17.7.18

ΚΟΡΩΝΗ - Διεθνής Ημερίδα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη»

Από Το Μανιατάκειον Ίδρυμα για νέους Μεσσήνιους φοιτητές Αμερικής και Καναδά
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη12 Ιουλίου 2018 η Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Πολιτισμός& Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου για Νέους Μεσσήνιους Φοιτητές που διοργανώνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Την Ημερίδα διοργάνωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο Κτήμα Μανιατάκη στην Κορώνη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 30 ομογενείς φοιτητές, ηλικίας 18 έως 24 χρόνων, εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, του Δήμου Καλαμάτας, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος τόνισε ότι ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και έχει αποδείξειότι μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε όλα τα επίπεδα.Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και επιστημονικού δυναμικού του έθνους και ο ρόλος του θεωρείται κρίσιμος, ιδιαιτέρως κατά την σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας. Οι ομογενείς φοιτητές που παρακολουθούν το Θερινό Σχολείο μπορούν να αποβούν οι νέοι αυτοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους. Τέλος, κάλεσε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Φίλων του Ιδρύματος για να ενημερώνονται για τις δράσεις του Ιδρύματος αλλά και να κάνουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση της ατζέντας δράσεων του Ιδρύματος. 
Η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Πελαγία Λευτάκη, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην Κορώνη, πρέσβειρα για τη Μεσογειακή Διατροφή και συνεχάρη την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά για τη δημιουργία του θεσμού του Θερινού Σχολείου πουστοχεύει στο να φέρει φοιτητές με Μεσσηνιακή καταγωγή κοντά στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Κορώνης με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Νιάρχο, που με τις εύστοχες παρατηρήσεις του συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Η Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολόγος Ελένη Μαράντου ταξίδεψε σχηματικά τους παριστάμενους στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη μυθολογία της Κορώνης, κάνοντας μια θαυμάσια αναδρομή στο παρελθόν της πόλης.
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης Μαρία Βαγγελινού Γιαλλελή μίλησε για τη σημασία του Ελληνικού χορού ως έκφραση πολιτισμού και τόνισε ότι ο παραδοσιακός χορός είναι γλώσσα επικοινωνίας που μεταφέρει και μεταδίδει στοιχεία πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς, γνώσεις ιστορίας, λαογραφίας και γεωγραφίας, συνδράμει στην πολιτιστική ταυτότητα και επιδρά καθοριστικά στο «πολιτιστικό γίγνεσθαι» της κοινωνίας .
Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου αναφέρθηκε στην πολιτισμική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής τονίζοντας τη σχέση της με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό μοντέλο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Κορώνη έχει ανακηρυχτεί Εμβληματική Κοινότητα και υπογράμμισε την σχεδόν 10ετή εμπειρία του Μανιατακείου Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση μέσω των project που συμμετέχει. Τέλος παρουσίασε τις τρεις Νεαρές Πρέσβειρες της Κορώνης για τη Μεσογειακή Διατροφή Ευγενία Μιχαλοπούλου, Στέλλα Σταμάτη και Ευσταθία Τσώνη.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρηη οποία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή παγκόσμιου συνεδρίου Νέων Μεσσηνίων Επιστημόνων το 2019 με θέμα «Οι Απανταχού Νέοι Μεσσήνιοι Οραματίζονται για τη Μεσσηνία» και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν με εισηγήσεις. Τόνισε ότι η ελληνική-μεσσηνιακή τους καταγωγή είναι καταγεγραμμένη στο DNAτους και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Μεσσηνίας. Ο Γραμματέας της Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους κάλεσε να κάνουν μαζί το «άλμα» για τη νέα Μεσσηνία. Ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Θανάσης Ψαρούλης αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις προώθησης της Μεσσηνίας στο εξωτερικό.
Η επόμενη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην ανάπτυξη με συντονιστή τον Οικονομολόγο και Δημοσιογράφο Κίμωνα Στεριώτη, ο οποίος με μια ολιγόλεπτη εισαγωγή μύησε τους συμμετέχοντες στη δεύτερη ενότητα.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας στην ομιλία του για τη Μεσσηνιακή οικονομία κι επιχειρηματικότητα επεδίωξε να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά της παρούσας οικονομικής και επιχειρηματικής κατάστασης και μίλησε για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με το τουριστικό προϊόν,την ανάγκη παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και τον σαφή προσανατολισμό της επιχειρηματικότηταςστην εξωστρέφεια.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ Γεώργιος Μέργος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελληνικής οικονομίαςπου θα ενδυναμώσει το ρυθμό ανάπτυξης,με άξονες την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και τεχνολογική αλλαγή, αλλά με κοινωνική συνοχή και ευαισθησία ώστε όλοι να συμμετέχουν στα οφέλη της ανάπτυξης για να στηρίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.Η χώρα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με ευρεία οικονομική και κοινωνική βάση, που θα αξιοποιεί τους πλούσιους παραγωγικούς πόρους της χώρας, κυρίως το ανθρώπινο και το πολιτιστικό κεφάλαιο, και θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη ΤαγωνίδηΜανιατάκη συνόψισε τα συμπεράσματα των ομιλητών και ο Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Τζαλαλής ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διοργάνωση της Ημερίδας, συντόνισε τις ερωτήσεις των φοιτητών προς τους ομιλητές. Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσαν οι εύστοχες ερωτήσεις των φοιτητών μας προς τους ομιλητές.
Μετά το τέλος των εργασιών οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα ενώ στη συνέχεια έγινε ένα μικρό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιόλαδου από τον Γιάννη Διονυσόπουλο από το KiariWineandDeli.
Η Ημερίδα αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό και την επικοινωνία με το γνήσιο ελληνικό περιβάλλον των συμμετεχόντων στο Θερινό Σχολείο, ενισχύοντας την ελληνική τους συνείδηση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου