10.10.18

Ομάδα προσφύγων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020

Οι πρόσφυγες θα λάβουν μέρος σαν ανεξάρτητη ομάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. 
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), επιβεβαίωσε την παρουσία ομάδας προσφύγων για δεύτερη συνεχή φορά, μετά τους Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ζήτησε από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής στη σύνοδο που γίνεται στο Μπουένος Άιρες να στηρίξουν τη δημιουργία μιας ομάδας προσφύγων, όπως συνέβη στους Αγώνες του 2016. Τα μέλη της Επιτροπής αποδέχθηκαν την πρόταση με χειροκροτήματα.
«Έτσι δημιουργήθηκε η Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων, για το Τόκιο 2020», δήλωσε ο Μπαχ. Ήδη έχει ξεχωρίσει μια ομάδα με περισσότερους από 50 αθλητές – πρόσφυγες.
«Υπάρχει ένας ατυχής λόγος για τη δημιουργία αυτής της ομάδας», δήλωσε ο Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήσαμε την πρώτη ομάδα. Έχουμε συνολικά 68,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτόν τον κόσμο. Μέσω του αθλητισμού θέλουμε να συμβάλουμε ώστε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει αυτό το πρόβλημα και αυτή την πρόκληση και να μην εξαφανιστεί από τη συνείδηση του κόσμου και να στείλει ένα άλλο μήνυμα ελπίδας σε αυτούς τους πρόσφυγες». 
Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την τελική εικόνα της ομάδας, αλλά ο Μπαχ είπε ότι η ομάδα θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο. Η ΔΟΕ παρουσίασε στη Βραζιλία την πρώτη ομάδα προσφύγων σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το θέμα και ήταν μια από τις αληθινές ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Η 10μελής τότε ομάδα από Συρία, Κονγκό, Αιθιοπία και Νότιο Σουδάν βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, αμέσως μετά την είσοδό της στο στάδιο ως προτελευταία ομάδα πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία στην τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό στάδιο.
Οι αθλητές συμμετείχαν στον στίβο, το κολύμπι και το τζούντο.
Η ΔΟΕ εξακολούθησε να υποστηρίζει αυτούς τους αθλητές, μερικοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της ΔΟΕ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
«Χαίρομαι που η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί στο Τόκιο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκραντί. «Είναι σημαντικό να για την αξιοπρέπεια αυτών των εξαιρετικών νέων ανθρώπων να τους προσφέρεται η ευκαιρία να αγωνιστούν στα πολύ υψηλά επίπεδα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου