15.3.18

ΒΙΝΤΕΟ - Δημ.Καφαντάρης: Προβληματικός Υπουργός ο Σπίρτζης

«Θεωρώ ότι ο κ. Σπίρτζης είναι ένας από τους πιο προβληματικούς Υπουργούς για την Αυτοδιοίκηση και τον καλώ να την ακούσει άμεσα γιατί δεν έχουμε χρόνο» είπε επί λέξη ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης Δήμαρχος Πύλου Νέστορος και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο myota.gr στο studio της Verde.tec.
Ο κ. Καφαντάρης σημείωσε το παράδοξο: Από την μια τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης να τρέχουν να φέρουν λεφτά στην Αυτοδιοίκηση όπως αυτά τα δύο δις για έργα, και από την άλλη ο κ. Σπίρτζης να τα έχει στυλώσει, η ΚΕΔΕ να έχει πάει επανειλημμένως και να έχει δώσει επεξεργασμένα κείμενα «να τα έχουμε κουβεντιάσει» και δυστυχώς ο κ. Σπίρτζης να πηγαίνει πάρα πολύ αργά, ενώ πρέπει να τρέξουμε, να απορροφήσουμε χρήματα.
Δεν ξέρω λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καφαντάρης «αν ο συγκεκριμένος υπουργός βρίσκεται σε άλλο τόπο ή σε άλλη κυβέρνηση, πάντως η κυβέρνηση του φέρνει χρήματα στην Αυτοδιοίκηση με δανεισμό ή προγράμματα ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ που είναι αυξημένο φέτος και από την άλλη ο συγκεκριμένος υπουργός, δεν μας αφήνει να απορροφήσουμε τα χρήματα αυτά, βάζοντας τόσες πολλές δικλίδες που δεν χρειάζονται.
Ναι μεν σχεδίασε τον 4412 για να δώσει κάτι καινούργιο, αλλά δυστυχώς κατάφερε το ανάποδο. Να μη έχεις απορρόφηση, να θες 45 βήματα για να κάνεις μια προμήθεια ή ένα έργο, να έχουμε χρήματα depo και να μην μπορούν να απορροφηθούν διότι οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες και αδιαπέραστες ειδικά στους μικρούς ορεινούς νησιωτικούς, επαρχιακούς δήμους.
Τεχνικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν, το προσωπικό είναι λίγο με λίγους μηχανικούς, άρα όλο αυτό το πλαίσιο έχει φτιαχτεί για τους μεγάλους κεντρικούς δήμους» συμπληρώνει ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Υπάρχουν ζητήματα σοβαρά», αναφέρει ο κ. Καφαντάρης, «ο κ. Σπίρτζης τα γνωρίζει, έχουμε ενημερώσει με όποια διαδικασία και ιεραρχία πρέπει να ακολουθούμε ως αυτοδιοίκηση και δυστυχώς είναι πολύ μικρές οι αλλαγές που προωθεί».
Τέλος ο κ. Καφαντάρης σημειώνει στη  συνέντευξη στο myota.gr “Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με την αρχή ότι όλη η αυτοδιοίκηση είναι διεφθαρμένη, ενώ οι πλειοψηφία των δημάρχων μοχθεί για να φέρει την ανάπτυξη. Τον καλώ άμεσα να ακούσει την Αυτοδιοίκηση»
Ο κ. Καφαντάρης ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ σε όλα τα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια όργανα της Αυτοδιοίκησης λέει: “όπου κι αν πάμε κυριαρχεί η πράσινη ενέργεια, ενώ εμείς είμαστε πολύ μακριά από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Χρειάζονται άμεσα αλλαγές στο νομικό πλαίσιο” και φέρνει το παράδειγμα ότι  “δεν μπορεί ο δήμος να έχει φυσικό αέριο, ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ή άλλες μορφές ήπιων μορφών ενέργειας φιλικές στο περιβάλλον. Το υπουργείο πρέπει άμεσα να τρέξει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.”
“Μιλάμε για μνημόνια” λέει ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, “αλλά ας δουλέψουμε πρώτα όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της ζωής μας. Θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία σήμερα να αναδειχθούν νέες δυνάμεις και νέα δεδομένα για να κάνουμε μια στροφή στη ζωή μας”
“Η ΚΕΔΕ οφείλει και θα το κάνει να ετοιμάσει και να προτείνει αλλαγή του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε όλα αυτά που διαφημίζονται, να μπορούν να τα προμηθεύονται νόμιμα οι δήμοι.”
“Σήμερα” συμπληρώνει ο κ. Καφαντάρης  “μόνο πετρέλαιο και βενζίνη μπορούμε να δικαιολογήσουμε ως καύσιμη ύλη μεταφοράς στα αυτοκίνητα.  Στο δικό μου αυτοκίνητο που είναι νέας τεχνολογίας και κινείται με φυσικό αέριο, το πληρώνω από την τσέπη μου διότι δεν δικαιολογείται.”
Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος περιγράφει στην συνέντευξή του την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν στο δήμο του με δράσεις Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Σήμερα λέει σε όλο το παράκτιο μέτωπο, ολοκληρώνεται όλο το δίκτυο αποχέτευσης με τρεις μονάδες βιολογικού καθαρισμού και γίνεται προσπάθεια να αλλάξει και όλο το δίκτυο αμιάντου.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου καθώς μια πολύ μεγάλη περιοχή  ανήκει στο Natura με υδροβιότοπους, το νησί της
Σαπιέντζα που είναι το μεγαλύτερο δάσος της Μεσογείου, ο μεγαλύτερο Φάρος της Μεσογείου και ο κάμπος με τη γύρη, ιδιαίτερης παλαιολογικής αξίας.
“Μας ενδιαφέρει πολύ το περιβάλλον λέει ο κ. Καφαντάρης αναφέροντας ακόμη και το  κυνήγι αγριοκάτσικου και πέρδικας, που επιτρέπεται μόνο το Νοέμβριο και αποφέρει έσοδα.
Εχουν όμως αναλάβει και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής καινοτομίας:
Εχουν καταθέσει στο πρόγραμμα LEFE και σε άλλα, μαζί με τους δήμους Μεσηνίας Τριφυλίας και Οιχαλίας και ζητάνε χρηματοδότηση για να παίρνουν τα κλαδιά των ελιών που καίγονται και δημιουργούν ρύπους που απαγορεύεται, να γίνεται επεξεργασία και να βγαίνει πέλετ που μπορεί να χρησιμοποιείται στους καυστήρες σε όλα τα δημόσια κτίρια
«Ενα υλικό που το έχουμε και το καίμε.» τονίζει ο κ. Καφαντάρης. «Αυτή η χώρα πρέπει να ξυπνήσει γρήγορα. Οσο δεν βλέπει αυτό που έρχεται, πάντα χάνουμε μέρος της ανάπτυξης. Η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη ενέργεια, είναι το επόμενο στάδιο της ζωής μας και αυτό είναι το μέλλον για τα παιδιά μας» αναφέρει.
Στο τέλος της συνέντευξης του στο myota.gr o κ. Καφαντάρης ως δήμαρχος σε δήμο της Πελοποννήσου, αναφέρει την ευτυχή συγκυρία όπως λέει, να ολοκληρώνεται η διαδικασία του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ενας εφιάλτης φεύγει, ένα κακό προηγούμενο φεύγει, ελπίζουμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να τελειώνουμε»
Δείτε το video της συνέντευξης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου