14.3.18

Το νέο χημικό όπλο της Ρωσίας: 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία

Ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δεν θα συνέλθουν πλήρως ακόμη και αν όλα κυλίσουν ευνοϊκά, εφόσον έχουν δηλητηριασθεί με το νευροπαραλυτική ουσία Novichok (Νοβιτσόκ), δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της δηλητηριώδους ουσίας.
Ο Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος ζει σήμερα στο Νιού Τζέρσι, μετανάστευσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 μετά την δημοσίευση ενός επικριτικού του άρθρου, στο οποίο έγραφε ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της που σχετίζονται με τα χημικά όπλα.
«Είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε γνωστή δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία» λέει ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για το ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι.
Ο ρώσος χημικός κάνει την υπόθεση ότι έφεραν ξεχωριστά στη Βρετανία δύο αβλαβή συστατικά, τα οποία αργότερα τα ένωσαν σε αεροζόλ και παρασκεύασαν τη δηλητηριώδη ουσία.
«Δέκα γραμμάρια (της ουσίας-σ.σ) είναι ήδη μεγάλη ποσότητα. Κατά την θερινή περίοδο, δύο γραμμάρια είναι αρκετά για να σκοτώσεις 500 ανθρώπους» λέει Μιρζαγιάνοφ.
Ο ίδιος λέει ότι τον χημικό τύπο του Novischok δεν τον αποκαλύπτουν στη Ρωσία, για αυτό και θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα. « Μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει. Μπορούν να το στείλουν όπου θέλουν, ακόμη και με διπλωματικό σάκο», λέει ο Μιρζαγιάνοφ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου