12.10.18

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας

DSC 0164 MediumΣτην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας. Η τελετή διεξήχθη παρουσία της συζύγου του Elke Büdenbender, καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου και της συζύγου του Βλασίας, μετά την κοινή επίσκεψή τους στην αρχαία Μεσσήνη και στο λιμένα Καλαμάτας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης ο κ. Steinmeier. Σε αυτήν αναφέρεται πως η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε «ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στην εδραίωση της φιλίας μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού, την εμπέδωση των αξιών και ιδεωδών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενότητας».
Η απόφαση επεδόθη στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε πάπυρο.  

 Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
DSC 0215 MediumΟ Δήμαρχος, προσφωνώντας τους κ. Παυλόπουλο και Steinmeier και απευθυνθείς στον δεύτερο, ανέφερε τα εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,
Καλώς ήλθατε στην πόλη της Καλαμάτας, την πόλη των αγώνων για την ελευθερία, την πόλη του πολιτισμού και της ιστορίας, τη γενέθλια πόλη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εκφράζουμε, εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το βαθύτατο σεβασμό και την εκτίμησή μας προς το πρόσωπό μας, γιατί γνωρίζουμε τη δράση και τους αγώνες σας για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, την ανεκτικότητα, την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση κρατών και λαών.

«Ο ΚΟΙΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι οι Γερμανοί αναδείχθηκαν ίσως οι καλύτεροι μαθητές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και ότι ο κοινός ευρωπαϊκός μας πολιτισμός, η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, τα ιδανικά, οι αρχές και οι κοινές αξίες μας, αποτελούν τα θεμέλια για τη σταθερή πορεία μας στο μέλλον.
Γνωρίζουμε ακόμα, εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε, την αγάπη σας για την Ελλάδα και την προσωπική σας στήριξη στην πατρίδα μας σε κρίσιμες ώρες. Αυτή, όμως, η στήριξη πρέπει να συνεχισθεί και η αλληλεγγύη να εκφρασθεί εντονότερα, γιατί περίσσεψαν στον τόπο μας η φτώχεια, η ανθρωπιστική κρίση, η προσφυγιά και τα κάθε είδους κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.
Ως πόλη και ως περιοχή, ευχαριστούμε στο πρόσωπό σας τους χιλιάδες Γερμανούς τουρίστες, που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο και τους εκατοντάδες Γερμανούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα μαζί μας. Εκατοντάδες, επίσης, μορφωμένα παιδιά μας εργάζονται και προοδεύουν στη Γερμανία - λόγω της κρίσης κυρίως - και κάποια ήρθαν σήμερα στην Καλαμάτα, ειδικά για την ημέρα, ώστε να σας χαιρετίσουν και να σας καλωσορίσουν.

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ»
Ιδιαίτερα σήμερα, ημέρα της απελευθέρωσης της πατρίδος μας, σκεπτόμαστε και θρηνούμε, εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, για τα θύματα, τους νεκρούς του Ναζισμού, στη μαρτυρική πόλη και την περιοχή της Καλαμάτας, που είναι διαπιστωμένα πάνω από 500 σε αριθμό μόνο στην περίοδο της Κατοχής και πέραν αυτών του πολέμου, και ζητούμε, με αλλεπάλληλες και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας, τη δίκαιη αποκατάσταση και τις αναγκαίες αποζημιώσεις, αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Τελικά, εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αποτελεί τιμή για την πόλη μας, το Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις τοπικές Αρχές η ευγενική παρουσία σας στην Καλαμάτα, γι' αυτό και θερμά σας ευχαριστούμε όπως και τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

DSC 0244 Medium ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΔΩΡΑ
Κατόπιν, ο Δήμαρχος προσέφερε στον Επίτιμο Δημότη τα εξής συμβολικά δώρα:
Α) το χρυσό κλειδί της πόλης, που απεικονίζει και το Ναό των Αγίων Αποστόλων, εξηγώντας ότι «το χρυσό κλειδί της πόλης συμβολίζει τον ισχυρό δεσμό του Επιτίμου Δημότη με την Καλαμάτα, που προκύπτει από τις κοινές αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τις οποίες ο λαός μας και ο Επίτιμος Δημότης μοιράζονται, ενώ επίσης συμβολίζει την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία η Καλαμάτα τον περιβάλλει»
Β) αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», επισημαίνοντας πως «η «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», αντίγραφο της οποίας σας επιδίδεται, αποτελεί το πρώτο επίσημο διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων, που εκδόθηκε στην Καλαμάτα – πρώτη απελευθερωθείσα πόλη, στις 23 Μαρτίου 1821 και εμπεριέχει το μήνυμα της Επανάστασης, τα ιδανικά για τα οποία εξεγέρθηκαν οι πρόγονοί μας. Η «Προειδοποίησις» διατρανώνει, πέρα από την επιθυμία των επαναστατημένων Ελλήνων να ανακτήσουν την ελευθερία τους, τις αρχές του Διαφωτισμού και του Ουμανισμού, δηλαδή διαπνέεται από ευρωπαϊκές αξίες, που είναι στη βάση τους ελληνικές αξίες ήδη από την εποχή της αρχαίας Ελλάδος»
Γ) καλλιτεχνικό δημιούργημα «στο οποίο απεικονίζεται η σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας (τότε Επαρχιακή Δημογεροντία), το 1830, επί Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στο κέντρο του γλυπτού, παρίσταται η Αθηνά, θεά της Σοφίας, με δόρυ και γλαύκα», όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, τονίζοντας το γεγονός πως η Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους παλαιότερους Δήμους της Ελλάδος, που σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 200 έτη ζωής.

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ F.-W. STEINMEIER 
DSC 0286 Medium
Αντιφωνώντας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier είπε τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος! Όταν η γυναίκα μου και εγώ λάβαμε την πρόσκληση του Προέδρου να επισκεφτούμε την Ελλάδα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς. Ακόμα πιο ευτυχείς ήμασταν όταν διαπιστώσαμε ότι η πρόσκληση που μας απευθύνει, αφορά και στην ιδιαιτέρα του πατρίδα. Μας έφερε εδώ στην πατρίδα του.
Ξεκινήσαμε και είχαμε μία θαυμάσια ημέρα. Καταφέραμε να δούμε και να καλύψουμε 2.500 χρόνια ιστορίας αυτής της χώρας, του τόπου σας, με την επίσκεψη της αρχαίας Μεσσήνης και στη συνέχεια πήγαμε στην όμορφη, φρέσκια, ζωντανή και ειρηνική Καλαμάτα, καθήσαμε στο λιμάνι πίνοντας έναν καφέ και τρώγοντας γλυκό του κουταλιού, μιλήσαμε με νέους ανθρώπους. Είδαμε και γνωρίσαμε πολλούς άλλους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν όλοι - όπως φαίνεται - συμμαθητές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι, πόσο μεγάλο ήταν αυτό το σχολείο;

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι πως πολλοί λόγοι υπήρξαν που χαροποιούν και εμένα και τη γυναίκα μου στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Όταν, μετά από όλα αυτά, έλαβα και το μήνυμα ότι ο Δήμος της Καλαμάτας προτίθεται να με τιμήσει και να με ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη, θεώρησα ότι η τιμή ήταν ακόμα μεγαλύτερη, πόσω μάλλον σε μια δύσκολη περίοδο και γνωρίζοντας ότι με την ιστορία που έχουμε, την κοινή ιστορία, αυτό κάθε άλλο παρά αυτονόητο μπορεί να είναι.
Πόσο λίγο αυτονόητο είναι κάτι τέτοιο, να γίνει, δηλαδή, κάποιος επίτιμος δημότης μίας ελληνικής πόλης, αυτό το αντιληφθήκαμε όλοι μας, το σύνολο της αντιπροσωπείας, χθες, κατά τη διάρκεια του πρωινού, όταν επισκεφθήκαμε ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και τώρα τόπο μνήμης στο Χαϊδάρι.
Μπορώ να φανταστώ ότι μία τέτοια απόφαση, ασφαλώς, δεν ελήφθη χωρίς να υπάρξουν αντίστοιχες διενέξεις, εδώ στον Δήμο της Καλαμάτας, ακόμα και συζητήσεις. Δε θα ήθελα να υπεισέλθω σε αυτό.

«ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»
Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πραγματικά είναι ότι έχουμε επίγνωση και αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη που έχουμε επωμιστεί, λόγω του ζοφερού παρελθόντος μας, και αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής μου και των σχέσεων που είχα με την Ελλάδα, θεώρησα μέλημά μου και καθήκον μου να γεφυρώσω αυτά τα χάσματα που δημιούργησε το παρελθόν και να βρω δυνατότητες, ώστε αυτό που μας χωρίζει, να μπορέσω να το ξεπεράσω. Η ηθική και ιστορική ευθύνη είναι δική μας.

«ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΦΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»
Αυτήν την προσπάθεια την έκανα σε συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό μου, με τον Προκόπη Παυλόπουλο και φροντίσαμε κάθε φορά, από την αρχή που συνεργαστήκαμε και αυτό θα πράξουμε, όσο μας επιτρέπει αυτή η συνεργασία, φροντίσαμε αυτό που μας διαφοροποιεί και μας χωρίζει να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο, που μας οδηγεί στο μέλλον. Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στην νέα γενιά και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μπορέσαμε χθες να βάλουμε τις υπογραφές μας στην ιδρυτική πράξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.
Ως πολιτικοί και ως Πρόεδροι που είμαστε, έχουμε κοινές ευθύνες, δηλαδή το χρέος και την υποχρέωση πρώτα από όλα να μην ξεχαστεί η ιστορία μας, το παρελθόν μας, και δεύτερον να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να ξεπερνούμε μνησικακίες, αμφισβητήσεις, υπαιτιότητες οι μεν στους δε και αυτό όχι μόνο γιατί τώρα βρισκόμαστε εδώ, αλλά προς όφελος των επόμενων γενεών.
Μεγάλη ευχή για μένα θα ήταν, αυτό που δημιουργείται τώρα να αποτελέσει όφελος για τις επόμενες γενιές, να δώσει, δηλαδή, τη δυνατότητα μεγαλύτερων επαφών μεταξύ των νέων ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες στη Γερμανία και να μπορέσουν, το ελπίζω πραγματικά, να έλθουν και πολλοί νέοι Γερμανοί στην Ελλάδα, για να δουν και να ζήσουν τον τόπο όπου γεννήθηκε η δυτική δημοκρατική κουλτούρα και ο πολιτισμός».
Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Σταινμάιερ ανέφερε τα ακόλουθα:
«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Αξιότιμε Δήμαρχε,
Θερμότατες ευχαριστίες γι' αυτή την εξαίρετη τιμή που μου κάνατε. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτόν τον έπαινο, τη διάκριση τη σημερινή, θα την κρατήσω ψηλά. Δε θα πάρω απλώς το κλειδί αυτό στο Βερολίνο, αλλά θα φροντίσω να φερθώ ανάλογα.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, στο σημείο αυτό να πω, εξ ονόματός της συζύγου μου και όλης της αντιπροσωπείας που με ακολουθούσε σε αυτήν την επίσκεψη, ένα θερμό ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα! Ευχαριστώ εσάς, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τη γλυκύτατη σύζυγό σας για την τιμή που μου κάνατε να βρεθώ εδώ.
Η επίσκεψη αυτή τελειώνει όπου να ΄ναι. Έχουμε ακόμη μία συνάντηση και μετά θα πάρουμε το δρόμο του γυρισμού, οπότε είναι οι τελευταίες στιγμές που μπορώ επίσημα να απευθυνθώ προς εσάς, κύριε Πρόεδρε και να σας πω πόσο πολύ με τιμά η φιλία σας, πόσο πολύ σας ευχαριστώ και σας και την αγαπητή σύζυγό σας γιατί μας προσφέρατε μία θαυμάσια επίσκεψη, εξαιρετικά γεμάτη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μας δώσατε την ευκαιρία για εξαιρετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.
Ελπίζω εις το επανιδείν, να μείνουμε πάντα σε επαφή».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου