17.7.18

Η δυσκοιλιότητα των ταξιδιωτών όντως υπάρχει

Είναι εντονότερη κατά τις πρώτες ημέρες του ταξιδιού και ο βαθμός της σχετίζεται με τον βαθμό του τζετ-λαγκ που βιώνει ο ταξιδιώτης

Η δυσκοιλιότητα των ταξιδιωτών είναι τελικά υπαρκτή κατάσταση και μάλιστα υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που το τεκμηριώνουν.
Για πρώτη φορά η δυσκοιλιότητα των ταξιδιωτών μελετήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια και η έρευνα είχε δημοσιευθεί στο ελβετικό επιστημονικό έντυπο Schweizerische Medizinische Wochenschrift.
Οι ερευνητές τότε είχαν ζητήσει από 10.500 τουρίστες που επέστρεφαν στην Ελβετία μετά από διακοπές σε τροπικά μέρη να συμπληρώσουν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.
Τελικά το 14% είχε αναφέρει ότι είχε εκδηλώσει δυσκοιλιότητα που σχετιζόταν με το αεροπορικό ταξίδι.
Τριάντα χρόνια αργότερα, μια αμερικανική μελέτη επιβεβαίωσε τα αρχικά συμπεράσματα. Η έρευνα είχε γίνει σε 68 άτομα που είχαν υπηρετήσει σε στρατιωτικές αποστολές εκτός ΗΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει σχετικό ερωτηματολόγιο με το 9% να αναφέρει δυσκοιλιότητα σχετική με το ταξίδι.
Αλλά η πλέον πληρέστερη και ίσως και μοναδική στα ιατρικά χρονικά μελέτη έγινε το 2003 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο  American Journal of Gastroenterology.
Ισπανοί γαστρεντερολόγοι μελέτησαν 70 άτομα που ταξίδεψαν από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για σύντομη παραμονή.
Εκτός από σύνηθες ερωτηματολόγιο, όλοι κλήθηκαν να κρατήσουν και αναλυτικό διατροφικό ημερολόγιο για την κινητικότητα του εντέρου τους, ενώ έδωσαν και δείγματα κοπράνων για να μελετηθεί ο χρόνος που χρειάζονταν να μετακινηθούν τα κόπρανα προς το παχύ έντερο.
Σχεδόν το 40% των ατόμων είχαν παραπονεθεί για δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά η αντικειμενική μέτρηση δεν ταίριαζε με τις αυτο-αναφορές. Η μέση συχνότητα των κινήσεων του εντέρου είχε μειωθεί από μια φορά την ημέρα σε μια κάθε 1,5 ημέρες.
Η δυσκοιλιότητα ήταν εντονότερη κατά τις πρώτες ημέρες του ταξιδιού και ο βαθμός της δυσκοιλιότητας συσχετιζόταν με τον βαθμό του τζετ-λαγκ.
Φυσικά, παράγοντες που δεν σχετίζονταν άμεσα με τη μετακίνηση, όπως αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, έπαιζαν επίσης ρόλο.
Κι ενώ τεκμηριώνεται πλέον και επιστημονικά η ύπαρξη της δυσκοιλιότητας των ταξιδιών, η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή διαταραχή στον γενικό πληθυσμό. Συστηματική ανάλυση της συχνότητας της στη Βόρεια Αμερική έχει δείξει ότι αφορά περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου