25.8.18

Ποιοι ξένοι τουρίστες είναι πιο ....ανοιχτοχέρηδες;

Η έξοδος της Ελλάδας από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης βρίσκει τον τουρισμό με ένα πελατολόγιο που συγκροτείται από ξένους επισκέπτες οι οποίοι ξοδεύουν περί τα 650 ευρώ για να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ας σημειωθεί πως η ΤτΕ ΕΛΛ +0,34% εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο που δημοσιεύει, στοιχεία από πέντε κύριες αγορές (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία) παρά το γεγονός ότι από τις ανακατατάξεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, άλλες αγορές υποχωρούν σημαντικά (Ρωσία) ενώ άλλες ενισχύονται με γοργούς ρυθμούς (Ιταλία, Πολωνία).
Προφανώς αυτό γίνεται για πρακτικούς λόγους και αφορά στα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύει η TτΕ ανά μήνα καθώς στα οριστικά στοιχεία υπάρχει αναλυτική καταγραφή των μεγεθών και από τις άλλες αγορές.
Οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο έφθασαν, σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ +0,34%, τα 9,45 εκατ. ταξιδιώτες καταγράφοντας σημαντική άνοδο 19,1%. Τον πρώτο μήνα του θεωρούμενου ως «χρυσοφόρου» τετράμηνου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) του ελληνικού τουρισμού, μάλιστα, οι ξένοι επισκέπτες έφθασαν τα 4,1 εκατ. ταξιδιώτες σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 22,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017 (3,3 εκατ. ταξιδιώτες).
Η αυξημένη τουριστική κίνηση αποτυπώθηκε και στις συνολικές τουριστικές εισπράξεις φέτος οι οποίες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 4,85 δισ. ευρώ στο εξάμηνο (+18,9%). Οι δε, εισπράξεις Ιονίου έφθασαν τα 2,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 16% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από την επεξεργασία των στοιχείων αφίξεων ξένων επισκεπτών και εισπράξεων από αυτούς προκύπτει μια εντυπωσιακή «ευθυγράμμιση» των χρημάτων που δαπανούν για να έρθουν στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από τις κύριες αγορές-δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο, οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία εμφανίζονται να ξοδεύουν κατά μέσο όρο σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα 667,3 ευρώ, οι Βρετανοί 668,3 ευρώ, οι Γάλλοι 602 ευρώ, οι Ρώσοι 650,2 ευρώ και οι Αμερικανοί 829,1 ευρώ.
Τον Ιούνιο, μάλιστα, μήνα που αποτελεί το… φουαγιέ της χρυσοφόρας περιόδου αιχμής της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού και οι τιμές στα καταλύματα αρχίζουν να ανεβαίνουν, οι ξένοι επισκέπτες δαπάνησαν περίπου 50 ευρώ περισσότερα ανά ταξίδι. Οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 715,9 ευρώ, οι Βρετανοί 717 ευρώ, οι Γάλλοι 655,5 ευρώ ενώ οι Αμερικανοί 873,6 ευρώ. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Ρώσοι οι οποίοι δαπάνησαν ακόμα λιγότερα (640 ευρώ τον Ιούνιο έναντι 650,2 ευρώ στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου).
Κι όταν αυτό είναι το όφελος από κάθε ξένο επισκέπτη που προέρχεται από τις θεωρούμενες ως πιο προσοδοφόρες αγορές του ελληνικού τουρισμού, μπορεί να υποθέσει κανείς τι συμβαίνει όταν συνυπολογιστούν και οι ταξιδιώτες από τις άλλες αγορές.
Η συνολική εικόνα
Από τα ίδια στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,34%, ωστόσο και αν υπολογιστεί το σύνολο των τουριστών που ήρθαν στη χώρα, προκύπτει πως τα χρήματα που ξόδεψαν κατά μέσο όρο οι ξένοι που ταξίδεψαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερα από 500 ευρώ. Για την ακρίβεια σημείωσαν οριακή αύξηση 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 498 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα, δηλαδή, με τα αντίστοιχα του 2017 (496 ευρώ) και του 2016 (492,9 ευρώ).

Το… καμπανάκι, ωστόσο, ήχησε για τα χρήματα που ξόδεψαν κατά μέσο όρο όλοι οι ξένοι επισκέπτες τον Ιούνιο, δηλαδή και αυτοί που δεν περιλαμβάνονται στις πέντε αγορές. Έτσι, παρά την αύξηση 16% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιουνίου φέτος σε σύγκριση με το 2017, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατέγραψε μείωση 4,7%. Πιο συγκεκριμένα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών τον Ιούνιο φέτος ήταν 553,4 ευρώ, έναντι 581 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και 579,8 ευρώ τον Ιούνιο του 2016.

 euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου