21.5.18

ΦΩΤΟ - Εκδήλωση για τον Παπαφλέσσα στην Αθήνα

Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, συνεχίζοντας την πολιτιστική του δράση και εκτός Τριφυλίας, παρουσιάζοντας τη μεσσηνιακή ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα,  διοργάνωσε για πρώτη φορά στον Δήμο της Αθήνας εκδήλωση για τη μάχη του Μανιακίου (20-5-1825) ανήμερα της ιστορικής επετείου. 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν βίντεο για τη μάχη, το ένα από αυτά από το MessiniaView.
 Για τον Παπαφλέσσα και τους συμπολεμιστές του έκανε λόγο στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Κ. Λιακάκη, Ιστορικός.
 Με ιδιαίτερη συγκίνηση περιέγραψε την προσωπικότητα του μεγάλου Ήρωα, τις τελευταίες στιγμές στα Ταμπούρια, εκεί που έπεσε τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολεμιστές του, με σκοπό να εμποδίσουν το πέρασμα του Ιμπραήμ  στην Αρκαδιά (Κυπαρισσία), όπως έχει συμπεράνει και ο κ. Δημ. Μουγγός στο βιβλίο του Τα Κοντοβούνια στην Επανάσταση του 1821. Έκανε μνεία των αγωνιστών που έλαβαν μέρος στη μάχη με καταγωγή από την Τριφυλία, όλη την Μεσσηνία, αλλά και από τη Μάνη, την Αρκαδία, τη Μακεδονία, και από άλλα μέρη της Ελλάδος. 
Γι’ αυτό και ο αγώνας  ήταν πανεθνικός. 
Μίλησε για την Αρκαδιανή, που όλοι τραγουδάμε και χορεύουμε, τη Διαμάντω Μπουχανά-Κόντου  από την Τριπύλα Τριφυλίας, που δεν χάρηκε την κοινή ζωή της με τον αρραβωνιαστικό της, τον οπλαρχηγό Αναγνώστη Γκότση από τον Αετό Τριφυλίας. Έπεσαν και οι δύο πλάι στον Παπαφλέσσα υπέρ Πατρίδος.Για τον ηρωικό Χιώτη σημαιοφόρο του Παπαφλέσσα που υπερασπίστηκε σαν λέοντας την ελληνική σημαία της μάχης και την παρέδωσε στην Κυβέρνηση. 
Για τη συγκινητική προσπάθεια των Μανιατών να υπερασπιστούν το Ταμπούρι τους, το οποίο έπεσε τελευταίο. Ένα καντηλάκι έκαιγε καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μπροστά στην εικόνα του Παπαφλέσσα στολισμένη με δάφνη.   
Την παρουσίαση των καλεσμένων και του προγράμματος έκανε η γραμματέας του Συνδέσμου Αλεξάνδρα Γαλάνη. 
Εκπληκτική ήταν η παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων Αθήνας. Η χορευτική ομάδα χόρεψε προς τιμή των Ηρώων Μοραΐτικους χορούς και παρουσίασε ολιγόλεπτο θεατρικό. Η συγκίνηση όλων απερίγραπτη. Ο Σύνδεσμος έκλεισε την εκδήλωση αναφερόμενος και στις δύο άλλες επετείους, που συνέπεσαν με αυτή της ιστορικής μάχης του Μανιακίου, τη μάχη της Κρήτης και την ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. 
Στην εκδήλωση μνήμης για τον Παπαφλέσσα και τους συμπολεμιστές του παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Λούτος και ο αντιπρόεδρος αντιπτέραρχος εα κ. Στάθης Χαρτάλος, αντιπρόεδρος επίσης του συλλόγου Φιλιατρινών " Η Εράνη", ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Κορωναίων "Παναγία η Ελεήστρια", ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων κ. Μιχάλης Πολυζωίδης μαζί με την δασκάλα του χορευτικού κ. Καραγιώργου, η συγγραφέας Αλεξάνδρα Τασιγιώργου από το Σουλιμάο κ. Γεώργιος Δουδούμης από το Ελληνικό Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), ο Μεσσήνιος συγγραφέας κ. Χριστόφορος Αδαμόπουλος, ο Σιδηροκαστρίτης ιατρός-χειρουργός ορθοπαιδικός Στέφανος Αναστασόπουλος, ορθοπαιδικός  διευθυντής της Ευρωκλινικής και αναπληρωτής διευθυντής ορθοπαιδικής 401 ΓΣΝΑ με την σύζυγό του καθηγήτρια Ραχήλ Τοπαλίδου, οι οποίοι μας βοήθησαν στη διοργάνωση, όπως πάντα!
 Από την Ένωση Μεσσηνίων συγγραφέων ο κ. Κωνσταντίνος Λιακάκης. Ευχαριστούμε θερμά την κα Δάφνη Γαβρίλη, πρόεδρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων. Ευχαριστίες επίσης στις Σιδηροκαστρίτισσες Γρηγορία και Παναγιώτα Παπαδοπούλου, κόρες της Γεωργίας, Ευσταθία Λιακάκη και την Ελένη Καλαντζή, φίλη του Συνδέσμου μας με καταγωγή από τη Βόνιτσα για τη σημαντική βοήθεια! Τέλος, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ, συμπατριώτες και φίλους του Συνδέσμου μας!
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας,
Μαρία Κ. Λιακάκη, Περικλής Λιακάκης, Αλεξάνδρα Γαλάνη, Ιωάννης Γιαννακλής, και το αναπληρωτικό μέλος του Δ.Σ. Φίλιππος Γιαννακάς.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου