7.11.18

Κάτω από το 50% οι βροχές στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ξηρός ο Οκτώβριος

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ  δημοσιεύει κάθε μήνα στατιστικά για διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της απόκλισης του ύψους υετού (βροχής) από τις φυσιολογικές τιμές που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη κατά τον μήνα Οκτώβριο 2018.
Ανάμεσα στις χώρες που δέχθηκαν λιγότερα (ύψη βροχής) από το 50% του κανονικού  για την περίοδο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Σοβαρή ξηρασία παρατηρείται και στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, και έχει προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του ύψους των υδάτων στους ποταμούς, όπως για παράδειγμα ο Ρήνος στη Γερμανία.
Από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο αυτόματων σταθμών στη χώρα μπορούμε να εξάγουμε επίσης αξιοσημείωτα δεδομένα για τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σ. Ντάφης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζονται ενδεικτικά οι τιμές ύψους υετού σε 8 πόλεις για τον Οκτώβριο τρέχοντος έτους. Αποτελούν τις πλέον χαμηλές μηνιαίες τιμές - ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών - για τους σταθμούς των περιοχών που αναφέρονται στην πρώτη στήλη.
Οι περιοχές αυτές είναι: Θεσσαλονίκη μόλις 0,4 - Αθήνα 0,6 – Πτολεμαΐδα 9,2 – Βόλος 9,8 – Πάτρα 11,4 – Δράμα 11,4 Ιωάννινα 15,4 – Αλεξανδρούπολη 19,2   

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου