17.12.18

Θεσσαλονίκη: Η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Α.Τσίπρας έχει κακούς συμβούλους. Η επιχείρηση «Θεσσαλονίκη» κατέληξε σε τραγωδία για τον πρωθυπουργό και για το κόμμα του. Δεν μπορούσαν να φαντασθούν τέτοια αποτυχία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ,τι επεδίωκε με αυτήν την συγκέντρωση;
1.Να κάνει μια επίδειξη δύναμης στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και στο προπύργιο του Μακεδονισμού. Ήθελε να πουλήσει «τσαμπουκά», εκτός έδρας. Τέτοια λάθη ούτε οι αρχάριοι δεν τα κάνουν. Το πλήρωσε.
2. Ήθελε—όπως σωστά επισημάνθηκε—να μην χαρίσει στον Κ.Μητσοτάκη και στην Νέα Δημοκρατία το Σαββατοκύριακο, από την επικοινωνιακή πλευρά, λόγω του συνεδρίου. Και τι θα γινόταν αν τα ΜΜΕ ασχολούνταν για δύο ημέρες με την Νέα Δημοκρατία; Μήπως θα διευρυνόταν η δημοσκοπική διαφορά; Ήταν μια εντελώς ανόητη απόφαση, που φανέρωσε το άγχος και τον πανικό που διακατέχει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το τι έγινε το είδαμε στις φωτογραφίες που
κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Το κυβερνών κόμμα με τους χιλιάδες διορισμούς δεν μπόρεσε να γεμίσει ένα γήπεδο 5.000 ατόμων. Και αυτό παρ΄όλη την πανελλαδική κινητοποίηση, όπως προκύπτει από τα sms που απέστειλε η Κουμουνδούρου στις τοπικές οργανώσεις.
Στις καλές εποχές των τεραστίων συγκεντρώσεων, εκτός από τα πούλμαν υπήρχε και ο κόσμος που τα γέμιζε. Υπήρχε διάθεση συμμετοχής. Προχθές υπήρχαν πούλμαν, δεν υπήρχε κόσμος. Βαριά-βαριά 2500 άτομα. Τόσα ήταν.
Τι πολιτικό μήνυμα βγαίνει από αυτό το φιάσκο;
1.Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Β.Ελλάδα θα καταποντισθεί. Πιθανόν το ποσοστό του να προσεγγίσει μονοψήφιο νούμερο.
2.Όσες παροχές και να κάνουν, όσους διορισμούς και να υποσχεθούν, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το έχει αποφασίσει. « Να φύγετε!»
3. Προκαλεί το κοινό αίσθημα η προκλητικότητα ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που χασκογελούν, την στιγμή που ο κόσμος στενάζει από την φορολογία και τους δεσμευμένους λογαριασμούς. Η φωτογραφία πατέρα και γιού, εν ευθυμία τελούντων, μέσα στο Παλαί, προκάλεσε.
4. Το κυριότερο μήνυμα που προέκυψε από αυτήν την παταγώδη αποτυχία ήταν πως τα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ αποβαίνουν συνεχώς σε βάρος του. Κατακτά την αρνητική δημοσιότητα. Οι προσπάθειες του ίδιου του πρωθυπουργού και των συνεργατών του να βρίσκονται στην επικαιρότητα, γίνονται μπούμεραγκ.
Ειπώθηκε πως αυτή η συγκέντρωση σηματοδότησε την αρχή του προεκλογικού αγώνα. Αν δεχθούμε αυτήν την άποψη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ κακή αρχή. Επειδή σχεδόν όλα τα κομματικά στελέχη του ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις και θέσεις πολιτικής ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό, αποδυναμώθηκαν εντελώς όλες οι οργανώσεις του, που ούτως ή άλλως δεν διακρινόταν για την οργανωτική τους αρτιότητα. Συνεπώς υπάρχει ένα σοβαρό, πρόσθετο πρόβλημα στις κινητοποιήσεις, πέραν του γενικότερου πολιτικού προβλήματος απόρριψης από την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κτίζει την σχέση του με μερίδα του εκλογικού σώματος πάνω στον κυβερνητισμό, που όταν τον χάσει, μετά τις εκλογές, θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα πολιτικής επιρροής.
Ίσως δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς το φιάσκο της Θεσσαλονίκης και το μήνυμα που στέλνει. Πιθανόν να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σ. Μουμτζής
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου