13.10.18

Πώς απαξιώνεται η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στην Πύλο

Μία σημαντική, όχι μόνο για την Πυλία, αλλά και για την ευρύτερη Μεσσηνία δραστηριότητα που προβάλλεται μέσω του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου”, έχει απαξιωθεί εδώ κι ενάμιση περίπου χρόνο.
Το σημαντικό αυτό Κέντρο, που σχετίζεται με την ιστορική στιγμή που καθόρισε την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους, στεγάζεται στην Πύλο, στο Νιόκαστρο και λειτούργησε από το 2013 με ευθύνη του Δήμου Πύλου Νέστορος.
navmaxia 1
Η είσοδος της Μεγάλης Θόλου όπου γίνεται η προβολή της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου
Η προβολή της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας γίνεται στη Μεγάλη Θόλο είχε δε σημαντική επισκεψιμότητα τόσο από μαθητές, όσο και από μεμονωμένους ενδιαφερόμενους και γκρουπ.
H παρουσίαση του νέου έργου πολιτισμού, “κοσμήματος” για το Δήμο Πύλου-Νέστορος, του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου”, που χρηματοδοτήθηκε με 267.000 € από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφερείας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2013.
navmaxia 5 a
Ενημερωτική πινακίδα με τα υπάρχοντα αξιοθέατα στο Νιόκαστρο της Πύλου. Εντός πλαισίου τα της εικονικής προβολής της Ναυμαχίας
Η λειτουργία του ανεστάλη το 2016, μετά από βλάβη κάποιων μηχανημάτων του. Εκτοτε, ακόμα και μετά την αποκατάσταση της βλάβης, ο Δήμος Πύλου Νέστορος το απαξίωσε και δεν προβλήθηκε ξανά ψηφιακά η αναπαράστασης της Ναυμαχίας.
Μάλιστα, κατά τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου μέσα στο Νιόκαστρο, στις ενημερωτικές πινακίδες που υπάρχουν εκεί, γραφόταν κανονικά (5) Μεγάλος θόλος- Προβολή ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, μετά το πέρας των εγκαινίων καλύφθηκαν και πάλι με μαύρες ταινίες τα όσα αφορούν την ύπαρξη του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου” (!). Προφανώς, απεκρύβη η μη λειτουργία του Κέντρου για να μην πέσει στην αντίληψη του Περιφερειάρχη και ρωτήσει γι’ αυτό φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση τη Δημοτική Αρχή.
navmaxia 4
Με μονωτική ταινία κάποιοι έκρυψαν κατά τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου την ύπαρξη του “Κέντρου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου”
Σε λίγες ημέρες, στον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θα γίνει στην Πύλο αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος, με βεγγαλικά, αλλά το “Κέντρο εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου” που χρηματοδοτήθηκε με 267.000 € και μπορεί από μόνο του να αποτελέσει γεγονός προσέλκυσης τουριστών, απαξιώνεται.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου