19.2.18

DW: Λιώνει ο πάγος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απελευθέρωση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντένις Γιουτσέλ από τις τουρκικές φυλακές αποκλιμακώνεται, όπως όλα δείχνουν, το τεταμένο κλίμα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Βερολίνο.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε κατηγορηματικά τις πληροφορίες για άτυπη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου- Άγκυρας, η οποία προέβλεπε να αφεθεί ελεύθερος ο τουρκογερμανός δημοσιογράφος και ως αντάλλαγμα η γερμανική κυβέρνηση να εγκρίνει τη συνεργασία της βιομηχανίας Rheinmetall στην κατασκευή 1.000 τουρκικών τεθωρακισμένων τύπου «Άλταϊ» αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε το πάγωμα της διμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικά ζητήματα με αφορμή τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία.
354 «Leopard 2» αγόρασε η Τουρκία την περίοδο 2006 – 2011
Στη συνέντευξη στο dpa ο κ. Γιντιρίμ υπερασπίστηκε την χρήση γερμανικών τεθωρακισμένων τύπου «Leopard 2″ στις επιχειρήσεις κατά των κούρδων μαχητών της παραστρατιωτικής οργάνωσης YPG στη βόρεια Συρία, αποκαλώντας την «αυτονόητη». Προέβαλε μάλιστα το επιχείρημα ότι η Τουρκία προστατεύει στη Συρία τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι το Βερολίνο είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη χρήση τεθωρακισμένων στη Συρία που η Τουρκία έχει προμηθευτεί στο παρελθόν από τη Γερμανία. Συνολικά η Τουρκία έχει αγοράσει την περίοδο 2006 – 2011 από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις 354 τεθωρακισμένα «Leopard 2».
Η τουρκική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Βερολίνο θα άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για γερμανούς πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι μετά τη σύλληψη και κράτηση του γερμανού ακτιβιστή Πέτερ Στόιτνερ στην Τουρκία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση κάνοντας επισημαίνοντας τον κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων ακόμα και σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου