28.9.18

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ-ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ όπως είχε προαναγγελθεί το τυπικό μέρος για αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου με  την μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Στην τελετή όπως μετέδωσε το Α.Π.Ε. συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς αλλά και εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν επιλεγεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οριστική υπογραφή και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα ΕΛΠΕ (100%).
ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ;
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν μελλοντικά υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές με μέρος των εσόδων από 2-4% περίπου να οδεύει με την μορφή πόρων σε περιφέρεια Πελοποννήσου και γιατί όχι στους Δήμους της ζώνης γεώτρησης όπως συμβαίνει στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι στον τομέα των υδρογονανθράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, και ότι έχει
συγκεκριμένη στρατηγική για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα, με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζει ακόμη τη συγκυρία του εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος και Ιταλία) καθώς και τη σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένους.
ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΩΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ως τώρα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες στις εξής περιοχές:

  •  Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)
  •  "Οικόπεδο 2" δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%),
  •  Χερσαίες περιοχές Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%). ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
  5,4 ρίχτερ ταρακούνησαν την περιοχή μας και καρπόπτωση από ανέμους στους Γαργαλιάνους
ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ για τα καλά η Δυτική Μεσσηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία δείχνουν ότι επίκεντρο ήταν  το θαλάσσιο σεισμικό τόξο στα νότια του Ιονίου
Η δόνηση σημειώθηκε στις 13:21. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθός της ανήλθε σε 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (αρχικά είχε εκτιμηθεί σε 4,6 Ρίχτερ), ενώ το Ευρωμεσογειακό τον υπολόγισε στα 5,2 Ρίχτερ (έναντι αρχικής αναφοράς για 5,4 Ρίχτερ). Ο ισχυρός σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 5,7 χλμ.
Στο μεταξύ προβλήματα δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν σε περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας όπου φτάνουν κοντά στα 7-8 μποφόρ σε ορισμένες αγροτικές περιοχές. Εκτός από πτώση δέντρου σε περιοχή των Γαργαλιάνων αναγνώστης μας έστειλε φωτογραφία για πτώση ελαιοκάρπου σε ελαιοπερίβολα λόγω της έντασης των ανέμων. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση λόγω της πτώσης δέντρου σε στύλους της ΔΕΗ κοντά στην περιοχή Ραχών Κυπαρισσίας, αλλά αποκαταστάθηκαν άμεσα από τα συνεργεία της ΔΕΗ. Τέλος σε ετοιμότητα είναι οι αρχές για την επέλαση της κακοκαιρίας. ΓΙΑΝ. ΜΠ.
                              
                      ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας. Σε δήλωσή του μετά την επανεκλογή του έθεσε τους στόχους του ταμείου για την πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί:
“Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής για την τιμή και την εμπιστοσύνη να με επανεκλέξουν Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας. Μαζί πετύχαμε πάρα πολλά και συνεχίζουμε. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας. Πιστεύω όμως ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Σε πρώτο πλάνο έχουμε το λιμάνι της Κυπαρισσίας, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης και το λιμάνι της Μεθώνης.
Ως προς το λιμάνι της Κυπαρισσίας σύντομα τελειώνει η Α΄ φάση, επισκευή του προσήνεμου μώλου και εργαζόμαστε πυρετωδώς με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τριφυλίας για την Β΄ Φάση, στην οποία προβλέπεται η εκβάθυνση του λιμένος και η επιμήκυνση του μεγάλου λιμενοβραχίονα (προσήνεμου μώλου) κατά 70 μέτρα. Ως προς το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση για την «Ανάπτυξη του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθούπολης» και διεκδικούμε χρηματοδότηση και για το λιμάνι της Μεθώνης.”

 184Η ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην Τ.Κ. Ψαρίου, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, γιορτάζει την 184η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, προς τιμήν των πρωταγωνιστών της, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα.
Το Πρόγραμμα του εορτασμού ορίζεται ως εξής: Γενικός σημαιοστολισμός δημοτικών και ιδιωτικών κτιρίων της Τ.Κ. Ψαρίου από της 8ης πρωινής μέχρι της δύσης του ηλίου της 30ης Σεπτεμβρίου 2018.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες.
Τόπος τέλεσης εορτής: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και οικία Γιαννάκη Γκρίτζαλη στην Τ.Κ. Ψαρίου.
Ώρα 7.00-10.00: Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.
Ώρα 10.15: Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στη μνήμη των πρωταγωνιστών της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα.
Ώρα 10.40: Μετάβαση αρχών και κοινού στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ από:
1. Εκπρόσωπο Κυβέρνησης
2. Εκπρόσωπο Βουλής
3. Εκπρόσωπο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
4. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
5. Δήμαρχο Οιχαλίας
6. Πρόεδρο Τ.Κ. Ψαρίου
7. Εκπρόσωπο Αντιστασιακών Οργανώσεων
8. Εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ»
9. Εκπρόσωπο Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας
10. Εκπρόσωπο Συλλόγου Άνω Μέλπειας
11. Εκπρόσωπο Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαραίων Μεσσηνίας «ΤΟ ΜΕΤΣΙΚΙ».
12. Εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας.
Ώρα 10.55: Χαιρετισμός από τον απόγονο του ήρωος κ. Γιαννάκη Γκρίτζαλη
Ώρα 11.00: Ομιλία από τον κ. Ψυχάρη Γιάννη, Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ώρα 11.20: Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου.
Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου – Χορευτικό Τμήμα «Οι Δωριείς».
ΤΗΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΠΕΡΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση.Πέρας προσέλευσης επισήμων ώρα 09.45.
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά με:
Τη Θεία Λειτουργία και την Επιμνημόσυνη Δέηση η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας
Την απόδοση τιμών μερίμνη Α.Δ.Φ.Κ.
Την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας
Τελετάρχες ορίζουμε τον κ.Δημήτριο Καραμπέτσο και τον κ. Μιχαήλ Πολυδούρη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου