24.1.18

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - "Μετεωρίτες - οι διαστημικοί αγγελιοφόροι"

Ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου από την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη   ομιλία του διακεκριμένου επιστήμονα Τάκη Θεοδοσίου με θέμα :"Μετεωρίτες - οι διαστημικοί αγγελιοφόροι", που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 7μμ, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου.
Το θέμα των μετεωριτών που θα αναπτυχθεί με λεπτομέρεια από τον διαπρεπή ειδικευμένο στον τομέα αυτό επιστήμονα, θα δώσει πολλές αφορμές για επιστημονική αναζήτηση και θα ανακινήσει το ενδιαφέρον των ακροατών, νέων και μεγαλυτέρων. Στην είσοδο του αμφιθεάτρου θα υπάρχουν εκθέματα μετεωριτών, των οποίων τη δομή θα μπορούν να επεξεργαστούν μέσω μικροσκοπίων οι επισκέπτες, που θα μπορούν επίσης να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους συνεργάτες του Τ. Θεοδοσίου.
Ο κ. Θεοδοσίου εκπροσωπεί τη χώρα μας σε επίπεδο εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την επιστήμη των μετεωριτών.
Ακριβώς αυτή την επιστήμη των μετεωριτών έχει μετατρέψει σε ασχολία ζωής ο Τάκης Θεοδοσίου, με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης ,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IMCA (International Meteorite Collectors Association), Μέλος της Meteoritical Society, Συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα και Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «LOGOS-SLOVO  Α-Ω».
Η σημαντική ενημερωτική αυτή βραδιά τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της μαθητικής διαστημικής ομάδας των 4ου και 6ου δημοσίων Γυμνασίων της Καλαμάτας .Ως γνωστόν η ομάδα αυτή είναι στην διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής πειραματικής διάταξης που θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τις ιδότητες του Μεσσηνιακού ελαιολάδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας στα 100 χιλιόμετρα ύψος, όπου θα μεταφερθεί με την εταιρεία της Blue Origin, του γνωστού ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos, από το Texas στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή εκδήλωση, πέρα από τον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό της χαρακτήρα, έχει ως στόχο να οργανωθεί σύλλογος μελέτης και ανίχνευσης μετεωριτών στην Καλαμάτα, με τον συντονισμό της IMCA. Είναι ένας στόχος πολύ σημαντικός για την πόλη και το Νομό μας, καθότι η σημασία των μετεωριτών είναι τεράστια για τη σύγχρονη επιστήμη, αφού χάρη σε αυτούς έχουμε τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε και να ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία για την προέλευση του κόσμου και την πορεία του σύμπαντος.
Η Μεσσηνία,  λόγω  της ιδιαίτερης  γεωγραφικής της θέσης,  προσφέρεται  για μια τέτοια  ιδιαίτερη δράση ,καθότι  με κατάλληλες υποδομές θα αποτελέσει, μαζί με άλλες ελάχιστες περιοχές στον κόσμο, μια πύλη στο Διάστημα.
Η Νότια Πελοπόννησος έχει αποδείξει πανελληνίως ότι έχει υψηλά ανθρώπινο δυναμικό σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, και ειδικότερα στην Μεσσηνία η νέα γενιά πρωτοστατεί με εξωστρέφεια σε πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες πανελληνίως με πολλές οικονομικές και όχι μόνο προοπτικές.
Η πρόσφατη ψήφιση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στην ολομέλεια της Βουλής, είναι μια επιτυχής απόρροια πρωτοβουλιών που εκκίνησαν στην περιοχή μας πριν από μερικά χρόνια. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του θεσμού αυτού, μέρoς του οποίου προσβλέπουμε όλοι οι πολιτικοί φορείς της περιοχής μας να φιλοξενήσουμε εδώ στην Νότια Πελοπόννησο.
Καλούμε λοιπόν όλους τους Μεσσήνιους να παρευρίσκονται την Παρασκευή στις 7μμ στο Αμφιθέατρο « Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» για την εκδήλωση αυτή, που είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου