18.7.18

Οδηγός της ΕΣΕΕ για τη φορολογική ... "λαίλαπα"

Ποιους φόρους καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα σε έξι μήνες
Αντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουν έως και έξι διαφορετικούς φόρους ύψους 10,8 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το 2019 θα βρεθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι, όπως επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ανακοίνωσή της.
Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, τα συνολικά πληρωτέα ποσά των παραπάνω φόρων υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018) το συνολικό ύψος των έξι αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δισ. ευρώ
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, «μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης - συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ)». Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2018.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, έως το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017, ενώ ακολουθούν άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. 
Παράλληλα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA) και έπονται άλλες τέσσερις δόσεις που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.
Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019.
Β. Κορκίδης: Η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» τους ίδιους τους φόρους
«Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α’ πεντάμηνο του 2018 ανέρχονται σε  περίπου 4,8 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου τα ερωτήματα που παραμένουν είναι δύο, αφενός κατά πόσο τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν και αφετέρου εάν οι επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται, ώστε να καταβάλουν εγκαίρως τους φετινούς φόρους τους» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, «για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η υπερφορολόγηση δεν “σκοτώνει” μόνο την οικονομία, αλλά και τους ίδιους τους φόρους».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου