18.6.18

ΠΑΤΡΑ - «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής»

Με την τελετή έναρξης ξεκίνησαν χθές το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, οι εργασίες του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου, με τίτλο «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.
Όπως ανέφερε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, «το Πανεπιστήμιο έχει στόχο την εξωστρέφεια και είμαι ιδιαίτερα περήφανη και χαρούμενη που συνδιοργανώνουμε αυτό το συνέδριο» και πρόσθεσε: «Αντλώντας τη σοφία και την ηθική των αρχαίων Ελλήνων, προχωράμε βήματα μπροστά και τα συνδέουμε με την τωρινή πραγματικότητα, διότι εμείς ως Έλληνες πρέπει να ξέρουμε ότι με συνεργασίες προχωράμε μπροστά και δεν απεμπολούμε τίποτα».
Επίσης, είπε ότι «οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μας απειλεί είναι η οικονομική κατάρρευση, όμως η πραγματική κρίση είναι η περιβαλλοντική κρίση, η οποία απειλεί την επιβίωση του ανθρώπου στην γη».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών Κατερίνα Παναγοπούλου, εθνική πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του πανελλήνιου αθλητικού σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πρυτάνεως» και συμπλήρωσε: «Είναι ένα συνέδριο, το οποίο ίσως είναι το μεγαλύτερο που γίνεται στην Ελλάδα για τα οικολογικά θέματα και προσπαθεί να αναδείξει τις ρίζες της ελληνικής οικολογικής ηθικής. Γιατί και σε αυτό τον τομέα οι πρόγονοί μας είχαν πρόβλεψη και τώρα υπάρχει πάλι απάντηση από τον ελληνισμό για το τεράστιο οικολογικό πρόβλημα που δημιουργείται στον πλανήτη».
Ο πρόεδρος του συνεδρίου, ομότιμος καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης σημείωσε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να κατανοήσει πως ο τρομακτικός κίνδυνος που παραμονεύει, δεν θα απειλήσει κάποτε στο μακρινό μέλλον τα δισέγγονά ή τα τρισέγγονά μας, αλλά ήδη απειλεί εμάς τους ίδιους εισβάλλοντας καταιγιστικά στην καθημερινότητά μας».
Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση της δημιουργίας του Θεού είναι αναγκαίες παρά ποτέ, ώστε έστω και αυτή την εσχάτη ώρα να περισώσουμε ό,τι απέμεινε από τον οίκο που μας δώρισε ο Θεός».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που δέχεται το περιβάλλον, χρειαζόμαστε μια νέα περίοδο παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, όπως επίσης και την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών και τοπικών αρχών που είναι δίπλα στον πολίτη και μπορούν να κάνουν το προσκλητήριο της συμμετοχής».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου