17.7.18

9 λόγοι για να βάλεις το καρπούζι στη διατροφή σου

Το καρπούζι είναι από τα πιο δροσερά φρούτα του καλοκαιριού και οι λόγοι για να το απολαμβάνεις με την πρώτη ευκαιρία είναι κάτι παραπάνω από πολλοί. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς.
Δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, θειαμίνη, B6, μαγνήσιο, κάλιο, λυκοπένιο, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη και φυτικές ίνες και επίσης δεν περιέχει χοληστερόλη. Αποδίδει μόλις 30 θερμίδες ανά 100γρ. οπότε η χαμηλή θερμιδική του αξία σε συνδυασμό με τη διατροφική του αξία το καθιστούν ως μία από τις τροφές που με άνεση εντάσσονται στην καλοκαιρινή μας καθημερινότητα.
Ενυδατώνει και βοηθά στο αδυνάτισμα
Δεδομένου του ότι ανά 100γρ. περιέχει 94γρ. νερό, το καρπούζι είναι από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα μαζί με το πεπόνι, τον ανανά και το μάνγκο ενώ είναι ένας από τους πολύτιμους συμμάχους όσων θέλουν να χάσουν βάρος αφού ο χυμός του είναι διουρητικός, «καθαρίζοντας» έτσι τον οργανισμό μας από τις δυσάρεστες τοξίνες.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος αλλά και της υγείας των μαλλιών. Η βήτα- καροτίνη που επίσης περιέχει, μετατρέπεται στη συνέχεια σε βιταμίνη Α, που είναι σημαντικός αντιγηραντικός παράγοντας.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τονώνει το ανοσοποιητικό
Το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενώ είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό μεταξύ άλλων και για την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λυκοπένιο μειώνεται σε σημαντικό ποσοστό ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού. Τα φρούτα με κόκκινη σάρκα- όπως η ντομάτα π.χ. – είναι πλούσια σε αυτή τη χρωστική. Δεδομένου του ότι το λυκοπένιο είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά σημαντικά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι φυσικό βιάγκρα
Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου της Foggia στην Ιταλία, ο χυμός από καρπούζι μπορεί να λειτουργήσει ως η φυσική λύση σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην κιτρουλίνη, ουσία που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο καρπούζι. Ωστόσο για να υπάρξει εμφανής διαφορά, πρέπει να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

olivemagazine

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου