24.3.18

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΠΑΜΕ....ΚΙΑΜΟ ΣΤΟ POSIDONIO !

ΚΑΝΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗ !!!

To Posidonio σας περιμένει το βράδυ του Μ.Σαββάτου (μετά την Ανάσταση) και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα για το απόλυτο γλέντι με τον Πάνο Κιάμο. 

Μαζί του ο Νικηφόρος και η Μαλού. 

Συμμετέχουν και οι Deevibes. 

τηλ. κρατήσεων: 210 8941033, 210 8941035.

Τα social media κάνουν τα κορίτσια δυστυχισμένα

Facebook, Whatsapp, Ιnstagram, Υoutube.  
Tα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να διανοηθούν έναν κόσμο χωρίς ίντερνετ. 
Η εξάρτηση είναι μεγάλη, ενώ κυρίως τα κορίτσια αισθάνονται δυστυχισμένα εξαιτίας των social media, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW.
   Μια τυπική μέρα στην έβδομη τάξη ενός γερμανικού γυμνασίου στη μικρή πόλη Νόισαντ/Βιντ. Οι μαθητές είναι 12 και 13 ετών. Δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής ή μαθήτρια που δεν έχει έναν τουλάχιστον λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά και οι έφηβοι αγαπούν κυρίως το Whatsapp, το Ιnstagram, το Snapchat και το Youtube.
   «Είμαστε ένα σχολείο στην επαρχία και για τον λόγο αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητα», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Βόλφγκανγκ Λαντς. Πράγματι πολλά παιδιά μένουν μακριά από το σχολείο κι έτσι για παράδειγμα η επικοινωνία με τους γονείς τους γίνεται κυρίως μέσω smartphone.
   Ωστόσο η χρήση smartphone και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά ακόμη και εν ώρα μαθήματος είναι έντονη, αποσπώντας την προσοχή τους από τη διδασκαλία. Αυτό οδήγησε έτσι τον Βόλφγκανγκ Λαντς στην απόφαση να απαγορεύσει τη χρήση κινητών στο σχολείο.
   Kυνηγώντας like και smilies...
   Το φαινόμενο που καταγράφηκε στο απομακρυσμένο σχολείο του Nόισαντ/ Βιντ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Το ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν έντονα τα παιδιά από τις σχολικές τους δραστηριότητες είναι λίγο πολύ γνωστό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσεξ τα social media προκαλούν ποικίλα προβλήματα, ιδίως μάλιστα στα νέα κορίτσια. Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν το αίσθημα χαράς που νιώθουν παιδιά και έφηβοι που διαθέτουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από την ηλικία των δέκα. Αυτό που κατέγραψαν είναι ότι καθώς μεγαλώνουν το αίσθημα αυτό ολοένα μειώνεται. Μάλιστα ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πιο δυστυχισμένα αισθάνονται τα κορίτσια στην πρώιμη εφηβεία.
   Πράγματι τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν άγχος, απλώς και μόνο επειδή πρέπει πάντα να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι online. Επίσης δίνουν συχνά πρόσφορο χώρο για διαπληκτισμούς, ενώ το να μην απαντήσει κάποιος γρήγορα σε ένα μήνυμα μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Την πίεση αυτή νιώθουν άλλωστε και πολλοί ενήλικες, πόσο μάλλον παιδιά. Ιδίως μάλιστα τα νεαρά κορίτσια βιώνουν έντονα το συναίσθημα άγχους και πίεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει η κοινωνική επιστήμονας Κάρα Μπούκερ, εκ των συντακτών της έρευνας του Πανεπιστημίου του Έσεξ γιατί είναι πιο επιρρεπή στη σύγκριση. Η απόκτηση ολοένα περισσότερων «φίλων» ή «ακολούθων» και η αγωνία της αναγνωσιμότητας μπορεί να κάνουν πολύ δυστυχισμένα κάποια κορίτσια. Ορισμένοι νευρολόγοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι το κυνήγι των like στο διαδίκτυο μπορεί να αποβεί το ίδιο εξαρτησιογόνο με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών - υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για τέτοιες συγκρίσεις.
   Πάντως αυτό που επισημαίνει η Κάρα Μπρουκ είναι ότι ακόμη κι αν τα αποτελέσματα της έρευνας του Έσεξ χρήζουν περαιτέρω μελέτης και επεξεργασίας, αυτό που διαφαίνεται μάλλον καθαρά για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου είναι ότι γύρω στην ηλικία των δέκα αυτά δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι που ποστάρουν μόνο ευχάριστα πράγματα, μπορεί να έχουν επίσης δύσκολες μέρες. Βλέπουν μόνο τη θετική πλευρά της ζωής των άλλων μέσα από τα post τους και μοιραία μπαίνουν σε σύγκριση. Κι αυτό είναι που τα κάνει δυστυχισμένα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - " ΥΜΝΩ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΘΟΣ "

Ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος «ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ» σας προσκαλεί στην παράσταση: ΥΜΝΩ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΘΟΣ (προσέγγιση στον υμνολογικό πλούτο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος) που θα πραγματοποιηθεί   την Τρίτη 27 Μαρτίου  και ώρα 8.30 μ.μ. στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με ελεύθερη είσοδο.

Φιλική συμμετοχή Σύλλογος «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»
Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Kοριτσάκι 3 ετών έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Πτώση ενός 3χρονου κοριτσιού από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε αργά σήμερα το μεσημέρι.

Άγνωστες είναι μέχρι στιγμής οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό. Το κοριτσάκι είναι από το Κουβέιτ και έπεσε από τον τρίτο όροφο, σε μπαλκόνι πρώτου ορόφου.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το κοριτσάκι σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του 3χρονου κοριτσιού, που έπεσε νωρίτερα από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Μοναστηρίου είναι σταθερή.

Το άτυχο κορίτσι διέφυγε της προσοχής των γονιών του, σκαρφάλωσε στο κάγκελο του μπαλκονιού και από εκεί έπεσε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

Πρόκειται για προσφυγόπουλο από το Κουβέιτ, το οποίο διαμένει στη συγκεκριμένη πολυκατοικία μαζί με άλλες οικογένειες προσφύγων.

Δείτε τη φωτογραφία του thestival.gr με την πολυκατοικία της οδού Μοναστηρίου 156 από την οποία έπεσε το 3χρονο κοριτσάκι:


thestival

Πώς θα ξαρμυρίσεις τον υγράλατο μπακαλιάρο; Δες εδώ

Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών.
Ωστόσο θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.
Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζετε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγετε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος.
Τα ξαλμυρισμένα κατεψυγμένα φιλέτα πρέπει να είναι ξεχωρισμένα στη συσκευασία τους χωρίς παχιά στρώση πάγου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.
Πώς θα τον ξαρμυρίσετε
• Ξεπλένετε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό.
• Τον κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξαρμυρίσματος
• Τοποθετείτε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα με ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό (υπολογίστε για κάθε κιλό ψαριού 3-4 κιλά νερό). Έτσι το αλάτι κατακάθεται στον πυθμένα του μπολ, δεν επηρεάζει το ψάρι και το ξαρμύρισμα γίνεται συντομότερα και καλύτερα.
• Αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ξαρμύρισμα.
• Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίστε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
• Δοκιμάστε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλετε γάλα και να αφήσετε το ψάρι 2-3 ώρες.
Το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου
Για να καθαρίσετε τον μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και την πέτσα, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον βουτάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό .
Η συντήρηση
• Αν δεν τον μαγειρέψετε αμέσως, τον τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τον διατηρείτε στο ψυγείο.
• Αν σας περισσέψει ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, τον διατηρείτε στην κατάψυξη τυλιγμένο σε μεμβράνη.


olivemagazine.gr 

Η Φ-1 ξεκινά με τέρμα τα γκάζια

Από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας ξεκίνησε (με τα δοκιμαστικά) το παγκόσμιο πρωτάθλημα 2018 της Φόρμουλα 1 και δεκάδες χιλιάδες φίλοι των μονοκινητήριων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται επί ποδός. 
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Άλμπερτ Πάρκ, όπου την Κυριακή θα γίνει ο πρώτος αγώνας της χρονιάς.
Η cosmotetv που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα παρουσιάζει τις κατατακτήριες δοκιμές και τον αγώνα. Ώρα έναρξης την Κυριακή η 6 πμ για την καθιερωμένη εκπομπή και 7.45πμ για τον αγώνα.
Όσοι δεν μπορούν να ξυπνήσουν εκείνες τις ώρες υπάρχει και η ΕΡΤ2. Στις 4μμ θα παρουσιάσει σε μαγνητοσκόπηση τον πρώτο αγώνα της χρονιάς (θα προηγηθεί περίληψη των δοκιμαστικών).

Οι αυριανές εκδηλώσεις στο δήμο Καλαμάτας

Με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνεγερσίας του 1821, την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. 
Αποκορύφωμα αυτών θα είναι:
** η επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής.
** η παρέλαση, με ώρα έναρξης 11πμ, επί της οδού Αριστομένους. 
Όπως είναι φυσικό, από την Τροχαία, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος της παρέλασης.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, δηλαδή στη Θουρία, τα Αρφαρά και τον Άρι.
ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ
Στη Θουρία (10:30πμ) θα γίνει επίσημη δοξολογία στον ε Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και μελών του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφείας «Οι Αμφειείς». Στην συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη Σταυρούλα
 Ρουσοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Τάξης του Λυκείου Θουρίας.
Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θουρίας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους, στην κεντρική πλατεία.
ΣΤ' ΑΡΦΑΡΑ
Στ' Αρφαρά, ώρα 7 πμ θα σημάνουν οι καμπάνες. Την 9.30πμ, περίπου, θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον καθηγητή του γυμνασίου Αρφαρών Παναγιώτη Μπένο.
Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στον χώρο των επισήμων. Στην νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση της υπευθύνου της Δημοτικής Ενότητας Αναστασίας Μπελογιάννη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές, θα παρουσιαστεί δρώμενο (αναπαράσταση Επανάστασης 1821) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρφαρών, κατόπιν θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
ΣΤΟΝ ΑΡΙ
Το πρόγραμμα εορτασμού στη Δημοτική Ενότητα Άριος αρχίζει το πρωί της 25ης Μαρτίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας και περί ώρα 9:30 πμ, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία θα γίνει Δοξολογία.
Μετά, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
Θα ακολουθήσει στην πλατεία της κοινότητας  Άριος παρέλαση των μαθητών του δημοτικού σχολείου και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δάσκαλο Μιχάλη Βλάχο. Θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Άριος και παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές.

"ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΟΥΥΥ": Ιθαγένεια – εξπρές σε 800.000 αλλοδαπούς

Δυνατότητα απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας με διαδικασίες-εξπρές προφέρει σε 800 χιλιάδες αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, σχέδιο νόμου που θα καταθέσει εντός την ημερών στη Βουλή ο Υπουργός των Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο χρόνος απονομής της Ελληνικής ιθαγένειας μειώνεται από 6 (που ισχύει σήμερα) σε μόλις 3 χρόνια. 

Μάλιστα, το πολυπόθητο χαρτί θα λαμβάνεται, αφού οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί λάβουν μέρος σε ένα τεστ γνώσεων, που γίνεται πλέον πανεύκολο. 
Θα πρέπει να απαντήσουν γραπτώς σε 20 ερωτήσεις, τις οποίες θα επιλέξουν από ένα σύνολο 30 ερωτημάτων. Θα υπάρχουν επίσης και προφορικές εξετάσεις. Οι 30 εύκολες ερωτήσεις θα επιλέγονται τυχαίως, την ημέρα των εξετάσεων, από τράπεζα θεμάτων, στην οποία θα υπάρχουν συνολικά 300 ερωτήσεις. ‘Ολες οι απαντήσεις και στις 300 ερωτήσεις θα έχουν δοθεί εκ των προτέρων από το υπουργείο στους ενδιαφερομένους! Έντονες είναι οι ανησυχίες σε ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν ότι πίσω από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις κρύβονται εκλογικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης και η πρόθεσή της να υφαρπάξει την ψήφο των αλλοδαπών.

Θύμα επίθεσης ο δημοσιογράφος Νάσος Γουμενίδης. Του επιτέθηκαν με σφυρί

Επίθεση με βαριοπούλες δέχτηκε το αυτοκίνητο του  δημοσιογράφου Νάσου Γουμενίδη στην λεωφόρο Κηφισίας.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή Αποκαλυπτικά ο δημοσιογράφος είναι τραυματισμένος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένα μηχανάκι με δύο άτομα σταμάτησε δίπλα του και με ένα σφυρί χτύπησε τον δημοσιογράφο.

Να υπενθυμίσουμε πως ο δημοσιογράφος είχε δεχθεί επίθεση και το 2012 έξω από το σπίτι του. Ο ίδιος είχε περιγράφει το περιστατικό στο προσωπικό του blog:

«Δε θα γράψω πολλά ούτε θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου την «πέφτουν» περίεργοι τύποι. Το χω πάρει απόφαση. Είναι κι αυτοί κομμάτι μιας παρέας που θέλει να κάνει ότι γουστάρει όποτε γουστάρει χωρίς κανένα όριο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούν ότι όλος ο κόσμος είναι η κρεβατοκάμαρά τους. Εκεί να κάνουν ότι θέλουν. Χωρίς όριο. Με αυταρχισμό και λογική κότας. Το κακό γι΄αυτους είναι πώς έχω μάθει να κάνω μια δουλειά την οποία και θα κάνω μέχρι τέλους. Θα μεταφέρω αλήθειες όσο και να πονάνε. Όσο και να με απειλούν, όσο και να στέλνουν φουσκωτούς-ιδρωμένους (πώς το φοράς το μαύρο φλαϊ καλή μου;) να με συνετίσουν. Χθες το βράδυ έξω απο το σπίτι μου είχα ένα απρόσκλητο ραντεβού με δυο τύπους με χοντρό πολύ χοντρό σβέρκο. Παίξαμε όλοι μαζί το έργο «κλωτσοπατινάδα» για κάνα δίλεπτο. Ανάμεσα στις μπουνιές και στις κλωτσιές σπαστά άκουσα κάποιον να λέει «Μην ασχολείσαι…»αλλά δε συγκράτησα το «πρόσωπο». Και ως πληρωμένες κότες μετά απο λίγο εξαφανίστηκαν με μηχανή. Δεν πειράζει…Εγώ θα συνεχίσω να γράφω όσο και να πονάει…Είναι χούι ρε παιδί μου. Και όπως έλεγαν οι παλιοί «Πρώτα φεύγει ο άνθρωπος και μετά το χούι του».

Περισσότερα σε λίγο…



eleftherostypos

ΕΡΕΥΝΑ - Πόσοι νηστεύουν τη Σαρακοστή;

Οι δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ και ένας στους έξι όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Αυτό προκύπτει από έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η πλειοψηφία (ποσοστό 67%) δηλώνει ότι νηστεύει μόνο τη Μεγ. Εβδομάδα. Ίσως ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος αν συμπεριληφθεί και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές. Συνολικά όλη τη Σαρακοστή (από Καθ. Δευτέρα) δηλώνει ότι νηστεύει το 17%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 15% των ερωτηθέντων.
Εκτιμάται με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ ότι το 5% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ, σχετίζονται ή επηρεάζονται από τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας.
Αν και το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο ξοδεύοντας δηλαδή πιο πολλά χρήματα απ’ ότι συνήθως, συνολικά οι απόψεις για τη διατροφή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι θετικές. Συγκεκριμένα σε σχέση με τις απόψεις-συναίσθημα που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μία υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73% ενώ ένας στους δύο μάλιστα δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.
Σε σχέση συγκεκριμένα με τις τροφές τις οποίες είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στο λάδι σε ποσοστό 85%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 76% και στα γλυκά σε ποσοστό 62%. Αντίθετα στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 41% και 52% αντίστοιχα με μόλις 10% και 18% αντίστοιχα να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης, σύμφωνα με την έρευνα, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το σούπερ μάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 77% και στην εξοικονόμηση χρημάτων με 67%. Ακολουθούν η λαϊκή αγορά με 8% και 16% αντίστοιχα και ο φούρνος (το αρτοπωλείο) με 4% και 6% αντίστοιχα. Όσον αφορά το σημείο πώλησης το οποίο ο καταναλωτής ταυτίζει περισσότερο με τη διατροφή του την περίοδο της νηστείας, το σουπερμάρκετ επιλέγεται από το 62% του κοινού, η λαϊκή από το 12% και ο φούρνος από το 12%.

ΕΝΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΝΤΡΕΔΩΝ ΜΙΛΑ: ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός έλεγε πολύ σοφά ο μεγάλος  Μάνος Χατζιδάκις.
Έχουμε αναφέρει σε άρθρα μας ότι οι Μεσσήνιοι και οι Τριφύλιοι δεν δέχονται μαθήματα πατριδογνωσίας από κανένα πολιτικό ταγό. Με δεδομένο ότι το πολιτικό σύστημα θυμίζει παραμάγαζο για ψηφοθηρία, διαπιστώνουμε ότι σε εθνικά θέματα δεν υπάρχει η απαιτούμενη εθνική ομοψυχία και εθνική συνείδηση των εκλεγμένων. Ολισθαίνουν μάλιστα πολλές φορές θεωρώντας εαυτόν περισσότερο πατριώτη από τον άλλο.
Αν ζούσαν σήμερα οι προγόνοι μου οι Ντρέδες, έχοντας ως μέτωπα το Μακεδονικό θα είχαν μόνο μια απάντηση. Καμία υποχώρηση στην ονομασία, ούτε καν στο πρώτο γράμμα της λέξης! Θα είχαν ξεκινήσει την 2η κοινωνική επανάσταση όπως έπραξαν στις 29 Ιουλίου 1834 που ήταν η πρώτη κατά των μνημονίων, της απολυταρχίας και της υποδούλωσης του λαού μας. Για αυτό ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης θυσιάστηκε καθώς το πολιτικό σύστημα της εποχής τον τουφέκισε ψελλίζοντας την φράση "Άδικα με σκοτώνετε αδέρφια, η ιστορία θα με δικαιώσει...".
Αν δεν υπήρχαν οι οπλαρχηγοί να απελευθερώσουν την Καλαμάτα την πρώτη πόλη στην Ελλάδα και οι Ντρέδες την Κυπαρισσία, τότε οι εξουσιολάγνοι δεν θα μπορούσαν να ομιλούν περί Δημοκρατίας, περί πατριωτισμού κι άλλων τινών. Το σεμνά και ταπεινά που κουρέλιασαν, το απόσταγμα κοινωνικών αγώνων της μεσαίας τάξης που εξαύλωσαν με μισθούς και συντάξεις πείνας. Επομένως όταν θα έρθουν ξανά στην Μεσσηνία και Τριφυλία και κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις οφείλουν να είναι ταπεινοί γιατί θέτουν το κόμμα τους πάνω από την Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο του σφάλμα. Καλή 25η Μαρτίου με τη Σημαία να κυματίζει. Να κυματίζει η Ελλάδα, να κυματίζει η ελπίδα, να κυματίζει η ψυχή, να κυματίζει το φιλότιμό μας, να κυματίζει το όραμα για τις επόμενες γενιές..
Γ.Μ.
                        
ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΣΕ θέση μάχη βρίσκονται οι Διευθύνσεις Γεωργίας της Μεσσηνίας για την έγκαιρη προετοιμασία του προγράμματος δακοκτονίας η οποία θεωρείται καθοριστική για την ποιοτική αξία του ελαιοκάρπου καθώς στο Νομό υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα. Τα τελευταία χρόνια οι περιοχές του Νομού έχουν εγκαταλείψει το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών, εξαιτίας της δυσμορφίας του ορεινού χαρακτήρα του εδάφους, αλλά κυρίως εξαιτίας του μικροκλίματος, καθώς η προσβολή από τον δάκο δεν είναι συχνή.
Μάλιστα το θετικό σημείο των προγραμμάτων είναι ότι από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δακοκτονίας χωριά που δεν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα ψεκασμών από είγεια συνεργεία επί σειρά ετών. Για τους λόγους αυτούς πολλές περιοχές του Νομού παράγουν όχι μόνο ποιοτικό ελαιόλαδο αλλά άριστης οξύτητας χωρίς ίχνη φυτοφαρμάκων. 
Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Στην Τριφυλία η προετοιμασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί επιβεβαίωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας της περιοχής, όπως τόνισε σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παλμός 90,5 καθώς έχει συμπεριληφθεί  στο πρόγραμμα το 45% περίπου των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, ενώ το 20% δεν ψεκάζεται, καθώς εντοπίζεται στο ορεινό κυρίως όγκο..Υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση του προγράμματος όπως είπε χαρακτηριστικά, με το κόστος να φτάνει φέτος τις 450.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό, μέσω οργανωμένων ομάδων παραγωγών, υλοποιεί με δικά του μέσα το πρόγραμμα δακοκτονίας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η κομματική επίσκεψη περιοδεία στην Τριφυλία του Βουλευτή Β Αθηνών της Ν.Δ και Περιφερειακός τομεάρχης για την Μεσσηνία και την Λακωνία, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας με αιρετούς, χωρίς όμως τελικά να πάρει γεύση από τα προβλήματα των κοινωνικών εταίρων, φορέων και πολιτών.
Την υποδοχή στο δημοτικό γραφείο έκανε ο Δήμαρχος Τριφυλίας παρουσία των αντιδημάρχων, του Γενικού γραμματέα του Δήμου αλλά και του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μαντά. Ο Δήμαρχος Τ. Κατσίβελας καλωσόρισε σε ένα..δυνατό, παραγωγικό Δήμο τον αρμόδιο τομεάρχη, κάνοντας το περίγραμμα του Δήμου. 
Τόνισε ότι "το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής αποτυπώνεται σε 150 εκ. ευρώ ετησίως, με το δεύτερο μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, αποτελεί το μεγάλο κέντρο παραγωγής ελαιολάδου με 26.000 τόνους, αλλά κυρίως αποτελεί κέντρο παραγωγής κηπευτικών μετά την Κρήτη" από την οποία κατάγεται ο τομεάρχης. Επίσης έκανε γρήγορες αναφορές για το λιμάνι, τον οδικό άξονα Καλονερό-Τσακώνα, την προσβασιμότητα σε πόλεις, αλλά και το Φιλιατρινό φράγμα το οποίο έχει ολοκληρωθεί αλλά λείπουν τα δίκτυα άδρευσης.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Ο κ. Κουμουτσάκος άκουσε τα θέματα που τέθηκαν λέγοντας ότι "τα λόγια είναι ουσιαστικά και όχι τυπικά για να ακουστούν οι απόψεις των αιρετών" τονίζοντας ότι "έχει λάβει την εντολή από το Πρόεδρο του κόμματος να παρακολουθήσει τους 2 Νομούς τόσο σε κομματικό επίπεδο, όσο και το αναπτυξιακό κομμάτι που αποτελεί νούμερο 1 για τους πολίτες, αλλά και να δούμε το έμψυχο υλικό ώστε πριν την εκλογική μάχη να προστάξουμε άξια στελέχη που θα αποτελέσουν το αποτέλεσμα της νίκης" εκτιμώντας ότι "έχουμε μπει στην αντίστροφη μάχη για τις εκλογές, όχι όμως με λόγια χωρίς αντίκρισμα αλλά με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις με την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που μπορεί να δώσει ο Νομός και ο Δήμος" για να συμπεράνει ότι "η λογική μας είναι ως κεντροδεξιός και φιλελεύθερος να ξεκινήσουμε από την περιφέρεια με πόλεις αναφοράς της Μεσσηνίας και μετά στο κέντρο του Νομού". 
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΥΠΟΣΧΈΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ..
Με αφορμή τις υποσχέσεις που δόθηκαν όπως υποστήριξε ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκος από το Δημαρχείο Κυπαρισσίας τόνισε ότι "δεν θα κάνω αντιπολίτευση με αυτό, όμως θέλω να πω στο Δήμαρχο να κρατήσει στο μυαλό του κάτι" που ήταν ότι "ειδικά στην πολιτική όταν οι δηλώσεις προέρχονται από ανθρώπους με βαρύτατο πολιτικό παρελθόν, τελικά οι υποσχέσεις δεσμεύουν εκείνους που τις δέχονται όχι εκείνους που τις δίνουν".  
Για το θέμα πάντως το δρόμου θα επανέλθουμε σε άλλο ρεπορτάζ καθώς στο παρελθόν δηλώσεις είχαν γίνει τόσο από την εποχή του κ. Σουφλιά, το 2014 ο τότε υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοίδης σε βουλευτές, αργότερα του κ. Λαμπρόπουλου και πριν από καιρό του κ. Σπίρτζη...Και το καλύτερο είναι ότι έχουν καταγραφεί....
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η κομματική επίσκεψη περιοδεία στην Τριφυλία του Βουλευτή Β Αθηνών της Ν.Δ και Περιφερειακός τομεάρχης για την Μεσσηνία και την Λακωνία, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας με αιρετούς, χωρίς όμως τελικά να πάρει γεύση από τα προβλήματα των κοινωνικών εταίρων, φορέων και πολιτών.
Την υποδοχή στο δημοτικό γραφείο έκανε ο Δήμαρχος Τριφυλίας παρουσία των αντιδημάρχων, του Γενικού γραμματέα του Δήμου αλλά και του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μαντά. Ο Δήμαρχος Τ. Κατσίβελας καλωσόρισε σε ένα..δυνατό, παραγωγικό Δήμο τον αρμόδιο τομεάρχη, κάνοντας το περίγραμμα του Δήμου. 
Τόνισε ότι "το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής αποτυπώνεται σε 150 εκ. ευρώ ετησίως, με το δεύτερο μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, αποτελεί το μεγάλο κέντρο παραγωγής ελαιολάδου με 26.000 τόνους, αλλά κυρίως αποτελεί κέντρο παραγωγής κηπευτικών μετά την Κρήτη" από την οποία κατάγεται ο τομεάρχης. Επίσης έκανε γρήγορες αναφορές για το λιμάνι, τον οδικό άξονα Καλονερό-Τσακώνα, την προσβασιμότητα σε πόλεις, αλλά και το Φιλιατρινό φράγμα το οποίο έχει ολοκληρωθεί αλλά λείπουν τα δίκτυα άδρευσης.
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Ο κ. Κουμουτσάκος άκουσε τα θέματα που τέθηκαν λέγοντας ότι "τα λόγια είναι ουσιαστικά και όχι τυπικά για να ακουστούν οι απόψεις των αιρετών" τονίζοντας ότι "έχει λάβει την εντολή από το Πρόεδρο του κόμματος να παρακολουθήσει τους 2 Νομούς τόσο σε κομματικό επίπεδο, όσο και το αναπτυξιακό κομμάτι που αποτελεί νούμερο 1 για τους πολίτες, αλλά και να δούμε το έμψυχο υλικό ώστε πριν την εκλογική μάχη να προστάξουμε άξια στελέχη που θα αποτελέσουν το αποτέλεσμα της νίκης" εκτιμώντας ότι "έχουμε μπει στην αντίστροφη μάχη για τις εκλογές, όχι όμως με λόγια χωρίς αντίκρισμα αλλά με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις με την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που μπορεί να δώσει ο Νομός και ο Δήμος" για να συμπεράνει ότι "η λογική μας είναι
ως κεντροδεξιός και φιλελεύθερος να ξεκινήσουμε από την περιφέρεια με πόλεις αναφοράς της Μεσσηνίας και μετά στο κέντρο του Νομού". 
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΥΠΟΣΧΈΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ..
Με αφορμή τις υποσχέσεις που δόθηκαν όπως υποστήριξε ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκος από το Δημαρχείο Κυπαρισσίας τόνισε ότι "δεν θα κάνω αντιπολίτευση με αυτό, όμως θέλω να πω στο Δήμαρχο να κρατήσει στο μυαλό του κάτι" που ήταν ότι "ειδικά στην πολιτική όταν οι δηλώσεις προέρχονται από ανθρώπους με βαρύτατο πολιτικό παρελθόν, τελικά οι υποσχέσεις δεσμεύουν εκείνους που τις δέχονται όχι εκείνους που τις δίνουν".  
Για το θέμα πάντως το δρόμου θα επανέλθουμε σε άλλο ρεπορτάζ καθώς στο παρελθόν δηλώσεις είχαν γίνει τόσο από την εποχή του κ. Σουφλιά, το 2014 ο τότε υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοίδης σε βουλευτές, αργότερα του κ. Λαμπρόπουλου και πριν από καιρό του κ. Σπίρτζη...Και το καλύτερο είναι ότι έχουν καταγραφεί.... 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΝΕΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ!

Από παππού σε πατέρα και γιούς και μετά στα εγγόνια συνεχίζεται η αγροτική παραγωγή στην ημιορεινή περιοχή της Μώραινας, περίπου 6-7 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Φιλιατρών Μεσσηνίας.
Στον οικισμό των Φιλιατρών μετά την απελευθέρωση από την οθωμανική αυτοκρατορία και κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου, τον πρώτο λόγο είχε η παραγωγή και εμπορία μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Μ’ αυτήν την καλλιέργεια μεγάλωσε και η οικογένεια των αδερφών Δημήτρη και Κώστα Στασινόπουλοι, οι οποίοι όμως πήγαν και αρκετά βήματα παρακάτω την αγροτική παράδοση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του agro24.
Πλέον, διαθέτουν θερμοκήπιο ντομάτας, ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου και ένα οινοποιείο, μικρής μεν δυναμικότητας, αλλά άριστης ποιότητας παραγωγής κρασιού, από διαλεκτές ποικιλίες αμπελιών. Το Agro24 ταξίδεψε στα Φιλιατρά, βρέθηκε στο κτήμα της οικογένειας και καταγράφει την ιστορία των δραστήριων αδερφών.
Ντομάτα όλον τον χρόνο
«Ασχολούμαστε και οι δύο από πολύ μικρή ηλικία με τη γεωργία. Καταγόμαστε από αγροτική οικογένεια. Τελειώσαμε και οι δύο το σχολείο εδώ στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, και ασχοληθήκαμε μόλις τελειώσαμε το σχολείο με την καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία στην πορεία απαξιώθηκε και γι’ αυτό στραφήκαμε στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πριν από περίπου 3 χρόνια.
Το θερμοκήπιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην καλλιέργεια ντομάτας. Έχουμε 10 στρέμματα, η ποικιλία η χειμερινή είναι η Primadona και η ποικιλία η καλοκαιρινή είναι η Καλλονή», αναφέρουν στο Agro24 τ’ αδέρφια Στασινόπουλοι. Σε ερώτηση αν θα δοκιμάσουν και άλλες ποικιλίες η απάντησή τους είναι ότι θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της δουλειάς και το τι ζητάει η αγορά. «Είμαστε ευχαριστημένοι και εμείς και οι πελάτες με το προϊόν, οπότε δεν σκεφτόμαστε ν’ αλλάξουμε ποικιλίες», λένε χαρακτηριστικά τα αδέρφια Στασινόπουλοι.
Η καλλιέργεια δεν γίνεται με υδροπονία, αλλά στο χώμα. Η χειμερινή ντομάτα πάει μέχρι τέλος Ιουνίου και δίνει 20-25 τόνους το στρέμμα.
Ενώ, στην καλοκαιρινή που πάει από αρχές Αυγούστου ως τέλος Δεκεμβρίου, επειδή είναι μικρότερος και ο χρόνος, η παραγωγή είναι πιο κάτω 15 με 16 τόνους το στρέμμα. Ουσιαστικά έχουν την καλλιέργεια όλο το χρόνο και τροφοδοτούν συνέχεια την αγορά, εκτός από μικρά χρονικά διαστήματα όταν είναι σε εξέλιξη η καλλιέργεια. Οι ντομάτες τους διατίθενται στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών και από εκεί μέσω εμπόρων πάει και σε διάφορα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Αναγκαία η σωστή διαχείριση προγραμμάτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια επένδυση χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 40% και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια.
Συνολικά η επένδυση ανέρχεται σε 312.000 ευρώ.
Για να πάρουν έγκριση κατέθεσαν το φάκελο το 2010 και χρειάστηκαν 3 χρόνια. Οπότε έλαβαν έγκριση το 2013 και το Σεπτέμβρη του 2014 μετά από σκέψεις και προγραμματισμό ξεκίνησαν την κατασκευή του θερμοκηπίου, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου 2,5 μήνες. Και το 2015 ξεκίνησαν να βγάζουν παραγωγή.
«Τα προγράμματα αυτά είναι ευεργετικά για τον αγροτικό κλάδο, αρκεί να τα διαχειριστούν σωστά οι παραγωγοί. Το είδαμε εμείς στην πράξη.
Μπήκαμε στο πρόγραμμα, πήραμε αμέσως την επιδότηση. Δηλαδή άρχισε η επένδυση 9 Σεπτεμβρίου 2014 και 24 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου πήραμε την επιδότηση.
Στην κατάρτιση του φακέλου είχαμε την αμέριστη στήριξη της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, η οποία είναι στελεχωμένη από ανθρώπους πραγματικά αξιόλογους, όπως ο διευθυντής της ο Αντώνης Παρασκευόπουλος αλλά και ανεξαιρέτως όλη η ομάδα ενδιαφέρεται για την περιοχή.
Χωρίς καμιά διάκριση, όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο, και τους ενδιαφέρει το καλό της περιοχής.
Όλα τα θερμοκήπια που υπάρχουν στην περιοχή οφείλονται σ’ αυτήν την υπηρεσία», υπογραμμίζουν οι δύο παραγωγοί θερμοκηπιακής ντομάτας.
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ 

Αναλυτική πρόβλεψη ΕΜΥ για σκόνη και βροχές

Πάλι εδώ. 
Η κόκκινη σκόνη από την Αφρική θα κάνει πάλι την εμφάνισή της στις παρελάσεις. 
Το λέγαμε και νωρίτερα. Παράλληλα θα καταγραφεί και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα διατηρηθεί όλη την εβδομάδα.
Στη φωτογραφία παρουσιάζεται η κατάσταση που θα επικρατεί γύρω στις 9 το πρωί της Κυριακής.
Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο
 της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  στη γενική πρόγνωση 3έως 7 ημερών που εκδόθηκε την Παρασκευή και ισχύει από Κυριακή μέχρι Πέμπτη κάνει λόγο για σκόνη τα επόμενα 24ωρα. 

Κυριακή: Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές  καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.  Στην υπόλοιπη χώρα 
άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντική μεταφορά  σκόνης.  Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοι 4 με 6 και βαθμιαία 7 τοπικά 8  μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια. 

Δευτέρα και Τρίτη: Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα  χιόνια στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους  νεφελώδης με τοπικές βροχές ή μεμονωμένους όμβρους κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντική μεταφορά σκόνης.  
Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ. Το βράδυ της Δευτέρας βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο τη Δευτέρα. 

Τετάρτη: Στην ανατολική και νότια χωρά αρχικά νεφώσεις με τοπικές  βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα στα ηπειρωτικά με πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων.  Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ιδία  ένταση.  Η θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Πέμπτη: Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.  Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη βαθμιαία 6 τοπικά  7 μποφόρ.  Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

25 Μαρτίου μία ώρα μπροστά – Απόφαση ΣτΕ δυο δεκαετίες πίσω για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών

 Άρθρο του Σταμάτη Μπεχράκη Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Πελοποννήσου

  • Την Κυριακή 25 Μαρτίου με τη θερινή ώρα και γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά .Το ΣτΕ με την απόφαση της Ολομέλειας  για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών κάνει  προσπάθεια να γυρίσει το χρόνο  δυο δεκαετίες πίσω.
 
Κάθε πολίτης σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους. Προφανώς και οι αποφάσεις αυτές παίρνονται με μια διαδικασία.   Η μειοψηφία των δικαστών του ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απόφασης του Ν. Φίλη και επισημαίνει ότι «το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα», γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.
Αυτό όμως, σύμφωνα με τους μειοψηφούντες  δικαστές, αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.
 
Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη «υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων».
«Η απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών είναι ένα άλμα προς τα πίσω», σχολίασε το Ποτάμι προσθέτοντας ότι «αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα παραπέμπουν σε ερμηνείες της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Κάποιοι θέλουν, αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου, να γυρίζει στο πιο συντηρητικό παρελθόν».
Πρέπει να επισημανθεί ,εν κατακλείδι , ότι η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία δυο τουλάχιστον δεκαετίες πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων..

Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να βγει μπροστά. Να απαγκιστρωθεί από τη συντηρητική γραμμή του κυβερνητικού ετεροκαθορισμού

Οι εκπαιδευτικοί  δεν είναι αυτοί οι ουδέτεροι τεχνοκράτες που ξέρουν να διδάσκουν μόνο το αντικείμενο τους και που φοβούνται μην επηρεάσουν τους μαθητές τους.Μέσα στην  αποστολή τους
είναι και το καθήκον να αγωνιστούν για το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.Πολύ περισσότερο όπου στο συγκεκριμένο θέμα η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ήδη έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Η αποστολή των εκπαιδευτικών προφανώς δεν είναι να αναπαράγουν το κατεστημένο αλλά να αφυπνίζουν συνειδήσεις.Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να βγει μπροστά. Να απαγκιστρωθεί από τη συντηρητική γραμμή του κυβερνητικού ετεροκαθορισμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ !!! Αλλάζει η ώρα απόψε ίσως για τελευταία φορά

Αύριο το ξημέρωμα, τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή, και οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μια ώρα μπροστά.

Η μέρα ήδη έχει αρχίσει να μεγαλώνει και ετοιμαζόμαστε σιγά - σιγά όλοι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. 


Αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της Κυριακής, 25 Μαρτίου.

Στις 03:00 θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00).


Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Ένα από τα ανοικτά debates στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι η θερινή ώρα και η πιθανότερη από ποτέ κατάργησή της.
Πριν από σχεδόν ένα μήνα τέθηκε επίσημα στο «τραπέζι» του Ευρωκοινοβουλίου η κατάργηση της θερινής ζώνης ώρας και μάλιστα οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν την κατάργησή της αφού τη θεωρούν άχρηστη (το λιγότερο). Ωστόσο αυτή που θα υπογράψει την θανατική καταδίκη της θερινής ώρας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η οποία ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα… εκτελέσει ή θα δώσει χάρη στην καλοκαιρινή ώρα.

Ποιοι θέλουν να βάλουν την θερινή ώρα στο… χρονοντούλαπο;

Η θερινή ώρα έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.
Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε. Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.
Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά , η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Γρυλλάκης

Σοκ και θλίψη από τον αναπάντεχο θάνατο του 

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση για το θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Γρυλλάκη. 
Ο 55χρονος δημοσιογράφος ένοιωσε σήμερα το πρωί μια αδιαθεσία και μετέβη στο Λαϊκό νοσοκομείο με έντονους πόνος στην πλάτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπέστη έμφραγμα και άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 το πρωί.
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στους κόλπους του δημοσιογραφικού κόσμου και βύθισε στη θλίψη συνεργάτες και συναδέλφους του. 
Ο Νίκος Γρυλλάκης υπήρξε για χρόνια εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ.

«Απελευθέρωση τώρα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

Διαμαρτυρία της Λαϊκής Ενότητας στην τουρκική πρεσβεία
Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιούν μέλη της Λαϊκής Ενότητας.
«Απελευθέρωση τώρα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» και «Λευτεριά στο Αφρίν» είναι τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό που κρατούν στα χέρια τους.

ΒΙΝΤΕΟ - Interrail: Oι νέοι που κλείνουν τα 18 θα μπορούν να γυρίσουν την Ευρώπη δωρεάν

Oι νέοι που κλείνουν τα 18 τους θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα με το τρένο σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να μοιράσει δωρεάν Interrail.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκέφτονται να διαθέσουν ένα κονδύλι της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ για να προσφέρουν δωρεάν Interrail πάσο σε χιλιάδες νέους Ευρωπαίους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το euronews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις για να εφαρμόσει το νέο της πρόγραμμα, αυτό της διάθεσης δωρεάν Interrail πάσο σε 20.000-30.000 νέους Ευρωπαίους μόλις κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Ο συγκεκριμένος τύπος εισιτηρίου τρένου κοστίζει περί τα 510€ και προσφέρει τη δυνατότητα για ταξίδια με το τρένο ανά την Ευρώπη για ένα μήνα – μέχρι και σε 30 χώρες.
Το σκεπτικό της ιδέας, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο το 2016, είναι να ενθαρρύνουν τους νέους να ταξιδέψουν ώστε να ανακαλύψουν τις κουλτούρες της ηπείρου και να αποκτήσουν ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι πρώτοι δικαιούχοι αναμένεται να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να αυξηθεί, αν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν μεγαλύτερο budget.
«Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο όσα μαθαίνουμε στο σχολείο, αλλά και όσα ανακαλύπτουμε για τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων», ανέφερε ο επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νέων και Αθλητισμού, Tibor Navracsics. Υποψήφιοι για να πάρουν το δωρεάν πάσο είναι όλοι οι νέοι από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, η διαδικασία των αιτήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.



Euronews

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου