13.10.18

Κρυολόγημα – αντιμετώπιση: Αυτές οι τροφές το καταπολεμούν

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Προέρχονται από τροφές που σας είναι απαραίτητες για να δώσετε στο σώμα σας τη δύναμη που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, όπως το κρυολόγημα.
Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στην μείωση των βλαβών που προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή αποτρέπει το ανοσοποιητικό σας σύστημα από το να λειτουργεί σωστά και μπορεί να συμβάλλει στο κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά και σε πιο σοβαρές ασθένειες.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν το κρυολόγημα με πολλούς τρόπους. Σε μια έρευνα του 2011, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Brain, Behavior and Immunity”, φοιτητές ιατρικής που πήραν συμπληρώματα με ιχθυέλαια για τρεις μήνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, αλλά και λιγότερα συμπτώματα άγχους, το οποίο μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Στρείδια
Ο ψευδάργυρος, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο, έχει ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Canadian το 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να παίρνει κανείς παστίλιες ψευδαργύρου μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στους ενήλικες.
Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου ενέχουν, ωστόσο, κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία και πονοκεφάλους. Έτσι, είναι προτιμότερο να πάρετε τον ψευδάργυρο με φυσικό τρόπο από τη διατροφή σας. Τα στρείδια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου ανά μερίδα από κάθε άλλο τρόφιμο.
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλλικίνη (allicin). Είναι μια ένωση με βάση το θείο, η οποία παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όταν αφομοιώνεται από τον οργανισμό με τη διαδικασία της πέψης.
Έρευνα του 2001 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Therapy, έδειξε ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που πήραν συμπληρώματα σκόρδου για τρεις μήνες (μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου) είχαν λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που έλαβαν έναν εικονικό φάρμακο. Και ακόμα και σε εκείνους που αρρώστησαν, όσοι είχαν πάρει το συμπλήρωμα σκόρδου, ανάρρωσαν ταχύτερα.
Εσπεριδοειδή
Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη λήψη της βιταμίνης ακριβώς με το πρώτο σημάδι της ασθένειας, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά περίπου μία ημέρα.
Αν τρώτε πολλά εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ή αν στίβετε λεμόνι και λάιμ στις τροφές σας) θα πάρετε άφθονη βιταμίνη C. Μην ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να το “παρακάνετε”, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρετε υπερβολική δόση βιταμίνης C. Οτιδήποτε σώμα σας δεν χρησιμοποιεί, το αποβάλλει.
Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό και μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον επίμονο βήχα.
Ο μάραθος μπορεί να καταναλωθεί και ωμός, αλλά το καλύτερο σε ένα κρυολόγημα είναι να φτιάξετε ένα τσάι που από σπόρους μάραθου. Βάλτε 1,5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά, σουρώστε το και βάλτε μια κουταλιά μέλι για να το γλυκάνετε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου