20.11.18

Έρευνα Public Issue : Απογοήτευση ,Οργή ,Αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα


Στη δημοσιότητα η έρευνα της  Public Issue,  που αφορά στους δείκτες πολιτικού κλίματος 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απογοήτευση, η οργή/αγανάκτηση και η ανησυχία εξακολουθούν «σταθερά» να αποτελούν τα αισθήματα των πολιτών για την κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρεστημένοι τόσο από τη λειτουργία της κυβέρνησης όσο και από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, στον δείκτη που αφορά το κοινωνικό κλίμα και στο ερώτημα “σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;”, το 74% των ερωτηθέντων απάντησε “σε λάθος”, ενώ μόλις το 17% απάντησε “σε σωστή”.
Ακόμη, στο ερώτημα “με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, εσείς προσωπικά, τι νοιώθετε περισσότερο;” τα τρία πρώτα συναισθήματα είναι η “απογοήτευση”, η “οργή/αγανάκτηση”, η “ανησυχία/άγχος” με την “ελπίδα/αισιοδοξία” να έρχεται τέταρτη.
Αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δουλεύει χειρότερα και το 19% πιστεύει ότι δουλεύει καλύτερα. Ένα 29% εκτιμά ότι δουλεύει το ίδιο.
Στο ερώτημα “πόσο υπερήφανος αισθάνεστε που είστε Έλληνας/Ελληνίδα;”, το 79% απάντησε “πολύ/αρκετά”, ενώ το 20% απάντησε “όχι/καθόλου”.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 46% θετικές γνώμες έναντι 51% αρνητικές, ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές γνώμες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Εντυπωσιακές είναι επίσης οι απαντήσεις στο ερώτημα “πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε από τον τρόπο που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας;”. Ένα 84% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση αλλά και ένα 76% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την αντιπολίτευση.
Στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί.
Tέλος, στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας το 18% απαντά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 36% μια κυβέρνηση ΝΔ και το 40% καμία από τις δύο.




Δείτε την έρευνα εδώ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου