12.10.18

Σχόλια Γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη Σταϊνμάγιερ

Η επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα και την Μεσσηνία (το στιγμιότυπο είναι από την επίσκεψή του στο δημαρχείο Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης) συνέπεσε με το τέλος της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέτοιες μέρες κατέβηκε η σημαία με τη ναζιστική σβάστικα από τον ιστό στην Ακρόπολη και επανήλθε η Ελληνική. Για το λόγο αυτό και ο ίδιος ο Γερμανός πρόεδρος ζήτησε αρκετές φορές «συγγνώμη» για τις φρικαλεότητες των Ναζί σε βάρος των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Κατοχής. Επίσης σε δηλώσεις του στάθηκε αρκετές στις
αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις.
Σε αυτές τις δημόσιες σκέψεις και θέσεις του ανώτατου άρχοντα της Γερμανίας εστιάζει και το σύνολο του γερμανικού Τύπου, που κάλυψε εκτενώς την περιοδεία του Σταϊνμάιερ. 
«Ζητάει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Ναζί», είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα απαιτεί αποζημιώσεις ύψους τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, τις οποίες απορρίπτει η Γερμανία
«Υποκλινόμαστε στα θύματα», είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του γερμανού Προέδρου στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου (εκεί έγιναν πολλές εκτελέσεις) και στις δηλώσεις του για την «ιστορική» και «ηθική» ευθύνη των Γερμανών. Το Πρακτορείο παραθέτει ακόμη απόσπασμα από την αντιφώνηση του κ. Σταϊνμάιερ στο επίσημο δείπνο: «Δεν λάβατε από την Γερμανία πάντοτε την υποστήριξη που επιθυμούσατε (…). 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου