18.1.18

Βρήκαν το γονίδιο του διαβήτη. Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουν οι διαβητικοί

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο γονίδιο που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για τη ρύθμιση της ινσουλίνης -της βασικής ορμόνης στον διαβήτη- από μια οικογένεια με υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν υπερβολική ζάχαρη στο αίμα (υψηλή γλυκόζη αίματος). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το έτος 2030, ο διαβήτης θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους “δολοφόνους” παγκοσμίως.

Διαβήτης: Τι κάνει το “ένοχο” γονίδιο
Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, εκτός από τον διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, σχεδόν το 1-2% των περιπτώσεων όπου το σάκχαρο είναι εκτός ορίων οφείλεται σε βλάβη ενός γονιδίου που ονομάζεται MAFA. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης και να προκαλέσει ινσουλινώματα, δηλαδή ογκίδια που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Αυτοί οι όγκοι προκαλούνται συνήθως από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με τον διαβήτη που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

“Είμαστε αρχικά έκπληκτοι για τη συσχέτιση δύο προφανώς αντίθετων συνθηκών μέσα στην ίδια οικογένεια. Το ένα είναι ο διαβήτης, που συνδέεται με το υψηλό σάκχαρο του αίματος και το άλλο είναι τα ινσουλινώματα, που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Marta Korbonits, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου QMUL.

Και πρόσθεσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι, κατά εκπληκτικό τρόπο, το ίδιο γονιδιακό ελάττωμα μπορεί να επηρεάσει τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και να οδηγήσει σε αυτές τις δύο αντίθετες ιατρικές καταστάσεις”.

Τι ρόλο παίζει το φύλο του ασθενούς
Μια άλλη σημαντική αποκάλυψη από τη μελέτη ήταν η σχέση μεταξύ του διαβήτη και του φύλου. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη, ενώ τα ινσουλινώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη διαφορά είναι ακόμη άγνωστοι.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν μια οικογένεια, με μια μοναδική περίπτωση: αρκετά μέλη της πάσχουν από διαβήτη, ενώ άλλα ανέπτυξαν ινσουλινώματα στο πάγκρεας.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στον τομέα της διαχείρισης του διαβήτη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ελάττωμα στο γονίδιο MAFA έχει συνδεθεί με μια ασθένεια. Η προκύπτουσα μεταλλαγμένη πρωτεΐνη βρέθηκε ότι είναι ανώμαλα σταθερή, έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο κύτταρο και επομένως να είναι σημαντικά πιο άφθονη στα β-κύτταρα σε σχέση με την κανονική της μορφή.

Διαβήτης: Οι 4 τροφές που κάθε διαβητικός πρέπει να καταναλώνει
 
Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για την καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη. Η διατροφή σας διαδραματίζει τεράστιο ρόλο. Τα παρακάτω θρεπτικά τρόφιμα όχι μόνο βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη, αλλά μπορούν επίσης να τον αποτρέψουν.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λάχανο τύπου kale, φύλλα μουστάρδας και φύλλα από γογγύλι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Ως εκ τούτου δεν προκαλούν ξαφνικές αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης γεμάτα με ίνες και βιταμίνη C, η οποία ενεργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πικρή κολοκύθα
Η πικρή κολοκύθα περιέχει δραστικές ουσίες που προσδίδουν αντιδιαβητικές ιδιότητες όπως η σακχαρίνη, η οποία είναι γνωστή για την επίδραση της μείωσης της γλυκόζης του αίματος και μια ένωση τύπου ινσουλίνης, γνωστή ως πολυπεπτίδιο-ρ. Ο καλύτερος τρόπος για να την καταναλώσετε είναι να πιείτε έναν φρέσκο, πικρό χυμό νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι.

Ολόκληροι κόκκοι (προϊόντα ολικής άλεσης)
Οι ολόκληροι κόκκοι, όπως το κριθάρι και η βρώμη, είναι γεμάτοι από ίνες που χωνεύονται αργά από τον οργανισμό και εμποδίζουν την απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος. Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συμβάλλει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους, που είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη

Λιναρόσποροι και σπόροι κολοκύθας

Ο λιναρόσπορος περιέχει μεγάλες ποσότητες μιας αδιάλυτης ίνας, που ονομάζεται λιγνάνη. Οι λιναρόσποροι συμβάλλουν στην μείωση των πιθανών καρδιακών επιπλοκών καθώς και του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων, που συνδέονται με τον διαβήτη. Μπορείτε να έχετε πάντα μια χούφτα σπόρους κολοκύθας μαζί σας, για να καταπολεμάτε την επιθυμία για λιπαρά και γλυκά, όταν πεινάτε.

iatropedia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου