21.3.19

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 - Η σημαία , ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και τα...ψέματα

  Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας...
 
Δεν σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821 στις 25η Μαρτίου ενώ ήδη στις 23 Μάρτη του 1821 η Καλαμάτα και άλλα μέρη της Πελοποννήσου είχαν απελευθερωθεί από τους Τούρκους;
 
Η Πραγματικότητα είναι πως η Ελληνική Επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο.

Είναι γνωστό από την ιστορική έρευνα ότι κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ( 25η μαρτίου 1821 ) δεν συνέβη κάτι το αξιομνημόνευτο στην Αγία  Λαύρα 

Το πιθανότερο είναι ότι, αντίθετα με τον μύθο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ευλόγησε τότε τα όπλα των Επαναστατών. 

Οι σημαντικότερες επαναστατικές ενέργειες είχαν συμβεί νωρίτερα (π.χ., η είσοδος στην Καλαμάτα, η εξέγερση του Υψηλάντη). 

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική επέτειος με διάταγμα του Βαυαρού  Αντιβασιλέα  Όθωνα το  1838, δηλαδή 13 χρόνια αργότερα,  ημέρα του Ευαγγελισμού για να ντύσουν την επανάσταση με θρησκευτικό μανδύα.

Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. 

 Οι περισσότεροι ιστορικοί,είναι της άποψης που αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Παλαιού Πατρών Γερμανού, δηλαδή, "οι δε συγκεντρωθέντες αποφάσισαν να μην δώσουν αιτίαν τινά, αλλά ως φοβισμένοι να παραμερίσωσι εις ασφαλή μέρη".

Δηλαδή οι Συγκεντρωμένοι στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας να βρούν ασφαλές καταφύγιο και οτί δεν ξεκίνησαν τότε την επανάσταση του 1821.

 Όταν δε ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας. 
 
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μάλιστα είχε πει: 

 «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου»!

Ένας από τους κοτζαμπάσηδες, δηλαδή τους έλληνες άρχοντες της εποχής, είπε «κάλλιο οι Τούρκοι κι ο ραγιάς υπόδουλος, παρά λεύτερο έθνος με το λαό να’ χει δικαιώματα»!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου