20.8.18

ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ- ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΥΜΝΗΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΠΟΥ γη και Πατρίς έλεγαν οι απόδημοι συμπατριώτες μας όταν εγκαταστάθηκαν σε ξένες χώρες αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψαν την οσμή που αναδύουν τα τιμημένα χώματα της Ελλάδας. Μόνο που οι Έλληνες κατά 95% πλημμύρισαν την υφήλιο και πέτυχαν να είναι σε υψηλές θέσεις και διακρίσεις από την επιστήμη μέχρι την πολιτική.
Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα. Αυτή που ξεχάστηκαν. Τα παιδιά της Ελλάδας που βιώνουν σήμερα όταν έρχονται να σπουδάσουν μια άλλη πατρίδα. Για αυτά τα παιδιά μας μίλησε αποκλειστικά στην ιστορική πόλη της Τριφυλίας η φωτογράφος, ρεπόρτερ και καταξιωμένη επιστήμονας Χριστίνα Βάζου που αγαπά την περιοχή όσο κάθε άλλο. Με αφορμή το ντοκιμαντέρν "Από την Αφρικη΄με αγάπη-Ελληνοαιθιοπικά" για την ελληνική κοινότητα που παρουσιάστηκε στην Φαρακλάδα, μας μίλησε για το εγχείρημα καθώς το φιλμ θα προβληθεί σύντομα σε μεγάλα φεστιβάλ!
ΑΓΑΠΟΥΝ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ...
Τόνισε ότι "το ντοκιμαντέρ από τους Ελληνοαιθίοπες που ζουν στην Αντίς Αμπέμπα αναδεικνύοντας θέματα ταυτότητας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θέματα με την ιθαγένεια, υπάρχει Ελληνικό σχολείο στην πόλη που φοιτούν δεκάδες παιδιά όπως η Μαγδαληνή, η οποία έχει πάρει Ελληνικό απολυτήριο καθώς μέσα από το φιλμ μεταφερόμαστε σε μια άλλη Ελλάδα, την οποία δεν γνωρίζουμε για την γέφυρα επικοινωνίας που χτίζουμε καθημερινά". 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων μαθητών όπως επισημαίνει "που αποφοιτούν είναι οι σπουδές τους που θέλουν να γίνουν στην χώρα μας, αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα αποδοχής καθώς βλέπουν το χρώμα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι είναι έλληνες ούτε την κουλτούρα της χώρας που μεγάλωσαν και θέλουμε να εξακτινώσουμε αυτή την γνώση στη χώρα μας".
ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΥΘΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Η Ελληνίδα μαθήτρια που αποφοίτησε από το σχολείο Μαγδαληνή Σέντρου με άψογο
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιον λόγο επελέγη η πόλη της Κυπαρισσίας μας αποκάλυψε ότι "στο σχολείο μας είχαμε μια εξαιρετική κυρία που καταγόταν από την Κυπαρισσία, την κυρία Μπούρα, την οποία αγαπούσαμε πολύ καθώς στην τάξη μας περιέγραψε την πόλη, την ιστορία της μέσα από βιβλία και φυλλάδια" λέγοντας ότι "ήθελα πολύ να έρθω να δω από κοντά την ιστορική πόλη".
Τα ξεχασμένα παιδιά της Ελλάδας που βιώνουν το θέμα της ιθαγένειας ελπίζοντας ότι θα κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος της γραφειοκρατίας, καθώς η μοναδική μας επικοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει μέσω του ελληνικού σχολείου".

Ποιά είναι η συμπατριώτης μας Χριστίνα Βάζου:

Είναι φωτογράφος με εξειδίκευση στο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία ντοκουμέντο.

Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Μετά από μία εκπαίδευση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Γερμανία (1987-1990) φοίτησε στη Σχολή Φωτογραφίας και Βίντεο Focus στην Αθήνα (1991-1994) και το 2011-2012 έκανε ένα μεταπτυχιακό στο LCC του Λονδίνου με αντικείμενο «φωτορεπορτάζ και φωτογραφία ντοκουμέντο» λαμβάνοντας διάκριση για τη μεταπτυχιακή εργασία της με τίτλο «Πίσω απο την σκηνή της Ελληνικής κρίσης». Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τη «Συσπείρωση για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση» και το «Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής» του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Γερμανία, Bέλγιο, Αγγλία, Ιρλανδία, Γεωργία, Λιθουανία. Από τη “Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997” έχει εκδοθεί το λεύκωμα “Ο Ελληνισμός της Διασποράς” και από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης το λεύκωμα “Η πορεία και η Ζωή” (2005).

                       ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΧΡΙ..ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΡΟΥΛΕΤΑ....
χειρισμό της γλώσσας μας είπε ότι 'τελείωσε το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα και ήρθα εδώ για να σπουδάσω με μεγάλες δυσκολίες καθώς οι διαφορές είναι τεράστιες παρότι αγαπούμε τον ελληνικό πολιτισμό".
                                                          
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
@ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΙ; Καλή εβδομάδα φίλοι και φίλες. Θα είμαστε άραγε
@Μόνο το πανηγύρι του Σταυρού απομένει. Με συνωστισμό υποψήφιων, πολιτευτών, πάσης φύσεως παρατρεχάμενους όπως βλέπαμε στις ελληνικές ταινίες. "Καλά εσύ" ρωτάει ο υπουργός (Κωσταντάρας) "τι δουλειά κάνεις εδώ;". Aπάντηση "μα είμαι του κόμματος κύριε υπουργέ, εδώ τι άλλο να κάνω;". Ευτυχώς που δεν είναι..ανεπάγγελτος..
@Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ: Μέχρι τις 25 του μήνα υπάρχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Αλλά όταν είδαν το κομφούζιο με την τοποθέτηση οδοσημάτων ορισμένες επισκέπτες προτίμησαν να χαλαρώσουν στο...γειτονικό Καλονερό και την Ελαία. Μετά για το χάλι με το κυκλοφοριακό ήρθε να δέσει και η ανάρτηση του εμπορικού συλλόγου για το άκαιρο, άτοπο και λειψό μόρφωμα εφαρμογής της..
@Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ διασχίζουν την πόλη, οι Ανωπολίτες δεν μπορούν να πάνε στις οικίες τους, σήμανση με ελλείψεις από τις εργατικές ως την είσοδο της πόλης, συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της εικόνας που κυριαρχεί...Μετά θέλουμε τουρισμό στην περιοχή μας. Χωρίς μια ενημέρωση. Χωρίς χάρτη, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όραμα...
@ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ή ΧΩΡΙΣ; Στην πολιτική λένε δεν υπάρχει λογική. Ανεξάρτητος πάντως θα κατέβει ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Ακηδεμόνευτος χωρίς εξαρτήσεις με τα κομματικά βαρίδια. Εξάλλου το έργο φαίνεται λένε στελέχη της Περιφέρειας. Η Τριφυλία δείχνει να είναι χέρι χέρι με την περιφέρεια...
@Τόσο η Αντωνία Μπούζα όσο και ο εκπρόσωπος Γιώργος Μπακούρος γνωρίζουν πολύ καλά τον κατάλογο έργων της περιφέρειας. Από τους οδικούς άξονες και την Μονή Κατσιμικάδας μέχρι το Λιμάνι και τον ηλεκτροφωτισμό στα όρια του Νομού στην Ελαία. Άλλοι μάλλον δεν ήξεραν τι συνέβαινε στην περιοχή όταν φωτογραφίζοντας και έκαναν δηλώσεις στις κάμερες για την πρόοδο των έργων στη Τριφυλία. Όπως για παράδειγμα το Φιλιατρινό φράγμα.
@Μάλλον σε κάποιο ταξίδι με τον κορβανά της περιφέρειας θα λησμόνησαν ότι υπάρχει η Τριφυλία, ότι υπάρχει η Πυλία, που δεν θέλει λόγια του παρελθόντος από κομματικά φερέφωνα....Αλλά απαιτεί ουσία και χωρίς σάλτσες...Στο χωριό που μεγάλωσα λένε πολλά.
@Η ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ ΒΓΑΖΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ..ΜΈΧΡΙ ΔΗΜΆΡΧΟΥΣ: Μάλλον δεν το γνωρίζετε. Μεγάλωσα τα καλοκαίρια παρέα με καταξιωμένους συμπατριώτες απόδημους. Στην Φαρακλάδα Κυπαρισσίας, με τον παππού και την γιαγιά. Το Ντεντέικο που άνοιγε παντού τις πόρτες. Απόγονοι των Ντρέδων. Θυμάμαι πολύ καλά...
@ΤΙ δουλειά λοιπόν έχει η Φαρακλάδα με τους πολιτικούς της χώρας μας; Λοιπόν τα καλοκαίρια βλέπαμε τόσο τον νυν αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο με τους δικούς του καθώς έχει και καταγωγή από το Αμπελόφυτο, στις ελιές και την φιλική σχέση του με τους πολίτες...
@Εκεί μεγάλωσε για καιρό πριν ασχοληθεί επαγγελματικά στην Καλαμάτα και ο Περικλής Μαντάς. Από εκεί κατάγεται και μένει ακόμα ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής Γιώργος Μπακούρος. Εδώ λέμε ονόματα παρακαλώ. Εκεί εγκαταστάθηκε μάλιστα και γνωστός πρώην...
@ΕΧΕΙ ΗΡΩΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό έχει Ηρώο στην πλατεία του. Η Κυπαρισσία δεν έχει! Έχει υποδειγματικό σχολείο με χρήματα του συλλόγου. Παλιότερα είχε βιβλιοθήκη. Από το χωριό κατάγεται τόσο ο νυν σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος, από εκεί κατάγεται γνωστός δημοσιογράφος. Να πούμε κι άλλα; Έχει βγάλει σκηνοθέτες, επιστήμονες και όχι μόνο...Συνεχίζεται..
@ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ: Κατά τα άλλα η ονοματολογία καλά κρατεί. Από προθέσεις, μέχρι μαγειρέματα σε κομματικά γραφεία για να δημιουργηθεί κλίμα. Προφανώς δημιουργούν εύλογα σύγχυση στους πολίτες. Διότι κάποιοι θέλουν να...ματρώσουν από τώρα τους ψήφους τους...
@Επίσημα μόνο ο Γ. Λεβεντάκης έθεσε υποψηφιότητα. Ανεπίσημα έχει εκδηλώσει πρόθεση ο νυν Δήμαρχος κ.Κατσίβελας, ο νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ανδρινόπουλος, αλλά περιφέρονται κι άλλα ονόματα. Προφανώς σε ενδεχόμενο δημιουργίας συνδυασμού να βρουν πολιτική στέγη για να εξασφαλίσουν μετά μια θέση..
@Αλλά υπάρχουν και οι...πολιτικάντηδες. Κάποιοι ίσως όταν μορφοποιηθούν τα σχήματα να θελήσουν βλέποντας που θα..κάτσει η μπίλια να κάνουν την επιλογή τους. Για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Είτε είναι στην συμπολίτευση, είτε στην αντιπολίτευση. Εξάλλου υπάρχει και το..τυρί!
@Οι εγκάθετοι, οι φυτευτοί, οι άσχετοι που δεν έχουν πατήσει ποτέ στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου θα φανούν στον κόσμο. Αλλά μάλλον η απλή αναλογική είναι ευλογία για την Τριφυλία. Μάλλον ωφελεί κάτι Δήμους με ανομοιογενείς δυνάμεις όπως η Τριφυλία. Αυτό θα δείξει η ρουλέτα και να το θυμηθείτε...Καλή εβδομάδα...

    ΕΤΗΣΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΖΩΝΙ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ..ΖΕΙΜΠΕΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


ΤΟ ΧΑΛΑΖΩΝΙ αποτελεί ένα ακόμα γραφικό κεφαλοχώρι της Τριφυλίας. Χάρη στην επιμονή των κατοίκων, του τοπικού συλλόγου αλλά κυρίως του Προέδρου καταφέρνει έστω μια φορά τον χρόνο να κάνει την διαφορά.

Η Ετήσια συνάντηση των κατοίκων με τους απόδημους αλλά και τους επισκέπτες πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία του χωριού. Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κατσίβελα που ήταν παρών μαζί και με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φιλιατρών, "καθε χρόνο μαζευόμαστε στο Χαλαζόνι του Δήμου Τριφυλίας στη γιορτή του Συλλόγου σε μια υπέροχη γιορτή που οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν φανταστικά φαγητά κ η φιλοξενία είναι μοναδική. Όλοι μαζί γιορτάσαμε στο χαλαζόνι σύμφωνα τις συνήθειες μας".

Τα ορεκτικά πλούσια, ο χορός αρκετός αλλά σίγουρα αυτό που αποτέλεσε το επιστέγασμα της βραδιάς δεν ήταν άλλο..από το ζειμπέκικο που χόρεψε ο Δήμαρχος Τριφυλίας. Δεν ξέρουμε αν είναι το τελευταίο καθώς του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουν διεξαχθεί Δημοτικές εκλογές, αλλά δεν πτοήθηκε. Τουλάχιστον ας διασκεδάσουν οι αιρετοί γιατί οι δημότες μάλλον θα χορέψουν σε άλλους ρυθμούς....Γ.Μ.
σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες ως τις εκλογές; Κάθε πρωί στις 8 μόνο στον Παλμό 90,5 θα πάρετε όλες τις απαντήσεις. Το καλοκαίρι θα μας εγκαταλείψει σε 11 ημέρες. Μαζί του τα πανηγύρια, οι χοροί που καλά κρατούν και μετά έρχονται τα..δύσκολα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου