23.2.18

Τραχανάς: Παραδοσιακός για όλη την οικογένεια

Ο τραχανάς είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία που δεν πρέπει να τον παραμελούμε και σίγουρα πρέπει να την εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο μας. Μπορούμε να το βάλουμε και σε πολλές άλλες συνταγές καθημερινές στις οποίες χρησιμοποιούμε κάποια άλλα ζυμαρικά, όπως για παράδειγμα, με το γιουβέτσι.
Δεν είναι νηστίσιμος, αφού η πρώτη ύλη παρασκευής του είναι το γάλα. 
Πρόκειται για πιάτο νόστιμο, θρεπτικό και παραδοσιακό, με ξινό τραχανά και φρέσκια ντομάτα. Ειδικά τώρα με τα κρύα, πάρα πολύ απλό και με μεγάλη διατροφική αξία με τον αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα.
Προτείνουμε μία ξεχωριστή συνταγή που θα αρέσει σε όλους:
Τι θα χρειαστούμε
250γραμ. τραχανάς ξινός
4 ώριμες φρέσκες ντομάτες
1 κίτρινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
Θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Αφού ξεφλουδίσουμε τις φρέσκες ντομάτες, τις τρίβουμε και φτιάχνουμε την σάλτσα. Κόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην ντομάτα που έχει  ήδη πολτοποιηθεί. Χτυπάμε (άλλη μια φορά) μέχρι να πολτοποιηθεί και το κρεμμύδι και τότε η σάλτσα είναι έτοιμη. Ζεστάνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον τραχανά μέχρι να σκουρύνει λιγάκι. Έπειτα προσθέτουμε και την πιπεριά και στο τέλος αφήνουμε να σιγοβράσει μαζί με την σάλτσα μέχρι να χυλώσει. Τοποθετούμε τον τραχανά στο πιάτο και αρωματίζουμε με λίγο θυμάρι. Απαραίτητη διευκρίνιση: Πρέπει να ανακατεύουμε συνέχεια τον τραχανά με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. Με την ίδια κουτάλα σερβίρουμε.
Το πιάτο θα αγαπηθεί από τα παιδιά και είναι ιδανικός μεζές για την ρακή.
Τα κομμάτια της πιπεριάς τα θέλουμε μεγάλα γιατί θα μαλακώσουν όσο βράζει ο τραχανάς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου