21.10.18

Ο Ιερώνυμος, για το Ουκρανικό, από την Πύλο

Με μια δήλωση με αποδέκτες εκτός, αλλά και εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος, απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Πύλο για το ουκρανικό ζήτημα που έχει προκύψει τελευταία.  
Ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας δεν αναφέρθηκε στην ουσία του θέματος, αλλά στάθηκε σε δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Είπε: 
«Η Εκκλησία έχει θεσμούς και τα πρόσωπα δεν πρέπει να προηγούνται από τις αποφάσεις που παίρνουν οι θεσμοί. Επομένως είμαστε σε αναμονή».
Στο μεταξύ ειδικοί υποστηρίζουν πως σε παραπληροφόρηση πρέπει να οφείλονται τα ρεπορτάζ ότι το πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών απαγόρευσε σε Ρώσους πιστούς να επισκέπτονται το Άγιον Όρος για να εκθέσουν και πλήξουν οικονομικά το Φανάρι. «Αναπαράγονται fake news», υποστηρίζουν χρησιμοποιώντας σύγχρονες λέξεις και μεθόδους.
Κι αυτό γιατί η Αθωνική Πολιτεία δεν ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφορά τον Άθωνα και τους εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας που ζουν εκεί». Ο Άθως δεν υπάγεται διοικητικά στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δεν είναι ο κυρίαρχος επίσκοπος της αυτονομίας του Άθω, αλλά μόνο ο πνευματικός του πατέρας.

»Σύμφωνα με το θεσμικό καθεστώς του Αγίου Όρους, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Όρος είναι ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα στην Ελλάδα, και αποτελείται από είκοσι αγιορείτικα μοναστήρια, δηλαδή κυρίαρχες μονές. Για το λόγο αυτό, οι ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους δεν είναι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και οι κληρικοί στο Άγιο Όρος δεν είναι κληρικοί του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου