναφερθεί ότι στα πανηγύρια αυτά, η συμμετοχή των Μοραϊτών ήταν μεγάλη.
Τα εμποζωοπανηγύρια ήταν ένα μωσαϊκού εμπορίου, εκδηλώσεων, λατρείας και συναγωγής. Εκεί κατάκλυζαν οι πλανόδιοι έμποροι της εποχής έχοντας ότι αγαθό κυκλοφορούσε στην τοπική κοινωνία αλλά και πολλά ξενόφερτα εμπορεύματα που ήσαν άγνωστα στον εκάστοτε τόπο.
Στο κάθε μέρος ή χωριό διεξαγόταν η εμποροζωοπανήγυρη η τοπική εξουσία είχε καθιερώσει φόρο, για αυτούς που είχαν τις μπαράκες (πρόχειρα παραπήγματα εκθέσεως εμπορευμάτων), για την είσοδο των ζώων, για τους πλανόδιους, ακόμη και για αυτούς που έμπαιναν στο χώρο σαν επαγγελματίες να διασκεδάσουν τους κατακλύζοντας το χώρο του πανηγυριού.
Οι κεντρικοί δρόμοι μονοπάτια τότε που οδηγούσαν στον τόπο της εμποροζωοπανήγυρης κατά την προσέλευση αλλά και κατά την αποχώρηση υπήρχε μια κυκλοφοριακή συμφόρηση φτιαγμένη από ένα πάζλ από ζώα και πτηνά (αγελάδια, άλογα, γαϊδούρια μουλάρια, γουρούνια πρόβατα, γίδια σκυλιά κοτόπουλα χηνιά παπιά και γαλοπούλες, που προσέρχονταν στον τόπο της πανηγυρίστρας).
Υποζύγια, φορτωμένα με πραμάτειες, κάθε λογής άνθρωποι, από μικρά παιδιά μέχρι και γέροι, άλλος τράβαγε τα άλογα άλλος κυνηγούσε τα γουρούνια άλλος τα πρόβατα με σφυριχτιά, άλλος με τα καλάμια σπρώχνοντας τις γαλοπούλες στον δρόμο. 
Η σκόνη που άφηναν πίσω θύμιζε άλλες εποχές του κατατρεγμού και του δρόμου της αναγκαστικής προσφυγιάς.
Μέσα σε αυτούς και οι μανάβηδες με ένα σωρό είδη λαχανικών και κηπευτικών αλλά και φρούτων, οι εμποράκοι με την πραμάτεια τους πιο βιαστικοί από τους άλλους να πάνε να πιάσουν κάποια καλή θέση στην πανηγυρίστρα.
Το σούρουπο έπιαναν τόπο και έστρωναν τις κουβέρτες τους στο μέρος που θα περάσουν την νύχτα τους να ξεκουραστούν. Οι οργανοπαίχτες και αυτοί συνέθεταν το πάζλ της ομορφιάς αλλά και της διασκέδασης των πανηγυριστών.
Πάρα πολλοί πιστοί κατάκλυζαν στις εκκλησίες την παραμονή της εορτής και με πολλή κατάνυξη παρακολουθούσαν τον εσπερινό, αλλά και ξενυχτούσαν γύρω από τον εκάστοτε ναό, μέχρι την ημέρα της εορτής.
Οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στα εμποροζωοπανηγύρια μπορούμε να τις κατατάξουμε σε οκτώ ενότητες ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε δραστηριότητας.
1. Το εμπόριο ζώων (τσαμπασιλίκι): Η αγοροπωλησία διαφόρων ζώων είτε ζώα προς εργασία, (άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, βόδια) είτε ζώα προς πάχυνση ή αναπαραγωγή, ή έχα, όπως (πρόβατα, γίδια, γουρούνια, κοτόπουλα, κουνέλια, γαλιά, χήνες, φραγκόκοτες, παπιά κ.λπ.
Επίσης από όλα αυτά τα ζώα πολλές φορές γινόντουσαν αγοροπωλησίες για αναπαραγωγή, αλλά και για το τσαμπασιλίκι (κέρδος από αγοροπωλησία).
Επίσης εκεί πήγαιναν ζώα για διασταύρωση και για οχεία όπου γινόταν επί πληρωμή, είτε τετράποδα είτε κοτόπουλα και οτιδήποτε άλλο ζώο.
Τις καλύτερες δουλειές στα πανηγύρια τις έκαναν οι τσαμπάσηδες. 
Οι τσαμπάσηδες ήταν οι σημερινοί μεσάζοντες όμως με τη διαφορά ότι οι τσαμπάσηδες δεν έπαιρναν τα τσαμπασιλίκια (μεσιτικά) μόνο αλλά αγόραζαν ότι έβρισκαν φθηνό και το πουλούσαν αλλού πιο ακριβό. 
Ήταν της δουλειάς και ήξεραν τα τερτίπια του ζωεμπορίου αλλά και είχαν τους τρόπους και το λέγειν να πείσουν από τη μια τους πωλητές ν’ αγοράσουν φθηνά και από την άλλη τους υποψήφιους αγοραστές να πουλήσουν κατά πολύ ακριβότερα.
Όταν κάποιος είχε άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι, ή βόδι και ήθελε να το πουλήσει έβαζε επάνω στο κεφάλι του ένα κλαδί χλωρό εις ένδειξη ότι πωλείται. 
 Πολλές φορές οι τσαμπάσηδες, όταν ήθελαν να ανταλλάξουν κάποιο ζώο και η αξία του ήταν μεγαλύτερη από το ζώο της ανταλλαγής έλεγαν «τράμπα και χαΐρι» δηλώνοντας ότι δεν φθάνει η ανταλλαγή και χρειάζεται να πληρώσει ο ανταλλάξας και κάτι παραπάνω σε χρήματα.
Πέρα από τα διάφορα τερτίπια, που σοφίζονταν οι τσαμπάσηδες, τα άλογα και γαϊδουρομούλαρα όταν ήσαν γέρικα, τους έτριβαν τα χείλη με αλάτι, για να μουλιάσουν, να πρηστούν και να φαίνονται νέα και υγιή.
2. Εμπόριο: Εμπόριο ειδών πρώτης ανάγκης και εργαλεία καθημερινής χρήσης, όπως γεωργικά εργαλεία, κτηνοτροφικά, σκεύη οικιακής χρήσης, ρούχα εξοπλισμοί κατοικιών, και προσωπικά είδη εμπόριο σιτηρών, όσπρίων, λαχανικών και ότι το φαγώσιμο υπήρχε εκείνη την εποχή.
3. Γυρολόγοι: Εκεί γινόταν οι δουλειές του ποδαριού όπως λέμε. Κατάκλυζαν ψιλικατζήδες, πραματευτάδες, χαρτορίχτρες, παπατζήδες, παλιατζήδες, πλανόδιοι, μαυραγορίτες, ζητιάνοι, προξενητάδες, ληστές, κακοποιοί, τσαμπάσηδες κι ένα σωρό διάφοροι καιροσκόποι που προσπαθούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο με οποιοδήποτε τρόπο που θα εύρισκαν την κατάλληλη ευκαιρία σε αυτή την κοσμοσυρροή.
4. Μαστόροι, τεχνίτες: Βαρελάδες, αλμπάνηδες, καροποιοί, ξυλουργοί, γανωματήδες, τσοκανάδες, καλαθάδες, καρεκλάδες, καπελάδες, ομπρελάδες, τερζήδες, καλφάδες, μπαρμπέρηδες, ραφτάδες, χτενάδες, φαρμακοτρίφτες, αμπατζήδες, σαμαράδες, καλλιτέχνες ζωγράφοι, σκαλιστές ξύλου και πάρα πολλοί άλλοι τεχνίτες ο καθένας με το είδος του.
5. Θεάματα: τα δημόσια θεάματα δεν έλειπαν ποτέ από τα πανηγύρια, όπως οι ακροβάτες, αρκουδιάρηδες, μαϊμουτζήδες, παλαιστές, λατερνατζήδες, ταχυδακτυλουργοί, καραγκιοζοπαίχτες. κ.λπ.
6. Τροφοδοσία: Από θέμα φαγητού και αυτό είχε την δική του θέση σε αυτό το πανηγύρι, όπως οι χασάπηδες, οι μανάβηδες, οι ψαράδες, οι φουρναραίοι, οι περιφερόμενοι με το ψωμοτύρι, άλλοι φώναζαν θυμάμαι καλά «λουκούμι και νερό, ένα φράγκο και τα δυο».
Συνήθως οι ψαράδες και οι μανάβηδες δεν είχαν κάποια μπαράκα (πρόχειρη θέση καλύβα), για να εκθέσουν την πραμάτεια τους. Όμως μερικοί τα μετέφεραν σε κοφίνια στον ώμο τους και τα διαλαλούσαν ο καθένας με το εμπόρευμα του και με τον τρόπο του.
Επίσης εκεί βρίσκουμε τον λουκουματζή, τον γλυκατζή, τον φιστικά, τον σαλεπιτζή, τον παστελά, τον κουλουρά, τον μπουζακλά και διάφορους άλλους που προσπαθούσαν να πουλήσουν την πραμάτεια τους.
7. Διασκέδαση: Στο πανηγύρι το κύριο μέλημα ήταν η διασκέδαση. Εκεί θα έβρισκες τους οργανοπαίχτες, τους λατερνατζήδες τους γύφτους με τα νταβούλια και τις πίπιζες, τα οργανωμένα συγκροτήματα, που έδιναν την δική τους ομορφιά σε αυτό το πάζλ της ροής αυτού του εθίμου.
8. Αγώνες, εκδηλώσεις: Εκεί γινόταν και διάφοροι αγώνες όπως ιππικοί, ελευθέρας πάλης, τρεξίματος μεταξύ των πανηγυριωτών, διάφορα παιχνίδια. Εκεί κανείς συναντούσε τους αγώνες κοκορομαχίας, αγώνας μεταξύ κριαριών το πιο θα επικρατήσει σε μια πάλη ζωής και θανάτου για τα αντιμαχόμενα ζώα.
Το πανηγύρι αυτό ήταν ένα είδος διασκέδασης ώστε να ξεφεύγει ο κόσμος της εποχής εκείνης από τα καθημερινά προβλήματα.
Όλοι πήγαιναν στα πανηγύρια για να επιφέρουν κάποιο κέρδος στην οικονομία τους, όλοι ήθελαν να φύγουν κερδισμένοι, τώρα ποιος έβγαινε χαμένος δεν ξέρουμε.
Γενικά τα πανηγύρια άρχιζαν από τις 23 Απριλίου (εορτή του Αγίου Γεωργίου) και τελείωναν στις 26 Οκτωβρίου, (εορτή του Αγίου Δημητρίου).
Ο λαός έλεγε για τα πανηγύρια: «Αγιώργης τ’ ανοίγει και Αϊ- Δημήτρης τα κλείνει». Ή «Καβαλάρης τ’ ανοίγει, καβαλάρης τα κλείνει», εννοούσαν αυτούς τους δύο Αγίους, που απεικονίζονται καβάλα στ’ άλογά τους.
 Γ.Α

Περισσότερα από 4.500 λίτρα μπύρας θα διατεθούν στο «Oktoberfest»

Περισσότερα από 4.500 λίτρα μπύρας, με αντίστοιχες ποσότητες συνοδευτικών λουκάνικων και άλλων παραδοσιακών γερμανικών εδεσμάτων, θα είναι διαθέσιμα προς κατανάλωση, στη διάρκεια του «Oktoberfest» της φθινοπωρινής γιορτής μπύρας, που διοργανώνεται φέτος για 14η χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, το προσεχές Σάββατο, από τις 11 το πρωί και με δωρεάν είσοδο.
Η αυξημένη δημοφιλία του θεσμού, με την επισκεψιμότητα να ξεπερνά πλέον τους 10.000 Βορειοελλαδίτες, οδήγησε τους διοργανωτές σε μετατροπές των χώρων, αλλά και της σκηνής.
Όπως επισήμανε ο επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Αστέριος Κρεμέτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το «Oktoberfest» διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης το 1818, οκτώ χρόνια δηλαδή μετά τη γέννηση του θεσμού στο Μόναχο, που πραγματοποιείται ακόμη και σήμερα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από εννέα εκατομμύρια επισκέπτες.
«Το Oktoberfest αποτελεί μια εκδήλωση πολιτισμού και συνεύρεσης των λαών» τόνισε ο κ. Κρεμέτης, προσθέτοντας ότι δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για το εάν και πότε θα γίνει η εκδήλωση, ενώ -όπως είπε- αρκετός κόσμος έρχεται στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές και με λεωφορεία. Μάλιστα, όταν προ διετίας δεν έγινε η εκδήλωση, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες.

Τι συμβαίνει όταν ένα αεροπλάνο χτυπηθεί από κεραυνό

Είναι η στιγμή που οι ιδιαίτερα νευρικοί ταξιδιώτες θα νιώσουν ένα δυνατό σφίξιμο: Είναι ίσως από τον έντονο φόβο! 

Τη στιγμή δηλαδή που έχουν καταφέρει να αποκοιμηθούν τακτοποιημένοι κάτω από την κουβέρτα τους, ξαφνικά μια λάμψη από έντονο φως στα φτερά κάνει το βράδυ μέρα! Λοιπόν, εσείς -και το αεροπλάνο μαζί με σας - χτυπήθηκε από αστραπή. Αλλά, αλήθεια, υπάρχει λόγος για να πανικοβληθείτε ή να αρπάξετε το σωσίβιο;

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μια αστραπή χτυπά ένα αεροπλάνο και γιατί αυτό δεν υφίσταται (σοβαρές) ζημιές;

Συνήθως, ένας κεραυνός θα χτυπήσει το ένα άκρο, όπως την άκρη του πτερυγίου ή τη μύτη, και το ρεύμα θα ταξιδέψει μέσα από το μεταλλικό κέλυφος του αεροπλάνου πριν βγει από άλλο σημείο - την ουρά, για παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Patrick Smith, πιλότο και συγγραφέα του «Cockpit Confidential», ένα βιβλίο με θέμα «όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια», τα αεροπλάνα χτυπιούνται από αστραπές πολύ πιο συχνά από ό, τι νομίζετε.

«Ένα αεροσκάφος, κατά μέσο όρο, "δέχεται" ένα τέτοιο χτύπημα μια φορά κάθε δυο χρόνια», λέει ο καθηγητής και συνεχίζει «Υπάρχει περίπτωση, σπάνια, να υποστεί κάποια εξωτερική ζημιά- μια επιφανειακή "πληγή" από την είσοδο και έξοδο ή να σημειωθεί κάποια μικρή βλάβη στα ηλεκτρικά του συστήματα του αεροσκάφους, αλλά ένας κεραυνός συνήθως αφήνει λίγα ή καθόλου προβλήματα».

Ο Mamu Haddad, καθηγητής και διευθυντής στο Morning-Botti Lightning Laboratory του Πανεπιστημίου του Cardiff, δίνει μια πιο αναλυτική εξήγηση: Τα σύγχρονα αεροσκάφη, όπως λέει, είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ σύνθετο άνθρακα που καλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα χαλκού - τα Dreamliners και Boeing Airbus A350 έχουν αυτή την κατασκευή - και λειτουργούν ως πολύ καλοί κλωβοι Faraday, που σημαίνει ότι ο χώρος μέσα στο μέταλλο προστατεύεται από τα ηλεκτρικά ρεύματα.

Βάζει το κινητό σε ένα σακουλάκι με ρύζι. Ο λόγος; Θα σας σώσει!

Γεμίστε το μπολ με ρύζι μέχρι να καλυφθεί εντελώς η συσκευή σας 
- Πρέπει να παραμείνει εκεί για 24 ώρες...
Το κινητό έπεσε στο νερό! Και τώρα τι κάνουμε; Σας έχουμε τη λύση για να το σώσετε.
Αφού το απομακρύνετε πρέπει αυτομάτως να το απενεργοποιήσετε και να αφαιρέσετε την μπαταρία του αλλά και την κάρτα sim καθώς πολλές φορές οι επαφές είναι πιο σημαντικές από τη συσκευή. Αν έχετε κινητό που δεν είναι εφικτή η αφαίρεση της μπαταρίας δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά. Απλώς σκουπίστε το με ένα στεγνό πανάκι όπως και την κάρτα sim.
Κρατήστε το κινητό με φορά προς τα κάτω, το σημείο δηλαδή που βράχηκε να έχει φορά προς τα κάτω έτσι ώστε να φύγουν τα περισσότερα νερά. Ταυτόχρονα καθαρίστε απαλά με ένα στεγνό πανάκι.
Στη συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε δυο εναλλακτικούς τρόπους για την καλύτερη αφαίρεση του υγρού στοιχείου από το εσωτερικό του. Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι για τα μαλλιά πάντα στο κρύο για να στεγνώσετε το κινητό ή χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα για να ρουφήξει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Η σκούπα ίσως να είναι και η καλύτερη επιλογή καθώς ρουφάει τα υγρά εν αντιθέσει με το πιστολάκι που τα φυσάει προς τα μέσα με κίνδυνο να εισχωρήσουν ακόμα περισσότερο στα κυκλώματα του τηλεφώνου, όπως αναφέρει το crazynews.
Επειδή το άγχος για το αν τελικά θα αποκατασταθεί η βλάβη είναι μεγάλο μπορείτε να τυλίξετε το τηλέφωνο με ένα απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να είστε ακόμα πιο σίγουροι ότι τα υγρά έχουν φύγει.
Το επόμενο και τελευταίο στάδιο είναι να βουτήξετε το κινητό σας σε ένα μπολ με ρύζι. Άλλωστε το ρύζι είναι γνωστό πως τραβάει την υγρασία. Το κινητό σας πρέπει να παραμείνει εκεί για 24 ώρες. Γεμίστε το μπολ με ρύζι μέχρι να καλυφθεί εντελώς η συσκευή σας. Την επόμενη μέρα βγάλτε το κινητό από το ρύζι, τοποθετήστε την μπαταρία και προσευχηθείτε να ανοίξει. Αν όλα πάνε καλά να είστε περήφανοι που το σώσατε, διαφορετικά απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών.

Έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψή της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού κάθε ηλικίας και στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 80%.
Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να προδιαθέτει ή να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και 2, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αλλά και για καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών. Αναφέρουν μάλιστα, ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10, μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει, προς το παρόν, στο ποια ακριβώς είναι η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D που θα εξασφαλίζει, όχι μόνο την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά θα προστατεύει και από την εμφάνιση άλλων παθήσεων που ενδέχεται να συσχετίζονται με την ανεπάρκειά της.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών, με θέμα τη βιταμίνη D, την οποία διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Α΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
«Ενώ γνωρίζουμε ότι κύρια δράση της βιταμίνης D είναι να βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, έτσι ώστε να δομεί σωστά οστά και δόντια, με πολλές μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι είναι και ορμόνη, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της (80-90%) συντίθεται από το δέρμα με την επίδραση του ήλιου και ένα μικρό ποσοστό 10-20% το παίρνουμε ως βιταμίνη από τα τρόφιμα, κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, από τα αυγά και τα δημητριακά.
Το αντικείμενο της ημερίδας είναι οι εξωσκελετικές επιδράσεις της βιταμίνης D οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και μελετώνται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι πράγματι η βιταμίνη D έχει να κάνει με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, αλλά επίσης και με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και γενικότερα στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Η έλλειψη της βιταμίνης D προδιαθέτει ή δημιουργεί παράγοντες κινδύνου σε αυτές τις παθήσεις και αυτό προκύπτει από πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων και μάλιστα οι αναφορές στη βιβλιογραφία συνεχώς αυξάνονται» ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παντελής Ζεμπεκάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στην Ελλάδα το 50% του γενικού πληθυσμού, κάθε ηλικίας, έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.
   Που οφείλεται η έλλειψη της βιταμίνης D
Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Διαβητολογίας στο ΑΠΘ, Καλλιόπη Κώτσα, εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D στην Ελλάδα ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D και αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, σε κάποιες μελέτες που έκανε και το δικό μας τμήμα, φάνηκε ότι στους ηλικιωμένους το ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 80%. Είναι περίεργο σε μια χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια. Από ό,τι φαίνεται μάλλον, ο ήλιος δεν επαρκεί, γιατί χρησιμοποιώντας αντηλιακά μπλοκάρουμε την παραγωγή βιταμίνης D και δεν αφήνουμε το δέρμα να κάνει τη δουλειά του».
Εξάλλου, ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Cerrahpasa, της Κωνσταντινούπολης, Ερντίντς Ντουρσούν (Erdinc Dursun), ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το 80% της βιταμίνης D συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου, ενώ το 20% προσλαμβάνεται από τη διατροφή.
Επικαλούμενος τη διεθνή βιβλιογραφία, σχετικά με τους λόγους της ανεπάρκειάς της επισήμανε τα εξής: «Θα πρέπει να ορίσουμε σωστά τι σημαίνει έκθεση στον ήλιο, γιατί σήμερα οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν το σύνολό της, σε κλειστούς χώρους. Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο χρησιμοποιούμε συνήθως αντηλιακό και εξ όσων γνωρίζω, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10 μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D. Επομένως, τη βιταμίνη D που νομίζουμε ότι θα συνθέσει ο οργανισμός μας κάνοντας ηλιοθεραπεία στις διακοπές μας, στην πραγματικότητα δεν την συνθέτει. Επιπλέον, η σύνθεση της βιταμίνης D δεν γίνεται σε κάθε ώρα της ηλιοφάνειας. Θα πρέπει η έκθεση να γίνεται όταν οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα, δηλαδή κατά τις μεσημβρινές ώρες».
Ο ήλιος, ο καρκίνος του δέρματος και η βιταμίνη D
Μπορεί ο ήλιος να συμβάλλει στην σύνθεση της βιταμίνης D, ωστόσο η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η έκθεση με αντηλιακό οδηγεί σε έλλειψη βιταμίνης D.
Πάντως, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D εμποδίζει την εμφάνιση του μεταβολικού καρκίνου και του καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα). Διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, ο κ. Ερντίτς Ντουρσούν αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες από την ιατρική βιβλιογραφία, ότι η έλλειψη βιταμίνης «ανοίγει το δρόμο» για την εμφάνιση του μελανώματος.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αγγίζουμε αυτό το θέμα, γι΄ αυτό και το λέω με επιφύλαξη. Πρέπει να γίνουν σοβαρές μελέτες πάνω σ΄ αυτό. Τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν πολύ σημαντικές μελέτες πάνω στη βιταμίνη D και αυτές αυξάνουν. Εκτιμώ ότι τα προσεχή 5-10 χρόνια θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα» λέει ο κ. Ντουρσούν.
Η κ. Κώτσα, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περισσότερες από 70.000 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τη βιταμίνη D, με διάφορες εκβάσεις, που μπορεί να είναι ο καρκίνος του δέρματος ή ο καρκίνος γενικά ή άλλα μεταβολικά νοσήματα, οι οποίες μπορεί να είναι αντικρουόμενες.
«Εκείνο που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι επειδή υπήρξε ένας φόβος για τον καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποιήθηκαν τα αντηλιακά για να προστατευθούμε απ΄ αυτόν, με αποτέλεσμα να πέσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και τελικά να έχουμε ανεπάρκεια σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει και δεν έχουμε καταλήξει επιστημονικά αν αυτή η ανεπάρκεια τελικά φταίει για πάρα πολλά άλλα νοσήματα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που τα προλαβαίνει η βιταμίνη D και υπάρχουν κάποια άλλα, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στα δύο» προσθέτει η κ. Κώτσα.
   Η συσχέτιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D με τη νόσο Αλτσχάιμερ
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί Αλτσχάιμερ, ωστόσο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Είναι αποδεκτό ότι είναι παράγοντας κινδύνου, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η αιτία. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι το επίπεδο της βιταμίνης D θα πρέπει να είναι υψηλό σε όλη τη διάρκεια της ζωής» σημειώνει ο κ. Ντουρσούν.
Η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Cerrahpasa της Κωνσταντινούπολης, Ντουιγκού Γκεζέν Ακ (Duygu Gezen Ak), η οποία μαζί με τον κ Ντουρσούν μελετά την επίδραση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, επισημαίνει ότι η μακροχρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης, μπορεί να αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.
«Από τη νεανική ηλικία θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ποσότητα που είναι επαρκής για να έχουμε υγιή οστά μπορεί να μην είναι επαρκής για να ρυθμίσουμε όλα τα άλλα. Ωστόσο, ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο της βιταμίνης D που πρέπει να έχουμε; Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό. Λέγανε ότι πρέπει να είναι 30 νανογραμμάρια και τώρα λένε ότι πρέπει να είναι 50 νανογραμμάρια. Αλλά αρμόδιοι να απαντήσουν σε αυτό είναι οι κλινικοί γιατροί» προσθέτει.
Η κ. Κώτσα από την πλευρά της, αναφερόμενη στο ποια πρέπει να είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D λέει: «Το πρόβλημά μας είναι ότι αρχικά όλα τα φυσιολογικά όρια καθορίστηκαν με βάση τον σκελετικό μεταβολισμό. Για την οστεοπόρωση λίγο-πολύ ξέρουμε τι να κάνουμε. Όμως η βιταμίνη D εμπλέκεται στην παθογένεια και πολλών άλλων παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ κλπ και εκεί δεν έχουν καθοριστεί ούτε τα φυσιολογικά όρια, ούτε και η δοσολογία.
Ο σκοπός αυτής της ημερίδας που γίνεται σήμερα, είναι να συναντηθούνε ερευνητικά επιστήμονες από όλες τις χώρες της Μεσογείου και να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε μαζί για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα» πρόσθεσε η κ. Κώτσα.

Δεν τους φτάνουν τα 5χίλιαρα και τα 10χίλιαρα ! Θέλουν κι άλλα βουλευτές και ευρωβουλευτές

Για “ληστρική” και “απάνθρωπη” περικοπή
των συντάξεών τους κάνουν λόγο
πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές .

Να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να ανατρέψουν τις περικοπές στις συντάξεις τους αποφάσισαν οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές καταγγέλλοντας ως ληστρικές τις μειώσεις που έχουν υποστεί.
Η ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών με ανακοίνωσή της καταφέρεται κατά της τελευταίας περικοπής που επιβλήθηκε στις συντάξεις των μελών της “με τη μορφή αναστολής καταβολής μεγάλου μέρους της σύνταξης” η οποία επήλθε με το νόμο 4387/2016.
Καταγγέλλουν μάλιστα, ότι η νέα περικοπή εξανεμίζει τις συντάξεις τους. Οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η νέα περικοπή “οδηγεί τους πάντες σε πλήρη εξαθλίωση”.
Υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η νέα περικοπή. “Οδηγούμεθα, με ευθύνη της πολιτείας, στο να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των ελαχίστων τελευταίων δικαιωμάτων μας, τα οποία θίγονται βάναυσα από τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις, με την άσκηση αγωγών-προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο Βοσκόπουλος στο νοσοκομείο

Εισαγωγή στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για τον Τόλη Βοσκόπουλο. Μαζί του πήγε και  η σύζυγός του, Άντζελα Γκερέκου. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ, οι γιατροί του ΓΝΑ-251 αναμένεται να υποβάλουν σε μια σειρά εξετάσεων όλο το Σαββατοκύριακο τον δημοφιλή τραγουδιστή.
Εάν αν η κατάσταση του είναι σταθερή, ο Τόλης Βοσκόπουλος αναμένεται πως θα πάρει εξιτήριο την Δευτέρα.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στον τέταρτο όροφο του Νοσοκομείου στην Β' Παθολογική Κλινική.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες: 
Το βράδυ της Παρασκευής, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 
Ο τραγουδιστής τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει προβήματα υγείας και το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στο χειρουργείο και υπεβλήθη σε επέμβαση στο θώρακα.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, νοσηλεύεται στη β' παθολογική του ΓΝΑ και παρόλο που μεταφέρθηκε με αστάθεια και αδυναμία, η κατάστασή του είναι για την ώρα σταθερή. Αν και οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον τραγουδιστή να παίρνει εξιτήριο την Δευτέρα, ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

 
Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω της ανευθυνότητας της ΛΑΝΕ, διαρκείς διαπραγματεύσεις με το αρμόδιο Υπουργείο, συσκέψεις επί συσκέψεων, σωρεία εγγράφων και διαμαρτυριών, 2 συγκλήσεις του ΣΑΣ και άπειρη γραφειοκρατία, δημοσιεύθηκε χθες 29-09 το απόγευμα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ:9ΛΙΩ4653ΠΩ-Σ7Υ) η Πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη.
 
Επισημαίνουμε ότι η Δημοτική μας Αρχή συναισθανόμενη την ανάγκη μείωσης των απωλειών επισκεψιμότητας λόγω της έκτακτης αποχώρησης του ΚΟΡΝΑΡΟΣ επέλεξε εξαρχής το δρόμο της υπευθυνότητας, απείχε από ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος μέσα στη σεζόν που μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα είχε, και προσάρμοσε άμεσα τη διαφημιστική της πολιτική στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες σε σχέση με τις αρχικές καταστροφικές εκτιμήσεις. Ωστόσο πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής ή υπομονής!

Τα αιτήματα της Δημοτικής μας Αρχής έγιναν ομόφωνα αποδεκτά στο τελευταίο Σ.Α.Σ., στο οποίο τις θέσεις μας εξέφρασε και υποστήριξε σθεναρά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάννα Καλογήρου, λόγω απουσίας των Δημάρχων Μήλου (εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο ΣΑΣ) και Κυθήρων.
Η Πρόσκληση αφορά ανάθεση αρχικά τριών (3) μηνών, μέσα στο διάστημα των οποίων θα πραγματοποιηθεί και ο κανονικός διαγωνισμός για την περίοδο μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2018.

Αφορά την εκτέλεση (κατ΄ ελάχιστον):
- Ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ και επιστροφή έναντι μισθώματος 46.000€ ανά δρομολόγιο
- Ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΥΘΗΡΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ και επιστροφή έναντι μισθώματος 41.000€ ανά δρομολόγιο
- Ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή ΓΥΘΕΙΟ-ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ και επιστροφή έναντι μισθώματος 27.600€ ανά δρομολόγιο

Το συνολικό ετήσιο ποσό των μισθωμάτων (επιδότησης) ανέρχεται σε 5.959.200€ και είναι ιδιαίτερα επαυξημένο μετά την πρόσφατη απόφαση του Σ.Α.Σ. και σύμφωνα με το αίτημα του Δήμου μας. Αν υπολογίσει κανείς και την επιδότηση του δεύτερου εβδομαδιαίου δρομολογίου από τη Νεάπολη προς τα Αντικύθηρα την οποία πέτυχε η Δημοτική μας Αρχή εδώ και μερικούς μήνες, τότε συνολικά οι άγονες γραμμές των Κυθήρων επιδοτούνται πλέον με περίπου 6.700.000€ ετησίως!

Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός σε αίτημα του Δήμου μας, αφετέρου στα ευήκοα ώτα της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας που εισάκουσε τις προτάσεις μας, ούσα όμως υποχρεωμένη σε αυστηρή τήρηση των όρων, κανόνων και προθεσμιών της σχετικής (δαιδαλώδους) νομοθεσίας.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, ώστε να συναφθεί άμεσα η σύμβαση.

Η Δημοτική μας Αρχή έχει εξαρχής ταχθεί ευθέως και χωρίς αστερίσκους υπέρ της δρομολόγησης του πλοίου ΙΟΝΙΣ στις ανωτέρω γραμμές, του οποίου η πλοιοκτησία είναι γνωστή για τη σοβαρότητα και τη φερέγγυότητά της απέναντι στα νησιά μας. Μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όχι μόνο την άριστη κατάσταση του πλοίου, αλλά και τις εκτεταμένες επισκευαστικές και ανακαινιστικές εργασίες των τελευταίων εβδομάδων, που το καθιστούν αξιόπιστο και αξιόπλοο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα νησιά μας απρόσκοπτα και να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι ΔΕΝ θα δεχθούμε εκπλήξεις στο ευαίσθητο θέμα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης, ούτε θα επιτρέψουμε την "παλινόρθωση" στις γραμμές μας γνωστών φαντασμάτων του παρελθόντος, το μητρώο των οποίων είναι και παραμένει ιδιαίτερως θολό. Και ο νοών νοείτω!

Δείτε την προκήρυξη εδώ: **

------------------------------------------------------------------
Πηγή:  Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα
----------------------------------------------------------------- 
ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ:
Κύριοι Κουρουμπλή και Σαντορινιέ και κ. Γραβάνη η υπομονή και η ανεκτικότητα των Κυθηρίων έχει υπερβεί καθε δυνατό όριο. Οι διαρκείς σας γκάφες και παλινωδίες με τις συνεχείς εξαρτήσεις από κάποιους βοθροθυμαλτώδεις πλοιοκτήτες η εγκάθετους δήθεν συνδικαλιστές που σας εκβιάζουν πίσω από τον τον συνδικαλιστικό μανδύα που εσείς έχετε επιτρέψει και γιγαντώσει με αποτέλεσμα να αποτελεί μόνιμο μπούμεραγκ για όλες σας τις ενέργειες, μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση. 
Φερθείτε πια σαν κυβέρνηση και ξαποστείλετε στον αγύριστο όλα αυτά τα καθάρματα και τις ύαινες που λυμαίνονται την πραγματική  δημοκρατία με βενετσιάνικες αποκριάτικες μάσκες και ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ εντός 2 ημερών το θέμα της ανάθεσης της γραμμής των Κυθήρων-Αντικυθήρων στην εταιρεία που προσφέρεται με τις σωστές προϋποθέσεις, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ.
Το παρασκήνιο είναι γνωστό σε αρκετό πλάτος και βάθος καθώς και οι απειλές και οι εκβιασμοί που έχετε δεχθεί και θα δούν το φώς της δημοσιότητας άμεσα εφόσον παραμείνετε παθητικοί δέκτες και φυσικά θα προστεθεί στο μεγάλο σας φιάσκο με την ακατάσχετη ρύπανση του Σαρωνικού προσθέτοντας μιά ακόμη μελανή κηλίδα στις μέχρι σήμερα άστοχες ενέργειες σας.
Τολμήστε να αποβάλλετε πια την σκωτσέζικη ενδυμασία και να επαναφέρετε τα παντελόνια, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ......... 
 
Αντώνης Λαμπρινίδης
**

ΦΩΤΟ - Στο Πεκίνο η Μπέτυ Μπαζιάνα



Επισκέπτρια καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Δείτε τις φωτογραφίες.

Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου αναγορεύτηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα σε ειδική εκδήλωση στο Πεκίνο.
Η κ. Μπαζιάνα έδωσε διάλεξη σε καθηγητές και φοιτητές και συναντήθηκε με τον πρύτανη, τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους ερευνητές του Πανεπιστημίου.
Μάλιστα η κ.Μπαζιάνα, επιστρέφοντας από το Πεκίνο, επέβαινε στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου της
Air China

Η τελετή εγκαινίων της πτήσης έγινε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την άφιξη της.

Δείτε τι προβλέπουν τα Μερομήνια για τον καιρό του… Οκτωβρίου

Τα Μερομήνια ή Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.

Η μέθοδος είναι πολύ απλή για όσους γνωρίζουν τα μερομήνια. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Δείτε αναλυτικά τι καιρό θα έχουμε τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα Μερομήνια:

Καιρός Οκτωβρίου 2017
1 – 7. Βορειοδυτικοί άνεμοι που θα δροσίζουν περιοδικά. Θερμοκρασία (22 – 29 °C).
8 – 14. Ζεστές σχετικά μέρες. Το εξασθενημένο νοτιοδυτικό αεράκι δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την άνοδο της θερμοκρασίας (23 – 30 °C).
Μέσα Μήνα
15 – 26. Ανοδικές τάσεις της θερμοκρασίας (25 – 32 °C) μέχρι τη δύση της μέρας. Τις βραδινές ώρες, κατά τόπους θα έχουμε συγκέντρωση νεφών και πιθανές βροχές με ενδυνάμωση των βόρειων ανέμων.
Τέλη Μήνα
27 – 31. Επάνοδος των δροσερών ημερών με την πιθανότητα βροχών. Θερμοκρασία (18 – 28 °C).
Σαββάτο 28η Οκτωβρίου 2017. Δροσερή μέρα, με κατά τόπους βροχές.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ! Εντοπίστηκε αρουραίος-μαμούθ!


rat4

Η ανακάλυψη ενός νέου είδους αρουραίου στα Νησιά του Σολομώντος ενθουσιάζει τους ερευνητές των θηλαστικών ζώων.
Για τους ανθρώπους στο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού Βανγκούνου πάντως δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτοί γνώριζαν ανέκαθεν ότι ο γιγάντιος αρουραίος Ουρόμυς Βίκα υπάρχει και ζει στο νησί με την πλούσια δασική βλάστηση. Μάλιστα είναι τόσο γνωστός ώστε το όνομά του αναφέρεται και στα τοπικά παιδικά τραγούδια. Δυτικοί ερευνητές κατόρθωσαν τώρα για πρώτη φορά να περιγράψουν τον Ουρόμυ Βίκα, σπεύδοντας να τον προσθέσουν άμεσα στη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων.
Ο Ταϊρόν Λάβερι, βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field στο Σικάγο, είχε ακούσει τους ντόπιους στα Νησιά του Σολομώντος να λένε ιστορίες για έναν γιγάντιο αρουραίο που μπορεί να ανοίξει καρύδες με τα δόντια του. Για πολλά χρόνια αναζητούσε μάταια να τον βρει, ζωντανό ή νεκρό. «Αναρωτιόμουν αν όντως πρόκειται για ένα νέο είδος ή αν οι κάτοικοι απλά έδωσαν το όνομα βίκα στους συνηθισμένους αρουραίους», λέει ο αμερικανός ερευνητής.

rat2Τελικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, είχε την τύχη να εντοπίσει αυτό το ξεχωριστό είδος αρουραίου πάνω σε ένα πεσμένο δέντρο. Δεν άργησε να καταλάβει ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό. «Όταν είδα το κρανίο του μπόρεσα να αποκλείσω άμεσα μια ολόκληρη σειρά από άλλα είδη αρουραίων», εξηγεί.
Όπως διευκρινίζει ο αμερικανός βιολόγος, ο ιδιαίτερος αυτός αρουραίος είναι περίπου τετραπλάσιος από τους συνηθισμένους. Μπορεί οι επιστήμονες να μην είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν όντως μπορεί να σπάσει καρύδες, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι σε θέση να ανοίξει με τα δόντια του τρύπες στο κέλυφός τους.
rat1Τα Νησιά του Σολομώντος βρίσκονται ανατολικά της Νέα Γουινέας και αποτελούν «hot spot» για ερευνητές ειδών του ζωικού βασιλείου. Το αρχιπέλαγος της περιοχής είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και πάνω από τα μισά είδη θηλαστικών της περιοχής δεν προέρχονται από κάπου αλλού.
Ο γιγάντιος αρουραίος ζει μόνο στο συγκεκριμένο νησί (Βανγκούνου) και ο ζωτικός του χώρος περιορίζεται εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών. Όπως εκτιμά ο Ταϊρόν Λάβερι, θα μπορούσε εύκολα να αφανιστεί πριν προλάβουν οι ερευνητές να τον εντοπίσουν και να τον περιγράψουν επιστημονικά.

Αποχωρεί από το ΣΚΑΪ το όμορφο κορίτσι των «Αθλητικών»

 Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, με ένα συγκινητικό μήνυμα προς τους συναδέλφους της.
Μετά από 14 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας μπροστά και πίσω από τις κάμερες, η Χριστίνα Βραχάλη ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
«Είμαι της άποψης πως στη ζωή κάνουμε κύκλους. Πρέπει να έχεις τη δύναμη και τη διορατικότητα να κοιτάς μπροστά και να μπορείς να διακρίνεις πότε αυτός ο κύκλος κλείνει. Για μένα ο τεράστιος και σημαντικός κύκλος του «ΣΚΑΪ» κλείνει σήμερα έπειτα από 14 χρόνια. Ήμουν παιδί όταν ξεκίνησα. Το παιδί όμως μεγάλωσε και ήρθε η ώρα του να φύγει από το «πατρικό» του σπίτι. Το σπίτι που μεγάλωσε, που αγάπησε και που αγαπήθηκε, που έκλαψε, που ενίοτε αδικήθηκε, που διακρίθηκε, που έμαθε, και εντέλει ωρίμασε..
Ήρθε η ώρα να δημιουργήσει νέα όμορφα πράγματα, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… Έχοντας αυτές τις τόσο γερές βάσεις, νιώθει απόλυτα ασφαλές για το επόμενο βήμα… Ένας κύκλος κλείνει για να ανοίξει ένας άλλος» έγραψε, συνεχίζοντας: «“Σπίτι” πιθανότατα να αλλάξω.
Οικογένεια όμως ποτέ. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που άκουγα όλα αυτά τα χρόνια στο ακουστικό μου και που ξέρω πως δεν κάνει εύκολα φίλους, αλλά εγώ τον θεωρώ δικό μου άνθρωπο πια, Άγγελε το ευχαριστώ και το σε εκτιμώ είναι λίγο… Γιώργο Τσαντάκη, Νίκο Σταματέλο, 14 Πρωτοχρονιές, αμέτρητες αργίες και άπειρες Κυριακές μαζί. Δοκιμαστήκαμε πολύ αλλά ρε εσείς με ξέρετε πιο καλά κι απ τους γονείς μου. Σας αγαπώ. Μιχάλη, Άρη, Μανώλη, Νίκο, Γιώργο, Ευρυδίκη, Θέμη, Νίκο, Δημήτρη, Χρήστο.. Θα μου λείπετε πολύ συχνά… Καλή αντάμωση μωρέ.. Με κάνατε καλύτερο άνθρωπο».Όσον αφορά στο τηλεοπτικό μέλλον της δημοσιογράφου, που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από επιτυχημένες αθλητικές εκπομπές όπως το «Kick off»; Όπως αποκαλύπτει σε στενούς της φίλους, τις επόμενες ημέρες θα ηρεμήσει, θα χαλαρώσει και έπειτα θα ανασυνταχθεί για τη συνέχεια.

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Οικοδόμος σκοτώθηκε όταν έπεσε από τον 5ο όροφο

Τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας βρήκε ένας οικοδόμος στην πόλη της Καλαμάτας, μετά την πτώση του από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία εκτελούσε εργασίες.

Ο άνδρας έχασε την ισορροπία του και αφού έπεσε πάνω σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, κατέληξε στο οδόστρωμα με πολύ βαριά τραύματα.

Στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον άτυχο άντρα στο νοσοκομείο Καλαμάτας, σε κρίσιμη κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο οικοδόμος κατέληξε.

Σάλος στο Λούβρο: Γυναίκα γδύθηκε μπροστά στη Μόνα Λίζα

Άφωνοι έμειναν οι επισκέπτες του Λούβρου στο Παρίσι, όταν μια άγνωστη σε αυτούς γυναίκα πέρασε τις διαχωριστικές γραμμές, έφτασε μπροστά στη Μόνα Λίζα και γδύθηκε!

 Η καλλιτέχνις, της οποίας το όνομα είναι Ντέμπορα ντε Ρομπέρτις, είχε συλληφθεί και τον προηγούμενο Απρίλιο για ένα αντίστοιχο περιστατικό.

Γυναίκα έχει έξι εραστές ταυτόχρονα, καθώς της αρέσουν οι «ρεζέρβες»

 Η γνωστή βρετανική εφημερίδα Guardian διαθέτει μία από τις πιο δημοφιλείς στήλες, μέσω της οποίας αναγνώστριες και αναγνώστες μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες τους από τη σεξουαλική τους ζωή. Φυσικά ανώνυμα.
Η τελευταία περίπτωση εξομολόγησης ωστόσο έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον.
Μία γυναίκα κοντά στα 50 της αναφέρει πως είναι διψασμένη για σεξουαλική επαφή καθώς μία αποτυχημένη σχέση της όταν ήταν στα 20 της με ένα αλκοολικό με προβλήματα λίμπιντο, την οδήγησαν να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες της.
Διαβάστε παρακάτω την επιστολή της γυναίκας:
«Συγκατοικούσα με έναν συνομήλικό μου στα 20 μου, αλλά ήταν αλκοολικός και ιδιαίτερα καταπιεστικός. Το σεξ μαζί του δεν ήταν μόνο χλιαρό, αλλά συνέβαινε και σπάνια, περίπου δυο φορές το χρόνο. Επιπλέον, δεν του άρεσε όταν αυνανιζόμουν, οπότε σταμάτησα να το κάνω. Δοκίμασα την ψυχοθεραπεία για να λύσω τα ψυχολογικά προβλήματα που μου δημιουργήθηκαν, αλλά αυτό δεν λειτούργησε.
Μετά από δέκα χρόνια τον εγκατέλειψα. Ήμουν 30 ετών όταν έβαλα μια αγγελία στην προσωπική στήλη μιας εφημερίδας, ζητώντας γνωριμία με έναν ηλικιωμένο κύριο, αφού οι νέοι μου φαίνονταν ιδιαίτερα προβληματικοί. Γνώρισα αρκετούς άνδρες, αλλά καλύτερα τα πήγα με έναν τρυφερό 68χρονο. Ήταν εκπληκτικό να νιώθεις ότι σε εκτιμούν και κάναμε έρωτα από το πρώτο κιόλας ραντεβού. Ήταν συνταξιούχος και μου είπε ότι αν ζούσα μαζί του, θα μου παρείχε σωματική τρυφερότητα όποτε ήθελα. Έβαλα τα κλάματα. Μετακόμισα σπίτι του και κάναμε έρωτα κάθε βράδυ και κάθε πρωί τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ακόμα και μέσα στη μέρα. Αυτή η σχέση κράτησε τέσσερα χρόνια.
Όταν χωρίσαμε, δεν ήθελα ξανά να συζήσω με κάποιον, όμως είχα συνηθίσει τους καθημερινούς οργασμούς και το σεξ πάνω από 10 φορές την εβδομάδα. Βγήκα μερικά ραντεβού αλλά κανείς από τους άνδρες που γνώρισα δεν ήταν τόσο διαθέσιμος όσο ο συνταξιούχος εραστής μου. Έτσι, άρχισα να έχω παράλληλη σχέση μαζί με πολλούς, ώστε να έχω πάντα στη διάθεσή μου την ανδρική συντροφιά, αλλά και «ρεζέρβες».
Παρότι ζω σε μικρή πόλη, δεν είχα πρόβλημα να διατηρώ παράλληλες σχέσεις με έως και έξι άνδρες την τελευταία δεκαετία.
Είναι όλοι τους γλυκύτατοι και τους αρέσει να είναι μαζί μου. Κάθε άνδρας κάνει έρωτα διαφορετικά, αλλά δεν με δυσκολεύει να θυμάμαι τι προτιμά ο καθένας. Η οικειότητα της αγκαλιάς τους μου το θυμίζει αμέσως.
Τον ένα από τους εραστές μου τον γνώρισα πριν από 15 χρόνια και τον πιο πρόσφατο πριν από έξι. Ο ένας είναι 13 χρόνια μεγαλύτερος από εμένα, ενώ κάποιοι έχουν τα μισά μου χρόνια. Το ρεκόρ μου είναι είναι τέσσερις συνευρέσεις σε 24 ώρες. Κάνω σεξ τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα. Δοκίμασα να φτάσω τις 21 φορές, αλλά μετά τις 18 ένιωσα σαν πεταλούδα που έχει πλησιάσει επικίνδυνα στη φλόγα.
Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω είναι «φυσιολογικά» αλλά εγώ και οι εραστές μου είμαστε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι. Και δεν δίνω δεκάρα τι λένε οι επικριτές μου».

Πότε αλλάζει η ώρα

Είναι νωρίς ακόμη. 

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτώβρη θα αλλάξει η ώρα από θερινή σε χειμερινή και ο δείκτης θα γυρίσει μια ώρα πίσω.
 
Το χειμώνα, η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. 

Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου, όταν θα περάσει τις 12 το βράδυ (άρα είναι Κυριακή), όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, το κάνουμε 03:00.
Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017 όπου και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή στις 26 Μαρτίου 2017.

Έλληνας επιστήμονας προτείνει νέο είδος υπερυπολογιστή που θα βασίζεται σε «μαγική σκόνη» από φως και ύλη

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Ρωσία, με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα, αναπτύσσουν έναν νέο τύπο υπερυπολογιστή, ο οποίος θα βασίζεται σε μια μορφή «μαγικής σκόνης» που συνδυάζει φως και ύλη και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων.
Αν και οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η νέα υπολογιστική τεχνική θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει τις δυνατότητες ακόμη και των πιο ισχυρών σημερινών υπερυπολογιστών. Η λεγόμενη «μαγική σκόνη» αποτελείται από κβαντικά σωματίδια, τα πολαριτόνια, που είναι μισά φως-μισά ύλη, και τα οποία μπορούν να δείξουν το δρόμο για την απλούστερη και ταχύτερη λύση των πιο πολύπλοκων προβλημάτων.
Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα πρωτοποριακό είδος υπερυπολογιστή, ικανού να λύνει προβλήματα που σήμερα θεωρούνται αδύνατο να λυθούν σε ποικίλα πεδία, όπως η βιοϊατρική, ο σχεδιασμός νέων υλικών, η χρηματοοικονομική και τα ρομποτικά διαστημικά ταξίδια,
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Παύλο Λαγουδάκη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του ρωσικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Σκόλκοβο (Skoltech) και την καθηγήτρια Ναταλία Μπερλόφ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Σκόλκοβο, όπου έγιναν τα σχετικά πειράματα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Materials". Στη μελέτη συμμετείχε ένας ακόμη Έλληνας, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αλέξης Ασκητόπουλος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης του Λαγουδάκη.
Η «μαγική σκόνη» από πολαριτόνια δημιουργείται, όταν ένα φως λέιζερ πέσει πάνω σε επιλεγμένα άτομα κάποιου χημικού στοιχείου, όπως γαλλίου, αρσενικού, ινδίου και αλουμινίου. Τα πολαριτόνια είναι δέκα χιλιάδες φορές ελαφρύτερα από τα ηλεκτρόνια και σχηματίζουν μια κατάσταση της ύλης γνωστή ως συμπύκνωμα Bose-Einstein. Σε αυτήν, οι κβαντικές φάσεις των πολαριτονίων συγχρονίζονται και δημιουργούν ένα μακροσκοπικό κβαντικό αντικείμενο, ανιχνεύσιμο μέσω μετρήσεων φωτοφωταύγειας. Η δυνατότητα ανίχνευσης των πολαριτονίων, αν συνδυασθεί με την υπολογιστική διαδικασία, επιτρέπει την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα.  
«Είμαστε ακόμη στην αρχή της εξερεύνησης του δυναμικού των πολαριτονίων για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Σε αυτή τη φάση, αυξάνουμε την κλίμακα της συσκευής μας, ενώ παράλληλα δοκιμάζουμε τη θεμελιώδη υπολογιστική ισχύ της. Ο απώτατος στόχος μας είναι ένας μικροεπεξεργαστής (τσιπάκι) κβαντικής προσομοίωσης που θα λειτουργεί σε συνθήκες περιβάλλοντος» δήλωσε ο Λαγουδάκης.
Ο Έλληνας επιστήμονας αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000, πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το 2003 και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου πάνω στις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες των οργανικών ημιαγωγών.

Παλαιό Φάληρο: Ένοπλοι άρπαξαν περιπολικό της ασφάλειας

Δύο ένοπλοι, με την απειλή πιστολιού και αυτόματου, ακινητοποίησαν αστυνομικό της Ασφάλειας και του άρπαξαν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες που οδηγούσε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στο Παλαιό Φάληρο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, ο αστυνομικός, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία, περνούσε με το συμβατικό αυτοκίνητο έξω από το συγκρότημα κινηματογράφων Village, όταν οι δύο άγνωστοι τον προσέγγισαν, σταμάτησαν το όχημα, τον έβγαλαν έξω με την απειλή των όπλων, του άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο και εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο .
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι οι δράστες πιθανότατα δεν κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με αστυνομικό.
Για την υπόθεση έχει διαταχθεί έρευνα, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και των δραστών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου