12.1.18

Πέντε ώρες τη μέρα αφιερώνουν στο νοικοκυριό οι ηλικιωμένες γυναίκες και τρεις οι άνδρες

Οι ηλικιωμένες γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο περίπου πέντε ώρες για τις δουλειές του σπιτιού, έναντι τριών ωρών των ανδρών της τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.
   Η έρευνα δείχνει ότι όσοι -ανεξαρτήτως φύλου- κάνουν περισσότερες δουλειές, νιώθουν γενικά πιο υγιείς. Αλλά αν στις γυναίκες οι πολλές ώρες του νοικοκυριού συνδυάζονται με ανεπαρκή ύπνο, τότε αυξάνονται τα προβλήματα υγείας τους, κάτι που αντίθετα δεν φαίνεται να ισχύει για τους άνδρες.
   Οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς, με επικεφαλής τον Νίκολας Ατζέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.300 άνδρες και 20.900 γυναίκες άνω των 65 ετών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (όχι στην Ελλάδα) και στις ΗΠΑ.
   Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν σε συνολικά 41 δραστηριότητες, πόσες ώρες κοιμούνταν τα βράδια και ποιά ήταν η κατάσταση της υγείας τους.
   Διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι άνδρες περνάνε λιγότερες ώρες καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας και ψωνίζοντας για το νοικοκυριό (89 λεπτά, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα τη μέρα) από ό,τι οι γυναίκες (218 λεπτά ή πάνω από τρισήμιση ώρες).
   Από την άλλη, οι γυναίκες αφιερώνουν καθημερινά σχεδόν το μισό χρόνο για κηπουρική, συντήρηση και άλλες περεμφερείς εργασίες (39 λεπτά) σε σχέση με τους άνδρες (69 λεπτά).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου