21.4.18

Νέο υπερόπλο στο Αιγαίο οι γαλλικές φρεγάτες

Τις ισορροπίες στο Αιγαίο ανατρέπει η παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMΜ με χρονομίσθωση, οι οποίες θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο, ενώ αργότερα θα έρθει και άλλη μια.
Οι συζητήσεις για ενοικίαση δύο πανίσχυρων γαλλικών πολεμικών πλοίων βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο και ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι μπορούν να πλεύσουν στο Αιγαίο, πολύ γρήγορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου και μέσα στο καλοκαίρι θα βρίσκονται εν πλω στο Αρχιπέλαγος.
Τι θα σημάνει όμως για το Πολεμικό Ναυτικό η είσοδος αυτών των πλοίων; Τι μπορεί να κερδίσει ο Στόλος;
Οι δύο γαλλικές φρεγάτες Fremm ανεβάζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού στο Αιγαίο. Πρόκειται για την απτή στήριξη της Ελλάδας από την Γαλλία, όπως εκφράστηκε προχθές από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της ΕΕ και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο βρίσκονται σε διαρκή κλιμάκωση.
Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων.
Αντιδράσεις
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση, την οποία το Μαξίμου ανέφερε ότι θα δώσει προσεχώς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, ζητά να ενημερωθεί για τους οικονομικούς όρους αυτής της συμφωνίας καθώς και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα «αν είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον κ. Φώτη Κουβέλη».
«Η κυβέρνηση θα ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού με την οποία απαντά στην Ν.Δ. που νωρίτερα έθεσε 4 ερωτήματα για τις διαδικασίες και το κόστος ενοικίασης των δύο γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό.
«Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Φυσικά μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τον τουρκικό Τύπο η είδηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει γαλλικές φρεγάτες. Στα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ υπήρξαν αρκετές αναφορές και σχόλια για το θέμα με ένα απ' αυτά και συγκεκριμένα της Vatan ότι «η Ελλάδα φοβήθηκε» και για αυτόν τον λόγο προμηθεύεται φρεγάτες από τη Γαλλία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου