31.3.18

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Για τα παιδικά χωριά SOS

Στο νέο Κέντρο Επαγγελματικής & Οικογενειακής Υποστήριξης, στην οδό Βιλεαρδουΐνου και Αγίου Ιωάννου, θα λειτουργήσει η Πασχαλινή Εορταγορά των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας.
Στο κέντρο οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν από στελέχη για τα νέα προγράμματα.
Θα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κουλουράκια, λαμπάδες και πολλά άλλα χειροποίητα Πασχαλινά δωράκια.
Επίσης, στις 11.30 το πρωί της Κυριακής, το Κέντρο θα υποδεχθεί παιδιά από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», τα οποία θα αναβιώσουν το έθιμο του Λαζάρου με κάλαντα και χορούς, στην προσπάθεια διατήρησης του πλούτου της λαϊκής μας παράδοσης.
Την Κυριακή (1 Απριλίου 2018) η αγορά θα είναι ανοικτή από 11πμ έως 8μμ. 
Τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τη Μεγ. Πέμπτη, θα λειτουργεί από 11πμ. έως 3μμ, στον ίδιο χώρο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - "Σαπίζουν" στο λιμάνι 4 πλοία

Να αδειάσει το λιμάνι Καλαμάτας από τα 4  παροπλισμένα - εγκαταλελειμμένα σκάφη.  
O Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας αντιπλοίαρχος Αντ. Δουμάνης επανέρχεται στην ανάγκη απομάκρυνσης κατασχεθέντων πλοίων από το λιμάνι. Με νέο έγγραφο που απευθύνεται προς το αρμόδιο Τελωνείο Πατρών / Τμήμα Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν τα σκάφη:
"Alamir Mustafa", ένα λευκό ξύλινο σκάφος τύπου πασάρα αγνώστων λοιπών στοιχείων, το ιστιοφόρο σκάφος "Mr Musty" και το ιστιοφόρο "Gertie" με μία βοηθητική λέμβο.
Ο Λιμενάρχης τονίζει ότι:
«εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε επιδείνωση της κατάστασής τους και ειδικότερα σημαντική συγκέντρωση υδάτων εντός των κυτών και του χώρου μηχανοστασίου τους».
Ακόμη αναφέρει ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας «με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και του Δήμου Καλαμάτας προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε απαντλήσεις και ενίσχυση των μέσων πρόσδεσης», προκειμένου να αποφευχθεί η βύθιση των σκαφών και η πρόκληση ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τέλος ο Κεντρικός Λιμενάρχης ζητεί την άμεση απομάκρυνση των σκαφών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο για το ιστιοφόρο "Mr Musty".

Μέχρι πόσα αυγά κάνει να φάτε το Πάσχα. Τι ισχύει με την χοληστερίνη

Μέχρι πόσα αυγά κάνει να φάτε το Πάσχα. Τι ισχύει με την χοληστερίνη
Από την επόμενη εβδομάδα και ειδικά από την Κυριακή του Πάσχα και μετά, οι περισσότεροι θα καταναλώσουν μερικά βραστά αυγά παραπάνω από το συνηθισμένο, μιας και αυτό "επιτάσσει" τρόπον τινά το έθιμο των ημερών με το τσούγκρισμα των αυγών.
Τα αυγά εξακολουθούν να συνοδεύονται από μία παλιά φήμη ότι ανεβάζουν στα ύψη την χοληστερίνη. Είναι όμως έτσι; Και τι ακριβώς ισχύει τελικά με την χοληστερίνη; Πόσα αυγά μπορούμε να φάμε χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα;
Για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι άκουγαν ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουν πάνω από 2-6 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα, δηλαδή αυγό μαζί με τον κρόκο του, αφού το ασπράδι είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνες και δεν έχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει αυτούς τους περιορισμούς.
Τι ισχύει με την χοληστερίνη
Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν καταναλώνουν τροφές με χοληστερόλη, τότε αυτόματα αυξάνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Όσο περισσότερο χοληστερόλη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερη χρειάζεται να παράγει το σώμα σας.
Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος. Είναι ένα δομικό μόριο που είναι συμβάλλει καίρια στην σύσταση κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Χρησιμοποιείται, επίσης, από τον οργανισμό για να δημιουργήσει στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.
Με δεδομένο το πόσο απίστευτα σημαντική είναι η χοληστερόλη, το σώμα έχει αναπτύξει περίτεχνους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει πάντα αρκετή διαθέσιμη. Επειδή, το να βρει την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια επιλογή όσο εξελισσόταν ο άνθρωπος ως ον, το ήπαρ παράγει από μόνο του την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά όταν καταναλώνουμε τροφές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη, το ήπαρ αρχίζει να παράγει λιγότερη ποσότητα.
Έτσι, το συνολικό ποσό της χοληστερόλης στο αίμα αλλάζει μόνο πολύ λίγο, ακόμα και όταν το σώμα βρίσκει την πηγή της από την διατροφή, αντί από το ήπαρ.
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα
Σε γενικές γραμμές, αν είστε υγιείς, μην καταναλώνετε περισσότερο από 300 mg χοληστερόλης ημερησίως. Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιοπάθεια, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Αν σας αρέσουν τα αυγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Εντούτοις, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, αφού η παραπάνω εκτίμηση αφορά άτομα που είναι υγιή και σχετικά δραστήρια στην καθημερινότητά τους.


iatropedia

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Ενδιαφέρει όσους ταξιδέψουν με λεωφορείο !

ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Αλλάζουν τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας από τη Μεγάλη Παρασκευή και τις ημέρες του Πάσχα. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν εκείνες τις ημέρες τα υπεραστικά λεωφορεία τόσο για τοπικά (μέσα στο νομό)όσο και προς Αθήνα καλό είναι πρώτα να τηλεφωνήσει στα κεντρικά ή τα κατά τόπους γραφεία. 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση που ενημερώνει το επιβατικό κοινό  
Την Μεγάλη Παρασκευή θα γίνουν μόνο τα τοπικά δρομολόγια, αλλά όπως κάθε Κυριακή.
Τα δρομολόγια Καλαμάτα - Αθήνα θα γίνουν κανονικά (όπως έχουν)
Το Μεγάλο Σάββατο: Κανονικά όλα τα δρομολόγια, όπως κάθε Σάββατο.
Καλαμάτα – Αθήνα κανονικά, με τελευταίο στις 7.30μμ (κανονικό)
Αθήνα – Καλαμάτα  κανονικά, με τελευταίο 8.30μμ (κανονικό)
Πάτρα κανονικά (όπως έχουν)
Σπάρτη 2.30μμ
Την Κυριακή Πάσχα:  Κανένα τοπικό
Καλαμάτα – Αθήνα ΜΟΝΟ 7.30 μμ και 9.30 μμ
Αθήνα – Καλαμάτα  ΜΟΝΟ 8.30 πμ και 9 πμ
Δευτέρα του Πάσχα
Τοπικά δρομολόγια όπως κάθε αργία
Καλαμάτα – Αθήνα μόνο 8.30 μμ και μετά κανονικά
Αθήνα – Καλαμάτα από 7.30πμ και μετά κανονικά
Αθήνα –Γαργαλιάνοι  7.45πμ δεν θα πραγματοποιηθεί
Τοπικά όπως κάθε Κυριακή
1μμ Άγιο Νίκωνα
Για Πάτρα θα γίνει κανονικά, όχι όμως και για Ιωάννινα
Κυριακή του Θωμά (15/04/2018) 1μμ Καλαμάτα – Αγ. Νίκωνα
ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου, 10 Απριλίου και 17 Απριλίου (με αναχώρηση 9.30 πμ)
Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα 4  Απριλίου, 11 Απριλίου και 18 Απριλίου (με αναχώρηση  9.30 πμ)
Καλαμάτα - Ιωάννινα μόνο Μεγ. Πέμπτη 5 Απριλίου (με αναχώρηση   10πμ).
ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΤΟΠΙΚΑ
Θα γίνουν όμως και έκτακτα τοπικού χαρακτήρα δρομολόγια. Μόνο για την Μεγάλη Παρασκευή όταν θα πραγματοποιηθούν μόνο  δρομολόγια αργίας θα προστεθούν:
•  Καλαμάτα - Αρφαρά - Άρις - Καλαμάτα  8 πμ.
•  Καλαμάτα - Αρφαρά - Άρις - Καλαμάτα  1μμ.
•  Καλαμάτα - Οίτυλο - Καλαμάτα 1μμ.

Κάλαντα στον Μητροπολίτη Μάνης

Τα κάλαντα του Λαζάρου άκουσε το πρωί ο νέος μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ενθρόνισή του και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του  το Επισκοπείο Μάνης, στο Γύθειο, επισκέφτηκαν παιδιά από την ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Κότρωνα, μαζί με τον εκκλησιαστικό σύμβουλο κ. Παναγάκο για να ψάλουν τα κάλαντα του Λαζάρου και να καλωσορίσουν το νέο μητροπολίτη. Ήταν μία από τις πρώτες επισκέψεις που δέχτηκε στο γραφείο του. 
Ο σεβασμιότατος ευχαρίστησε τα παιδιά και τον συνοδό τους και έδωσε τις ευχές του, για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

Τσιάρτας εναντίον Τόσκα: Άι σιχτιρ πια κάθε μέρα θα την πείτε τη μα@@@ια σας

Ο Βασίλης Τσιάρτας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νίκου Τόσκα για τη δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον Realfm 97,8, αναφορικά με την υπόθεση του 88χρονου, που πυροβόλησε τους δύο ληστές που μπήκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

"Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οργισμένος ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook:
 "Τόσκας: Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ για να έχει ο κάθε πολίτης όπλο. Που ζεις βρε ανεκδιήγητε αστείε κ λες τέτοιες μπαρούφες ?? Που είναι η ασφάλεια που πρέπει να έχουμε ?? Άι σιχτίρ πια κάθε μέρα θα την πείτε τη μα@@@ια σας".

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ !!! Έκοψαν το ρεύμα σε γυναίκα με προβλήματα όρασης

Κοινωνία στο σκοτάδι

Ντροπή και αγανάκτηση! 

Έτσι νιώθεις όταν περνάς την αυλόπορτα ενός χαμόσπιτου έτοιμου να καταρρεύσει στην Εύα, Μεσσηνίας. Αναρωτιέσαι πώς ξεχειμωνιάζουν άνθρωποι μέσα σε τούτη την τρώγλη;
Αντί να πάνε οι υπηρεσίες πρόνοιας και να μεριμνήσουν για την 60χρονη Ιωάννα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, πήγε ο εργολάβος της ΔΕΗ και έκοψε το ρεύμα.

Η Ιωάννα έχασε τον άντρα της πριν τέσσερα χρόνια.
Τα πρώτα χρόνια έπαιρνε ως σύνταξη χηρείας 430 ευρώ μηνιαίως και με αυτά έπρεπε να περιθάλψει τον άρρωστο πεθερό της (η σύνταξη του οποίου ήταν 300 ευρώ), να βοηθήσει την καρδιοπαθή κόρη της και να στηρίξει τη δεύτερη κόρη της, η οποία έχει έξι παιδιά!
Όλα αυτά, τη στιγμή που η ίδια δεν μπορεί να εργαστεί διότι είναι τυφλή από το ένα μάτι και στο άλλο αντιμετωπίζει σοβαρή πάθηση, ενώ έχει και αναπνευστικά προβλήματα.
Η πολιτεία αντί να στηρίξει τόσο την ίδια όσο και τις κόρες της, προχώρησε στη μείωση της σύνταξης στα 200 ευρώ!
Στο μικρό χαμόσπιτο, στο οποίο ζούσε με τον άντρα της και τα πεθερικά της, είναι τώρα μόνη της. Η στέγη έχει χαλάσει και το νερό της βροχής περνά μέσα στο σπίτι, τα παράθυρα μπάζουν και η μόνη θέρμανση είναι το τζάκι. Στο τελευταίο καταλήγουν ακόμα και παλιές καρέκλες ή ό,τι άλλο βρεθεί για να ζεσταθεί το σπίτι.
Υγρασία και κάπνα είναι η καταδίκη μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Το χρέος που συσσωρεύτηκε για το ρεύμα είναι πραγματικά υπέρογκο για τις δυνατότητες της Ιωάννας. Ωστόσο, υπάλληλοι του ΔΕΕΔΗΕ, αλλά και ο εργολάβος γνωρίζουν την κατάσταση της 60χρονης και όφειλαν να έχουν ενημερώσει υπηρεσιακά πως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν προβλήματα υγείας και δεν έπρεπε να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Μάλιστα η ίδια είχε πάει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για να κάνει διακανονισμό για την ίδια, αλλά και για την κόρη της.
Στο πλευρό της Ιωάννας βρέθηκαν σήμερα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, τα οποία και μετέφεραν μικρή βοήθεια που διέθεσαν αλληλέγγυοι. Διαπίστωσαν μάλιστα πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης είχε γίνει από την κολώνα!

Η Τασία Τσατσοπούλου από την Επιτροπή Αλληλεγγύης δήλωσε:
«Ξέρουμε ότι ο κόσμος περνά δύσκολες καταστάσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ μας ξεπερνά. Η πολιτεία όχι μόνο δε βοηθά και δε στηρίζει τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά τα εγκαταλείπει και τους κόβει και το ρεύμα. Αυτή η γυναίκα έχει προβλήματα υγείας και χωρίς ρεύμα δεν μπορεί να ζεσταθεί και να αυτοεξυπηρετηθεί. Ούτε τα χάπια της δεν μπορεί να πάρει μέσα στα σκοτάδια. Ζητάμε άμεσα να ξαναδώσουν ρεύμα στο σπίτι της γυναίκας αυτής και να ενδιαφερθούν οι δομές πρόνοιας. Τη Δευτέρα που έχουμε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ θα ζητήσουμε να συνδεθεί το ρεύμα στο σπίτι της Ιωάννας και να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο».
Ο Στράτος Δασκαρόλης δήλωσε:
«Είναι ντροπή να ακούμε για έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια την ώρα που συμπολίτες μας ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Το ίδιο το κράτος και οι μεγάλοι καταναλωτές δεν πληρώνουν και δεν τους αγγίζει κανείς και στον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει τον αφήνουν στο σκοτάδι. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε κάθε συνάνθρωπο που έχει πρόβλημα και δε θα αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Να είμαστε όλοι τη Δευτέρα έξω από τη ΔΕΗ για να πάρουν το μήνυμα ότι δε θα μας αναγκάσουν να ζούμε στα σκοτάδια».

ΕΡΤ  Καλαμάτας

H ποδοσφαιρική ομάδα κορασίδων της Στοκχόλμης I. F. K. SOLNA στην Πύλο

"Δημιουργούμε προϋποθέσεις για αθλητικό τουρισμό"

Την ποδοσφαιρική ομάδα κορασίδων της Στοκχόλμης I. F. K. SOLNA υποδέχθηκε σήμερα ο δήμος Πύλου Νέστορος στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπεταν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος »   η οποία θα κάνει προετοιμασία στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου

Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης με δήλωση του τόνισε: 

«Σήμερα έγινε η αρχή . 
Δημιουργούμε προϋποθέσεις για αθλητικό τουρισμό »

"Όπως παλιά ",Πετροχώρι Πύλου - 'Ανοιξε και σας περιμένει !


«Όπως Παλιά» -
Πλάι στην παραλία της Βοιδοκοιλιάς  στο Γραφικό Πετροχώρι Πύλου 

Καθημερινό στέκι με πιστούς θαμώνες, για καφέ και παγωτό και συνεχίζοντας μετά με ουζομεζέδες ,κρασοκατάνυξη και καλή παρέα.
 «Μοναδική τοποθεσία, με όμορφα εξωτερικά τραπέζια ενώ ο χώρος   θυμίζει έντονα το παλιό ταβερνάκι από τα τραπεζάκια του οποίου πέρασαν γενεές Πυλίων  »
Το  πανέμορφο καφέ –τσιπουράδικο – εστιατόριο πλήρως ανακαινισμένο  αλλά έχοντας διατηρήσει τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, του πρό ένα αιώνα ανέγερσης του στην κεντρική πλατεία του οικισμού με μοναδική θέα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας  δίπλα στην Costa Navarino  ,σε απόσταση αναπνοής από την παγκοσμίου φήμης παραλία της Βοιδοκοιλιάς μας υπόσχεται  να ζήσουµε  για μία ακόμη χρονία αυθεντικές παρεϊστικες στιγµές µε σπιτικούς µεζέδες  με βάση την μεσογειακή κουζίνα και διατροφή
Εδώ θα τα δοκιµάζουµε όλα:  Μεσσηνιακά παραδοσιακά µεζεδάκια  , σπεσιαλιτέ της εποχής ,φρέσκα ψαράκια, τα οποία με τη συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου και κρασιού, μας υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και κεφιού
Ένα ζεστό, φιλόξενο στέκι µε πολλές προτάσεις και πολύ προσιτές τιµές!

ΤΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ....29 ΚΛΗΣΕΙΣ !!! Η τρελή βόλτα με το μηχανάκι του κόστισε 10.000 ευρώ!

Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθεί ο 19χρονος Λαμιώτης, που με ένα μικροσκοπικό μηχανάκι αναστάτωσε  τη Λαμία.

Σχεδόν όλος ο ΚΟΚ βαραίνει τον 19χρονο, που παραδόθηκε στις αρχές συνοδευόμενος από τους γονείς του και τον δικηγόρο του.
Η «τρελή βόλτα» που επιχείρησε ο νεαρός Λαμιώτης με ένα μικρό μηχανάκι θα του στοιχίσει σχεδόν 10.000 ευρώ, καθώς στην προσπάθειά του να αποφύγει τον έλεγχο – και στη συνέχεια τη σύλληψη – από τους αστυνομικούς, συγκέντρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ 29 παραβάσεις.
Ο 19χρονος με το μηχανάκι οδηγούσε ανάποδα σε μονόδρομους, περνούσε «αέρας» από STOP και φανάρια. Ο ίδιος από καθαρή τύχη δεν έπαθε σοβαρό ατύχημα, ενώ κινδύνεψαν και πεζοί, που παραλίγο να παρασυρθούν από το μηχανάκι ,που έτρεχε μέσα ακόμα και σε πεζόδρομους. Η κινηματογραφική καταδίωξη έφτασε μέχρι το Παγκράτι, όπου ο νεαρός οδηγούσε μέσα στις γραμμές του τραίνου.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνονται οι κατηγορίες της απείθειας, εξύβρισης, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, ενώ επιπλέον στερούνταν και άδεια οδήγησης για το δίκυκλο.
Ο 19 χρονος αναμένεται επίσης να διαβεί το κατώφλι του γραφείου του Εισαγγελέα Λαμίας, ως αποτέλεσμα των αδικαιολόγητων ενεργειών του

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ..ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΝ

ΤΗΝ ανησυχία του εκφράζουν άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των τοπικών διαμερισμάτων σε περιοχές της ορεινής Τριφυλίας από τα...αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων στα χωριά, διαπιστώνοντας ότι η μικροεγκληματικότητα έχει πλέον εκλάβει διαστάσεις στην ύπαιθρο.
Καθημερινό θέμα συζήτησης αποτελούν οι κλοπές στην περιοχή της Αυλώνας καθώς το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στην είσοδο του χωριού, ενώ την περασμένη Παρασκευή συνέβη άλλη μια διάρρηξη σπιτιού στην ίδια γειτονιά του χωριού. Αρκετοί ορεινοί κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση που οδηγεί σε αγανάκτηση, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αυλώνας επιβεβαίωσε σε πρόσφατη δήλωσή του στην 'ΦΩΝΗ' ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δικαιώματα, εκτός από υποχρεώσεις. 
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙ..
Νέο κρούσμα κλοπών είχαμε παράλληλα στην περιοχή του Καλονερού σε οικία όπου απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες κοντά στο κέντρο του χωριού, οι οποίοι δεν ήταν δυστυχώς η πρώτη φορά που έπεσαν θύμα κλοπής και ήταν ευτύχημα ότι έλειπαν από την κατοικία τους. Κλοπή σημειώθηκε επίσης σε εξοχική κατοικία στις Βρύσες Τριφυλίας, με τους δράστες να αφαιρούν τιμαλφή μεγάλης αξίας. Ο Πρόεδρος του διαμερίσματος εξέφρασε την αγωνία του καθώς όπως είπε στο τοπικό kyparissianews.com οι κάτοικοι περιμένουν έξαρση των φαινομένων και για τον λόγο αυτό ενισχύουν την θωράκιση της οικίας τους απέναντι στους δράστες σε πόρτες και παράθυρα.
Μάλιστα αναγνώστης της στήλης έλεγε ότι "στα χωριά την νύχτα δεν κυκλοφορεί ούτε κουνούπι και μόνος χώρος σύναξης είναι το τοπικό καφενείο" που το χειμώνα κλείνουν νωρίς..
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

        ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΡΕΔΕΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ 197η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ
 
Γιορτάστηκε πρόσφατα η 197η επέτειος της εξέγερσης και της ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά). 
Στον ίδιο χώρο όπου πριν από 197 χρόνια οι Ντρέδες έδωσαν όρκο για την απελευθέρωση της πατρίδας και ξεκίνησαν τον αγώνα τους γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου, μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε και χθες η εκδήλωση παρουσία πλήθους κόσμου.
Στον προαύλιο χώρο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομου και αμέσως μετά έγινε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από μέλη του Συλλόγου Ελληνομνήμονες, της Λαογραφικής Ένωσης Μεσσηνίας και μαθητές του Λυκείου Δωρίου - όρκο τον οποίο διάβασε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Φώτιος Λυκοτραφίτης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος τιμά την εκδήλωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την βουλευτή Μεσσηνίας κα Γιώτα Κοζομπόλη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Οιχαλίας κ. Αριστείδη Σταθόπουλο, τον αστυνομικό διευθυντή κ. Παναγιώτη Μάνδαλο από την Ελληνική Αστυνομία, τον υποπυραγό κ. Μπουτακόπουλο από το Πυροσβεστικό Σώμα, την πρόεδρο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου κα Αγγελική Θεοχάρη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών κ. Δημήτρη Αλλαγιάννη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Λούτο, από το Λύκειο Δωρίου, από το Γυμνάσιο Δωρίου, από  το Δημοτικό Δωρίου, από τον κ. Αλέξανδρο Παπατσώρη εκ μέρους της οικογένειας Παπατσώρη,
Ποιήματα με αναφορές στα κατορθώματα των Ντρέδων απήγγειλαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου. Στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Δωρίου απονεμήθηκαν τιμητικά χρηματικά βραβεία από την οικογένεια Παπατσώρη τα οποία παρέδωσε ο κ. Αλέξανδρος Παπατσώρης στη μαθήτρια του Γυμνασίου Μαρία Κανελλοπούλου και στη μαθήτρια του Λυκείου Αγγελική Μπιτσάκου.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την ιστορικό, υποψήφια διδάκτορα βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών κα Μαρία Λιακάκη, η οποία αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων για τη λευτεριά της πατρίδας μας, με ιδιαίτερες αναφορές στην αντρειοσύνη και τη λεβεντιά τους. Επίσης απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία να στηθεί μνημείο στο Σουλιμά που να αναγράφεται πως ύστερα από τόσα χρόνια η
Ελλάδα επιστρέφει τα παράσημα των παλικαριών του Μοριά που τόσο αδικήθηκαν και στα σχολικά βιβλία να προστεθεί ένα κεφάλαιο γι’ αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδας που έβγαλε τα μεγαλύτερα παλικάρια, τους Ντρέδες.
Λόγω της βροχής δεν έγινε η καθιερωμένη παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία Άνω Δωρίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΠΑΛΛΑΣ».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην βουλευτής κ. Άρις Μπουλούκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Αντωνία Μπούζα και κ. Γεώργιος Μπακούρος, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Οιχαλίας κα Γιώτα Γεωργακοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας κ.κ. Γεώργιος Μέρμηγκας, Ιωάννης Ηλιόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς.

Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί θα περιμένουν έως το 2025 για να γιορτάσουν ξανά κοινό Πάσχα


Το 2017 το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών συνέπεσαν, κάτι που θα ξανασυμβεί μετά από οκτώ χρόνια, το 2025. Φέτος Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν με διαφορά μιας εβδομάδας, οι πρώτοι την 1η Απριλίου και οι δεύτεροι στις 8 Απριλίου.

Το 2019 και το 2020 θα υπάρχει πάλι διαφορά μιας εβδομάδας στο Πάσχα, αλλά το 2021 η «ψαλίδα» θα ανοίξει σχεδόν στον ένα μήνα. 
Μετά το επόμενο κοινό Πάσχα στις 20 Απριλίου του 2025, κοινός θα είναι ο εορτασμός ξανά τα έτη 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.α.
Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαϊου το αργότερο, ενώ τα όρια του Καθολικού Πάσχα από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι Καθολικοί δεν θα έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο.
Συνολικά, στα 100 χρόνια του 21ου αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό τα 31 έτη, αλλά κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και σπανιότερα. Μάλιστα, το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698. Από εκεί και πέρα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί δεν θα γιορτάσουν ξανά από κοινού την ανάσταση του Χριστού.
Γιατί όμως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα πάψει να υπάρχει κοινό Πάσχα; Και γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η απόκλιση ανάμεσα στο Ορθόδοξο και στο Καθολικό Πάσχα, η οποία μάλιστα δεν είναι σταθερή, αλλά εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά; Γιατί η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται και πώς αυτό σχετίζεται με την αστρονομία;
Εν αρχή ήσαν οι Εβραίοι
Η ιστορία αρχίζει με τους Εβραίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα ημερολόγιο που βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης. Το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- γιορταζόταν την 14η του μήνα Νισάν, ημέρα της πρώτης πανσελήνου της άνοιξης ή αμέσως μετά από την εαρινή ισημερία.
Στη συνέχεια, η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού. Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη μέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα.
Οι διάφορες τοπικές χριστιανικές εκκλησίες δεν γιόρταζαν το Πάσχα την ίδια ημερομηνία. Οι ιουδαΐζουσες εκκλησίες το γιόρταζαν την 15η μέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν (όποια ημέρα της εβδομάδας έπεφτε), ενώ οι εθνικές εκκλησίες την πρώτη Κυριακή (ως αναστάσιμη μέρα) μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο.
Για να λυθούν αυτές οι διαφωνίες, η Α' Οικουμενική Σύνοδος το 325 μΧ αποφάσισε ότι το Πάσχα θα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης. Αν η πανσέληνος αυτή συμβεί Κυριακή, τότε θα γιορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή. Έτσι, το χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το εβραϊκό, ενώ παράλληλα ο εορτασμός του χριστιανικού Πάσχα συνδέθηκε σαφώς με ένα αστρονομικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης.
Για να υπολογιστεί η ημερομηνία του Πάσχα, έπρεπε να βρεθεί η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και ακολούθως η πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο. Η Α' Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να ενημερώνει κάθε χρόνο τις άλλες εκκλησίες για την ημέρα του Πάσχα, αφού προηγουμένως είχε υπολογιστεί η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου, με τη βοήθεια των αστρονόμων της Αλεξάνδρειας.
Το ημερολόγιο που ήταν σε ισχύ την εποχή της Α' Οικουμενικής Συνόδου, ήταν το Ιουλιανό που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 πΧ, με τη βοήθεια του αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη. Ο τελευταίος, έχοντας βασισθεί στους υπολογισμούς του Ιππάρχου (ο οποίος πριν ένα αιώνα είχε υπολογίσει με εντυπωσιακή ακρίβεια ότι το ηλιακό έτος έχει διάρκεια 365,242 ημερών), θέσπισε ένα ημερολόγιο, του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος (το «δίσεκτο») πρόσθετε άλλη μία μέρα.
Όμως, το Ιουλιανό Ημερολόγιο είχε ένα μικρό σφάλμα, επειδή η διάρκεια του ηλιακού έτους στην πραγματικότητα είναι 365,242199 ημέρες. Ανά τέσσερα χρόνια το μικρό αυτό σφάλμα φθάνει τα 45 λεπτά, ενώ κάθε 129 χρόνια την μία ημέρα, με συνέπεια να μετακινείται όλο και νωρίτερα η εαρινή ισημερία. Έτσι, ενώ η εαρινή ισημερία την εποχή του Χριστού συνέβη στις 23 Μαρτίου, το 1582 μΧ είχε φτάσει να συμβαίνει στις 11 Μαρτίου.
Τότε ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' ανέθεσε στους αστρονόμους Χριστόφορο Κλάβιους και Λουίτζι Λίλιο να κάνουν μία ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Η 5η Οκτωβρίου 1582 μετονομάστηκε σε 15η Οκτωβρίου, ώστε να διορθωθεί το λάθος που είχε συσσωρευτεί τους προηγούμενους 11 αιώνες και η εαρινή ισημερία να επιστρέψει στην 21η Μαρτίου, όπως είχε συμβεί κατά την Α' Οικουμενική Σύνοδο.
Το Νέο ή Γρηγοριανό Ημερολόγιο υιοθετήθηκε από τα καθολικά κράτη της Ευρώπης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ από τα προτεσταντικά πολύ αργότερα. Λόγω ακόμη πιο έντονης αντίδρασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το Ιουλιανό Ημερολόγιο περέμεινε σε ισχύ σε όλα τα Ορθόδοξα κράτη έως τον 20ό αιώνα.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό στις 16 Φεβρουαρίου 1923, που μετονομάστηκε σε 1η Μαρτίου. Αφαιρέθηκαν δηλαδή 13 ημέρες από το 1923, επειδή στις δέκα ημέρες λάθους του Γρηγοριανού και του Ιουλιανού μεταξύ 325 μΧ και 1582 είχαν προστεθεί άλλες τρεις μέρες στη διάρκεια των τρεισήμισι αιώνων μετά την εισαγωγή του Γρηγοριανού Ημερολογίου στη Δύση.
Το 1924 η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχτηκε το εκκλησιαστικό ημερολόγιο να ταυτιστεί με το πολιτικό και να ισχύσει για τις ακίνητες εορτές, αλλά όχι για το Πασχάλιο Ημερολόγιο και για τις κινητές εορτές, που εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το Ιουλιανό ή Παλαιό Ημερολόγιο.
Όμως η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς δεν βασίζεται μόνο στο λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλά και στο σφάλμα του λεγόμενου «Μετωνικού Κύκλου» του 5ου αιώνα πΧ, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί αλεξανδρινοί αστρονόμοι και με βάση τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να υπολογίζει τις ημερομηνίες των μελλοντικών εαρινών πανσελήνων.
Στις 13 ημέρες της λανθασμένης Ιουλιανής εαρινής ισημερίας, πρέπει να προστεθεί και το λάθος του 19ετούς Μετωνικού κύκλου, το οποίο ανέρχεται, από το 325 μΧ έως σήμερα, σε τέσσερις έως πέντε ημέρες, με συνέπεια η Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνος να υπολογίζεται τέσσερις έως πέντες μέρες αργότερα από την πραγματική.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο και τον κύκλο του Μέτωνος για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Έτσι, συχνά το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, αλλά την επόμενη ή μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο, αντί της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο, όπως είχε ορίσει η Σύνοδος της Νίκαιας.
Πότε υπάρχει Κοινό Πάσχα και έως πότε
Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α' Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα. Έτσι η Γρηγοριανή-Καθολική πανσέληνος είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια μέρα) από ό,τι η Ιουλιανή-Ορθόδοξη.
Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή-Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.
Όμως μετά το 2700 -λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος- δεν θα μπορούν να συμπέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος, οπότε δεν θα υπάρξει ξανά κοινό Πάσχα.

Μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας η πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού


Το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, μόλις έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εκτίμηση σχετικά με την αναμενόμενη πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1).
Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς των ευρωπαίων επιστημόνων, επιβεβαιώνεται ότι μετατίθεται ελαφρώς προς τα πίσω η προβλεπόμενη ώρα καταστροφής του σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα.
Το διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τοποθετείται πλέον ανάμεσα στο απόγευμα της Κυριακής 1 Απριλίου και στα χαράματα της Δευτέρας 2 Απριλίου, με πιο πιθανό ένα χρονικό «παράθυρο» γύρω στις 02:25 ώρα Ελλάδας της 2ας Απριλίου.
Η ESA επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.
Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ESA, μετέφερε κάπως πιο πίσω τη νέα (και ακόμη αβέβαιη) πρόβλεψη, αν και πάντως η 1η Απριλίου θεωρείται ακόμη η πιθανότερη μέρα. Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού.
Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.
Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

Έρευνα: Τρεις καφέδες την ημέρα μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα

Όσοι πίνουν πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ την μέρα, κινδυνεύουν λιγότερο από απόφραξη των αρτηριών και καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Σύμφωνα με τα πορίσματα βραζιλιάνικης έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ σχεδόν πέντε χιλιάδων κατοίκων του Σάο Πάολο, ενώ έλεγξαν τις εξετάσεις τους για πιθανές ασβεστώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς, πρώιμο σημάδι στεφανιαίας νόσου και παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
«Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η τακτική κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε τις πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών» στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν, δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης, Αντρέια Μιράντα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Η ομάδα της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι,η κατανάλωση καφέ ήταν ευεργετική και για την πρόληψη άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 34 έως 74 ετών (μέσος όρος ηλικίας 50) και η μελέτη πραγματοποιήθηκε τη διετία 2008-2010.
Περίπου 8 στους 10 συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν χαμηλά, ενώ τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Περίπου 3 στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πρώην καπνιστές, ενώ το 16% ήταν καπνιστές. Περίπου το 56% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έπιναν καφέ τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και 12% ότι έπιναν καφέ περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ με καφεΐνη.
Περίπου 10% των συμμετεχόντων εμφάνιζαν φραγμένες αρτηρίες, ο κίνδυνος όμως μειώθηκε σταδιακά όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφέ. Ο καφές αποτελεί μείγμα μεταλλικών στοιχείων και άλλων συστατικών πέραν της καφεΐνης, γεγονός που εξηγεί την αντιοξειδωτική δράση του, η οποία ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Ο καφές δεν φάνηκε πάντως να βοηθά τις αρτηρίες των καπνιστών, σύμφωνα με την ερευνήτρια. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Heart Association».

ΦΩΤΟ - Ψάρεψαν στην Πύλο το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλο!


Ψαράς ψάρεψε λαγοκέφαλο στο λιμάνι της Πύλου ! 
Το επικίνδυνο για τον άνθρωπο ψάρι, ευτυχώς ο ψαράς το αναγνώρισε και δεν το έβαλε στο πιάτο του 
 Ο λαγοκέφαλος προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. 
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η  τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.
 
Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

ΦΩΤΟ: Δημ.Πανοσκάλτσης 



Και τώρα αγαπητοί σύντροφοι,για πες τε μου,πως θα πρέπει να αντιδράσω?

Σήμερα Τρίτη 27/03/2018 επιστρέφοντας από την εργασία μου βρήκα να με περιμένει ένας φάκελος.
Κατάλαβα αμέσως πως πρόκειται για δίωξη ,και το μόνο που απέμενε ήταν να διαπιστώσω  πιο ακριβώς θέμα αφορά.
Πολύ σύντομα ανοίγοντας τον φάκελο κατάλαβα από την πρώτη στιγμή τον αποστολέα του:
ΝΕΑ ΟΔΟΣ-με πολύ αγάπη, προφανώς!!!!!!!
Ήταν λοιπόν το χαμπέρι από την αγαπημένη εταιρεία, που χρόνια πολλά θησαυρίζει σε βάρος όλων μας.

Θα το ξεκινήσω λοιπόν το "έργο" από εκεί που πρέπει. Εδώ και πολλά χρόνια, για λόγους κοινής λογικής , συνειδητά και με απόλυτη επίγνωση, δεν πληρώνω τα διόδια που βρίσκονται αυστηρά και μόνο μέσα στα όρια του Δήμου Ωρωπού. Και δεν πληρώνω τα εξωφρενικά και παράλογα 6,60 Ε, πηγαίνοντας κάθε πρωί και επιστρέφοντας κάθε απόγευμα από την δουλειά μου, η οποία σημειωτέον απέχει 800 μέτρα από τον σταθμό των διοδίων, όχι μόνο γιατί είναι αδιανόητα, αλλά και γιατί αν έμπαινα στην διαδικασία να χρησιμοποιήσω τον παράδρομο, θα έφτανα καθημερινά στην δουλειά μου καθυστερημένος και κάποια στιγμή θα την έχανα. Και όχι βέβαια επειδή αργώ να ξυπνήσω, αλλά επειδή έχω και δυο παιδιά τα οποία πρέπει να μεταφέρω στα Σχολεία πριν ξεκινήσω.
Υπενθυμίζω επίσης πως είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος με την Ρένα Δούρου και έδωσα μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους τον αγώνα για ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ, όπως λέγαμε πριν εγκατασταθούμε στην Εξουσία και πριν μας καταλάβει η αιώνια λησμονιά και η αιώνια αναισθησία, όλων εκείνων που μια καρέκλα τους μεταμορφώνει από επαναστάτες σε υπηρέτες και από επαναστατημένους σε πειθήνια όργανα καταστάσεων και συστημάτων, που μόλις πριν από λίγο καταγγέλαμε με οργή.
Και λέγαμε τότε, πριν 3 μόλις χρόνια, πως είναι αδιανόητο και φασιστικό να είναι οι δρόμοι απαγορευμένοι για τον απλό πολίτη και πως οι εργολάβοι τα έχουν πάρει δεκάδες χιλιάδες φορές και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουν και αυτοί και να αποδοθούν οι δρόμοι στον λαό.
Και κάναμε πορείες και καταλήψεις και βάζαμε φωτιές και παίζαμε-προφανώς- για άλλη μια φορά το παιχνίδι των δήθεν λαϊκών αγώνων , θλιβερά ανθρωπάκια που τα χρησιμοποιούν οι εξουσίες και τα συστήματα τους, ρίχνοντας τους στάχτη στα μάτια και πείθοντας τους κάθε φορά, πως ήρθε η ώρα της νίκης........
Μπροστάρηδες, σημερινοί Υπουργοί, ο σύντροφος Σπίρτζης ,πρώτος από όλους, και όλοι οι Βουλευτές και οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε πάλευε(υποτίθεται????????), για τα δίκαια αιτήματα του μεροκαματιάρη σαν και μένα που παίρνει 30 Ε μεροκάματο και πρέπει να δώσει τα 6,6 για να πάει στην δουλειά του.
Και που είναι τώρα όλοι αυτοί?
Που είναι εκείνη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ομόφωνα έδιωχνε τα Διόδια από την Αττική?
Που είναι όλοι οι μπροστάρηδες που σήμερα το γύρισαν κωλοτούμπα και λένε χωρίς ντροπή, πως υπάρχουν ρήτρες στις συμβάσεις των εργολάβων και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα?
Την ίδια ώρα που καμιά δέσμευση δεν τηρούν οι εργολάβοι των δρόμων , με πρώτη  και κύρια εγκληματική παράβαση, την άθλια εικόνα του παράδρομου, που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες επιπέδου Τζιμπουτί συναντάς.
Που είστε όλοι εσείς σύντροφοι της ώρας του αγώνα?
Σε ποια τεράστια καρέκλα έχετε κρύψει, την ύπαρξη, τα πιστεύω και την αξιοπρέπεια σας?
Με ποια συντροφική λογική και στο όνομα ποιου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς , υποτιμάτε την νοημοσύνη και την ψυχική μας ηρεμία και μας κάνετε να μετανιώνουμε για όσα πιστέψαμε και παλέψαμε?
Τι να απαντήσω τώρα στην 14χρονη κόρη μου, που με περισσή παιδιάστικη αφέλεια, με ρωτά: Μα καλά βρε πατέρα, εσύ δεν μας έλεγες πως τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά θα λυθούν και θα  κάτσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του?
Που είσαστε ρε συντρόφια?
Είναι δυνατόν να είσαστε ίδιοι και χειρότεροι?

Αγαπητοί σύντροφοι, ανώνυμοι και επώνυμοι, σύντροφε Σπίρτζη, συντρόφισσα Ρένα Δούρου, σύντροφε Στέλιο Κοροβέση, συντρόφισσα Άννα Στεργίου, σύντροφε Γιώργο Πάντζα, σύντροφε Σπύρο Πάντζα, σύντροφε Ιούλιε Συναδινέ,  συντρόφισσα Ζανέτ Τσίπρα, σύντροφε Σπύρο Αγαπίδη, σύντροφε Πέτρο Φιλίππου,και τόσοι άλλοι, με καθαρή καρδιά και με συντροφική συνείδηση θέλω πραγματικά να σας ρωτήσω, εσείς πως ακριβώς θα αντιδρούσατε, αν βρίσκατε γυρνώντας από την δουλειά, ένα τέτοιο έγγραφο?

Δεν περιμένω βεβαίως απάντηση, γιατί ξέρω πως απάντηση δεν υπάρχει. Χάθηκε όπως χάθηκε και μια ακόμα ευκαιρία , για τον Ελληνικό λαό, εκείνες τις μέρες του Ιούλη.
Θα σας πω όμως εγώ τι θα κάνω.
Εννοείτε πως δεν πρόκειται να πληρώσω αυτό το παράλογο χαράτσι, όπως και εννοείτε πως θα συνεχίσω να περνώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Χτυπώντας την μπάρα του παραλογισμού και της υποταγής.
Και την επόμενη φορά, θα έρθω με τα έγγραφα έξω από τα μεγάλα σας γραφεία, όχι για να διαμαρτυρηθώ ή για να κατηγορήσω εσάς. Αλλά για να τιμωρήσω τον εαυτό μου, που για άλλη μια φορά "πιάστηκε κορόιδο", πιστεύοντας τα παραμύθια της Χαλιμάς.
Και μην ξεχνάτε.
Πολύ σύντομα θα ξαναχρειαστείτε όλους εμάς τους "κουτούς" και θα έρθετε για να πάρετε νέα επιταγή.
Και τότε θα μιλήσουμε εμείς.............
Ελάτε!!!!!!!!!!

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
  ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 

πηγή

ΦΩΤΟ - Δεν υπάρχει: Έτσι μαγειρεύει γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός

Η Τζένη Ιωακειμίδου είναι πολύ ενεργή στα social media και συχνά πυκνά μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους στιγμές από την καθημερινότητά της.
Πρόσφατα, η ηθοποιός μπήκε στην κουζίνα του σπιτιού της για να ετοιμάσει φαγητό για τα παιδιά της και θέλησε να δείξει στους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram την "καυτή" ποδιά που φορούσε.
Όπως θα δείτε παρακάτω, η Τζένη συνηθίζει να μαγειρεύει φορώντας μια ποδιά που έχει πάνω ζωγραφισμένο το σώμα μιας γυναίκας ντυμένης άκρως αποκαλυπτικά.
Τα likes και τα σχόλια των διαδικτυακών της φίλων, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσαν σαν βροχή!

Σημάδι σοβαρών παθήσεων η μωβ γλώσσα

Τι πρέπει να προσέχετε

Τι είναι αυτό που κάνει μια γλώσσα ενός ατόμου να αποκτήσει ένα έντονα μωβ χρωματισμό; Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από το “επειδή έφαγε βατόμουρα” και να υποδεικνύει κάποιο θέμα υγείας που απαιτεί άμεση επίβλεψη.
Πέραν του να γίνει εντελώς μωβ, η γλώσσα σας θα μπορούσε επίσης να έχει και άλλες μωβ αποχρώσεις, όπως το πορφυρό κόκκινο, το σκούρο μωβ, το μαύρο μωβ και το μπλε μοβ. Επιπλέον, αυτοί οι αποχρωματισμοί είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην μία πλευρά της γλώσσας σας, ή και στο κάτω μέρος και να μην είναι άμεσα ορατοί.
Ο μωβ αποχρωματισμός στη γλώσσα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, δεδομένου ότι μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από υποκείμενες αιτίες. Μερικές από τις κοινές αιτίες αυτού του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των μωβ κηλίδων στη γλώσσα είναι:
1. Γενικό πρόβλημα κυκλοφορίας του αίματος
Η πρώτη πιθανή αιτία μιας γλώσσας που είναι μωβ είναι ένα πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα πολλών ασθενειών και παθήσεων, όπως -μεταξύ άλλων- είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος, η θρόμβωση στο αίμα, οι κιρσοί, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και η νόσος του Raynaud. Θα έχετε άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα, πόνος, μυϊκές κράμπες, τσούξιμο ή έντονος πόνος χωλότητα, καθώς και τσούξιμο σώμα.
2. Διατροφικές ανεπάρκειες
Οι διατροφικές ανεπάρκειες είναι μια άλλη κοινή αιτία του μωβ χρωματισμού της γλώσσας, ιδίως η ανεπάρκεια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2). Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης είναι ο πονόλαιμος και οι σχισμές στα χείλη (σκασμένα χείλη). Επιπλέον, η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ έχουν επίσης συνδεθεί με ένα κοκκινωπό-μωβ χρωματισμό στην γλώσσα.
3. Χρόνια βρογχίτιδα
Η χρόνια βρογχίτιδα που επηρεάζει την παροχή οξυγόνου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε γλώσσα που είναι μωβ σκούρο, ή σκούρο μπλε. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει γαλαζωπό-μωβ δέρμα και φλέβες. Αν έχετε χρόνια βρογχίτιδα, θα πρέπει να δείτε και άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, λαχάνιασμα, επίμονο βήχα με βλεννώδεις απεκκρίσεις (φλέγματα), καθώς και συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
4. Υψηλή επίπεδα χοληστερόλης
Tο μωβ χρώμα στην γλώσσα συνδέεται και με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή χοληστερόλη είναι επίσης συχνά αιτία καρδιακών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.
5. Άλλες παθήσεις που συνδέονται με το μωβ χρώμα στη γλώσσα
  • Ασθενές πεπτικό σύστημα.
  • Πρόβλημα στο λεμφικό σύστημα, καθώς και αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων.
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως σε άτομα με θανατηφόρες ασθένειες όπως ο ιός HIV του AIDS.
  • Πελάγρα, στεατόρροια, Σύνδρομο Plummer-Vinson ή κακοήθης αναιμία.
  • Παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά) ή αντιδράσεις σε ορισμένα διατροφικά πλάνα ή συγκεριμένες τροφές.
  • Συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών και συνεπακόλουθη ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Μια παρατεταμένη φλεγμονή της γλώσσας.


healcure.org

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ;Πόσο καρκίνο μεταφέρουν οι αμιαντοσωλήνες ύδρευσης ;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΔΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ;
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ !!! 

Διερωτάται κανείς πόσο οι  Μεσσήνιοι  πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα αυτό…
Τρείς δήμοι της Μεσσηνίας  Τριφυλίας ,Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης  μέσω του συνδέσμου ύδρευσης «ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ » διοχετεύουν επί μισό αιώνα στις βρύσες ανυποψίαστων πολιτών τον αργό θάνατο αλλά δεν συγκινείται καμία δημόσια αρχή για την προστασία της δημόσιας υγείας 
 
Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε  για το πόσιμο νερό, τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι το πόσιμο νερό είναι υγιεινό, καθαρό και απαλλαγμένο κάθε ουσίας που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Ειδικότερα, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι ουσίες ή υλικά νέων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διανομή πόσιμου νερού και οι προσμείξεις που προέρχονται από τις ουσίες αυτές δεν παραμένουν στο πόσιμο νερό και δεν υποβαθμίζουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Σύμφωνα επίσης  με την Οδηγία 1999/77/EC της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εμπορία και χρήση όλων των τύπων αμιάντου σταμάτησε οριστικά την 1/1/2005 στις χώρες-μέλη και ο ήδη εγκατεστημένος αμίαντος θα πρέπει άμεσα να  απομακρυνθεί ώστε να εκλείψει κάθε πιθανός κίνδυνος μόλυνσης.
 Ο αμίαντος είναι πυριτικό υλικό ινώδες, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, απρόσβλητο από χημικές δράσεις και με αντοχή τετραπλάσια του χάλυβα.
Ο αμίαντος μεταφέρεται στο πόσιμο νερό με την μορφή μικρών ινών, οι οποίες δύσκολα απομακρύνονται. 
Λόγω μάλιστα της κρυσταλλικής τους φύσης σπάζουν σε ακόμη μικρότερες, οι οποίες εισχωρούν εύκολα στον οργανισμό  και ειδικότερα  στους πνεύμονες. 
 Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, διότι στην πράξη ο αμίαντος εξακολουθεί  υδρεύει χιλιάδες πολίτες στην Μεσσηνία  χωρίς να συμβαίνει τίποτα και να ….ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου 
 
Η σελίδα μας έχει ζητήσει επανειλημμένως  από τους υπευθύνους  τις μετρήσεις  για την καταλληλότητα ή όχι του νερού που πίνουμε εμείς και οι οικογένειες μας  και να ενημερώσουν τον απλό πολίτη εάν και πότε θα προβούν σε αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων μήκους 25 χιλ.του συνδέσμου «ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ » αλλά η  σιωπή είναι η απάντηση τους 
 
Μήπως έφθασε ή ώρα οι εισαγγελείς Κυπαρισσίας και Καλαμάτας να αναλάβουν έργο  έστω και μετά από ….50 χρόνια  για την προστασία της δημόσιας υγείας  ;

Β.Μ

Γονιδιακή θεραπεία επουλώνει τον εγκέφαλο από εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ερευνητές μελέτησαν μεν βλάβες στο νωτιαίο μυελό αλλά τα ευρήματά τους δεν αποκλείεται να επεκτείνονται και στη θεραπεία διαφόρων άλλων εγκεφαλικών καταστάσεων, με γονιδιακή θεραπεία των αστροκυττάρων πάντα

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ίσως έναν τρόπο να βελτιώσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναρρώσει μετά από διάφορες κατάστασεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τα τραύματα στον νωτιαίο μυελό.
Όπως αναφέρεται σε άρθρου του επιστημονικού εντύπου Cell Reports, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εγκεφάλου O'Donnell μελετώντας ποντίκια απέδειξε ότι η ενεργοποίηση ενός γονιδίου εντός των αστροκυττάρων συντελεί σε μικρότερες ουλές και άρα σε καλύτερη ανάρρωση από τραυματισμό. 
Οι ερευνητές μελέτησαν μεν βλάβες στο νωτιαίο μυελό αλλά τα ευρήματά τους δεν αποκλείεται να επεκτείνονται και στη θεραπεία διαφόρων άλλων εγκεφαλικών καταστάσεων, με γονιδιακή θεραπεία των αστροκυττάρων πάντα. 
«Γνωρίζουμε ότι τα αστροκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να αναρρώσουν από τραυματισμούς, αλλά δεν καταλαβαίναμε πλήρως τι ήταν αυτό που τα ενεργοποιούσε. Τώρα όμως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο η ενεργοποίηση ενός γονιδίου μπορεί όντως βοηθήσει τη διαδικασία της επουλωσης», εξηγεί ο Δρ Μαρκ Γκολντμπεργκ, από το Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας. 
Συγκεκριμένα, το γονίδιο LZK στα αστροκύτταρα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προάγει την ανάρρωση, δηλαδή την άστρογλοιωμάτωση, κατά την οποία τα κύτταρα αυτά σε σχήμα άστρου πολλαπλασιάζονται περίξ των τραυματισμένων νευρώνων και σχηματίζουν μια ουλή. 
Οι ερευνητές έσβησαν το γονίδιο στα αστοκύτταρα μιας ομάδας τραυματισμένων ποντικιών και έτσι μειώθηκε την αντίδραση των κυττάρων στον τραυματισμό και τελικά παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερη πληγή στον νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια έκαναν το LZK να υπερεκφραστεί σε μια άλλη ομάδα τραυματισμένων ποντικιών, με αποτέλεσμα μια μικρότερη ουλή. Η υπερέκφραση του LZK σε μη τραυματισμένα ποντίκια επίσης ενεργοποίησε τα αστροκύτταρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το γονίδιο προκαλεί την αστρογλοιωμάτωση. 
Σύμφωνα με τον Δρ Γκολντμπεργκ μια μικρότερη ουλή ενδεχομένως να βοηθά τη διαδικασία επούλωσης απομονώνοντας τους τραυματισμένους νευρώνες, όπως ακριβώς ο περιορισμός μιας λοίμωξης. «Αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες ισχύει αυτή η θεωρία, επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαμε έναν εύκολο τρόπο να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε την αντίδραση των αστροκυττάρων», λέει. 
Γι' αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις της αστρογλοιωμάτωσης σε τραύματα από εγκεφαλικό επεισόδιο και στον νωτιαίο μυελό. Έτσι θα μπορέσουν να καθορίσουν αν η ενεργοποίηση του γονιδίου LZK πριν από τη βλάβη επηρεάζει τη σοβαρότητά της. Και έπειτα θα μπορέσουν να μετρήσουν πως ο σχηματισμός της ουλής βοηθά ή εμποδίζει την ανάρρωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου