17.7.18

ΗΛΕΙΑ: Στα παιδιά των φαναριών ξενώνας της μητρόπολης

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός δείχνοντας την ιδιαίτερη ευαισθητοποίησή του απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του τόπου «προθυμοποιείται να δώσει λύση για τα παιδιά των φαναριών (τα τσιγγανάκια), στον κόμβο της Φιλοθέης, στην είσοδο του Πύργου».
Mε επιστολή του προς την εφημερίδα «Πατρίς» και με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα, σχετικά με το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», για την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί με τους Ρομά στην Ηλεία, ανακοίνωσε ότι «διαθέτει έναν από τους ορόφους του Οικοτροφείου της Αγίας Φιλοθέης για την στέγαση των παιδιών των Ρομά». Όπως τονίζει τα «παιδιά των φαναριών» θα μπορούν μέρα και νύχτα να ζουν ανθρώπινα και να ενταχθούν έπειτα ως άξιοι πολίτες στην Κοινωνία.
Ο ίδιος αφήνει και αιχμές για την στάση και συμπεριφορά των γονέων αυτών των παιδιών, για το γεγονός ότι αν και τα παιδιά εγγράφονται στα σχολεία για να κάνουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, δεν πάνε στα γυμνάσια ή ακόμη και στα δημοτικά κλπ. Διερωτάται:
«Ας μας πει η Διεύθυνσις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσις Ηλείας:
»α. Πόσα τελειώνουν κάθε χρόνο την τάξιν τους και πόσα γράμματα μαθαίνουν.
»β. Πόσα παιδιά κατ’ έτος τελειώνουν το Δημοτικό Σχολείο και πόσα εγγράφονται στα Γυμνάσια – σημειωτέον ότι η εννεαετής φοίτησις είναι υποχρεωτική δια πάντα τα Ελληνόπουλα συμπεριλαμβανομένων των Ρομά. Και
»γ. Πόσα παιδιά Ρομά δεν εγγράφονται καθόλου στο Δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο και γιατί.
Εκφράζει τέλος την δυσαρέσκειά του, γιατί αν και στο παρελθόν έχει διαθέσει οικόπεδα για την στέγασή τους, δεν υπήρξε ενδιαφέρον ούτε από τους Ρομά, ούτε από τους αρμόδιους της Πολιτείας! 
«Όμως θέλω δημόσια να μας ειπούν οι αρμόδιοι:
» α. Πόσοι Ρομά έχουν λάβει διάφορα δάνεια ή χρηματικές ενισχύσεις για ανθρώπινη στέγαση των οικογενειών τους;
» β. Πόσοι Ρομά με τα χρήματα και τις ως άνω ενισχύσεις κατασκεύασαν κατοικίες και μένουν σ’ αυτές; Και
» γ. Πόσοι Ρομά έλαβαν οικονομική ενίσχυση για σπίτια ή χωράφια που κάηκαν από τις φωτιές του 2007, χωρίς να έχουν σπίτι ή χωράφια;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου