16.9.18

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ μιλήσει ξανά για την τουρκική οικονομία – Τι τρέμει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, με
σχιζοφρενικές τάσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι βλάκας. Γνωρίζει αυτό που ξέρουμε όλοι: ότι αν σε στοχεύσει η σημερινή Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες.

Χθες επανέλαβε ότι η Τουρκία δέχθηκε μια «απεχθή οικονομική επίθεση», μετά τις δηλώσεις που έγιναν από παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, που διόρθωσε μάλιστα το πρώτο του τηλεγράφημα, σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν δεν είπε ρητά πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την οικονομική επίθεση στην Τουρκία.

Η ακριβής δήλωση δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, που είναι όντως η αμερικανική επίθεση εναντίον της τουρκικής οικονομίας, όταν ο κ. Τραμπ, σε σειρά μηνυμάτων του στο Twitter αναφέρθηκε στις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών σε τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε με ακρίβεια:

«Αντιμετωπίσαμε μια απεχθή επίθεση με στόχο την τουρκική οικονομία αφού χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία μια σειρά αρνητικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας».
Αυτό που ήθελε στην πραγματικότητα να τονίσει ο κ. Ερντογάν, είναι ότι η οικονομία της χώρας του είναι έρμαια μίας δήλωσης του οποιουδήποτε Αμερικανού αξιωματούχου, πόσο μάλλον αν αυτός είναι ο ηγέτης της αμερικανικής υπερδύναμης.

Η Βουλή και η Γερουσία επαναβεβαίωσαν προχθές ότι η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που αγόρασε η Τουρκία παραμένει «παγωμένη» μέχρις ότου το Πεντάγωνο αποδείξει ότι η χώρα του Ερντογάν είναι μία πραγματική φίλη και σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αντίθετα οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της πρόσφατης ιστορίας των δύο χωρών.

Αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, που τη δεδομένη στιγμή αποκλείεται, υπάρχει το μείζον ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές συμφώνησαν ότι μόνο η ακύρωση της αγοράς αυτής είναι αποδεκτή από τους Αμερικανούς νομοθέτες.
Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του κ. Τραμπ προς υπογραφή και με τα σημερινά δεδομένα αυτή είναι δεδομένη. Η μη υπογραφή θα φέρει τα πάνω-κάτω και ο προϋπολογισμός του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, για τον οποίο πάλεψε πολύ ο ίδιος ο Πλανητάρχης, θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για τα «μάτια» του κ. Ερντογάν, ενός αντιαμερικανού και φανατικού ισλαμιστή ηγέτη.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ προτίθεται να υπογράψει και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού πολεμικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του υπουργού Άμυνας της Κύπρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα, είναι άσχημα μηνύματα για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι αποφάσισε να μεταφέρει την αντιπαράθεση του με τις ΗΠΑ, στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση της Αμερικής, αλλά και της Γαλλίας, η οποία στηρίζει πλήρως τη συμφωνία της γαλλικής TOTAL με την κυπριακή κυβέρνηση.
Τις τελευταίες 45 ημέρες η Ουάσιγκτον τηρεί μία ανεξήγητη σιωπή, για τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν. Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον παραμένει όμηρος στην Τουρκία μαζί με άλλους Αμερικανούς υπηκόους και οι νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν ανακοινώθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του κ. Τραμπ παραμένει ένα μυστήριο. Όμως ο κ. Ερντογάν γνωρίζει, πως αν μιλήσει ξανά ο Αμερικανός πρόεδρος, ούτε η τουρκική οικονομία θα σωθεί παρά μόνο αν καταφύγει στο ΔΝΤ, ενώ θα κινδυνεύσει και ο ίδιος.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ο πρώτος ηγέτης, μετά από πολλά χρόνια, που αναφέρεται σε αμερικανικό κατηγορητήριο. 
Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ. 
Οι κατηγορίες είναι βαριές, και το γεγονός ότι ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ ερευνά το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, που εκπόνησε η Τουρκία, σημαίνει ότι η Αμερική αποφάσισε να συγκρουστεί με τον Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζουν αναλυτές, που γνωρίζουν το παρασκήνιο καλύτερα από εμάς…

 hellasjournal.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου