22.9.18

Η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η συγκεκριμένη διατροφή είναι ιδιαίτερα προστατευτική για τις γυναίκες άνω των 40 ετών

Οι γυναίκες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας και γαλακτοκομικά, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Η μελέτη είναι μια από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες που εξετάζει τα πιθανά οφέλη της μεσογειακής διατροφής ως προς τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Και δείχνει ότι η συγκεκριμένη διατροφή είναι ιδιαίτερα προστατευτική για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, ανεξαρτήτως εμμηνόπαυσης ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, συνεργάστηκαν με ειδικούς από τα Πανεπιστήμια του Άμπερντιν και της Οξφόρδης και μελέτησαν τα βασικά συστατικά της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, όπως η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, λαχανικών και ξηρών καρπών, δημητριακών και πατάτες με λίγο κρέας και γαλακτοκομικά.
Κατά τη διάρκεια των 17 ετών της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διατροφή 23.232 ατόμων και συνέκριναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο συμμόρφωσης στη μεσογειακή δίαιτα.
Οι συμμετέχοντες που τηρούσαν πιο πιστά το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο είχαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 17% οι ενήλικοι γενικώς, κατά 22% οι γυναίκες και κατά 6% οι άνδρες.
Παρατηρήθηκε επίσης 13% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ήδη άνηκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ανεξαρτήτως ποσοστού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Αϊλσα Γουελς «η έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες άνω των 40 ετών. Αλλά η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικά για κάθε ηλικιακή ομάδα. Βέβαια, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι οποίες μπορεί και να οφείλονται στη διαφορετική επιρροή που έχουν τα θρεπτικά συστατικά στον ανδρικό και γυναικείο οργανισμό».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου