15.3.18

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΚΑΣ

Tα αποκαλυπτήρια του  μνημείου εις μνήμη των πεσόντων της Μάχης της Σχοινόλακκας τελέστηκαν σήμερα το πρωί από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη.

Τελώντας τα αποκαλυπτήρια ο Δήμαρχος τόνισε ότι η πρωτοβουλία και οικονομική συμβολή του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας της Πύλας, των κατοίκων της περιοχής και του Λαογράφου Κώστα Μπαλαφούτη να τιμηθούν οι πεσόντες στη Μάχη, βρήκε αμέσως υποστηρικτή το Δήμο, ενώ τιμά όλους αυτούς που συνέβαλαν στην ιδέα και στη δημιουργία του μνημείου.  

«Είναι χρέος όλων μας και πρώτης της Δημοτικής Αρχής, ειδικά στις μέρες μας, με όλα αυτά τα θέματα που μας βομβαρδίζουν, να κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας και τη θύμιση αυτών των
ηρώων, επώνυων ή ανώνυων αγωνιστών, οι οποίοι έγραψαν ιστορία σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου, ανταπωδίδωντάς τους τιμές. 
Την ίδια όμως στιγμή πρέπει να αναλογιζόμαστε με σεβασμό την αξία της θυσίας τους», είπε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Η Μάχη στη Σχοινόλακα, με τη συμβολή του Δήμου μας και κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, είναι επίσημη τοπική εορτή από το 2015».

Τη σημερινή ημέρα των αποκαλυπτηρίων του μνημείου εορτάσθηκε, ως είθισται και η 193η επέτειος της Μάχης της Σχοινόλακκας, με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στη Σχοινόλακα. Μετά το πέρας της, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων, κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου στο νέο μνημείο, ενώ η κυρία Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του τμήματος
Φιλολογίας Καλαμάτας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Η επέτειος της νικηφόρας μάχης της Σχοινόλακας εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου από το 1994, με ενέργειες του Λαογράφου Κώστα Μπαλαφούτη, βασισμένες σε ιστορικές πηγές και μελέτες.

Στον εορτασμό της επετείου το παρών επισης έδωσαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλου-Νέστορος, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Ηλίας Γουρνάς,  εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πύλου και αρκετός κόσμος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου