14.2.18

ΜΕΣΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΠΥΛΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΥΣΑ

ΑΥΞΗΘΗΚΕ η χρηματοδότηση για έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης από το αρμόδιο υπουργείο καθώς οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου- Νέστορος θα ενισχυθούν μετά την υποβολή μελετών. Απόριας άξιον όμως είναι ότι άλλη μια ακόμα φορά εκτός προγραμμάτων βρίσκεται η Τριφυλία τόσο για την ΔΕΥΑ Τριφυλίας όσο και τον Σύνδεσμο Τέλλος Άγρας που υδροδοτεί μέρος 3 Δήμων, επιβεβαιώνοντας τις ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων ότι στο συγκεκριμένο τομέα δεν κουνιέται φύλλο.
ΟΙ 3 ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού "Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων για την Δράση «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών». Επιλέχθηκαν οι 71 προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και συνολικό προϋπολογισμό 88.6 εκατ. ευρώ. 

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών".
Πρόσφατα, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενέκρινε την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 58 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 88.6 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και  ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει δημόσια δαπάνη 1,8 εκ. ευρώ όπως και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, όπως και ο Δήμος Μεσσήνης περίπου στο ίδιο ποσό!
Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ...
 
Σχετικά με την αντικατάσταση του δικτύου αμιάντου σε δίκτυα ύδρευσης θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει πληρώσει πρόστιμα . 
Στην Κοινοτική  Οδηγία 76/769/Σεπτέμβριος 82 σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 149 της Συνθήκης αυτής που απευθύνεται προς όλα τα Κράτη–Μέλη «απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και εμπορία των προϊόντων και παρασκευασμάτων του αμίαντου».
Παρόλα αυτά η Ελλάδα όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη Οδηγία (γι’ αυτό και ακολούθησε και δεύτερη Οδηγία με αρ. 87/217/ΕΟΚ/19-3-87 σχετικά πλέον με την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης από τον καρκινογόνο αμίαντο)  και συνεχίζουμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη του αμίαντου ακόμη και σε δίκτυα ύδρευσης  όπως αυτό του Συνδέσμου ύδρευσης  «ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ » που υδροδοτεί τρείς Καλλικρατικούς Δήμους  ( Πύλου-Νέστορος ,Μεσσήνης και Τριφυλίας ) από το 1973 έως σήμερα και συγκεκριμένα για το κομμάτι του αγωγού από τις πηγές  στο Παλαιό Λουτρό ( Αλικοντούζι ) έως την Μεταμόρφωση με μήκος αγωγού πάνω από ….20 χιλιόμετρα! 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Τελετή Έναρξης για το 1ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών Ενόπλων Δυνάμεων
 
Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Φιλιατρά και αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Τριφυλίας, του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας, του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Εν. Δυνάμεων του Γεν. Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και διεξάγεται υπό την αιγίδα του CISM.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και του Ύμνου του CISM.
Ο αρχηγός της Ελληνικής αποστολής Πλωτάρχης Σπυρίδων Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο του CISM, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας απηύθυνε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας αναφέρθηκε στην περιοχή της Τριφυλίας και κήρυξε την έναρξη των αγώνων. Στην τελετή έναρξης στα Φιλιατρά, παραβρέθηκε και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στην διοργάνωση είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ελλάδα, ενώ για το πρωί της Τρίτης, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών, έχει προγραμματιστεί η κλήρωση για τα ζευγάρια και το πρόγραμμα των αγώνων.
Οι αγώνες θα διεξάγονται και στα δύο γήπεδα συγχρόνως την Τρίτη 13/2 και την Τετάρτη 14/2 ώρα 15.00 και την Παρασκευή 16/2 ώρα 12.00 το μεσημέρι, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους αγώνες οι μαθητές των σχολείων.
Την Πέμπτη 15/2 οι αποστολές θα επισκεφθούν τον Ιερό  Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στη Χριστιανούπολη και θα ξεναγηθούν στο Οινοποιείο “Νέστωρ”  Σπ. Λαφαζάνη, όπου θα δοκιμάσουν  εμπνευσμένα κρασιά της μεσσηνιακής γης  και θα παρακολουθήσουν παράσταση  παραδοσιακών χορών από  το Χορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. 
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου