19.3.18

Δρόμοι του Μπαρουτιού, με το οποίο ξεκίνησε η Επανάσταση

Λίγες ημέρες πριν ελευθερωθεί η Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821, ο Ποριώτης καραβοκύρης Χριστόδουλος Μέξης ξεφόρτωσε μπαρούτι στον όρμο του Αλμυρού. 
Σε ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018, στο ξενοδοχείο «Ακτή Ταΰγετος», την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε ο άγνωστος Μικρασιάτης δωρητής, που προσέφερε τον οβολό του, προκειμένου να αγορασθεί το μπαρούτι από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Φώτης Καραλής, Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.
Μετά την ομιλία, μέλη Αθλητικών Συλλόγων παρέλαβαν τη σκυτάλη για την πραγματοποίηση σκυταλοδρομίας στους Δρόμους του Μπαρουτιού, τους οποίους διήνυσαν οι μεταφορείς το 1821 με τα ζώα τους, από τον Αλμυρό Βέργας έως την Ιερά Μονή Μαρδακίου, προπύργιο του Αγώνα στην περιοχή της Αλαγονίας.
Ακολούθως, απενεμήθησαν έπαινοι και στη συνέχεια παρουσιάσθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τίτλο: «Από τη Σμύρνη φύγαμε, μπαρούτι φορτωμένοι», το οποίο περιέλαβε τραγούδια από τα μέλη της ορχήστρας και της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, υπό την καθοδήγηση της
Γεωργίας Ψαραδέλλη και χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Μαλτίδη και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, υπό την καθοδήγηση της Γεωργίας Τσόμπου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν κεράσματα σε όλους τους καλεσμένους από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας και το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.
Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν αυθεντικά κειμήλια, όπλα και σπαθιά, από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα, πορτρέτα των ηρώων του ΄21 από τη συλλογή της Μαρίας Τσιριγώτη – Μπεζαντέ, καθώς και έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη και του Λεό Μανιάτη, εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου