15.2.18

Έρευνα συνδέει τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα με τον καρκίνο

Τι δείχνει γαλλική μελέτη, πώς την αποτιμούν οι ειδικοί

Σύνδεσμο ανάμεσα στην κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη επεξεργασία και τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κατέγραψαν Γάλλοι ερευνητές.
Έρευνα σε 105.000 ανθρώπους διαπίστωσε πως όσο περισσότερα τέτοια τρόφιμα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν να εμφανίσουν καρκίνο.
Όπως σημειώνει το BBC, διατυπώνονται και επιφυλάξεις για τη μελέτη, ωστόσο οι ειδικοί λένε, όπως είναι γνωστό, πως η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη.
Η σχέση της κατανάλωσης τροφής με τον καρκίνο έχει ήδη παρατηρηθεί. Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, ο δεύτερος μετά το κάπνισμα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει τονίσει πως και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η ερευνητική ομάδα, στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Cite, επιχείρησε να διερευνήσει τη σχέση των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο.
Στη δημοσίευσή τους, στο British Medical Journal, έδειξε πως αύξηση 10% στο ποσοστό πολύ επεξεργασμένων στην καθημερινή κατανάλωση τροφών συνοδευόταν από αύξηση 12% στην ανίχνευση καρκίνου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης:
-Κατά μέσο όρο, 18% όσων τροφίμων κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ήταν πολύ επεξεργασμένα
-Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 79 περιστατικά καρκίνου ανά 10.000 ανθρώπους κάθε χρόνο
-Η αύξηση της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων κατά 10% συνοδευόταν από την ανίχνευση ακόμα 9 περιστατικών καρκίνου ανά 10.000 ανθρώπους τον χρόνο.
«Τα ευρήματα δείχνουν πως η αυξανόμενη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες» σχολιάζουν οι ερευνητές.
Σημειώνουν ωστόσο πως τα ευρήματά τους «πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε άλλες μελέτες μεγάλης κλίμακας και να διερευνηθεί τι ακριβώς δημιουργεί αυτόν τον σύνδεσμο.
Όπως τονίζει και το βρετανικό δίκτυο, η μελέτη δεν τεκμηριώνει την ακριβή σχέση μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και καρκίνου ούτε μπορεί να διατυπώσει τη θέση πως τα τρόφιμα αυτά είναι αιτία εμφάνισης καρκίνου. Επισημαίνεται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που θολώνουν τα νερά, καθώς οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κι άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη μεγάλη κατανάλωση θερμίδων, κ.ά. Έτσι, όπως αναφέρουν και οι ερευνητές, η επίδραση κι αυτών των παραγόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Σύμφωνα με τη Δρ Linda Bauld, ερευνήτρια σε θέματα καρκίνου, η μελέτη είναι «προειδοποιητική» υπέρ της υγιεινής διατροφής και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν επειδή τρώνε κάποια επεξεργασμένα τρόφιμα καμιά φορά, εφόσον καταναλώνουν επίσης πολλά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Ούτως ή άλλως, τονίζει, η μεγάλη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων οδηγεί σε αύξηση βάρους, που από μόνη της συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας.
Ο Δρ Ian Johnson από το Ινστιτούτο Quadram της Βρετανίας τονίζει πως η μελέτη αναγνώρισε κάποιους «μάλλον αδύναμους» συνδέσμους, επικρίνει όμως την πολύ ασαφή περιγραφή των «πολύ επεξεργασμένων τροφίμων».
Όπως αναφέρει το BBC, πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να θεωρηθούν διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα όπως σοκολάτες και καραμέλες, αναψυκτικά, κεφτέδες και συσκευασμένες κροκέτες ψαριών και κοτόπουλου, συσκευασμένα ψωμιά μαζικής παραγωγής, στιγμιαίες σούπες, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα ή έτοιμα γεύματα που διατηρούνται στο ράφι για πολύ καιρό, τρόφιμα που περιέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ζάχαρη, έλαια και λιπαρά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου