18.3.18

Τι είναι η αφρικανική σκόνη και πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας;

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με τους γιατρούς να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην υγεία των ανθρώπων.
 Όπως λέει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία 20ετία, με την ένταση του να αγγίζει το 50%. Πώς εξηγείται όμως αυτό το φαινόμενο και πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία των Ελλήνων; Ας τα δούμε όλα με τη σειρά.

Από που έρχεται;

Υπεύθυνη για την Αφρικανική σκόνη είναι η ερημοποίηση της Σαχάρας, η οποία προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας έτσι τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα. Όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Γκοντελίτσας:

Οι έρευνες διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι στη Σαχάρα περίπου 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης ερημοποιούνται ετησίως. Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν όσο το 20% της Ελλάδας. Αυτό είναι αδύνατον να μην έχει αποτέλεσμα την αύξηση της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρεται στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και αλλού

Οι αιτίες για την ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη φυσική σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα είναι πολλαπλές και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλονται στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βορείου Αφρικής. Επιπλέον, υπάρχουν πόλεις, όπως το Κάιρο, με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στη βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί πολύ η κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και οι χωματερές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καίγονται απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους

Επιπτώσεις στην υγεία

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με πολλά προβλήματα υγείας των Ελλήνων, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου. Μάλιστα, ερευνητές εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, όπως μόλυβδο, ψευδάγρυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο, που μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες.
Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις για την ποιότητα της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρεται στη χώρα μας με τα αποτέλεσμα να προβληματίζουν. Εκτός από τα φυσικά στοιχεία που συγκροτούν τη σκόνη της ερήμου, οι επιστήμονες εντόπισαν και χημικές ουσίες που παράγονται από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.  Συγκεκριμένα, σε επεισόδια μεγάλης εμφάνισης σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, σε κάθε γραμμάριο σκόνης βρέθηκαν 173 μgr μολύβδου, 60 μgr ψευδάργυρου, 10 μgr χρωμίου και 6 μgr βαναδίου.

Η σκόνη συγκεντρώνεται πλέον πολύ συχνά σε Πελοπόννησο, η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας μας όμως είναι η Κρήτη. Ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Βαβουρανάκης προειδοποιεί:

Ευπαθείς ομάδες

Οι ομάδες που επηρεάζονται άμεσα από την Αφρικανική σκόνη είναι οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, οι ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, τα άτομα με άσθμα τα οποία μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών που θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

lifo

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου