20.10.18

Καλλιάνος για την επέλαση της κακοκαιρίας: Πολύς ντόρος για το τίποτα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το βράδυ της Κυριακής, με πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις κατά τόπους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί μέχρι την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος εμφανίζεται καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως ο η μεταβολή του καιρού και τα φαινόμενα που θα καταγραφούν είναι φυσιολογικά για την εποχή.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«ΠΟΛΥΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Πρόκειται για μια φυσιολογική μεταβολή του καιρού για την εποχή με βροχές και καταιγίδες που μόνο την Τρίτη θα είναι έντονες ειδικά στα κεντρικά και νότια. Ο κόσμος από την άλλη νομίζει ότι πρόκειται για κάτι συγκλονιστικό. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό θα καταστεί σαφές μετά το πέρας των βροχοπτώσεων.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Καταρχήν δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Από τη Δευτέρα το απόγευμα προς το βράδυ θα ξεκινήσει να είναι πολύ άστατος ο καιρός στη δυτική Ελλάδα καθώς επίσης και σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων και των κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα πιο έντονα αυτών να εκδηλώνονται στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Προφανώς στο "παιχνίδι" των -πιθανότατα- ισχυρών καταιγίδων θα μπει και η Αττική κατά τη διάρκεια της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας (της Τρίτης) οι βροχές θα είναι σχεδόν γενικευμένες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα αλλά και στο Ιόνιο. Επίσης στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα βρέχει με πιο έντονες τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται σε περιοχές των Κυκλάδων, της νότιας Κρήτης, τοπικά των Δωδεκανήσων και ίσως και σε τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ - 7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Από πλευράς ανέμων φαίνεται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας και επομένως ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα τα μικρά πλοία.

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

Οι χιονοπτώσεις δεν θα απασχολήσουν καμία περιοχή της χώρας πέρα από κάποια μεγάλα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ίσως χιονίσει σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (άνω των 2000 μέτρων). Επομένως το να μιλάμε για χιονοπτώσεις με αυτές τις μέγιστες θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον υπερβολικό.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Οι θερμοκρασίες μέχρι και την Τρίτη - Τετάρτη θα αγγίζουν τους 18-20 βαθμούς κελσίου και επομένως κάθε άλλο παρά χειμώνα θα το έλεγα και ειδικά στα τέλη του Οκτώβρη. Σχετικό κρύο θα επικρατήσει μόνο στη βορειοδυτική Ελλάδα (ανατολική Ήπειρος, δυτική και βόρεια Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία) και σε ορισμένες ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ - ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Από την Τετάρτη το μεσημέρι και στη συνέχεια το κύμα της κακοκαιρίας θα αρχίσει να εξασθενεί και επομένως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσει αφού θα έχει πια περιοριστεί στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Υπάρχει μια υποψία για περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Πέμπτη αλλά είναι κάτι που ακόμη κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να το πει.

ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΚΡΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ

Συμπεράσματα : Μόνο η Τρίτη -και ίσως και το πρωινό της Τετάρτης- θα είναι μια αρκετά βροχερή μέρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα καταιγίδων. Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται να γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη και επομένως οι 18-20 βαθμοί μαζί με βροχές ή καταιγίδες δεν είναι τίποτα παραπάνω από κάτι το εντελώς φυσιολογικό για την Ελλάδα.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου