22.1.18

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ-ΑΕΚ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΣΤΗ SPORTDAY ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Μια από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα με αφετηρία  την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο τέλος της δεκαετίας του 1970,μια εντυπωσιακή και λαμπρή καριέρα με τον Ολυμπιακό με 4 πρωταθλήματα,4 φορές πρώτος σκόρερ,1 κύπελλο, ένα χάλκινο παπούτσι στην Ευρώπη και το ακατάριπτο ρεκόρ του πρώτου σκόρερ της Εθνικής Ελλάδος με 29 γκολ σε 75 ματς.
Ο θρυλικός Μουστάκιας, που από play maker…Δάφνης έκανε στροφή και  έγραψε χρυσές σελίδες Ιστορίας με τον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ομάδα, ως δεινός σκόρερ, αχώριστο δίδυμο με τον «Ράμπο» των ελληνικών γηπέδων (Τάσο Μητρόπουλο)φίλο του μέχρι και σήμερα. Ο Νίκος Αναστόπουλος που από την πλατεία του Αη –Γιάννη στην Δάφνη, πρωτοπόρος για την εποχή του δοκίμασε την τύχη του στο Καμπιονάτο με την Αβελίνο και επιστρέφοντας από την Ιταλία απέδειξε μέσα στο γήπεδο ότι οι Ιταλοί βιάστηκαν να τν κρίνουν και να  πάρουν αποφάσεις .Προπονητής εδώ και χρόνια ο «Αναστό» με επιτυχημένους σταθμούς και θετικά δείγματα γραφής ,ενημερώνεται αδιαλείπτως παρακολουθώντας προπονήσεις και σεμινάρια μεγάλων ομάδων και διατηρώντας σημαντικές επαφές με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σχέσεις με την Ιταλία. Ο Νίκος Αναστόπουλος μίλησε στην Sportday για την ζωή του, την καριέρα του το ελληνικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
«ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ 1 ΕΚ.ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»
Ήρθε η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό το 1980 ,πολύ σημαντική στιγμή όπως λέει και όπως θυμάται προκειμένου να γίνει η μεταγραφή «Έβαλα και 1.000.000 δραχμές. Η μεταγραφή ήταν 40 εκατομμύρια εγώ είχα συμφωνήσει να πάρω πέντε εκατομμύρια. Τελικά το ένα εκατομμύριο κόπηκε για να το πάρει ο Πανιώνιος και εγώ πήρα τέσσερα. Ήταν διακαής όμως ο πόθος μου να κάνω την μεταγραφή στον Ολυμπιακό που δεν το σκέφτηκα καν.»
«ΜΕΓΑΛΕΣ  ΣΤΙΓΜΕΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ»
Στην δεκάχρονη καριέρα του στον Ολυμπιακό συνολικά ο Νίκος Αναστόπουλος θεωρεί και ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικά παιχνίδια αυτό που απέκλεισαν τον Αγιαξ  των Ρόναλντ Κούμαν, Φράνκ Ραίκαρντ, Γιέσπερ Ολσεν, Μάρκο Φαν Μπάστεν, το 1983 μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας μπροστά σε 80.000 θεατές με δύο δικά του γκολ «Ξεχωρίζω το ματς που αποκλείσαμε τον Αγιαξ μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα με 2-0 στο ΟΑΚΑ ,μια ομάδα με νέα παιδιά που έκαναν μεγάλη καριέρα και την επομένη χρονιά πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Και επίσης το μπαράζ με τον Παναθηναϊκό στο Βόλο ήταν σημαντικό παιχνίδι ,που ήμαστε 5 βαθμούς πίσω στην διάρκεια του πρωταθλήματος ,κάναμε τρομερή πορεία ισοβαθμήσαμε με τον Παναθηναϊκό και κρίθηκε ο τίτλος στο μπαράζ(Νίκησε ο Ολυμπιακός 2-1 με γκολ των Εσταβίλιο και Αναστόπουλου).»
Θυμίζω στον «Αναστό» τους αείμνηστους προπονητές Πάνο Μάρκοβιτς, Αλκέτα Παναγούλια και τον πρόεδρο Σταύρο Νταϊφά ,ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στην καριέρα του αλλά και με τους οποίους είχε δυνατές κόντρες γιατί «Είμαι ένας άνθρωπος που γενικά δεν συμβιβάζεται και δεν μου αρέσει η αδικία.» Του θυμίζω ότι επί προπονητή Χέερ δεν είχε κατέβει μαζί με τον Μητρόπουλο στην προετοιμασία «Είχε υποσχεθεί κάτι ο πρόεδρος Νταϊφάς και δεν το υλοποίησε ,και επανήλθαμε με την μεσολάβηση του Περικλή Λαναρά θεός συγχωρέστον παλιός πρόεδρος και μεγάλος Ολυμπιακός.» Η φιλιά τόσων χρόνων με τον Τάσο Μητρόπουλο καθαρά θέμα χημείας «Ξεκινήσαμε από τις γειτονίες μας .Ο Τάσος από τον Άρη Πετρούπολης και εγώ από την Δάφνη, είχαμε βρεθεί και αντίπαλοι. Φτωχά παιδιά και οι δυο ,με κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα μας και αρχές ,γιατί και στο Τάσο δεν αρέσει η αδικία. Γιατί εδώ στην Ελλάδα όποιος δεν θέλει την αδικία και έχει γνώμη τον σημαδεύουν.»
-Στην Αβελίνο έπεσες πάνω στον Αυστριακό φόρ Βάλτερ Σάχνερ;
Ν.Α: «Όχι δεν έπεσα πάνω στο Σάχνερ. Ήταν ο νόμος με τους δύο ξένους τότε δεν ήταν όπως τα τελευταία χρόνια μετά την υπόθεση Μπόσμαν που έχει παίξει και η… κουτσή Μαρία»
«ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΚΕΙ»
-Γιατί δεν έκανες καριέρα στην Ιταλία και στο  «Καμπιονάτο» Νίκο;
Ν.Α: «Γιατί επί της ουσίας πήγα μεγάλος στην Ιταλία στα 29μου χρόνια. Εάν  πήγαινα νεότερος  στην Ιταλία θα ήμουν ακόμη εκεί. Για τα δεδομένα της Ιταλίας τότε και του «Καμπιονάτο» που τότε έκανε το μπαμ ήμουν μεγάλος. Παρά ταύτα εκεί βελτιώθηκα και σαν ποδοσφαιριστής και σαν άνθρωπος και γενικά τροποποιήθηκε η σκέψη μου για το ποδόσφαιρο. Πολύ μεγάλη και σημαντική εμπειρία στη ζωή μου»
-Επιστροφή και πρόταση 50 εκατομμυρίων από την ΑΕΚ την οποία αρνήθηκες; Γιατί;
Ν.Α: «Εγώ το ποδόσφαιρο το έβλεπα πάντα αλλιώς. Σε πόσες ομάδες θα είσαι παλαίμαχος; Εγώ είχα συνδυάσει την μπάλα με τον Πανιώνιο που ξεκίνησα και με τον Ολυμπιακό. Για αυτό και αρνήθηκα  την πρόταση. Υπήρχε Όρος στο συμβόλαιο μου ότι απαγορεύεται να πάω στον Παναθηναϊκό και αν δεν με θέλει ο Ολυμπιακός μπορώ να πάω σε όποια ομάδα επιλέξω. Δεν με κράτησε τότε για τους δικούς του λόγους ο Ολυμπιακός και πήγα στο Πανιώνιο.»
Θυμάται πως έφυγε από τον Ολυμπιακό μαζί με τον Μητρόπουλο επί Νταίφα που κραταγε …μανιάτικο ,εκείνη την κόντρα του παρελθόντος, όπως και κρίνει με προπονητική ματιά ότι Ο Παναγούλιας ήταν καλός …ψυχολόγος, δεν υπήρχε κανένας προπονητής Κόμορα και ο Γκόρσκι ήταν κάλος διαχειριστής παικτών που όταν κέρδιζαν δεν τους άλλαζε ποτέ. Θεώρει προπονητικά  για εκείνα τα χρόνια πρωτοπόρο τον Νίκο Αλέφαντο και παραδέχεται επίσης προπονητικά τον Αντώνη Γεωργιαδη. Για τον Αλέφαντο δε επισημαίνει ότι «Αν διαχειριζόταν τον παρορμητισμό του προπονητικά θα έκανε μεγάλη καριέρα»
«ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΥΡΑ 7»
Τον ρώτησα αν θα καταρριφτεί  το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ της Εθνικής ομάδας ,το ευχήθηκε αλλά όπως επισήμανε «Καταρριφτεί δεν καταρριφτεί εδώ στην Ελλάδα δεν σέβονται κανένα ,τίποτα. Για μένα η αναγνώριση είναι η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου. Είμαι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που με τίμησε η Θύρα 7 όχι γιατί είμαι Ολυμπιακός, αλλά γιατί δεν πρόδωσα  την φανέλα. Είναι μετάλλιο αυτή η τιμή για μένα»
«ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΟΦΗ»
Ο Νίκος Αναστόπουλος έχει καθίσει σε προπονητικούς πάγκους 14 ομάδων. Ξεχωρίζει όμως την θητεία του στον ΟΦΗ και μιλάει με καλά λόγια για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Άρη «Στον ΟΦΗ ήταν τα καλύτερα προπονητικά μου χρόνια. Παρ ότι με αντιμετώπισαν με προκατάληψη και καχυποψία γιατί έπαιξα μπάλα στον Ολυμπιακό και ήμουν προπονητής του ΠΑΣ Γιάννενα στην κόντρα που υπήρχε με το μπαράζ στην Ρόδο ,με την δουλειά μου και με την άνοδο τους κέρδισα πάρα τα πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως που αντιμετωπίσαμε. Ένα θα αναφέρω εκείνο το καλοκαίρι μαζί με τον Νίκο Μαχλά μαζέψαμε 13 παίκτες από τις παραλίες για να παίξουμε μπαράζ. Εγώ τα προβλήματα οικονομικής φύσεως δεν τα δέχομαι. Η πλειοψηφία των ομάδων στην Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα. Την επόμενη χρονιά πήραμε παικταράδες, τον Δεκέμβριο έφυγαν ο Σουμπίνιο με τον Κάρολ ,η ομάδα έμεινε εύκολα στην μεγάλοι κατηγορία και φτάσαμε στον ημιτελικέ μετά από 23 χρόνια εναντίον του Ολυμπιακού του Μιραλάς ,του Μελμπεργκ, του Αμπντού ,του Τζιμπούρ, του Παπαδόπουλου, και προσπαθούσαμε να πείσουμε τους παίκτες να υπογράψουν για να πάρει η ομάδα αδειοδότηση. Και την επόμενη χρονιά με τα πιτσιρίκα η ομάδα σώθηκε από τον πρώτο γύρο με 18 πόντους και πριν δυο χρόνια που πήγα εκ νέου με τους πιτσιρικάδες ρίχναμε τριάρες στον ΠΑΟΚ. Δεν δέχομαι ότι για τον ΟΦΗ είναι τροχοπέδη τα  οικονομικά προβλήματα .Είναι μεγάλος σύλλογος ,υπάρχουν προσωπικότητες με οικονομική επιφάνεια και σε αυτούς πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη οι Κρητικοί για να οδηγήσουν τον ΟΦΗ εκεί που πρέπει να είναι. Κάτι που εύχομαι ολόψυχα να γίνει γιατί ο ΟΦΗ το αξίζει»
-Γιατί από τον Φεβρουάριο του 2017 που έφυγε από τον Άρη ο Αναστόπουλος είναι εκτός πάγκου ομάδας ;Τι φταίει;
Ν.Α: «Εδώ στην Ελλάδα αν εμείς ήμαστε κολλητοί και εσύ γίνεις πρόεδρος στην Μπαρτσελόνα με παίρνεις για προπονητή, δεν εξετάζεις αν έχω τα προσόντα και τα εφόδια. Εγώ όταν δεν δουλεύω πηγαίνω και επιμορφώνουμε όπως έκανα το καλοκαίρι στην Ατλέτικο Μαδρίτης  με τον Σιμεόνε .Βεβαίως και το διαφημίζω γιατί αυτέ καφέδες κάθομαι και πίνω, ούτε διακοπές κάνω σε κανένα νησί, και οι παράγοντες πρέπει όχι μόνο να τα γνωρίζουν αυτά αλλά και να τα λαμβάνουν υπ όψιν»
-Για τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας ο Αναστόπουλος θεώρει ότι «Έχει κενά .Υπάρχουν ομάδες με Ιστορία και κόσμο και προοπτική .Ο Άρης αδίκως δεν ανέβηκε πέρυσι. Υπάρχει η Παναχαϊκή, η Δόξα Δράμας, τα Τρίκαλα»
Ρώτησα τον Νίκο Αναστόπουλο αν συμφωνεί οι παίκτες που αναδεικνύονται στον Ολυμπιακό να πωλούνται «Εστί είναι το ποδόσφαιρο σήμερα .Το καλοκαίρι είχα πει ότι ο Μαρινάκης είναι ο καλύτερος πρόεδρος του Ολυμπιακού και ορισμένοι θεώρησαν ότι μπορεί να το είπα για άλλους λόγους. Τι για να με πάρει προπονητή; Τρεις φορές έχει αλλάξει προπονητή και δεν με έχει πάρει. Δεν το είπα με αυτή την έννοια. Απλά βλέπω ότι αυτά που λέει τα πράττει  και αυτό  είναι σημαντικό.»Όσο για το αν θα έπρεπε να αλλάξει τώρα ο προπονητής Λέμονης ήταν λακωνικός «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»
 «ΔΟΥΒΙΚΑ-ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ  ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ»
-Στην μετά-Μητρογλου εποχή για την Εθνική ομάδα ως εξελίξιμους ο «Αναστό» βλέπει «Τον Τάσο Δουβίκα του Αστέρα Τρίπολης, και τον Χρήστο  Αλμπάνη του Απόλλωνα Σμύρνης. Είναι ταλαντούχοι και πολύ γρήγοροι και οι δύο. Εκτιμώ ότι έχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης αλλά αυτό εξαρτάται και από την δική τους δουλειά.»
Στο ερώτημα αν προτιμάει Ανσαριφάρντ η Τζούρτζεβιτς στην επίθεση του Ολυμπιακού η επιλογή στον Ιρανό ήταν άμεση «Ο Ανσαριφάρντ  είναι έτοιμος κακώς δεν έπαιζε τόσο καιρό, ο Τζουρτζεβιτς βλέπω ότι αγχώνεται. Δεν ξέρω γιατί, τι θέλει να αποδείξει»
Όσο για τον Μιραλάς που είναι  «Παικταράς, θα προσθέσει στον Ολυμπιακό γκολ, ενέργεια και θέαμα, είναι φαντεζί παίκτης»
«ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ-ΑΕΚ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»
Στο φετινό πρωτάθλημα η έκπληξη είναι ο Ατρόμητος Περιστερίου που έχει κάνει «Ριζική ανανέωση με νέα φιλόδοξα παιδιά  που έχουν όρεξη για μπάλα και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Στον ΠΑΟΚ δεν είναι ανάλογη η πορεία του με τα λεφτά που έχει δαπανήσει ο Ιβάν Σαββίδης. Αγωνιστικά ανεξήγητο γιατί όταν φεύγει από την Θεσσαλονίκη έχει προβλήματα. Ο Παναθηναϊκός βιώνει την τραγικότερη στιγμή στην Ιστορία του, και αν δεν είναι ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός όπως και οι άλλες μεγάλες ομάδες για ποιο ποδόσφαιρο να μιλήσουμε; Η Ξάνθη έχει θέματα στην έδρα της, τα Γιάννενα αποδυναμώθηκαν σ ες σχέση με πέρυσι. Ο Λεβαδειακός με τους παίκτες που έχει η πορεία του είναι δυσανάλογη. Δεν μπορεί να τρώει τέσσερα και πέντε γκολ. Η Λάρισα δείχνει να στρώνει, η Λαμία για νεοφώτιστη καλά πάει. Στον Πανιώνιο  πέρα από παίκτες ο Ζαμάνης αναδεικνύει και προπονητές. Γενικά είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και ο βαθμολογικός πίνακας λέει την αλήθεια. Το φετινό πρωτάθλημα βλέπω να παιχτεί μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ και τον δεύτερο λόγο τον έχει ο ΠΑΟΚ»
-Η Γνώμη σου για τους Πρίγιοβιτς-Αραουχο;
Ν.Α «Ο Πρίγοβιτς κλασικός φόρ περιοχής μπορεί να κάνει 20 γκολ στο πρωτάθλημα, όχι όμως ο Αραουχο που είναι περισσότερο περιφερειακός. Ο Σέρβος είναι επικίνδυνος παίκτης καλός στο ψηλό παιχνίδι.»
Για τις αναμετρήσεις Ολυμπιακού-ΑΕΚ Κύπελλο και πρωτάθλημα «Είναι διαφορετικά ματς. Ο Ολυμπιακός έχει το πρώτο λόγο»
Για το ενδεχόμενο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης, Μελισσανιδης, Ιβαν Σαββίδης, για το καλό του ποδοσφαίρου «Θα το ήθελε θα το ευχόταν ,αλλά για τον άνθρωπο που θα τους έπειθε και θα τους ένωνε  ο Νίκος Αναστόπουλος πιστεύει ότι «Τον ψάχνουμε, Ίσως και δεν έχει… γεννηθεί»
«ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΣΚΙΜΠΕ ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ»
Για την Εθνική ομάδα ο Νίκος Αναστόπουλος πιστεύει ότι περνά μια μεταβατική περίοδο και θέλει το χρόνο της όσο για τον προπονητή Μικαελ Σκίμπε με αυτά που κάνει «Αν ήταν Έλληνας θα του είχαν πάρει το δίπλωμα. Από την στιγμή που η ομοσπονδία αποφάσισε να παραμείνει όποτε θα τον δούμε. Αυτοί που πήραν την απόφαση να μείνει ανέλαβαν και την ευθύνη» Όσο για τα διοικητικά του Ποδοσφαίρου; «Οι Ιταλοί έχουν τον Αλμπερτινι, οι Πολωνοί τον Μπόνιεκ, οι Κροάτες τον Σούκερ. Εμείς εδώ θα πρέπει να επιλέξουμε ανθρώπους που να έχουν γνώση του αντικείμενου σε κάθε πόστο»
Στο Ιταλικό πρωτάθλημα η Νάπολι «Κάτι δεν κάνει καλά στο τέλος και χάνει τα πρωταθλήματα ,θα το πάρει η Γιουβέντους.»
Από την Ευρώπη ξεχωρίζει τον Κέιν της Τοτεναμ, του αρέσει ο Αζάρ, δεν ενθουσιάζεται με τον Κουτίνιο, ψηφίζει αβλέπι Μέσι στη «Μπάρτσα» και Ρονάλντο στην Ρεάλ. Σέβεται τον Βαλβέρδε που έφερε πράγματα στην Ελλάδα, όπως ο Σάκι στην Μίλαν»
Δεν βλέπει στην Ρωσία το καλοκαίρι φαβορί  και πιστεύει ότι θα είναι το Μουντιάλ των εκπλήξεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου