22.6.18

6 κοινά λάθη στον οικιακό φωτισμό που πρέπει να αποφύγεις

Ο φωτισμός ενός σπιτιού δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι αρκετή, η απλή τοποθέτηση όμορφων φωτιστικών από εδώ και από εκεί. 
Η άγνοια ορισμένων κανόνων και παραγόντων μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ανεπαρκή φωτισμό, αλλά και σε περιττή και ακατάλληλη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι κρίμα να ξοδεύετε περισσότερα για φωτισμό, κι αυτός τελικά να αποδεικνύεται ανεπαρκής;
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να σας αναφέρουμε ορισμένα πολύ συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στο φωτισμό του σπιτιού τους, καθώς και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.
1. Λάθος Μέγεθος του Φωτιστικού
Αυτό είναι από τα πλέον συνηθισμένα λάθη στο θέμα του φωτισμού. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πολύ μικρό φωτιστικό οροφής πάνω από μια μεγάλη τραπεζαρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, προφανώς, ο όλος φωτισμός να είναι ανεπαρκής, ενώ δεν αναδεικνύεται σωστά και η όλη διακόσμηση του δωματίου, καθώς όλα μοιάζουν δυσανάλογα.
Φυσικά, μπορεί να γίνει το ίδιο ακριβώς λάθος αντίστροφα. Μια τεράστια επιδαπέδια λάμπα, λόγου χάρη, δίπλα σε μια γωνιά προορισμένη για διάβασμα, όπως μια πολυθρόνα ή ένας καναπές.
Πώς να το αποφύγετε; Είναι απλό. Αν θέλετε να επιλέξετε πολύφωτο για ένα δωμάτιο, προσθέστε το πλάτος και το ύψος του δωματίου σε μέτρα. Ο αριθμός που θα έχετε θα πρέπει να είναι η διάμετρος του φωτιστικού που θα τοποθετήσετε, αφού τον πολλαπλασιάσετε επί 2,5 – φυσικά σε εκατοστά. Για παράδειγμα, πλάτος 5 μέτρα, ύψος 3, σύνολο 8, επί 2,5, ίσον είκοσι εκατοστά. Αν θέλετε να κρεμάσετε ένα πολύφωτο πάνω από μια τραπεζαρία, προσέξτε να είναι η διάμετρός του 30 περίπου εκατοστά μικρότερη από το πλάτος της στενής πλευράς του τραπεζιού.
2. Υπερβολική Χρήση Εντοιχιζόμενου Φωτισμού

Πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση πως η τοποθέτηση χωνευτών φωτιστικών ολόγυρα της οροφής θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα του φωτισμού. Προφανώς κάνουν λάθος, καθώς τα φώτα αυτά, όσο δυνατά κι αν είναι, δεν μπορούν να φωτίσουν τους τοίχους. Και για να είναι σωστός ο φωτισμός ενός δωματίου, το φως πρέπει να αντανακλά στους τοίχους και να διαχέεται στο χώρο. Συνεπώς, αν βασίζεστε μόνο σε εντοιχισμένα φώτα, θα δαπανάτε ένα σωρό ενέργεια μα και πάλι το δωμάτιο δεν θα μοιάζει να φωτίζεται επαρκώς, τουλάχιστον σε κάποια σημεία του.
Πώς να αποφύγετε αυτό το λάθος; Χρησιμοποιήστε χωνευτά φώτα μόνο όπου πραγματικά χρειάζεται – δηλαδή για να τονίσετε στοιχεία του δωματίου που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Για το υπόλοιπο δωμάτιο, αξιοποιήστε κι άλλους τύπους φωτιστικών.
3. Υπερβολική Χρήση Φωτισμού Εργασίας
Τα φωτιστικά εργασίας είναι πολύ όμορφα και λειτουργικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Για παράδειγμα, είναι ό,τι πρέπει πάνω από τους πάγκους της κουζίνας, πλάι ή πάνω σε έναν καθρέφτη μπάνιου ή σε ένα γραφείο όπου μελετάτε. Να θυμάστε, όμως, είναι σχεδιασμένα να εστιάζουν φως μεγάλης έντασης σε μικρό χώρο για να επιτελέσετε μια εργασία που απαιτεί προσοχή – όπως το διάβασμα ή το μαγείρεμα. Αν προσπαθήσετε να φωτίσετε ολόκληρα δωμάτια με τέτοιου είδους φωτισμό, όχι μόνο θα καταναλώνετε υπερβολικό ρεύμα, αλλά και κάνετε το χώρο να μοιάζει με σκηνή θεάτρου.
Πώς να το αποφύγετε; Μα είναι απλό: τοποθετήστε φωτισμό εργασίας μόνο σε σημεία όπου όντως επιτελείτε εργασίες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Μην προσπαθείτε να φωτίσετε το σύνολο ενός δωματίου αποκλειστικά με φώτα εργασίας.
4. Ελλιπής Φωτισμός σε Μικρούς Χώρους

Άλλο ένα μεγάλο λάθος. Χώροι όπως είναι οι μικρές αποθήκες και τα πατάρια συχνά δεν φωτίζονται επαρκώς γιατί δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Στην πραγματικότητα, επειδή οι χώροι αυτοί είναι στενοί και συνήθως περιέχουν πληθώρα πραγμάτων, για να είναι λειτουργικοί και να εξυπηρετούν το σκοπό τους, πρέπει να φωτίζονται πολύ καλά.
Πώς να το αποφύγετε; Προφανώς, τοποθετώντας ένα αρκετά δυνατό φωτιστικό, όσο μικρός κι αν φαίνεται ο χώρος. Φανταστείτε τον εαυτό σας να ψάχνει κάτι εκεί τη νύχτα!
5. Λάθος Φωτιστικά Στηρίγματα, σε Λάθος Σημείο
Τα λεγόμενα «σταθερά εξαρτήματα φωτιστικού», δηλαδή τα στοιχεία που στηρίζουν ένα σύστημα φωτισμού στη θέση του, πρέπει να ταιριάζουν με τον υπόλοιπο χαρακτήρα του δωματίου. Φροντίστε να επιλέξετε στηρίγματα ή γενικά φωτιστικό αφού καταλήξετε στο γενικότερο χαρακτήρα του δωματίου.
6. Χρήση Φωτιστικών Στηριγμάτων Απλά ως Διακοσμητικών
Αυτή η πολύ διαδεδομένη συνήθεια συχνά οδηγεί σε σπατάλη ρεύματος. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα φωτιστικό για τη διακοσμητική του αξία, φροντίστε να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο όπου θα συμβάλλει ουσιαστικά και στον επαρκή φωτισμό του δωματίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου