18.2.18

ΦΩΤΟ - Παγόβουνο στο μέγεθος μιας Αμερικάνικης πολιτείας, αποκολλήθηκε απο την Ανταρκτική

Παγόβουνο στο μέγεθος μιας Αμερικάνικης πολιτείας, αποκολλήθηκε απο την Ανταρκτική (ΕΙΚΟΝΕΣ)Παγόβουνο συνολικής έκτασης 5.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από τον κυρίως όγκο των πάγων της Ανταρκτικής, προκαλώντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων που εξετάζουν το φαινόμενο του λιωσίματος των πάγων.

Η έκταση του παγόβουνου ισούται με την αμερικανική πολιτεία του Ντέλαγουερ (ή της δικιάς μας Αιτωλοακαρνανίας) ενώ το βάρος του υπολογίζεται στους 1 τρισεκατομμύριο τόνους.
Μάλιστα, μετά την αποκόλληση του παγόβουνου οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός «κρυμμένου» ωκεανού, που βρισκόταν επί 120.000 χρόνια κάτω από τους πάγους.

Η αποκάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εξετάσουν το περιβάλλον του «κρυμμένου» ωκεανού, ειδικότερα ό,τι αφορά σε μικροοργανισμούς ή σε άλλα είδη χλωρίδας ή πανίδας.
Τέλος, να σημειωθεί πως τα αποκολλημένα παγόβουνα αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για τις ναυτικές οδούς του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ το σταδικαό λιώσιμό τους, όταν βρεθούν σε θερμότερα νερά, αυξάνει τη στάθμη της θάλασσας.
Το παγόβουνο αποκολλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όμως μόλις σήμερα, οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα τα πλάνα από το εντυπωσιακό φαινόμενο.






gazzetta.gr 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου