5.1.18

Χρήσιμες πληροφορίες για τον Ελληνικό καφέ

Ο ελληνικός καφές είναι ρόφημα που μπορεί να καταναλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;
Μια ερώτηση που τίθεται από αρκετό κόσμο είναι το κατά πόσο μπορούμε να πιούμε έναν ελληνικό αμέσως μετά από ένα καλό γεύμα. Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο μπορεί αλλά θα βοηθήσει να «χωνέψετε» καλύτερα, ιδιαιτέρως μετά από έντονα γεύματα, όπως αυτά στις γιορτές.
Αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη που περιέχει ο ελληνικός καφές αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού μας σωλήνα, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της πέψης.  Ακόμη, αν πρόκειται μετά από το γεύμα (π.χ. σε μια επίσκεψη ή σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο) να οδηγήσετε, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.    
Και αυτό γιατί καθώς η καφεΐνη ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα και αυξάνει την προσοχή.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ πριν από την οδήγηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων, που οφείλονται σε έλλειψη προσοχής του οδηγού.

Σε μια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες οδηγούς μεγάλων αποστάσεων στην Αυστραλία φάνηκε ότι η καφεΐνη προλαμβάνει την επικίνδυνη κόπωση στο τιμόνι.                       
Οι ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη μαρτυρίες από 530 οδηγούς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν καταναλώσει καφεΐνη (κυρίως από καφέ) είχαν 63 % λιγότερες πιθανότητες να τρακάρουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει κάποια πηγή καφεΐνης (τρόφιμο ή ρόφημα).
Η θετική αυτή επίδραση του καφέ στη συγκέντρωση πιστοποιείται άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που περιέχεται για παράδειγμα σε περίπου 2 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ) αυξάνει την ικανότητα προσοχής και εγρήγορσης σε υγιείς ενήλικες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου