19.3.18

Άρθρο του Δημήτρη Οικονομάκου για την επιχορήγηση του ναού της Αγίας Αικατερίνης και το κινηματοθέατρο Ηλέκτρα Καλαμάτας

του Δημήτρη Οικονομάκου
Δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση 

Για ορισμένα θέματα του ΔΣ
Στα τελευταία ΔΣ συζητήσαμε για διάφορά ζητήματα και θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψες μας για ορισμένα από αυτά έτσι ώστε ο λαός της Καλαμάτας να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες και να βγάλει τα συμπεράσματα του. 

·        Για την ενίσχυση του ναού της Αγίας Αικατερίνης
Σε κάθε ΔΣ ενισχύονται πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικοί φορείς για εκδηλώσεις τους. Συνήθως δεν διαφωνούμε γιατί αυτοί οι φορείς παράγουν πολιτιστικό και αθλητικό αποτέλσμα. Νέα παιδιά ασχολούνται, μαθαίνουν, καλλιεργoυν πνεύμα ομαδικότητας, συναγωνισμού , άμιλλας, γίνονται γνωστα τα ήθη και έθιμα της περιοχής κ.λ.π. Αυτοί οι σύλλογοι στηρίζονται από τα μέλη τους και  από το μεράκι ορισμένων στα ΔΣ ωστόσο  η πολιτεία αλλά και ο δήμος πολλές φορές δεν στέκονται στο πλάι τους. Μάλιστα η πολιτεία τους έχει προσθέσει νέα βάρη με τη φορολογία που τους επέβαλλε. Σε αυτό το θέμα η Δημοτική αρχή ενέταξε την επιχορήγηση του ιερού ναού της Αγ. Αικατερίνης (Σπετσών και Αριστείδου) για την ανέγερση του . Πρόκειται για ένα ποσό 10000(!) ευρώ. Αντιτείναμε πως αυτό είναι υπόθεση της Εκκλησίας που έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, λαμβάνει πολλές επιδοτήσεις για τα χωράφια της και έχει δικό της ταμείο που όποιος επιθυμει μπορεί να συνεισφέρει. Πιστεύουμε πως αυτές οι κινήσεις κρύβουν πίσω ένα έντονο ψηφοθηρικό χαρακτήρα, ενώ  δεν έχει το συγκεκριμένο σχέση με την πίστη του καθενός ή την κοσμοθεωρία του. Όσοι το αναφέρουν κάνουν σπέκουλα και λαϊκισμό. Αντίθετα  έχει σχέση με τη διάκριση των εξουσιών (που αποτελεί αίτημα της  Γαλλικής Επανάστασης) και με το ότι ο  καθένας να ασχολείται με τα του οίκου του. Εμείς αντιπροτείναμε αυτά τα χρήματα να πάνε στα σχολεία ή στις σχολές της  Φάρις πρόταση που δεν έγινε δεκτή και με τη σύμφωνη γνώμη της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.       

·        Για το κινηματοθέατρο ΗΛΕΚΤΡΑ
Η ανακατασκευή της Ηλέκτρας αποτελεί πάγιο αίτημα μας εδώ και πολλά χρόνια και το είχαμε προτάξει και προεκλογικά. Μετά από 12 χρόνια η Δημοτική Αρχή αποφάσισε επιτέλους την επισκευή της με λάθος τρόπο όμως κατά τη γνώμη μας. Την εντάσσει σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» με τη δαπάνη του έργου να  είναι στα 1.372.680 ευρώ. Το έργο είναι συμφωνημένο  από πριν πως θα γίνει, είναι «μιλημένο» όπως μας έλεγε για παλαιότερα έργα ο Δήμαρχος,  εννοώντας φωτογραφικά έργα που δίνονται σε δήμους από τα υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι όροι του έργου άλλαξαν πολλές φορές μέχρι τη τελική του μορφή αποδεικνύοντας την ορθότητα των λεγομένων μας. Το στοιχείο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι το εξής: το έργο δίνεται  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε ιδιώτη για να το  λειτουργεί ως κινηματογράφο για 4 ημέρες και για τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης 5 ημέρες υποχρεωτικά αφού αποτελούν  όρους της μελέτης. Μια μελέτη που στοιχίζει 1.372.680 ευρώ  ενώ υπάρχει μελέτη για τη χρήση του  με κόστος 450.000 ευρώ,   που έχει δημιουργηθεί  από τα ερασιτεχνικά θεατρικά σωματεία της πόλης. Δηλαδή θα φτιάξουμε ένα εξαιρετικό κτίριο για να το δώσουμε σε ιδιώτη για να το  λειτουργεί σαν κινηματογράφο, ούτε καν δημοτικό κινηματογράφο αφού αυτό το απέρριψε ο Δήμαρχος! Το αίτημα  για χειμερινό και θερινό κινηματογράφο το έχουμε επαναφέρει πολλές φορές και αποτελεί και αίτημα σωματείων της πόλης. Με αυτή τη προοπτική που δρομολογείται δεν θα έχουμε όμως  ούτε δημοτικό κινηματογράφο, ούτε η αίθουσα θα δίνεται στα  πολλά θεατρικά σωματεία της πόλης και το μόνο θετικό  είναι η στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Είναι ξεκάθαρο πως το έργο γίνεται βιαστικά χωρίς καμία  κουβέντα με τα σωματεία της πόλης. Η πρόταση μας είναι να  δοθεί ο χώρος για όλα τα θεατρικά σωματεία της πόλης, με χαμηλό κόστος και να απελευθερωθούν οι χώροι του Πνευματικού και του «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Η αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» να χρησιμοποιείται για δημοτικός κινηματογράφος (μέχρι να δημιουργηθεί άλλος) σε συνεργασία με τη Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης. Θα μπορούσαν να πέσουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι με κατεύθυνση όμως να βοηθηθούν τα πολιτιστικά σωματεία της πόλης και όχι να δοθούν οι χώροι σε ιδιώτη. Σε αυτό το σχέδιο είναι συνένοχη με τεράστιο μερίδιο ευθύνης  και η κυβέρνηση αφού ουσιαστικά θέτει ως προυπόθεση της ανακατασκευής την παρουσία ιδιώτη στο χώρο του κινηματόγραφου.
Καταληκτικα τα σωματεία της πόλης πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία και να συναντηθούν με τη Δημοτική Αρχή και να θέσουν τις απόψεις τους , να αντιδράσουν ,  να μην δεχτούν μοιρολατρικά αυτό που θα γίνει αλλά να παλέψουν να βγει πιο ενισχυμένη η ερασιτεχνική δημιουργία.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου