27.7.18

Μία σπάνια βραδιά του αιώνα μας - Απόψε το ματωμένο φεγγάρι !

Το μεγαλύτερο ματωμένο φεγγάρι, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα, περιμένουμε σήμερα. 

Δύο ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα θα συμπέσουν στον ουρανό το βράδυ της Παρασκευής (27 Ιουλίου), χαρίζοντας ένα ιδιαίτερο θέαμα στους κατοίκους κυρίως της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Νότιας Αμερικής.

Πέρα από την πανσέληνο που θα φωτίσει τον ουρανό, κατά τη διάρκεια της νύχτας το φεγγάρι θα περάσει στη σκιά της Γης, λαμβάνοντας μία κοκκινωπή απόχρωση που του δίνει τον χαρακτηρισμό «ματωμένη Σελήνη».

Η ολική έκλειψη Σελήνης θα ξεκινήσει στη χώρα μας περίπου στις 10.30 μ.μ., με το φαινόμενο να διαρκεί σχεδόν δύο ώρες.

Η Σελήνη αποκτά αυτήν την κόκκινη απόχρωση όσο διαρκεί η έκλειψη, λόγω του τρόπου με τον οποίο το ηλιακό φως διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με ερευνητές.

Για τη θέαση του φαινομένου δεν απαιτούνται ειδικά γυαλιά ή τηλεσκόπιο.

Όπως ενημέρωσε η NASA, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη του 21ου αιώνα που θα διαρκέσει έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Το βαθυκόκκινο χρώμα που θα πάρει κάποια στιγμή οφείλεται στη σκιά της Γης που μπλοκάρει το φως του ήλιου.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και κάποια μέρη της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 21:24 ενώ μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει σταδιακά χρώμα σε ένα βαθύ κόκκινο. 
Σημειώνεται, ότι το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα είναι ανοικτό για το κοινό, με είσοδο ελεύθερη από τις 20.00 για την παρατήρηση του φαινομένου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου