22.3.18

ΒΙΝΤΕΟ - Η Αφρική κόβεται στη μέση! Νέα Ήπειρος γεννιέται. Συγκλονιστικές εικόνες

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε η εφημερίδας Daily Nation μέσω βίντεο στο οποίο απεικονίζεται τεράστιο ρήγμα που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κένυα.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα η τεράστια σχισμή – που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα – στην επαρχία Ναρόκ έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές.
«Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», είπε στην κενυάτικη εφημερίδα ο γεωλόγος, Ντέιβιντ Αντέντε και πρόσθεσε:  «Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια. Αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος».
Σύμφωνα με την Daily Nation, που επικαλείται γεωλογικές μελέτες, τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής – η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία – αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο – την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα – σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου