22.5.19

Ευροεκλογές 2019: Είστε αναποφάσιστος; Δείτε πιό κόμμα που σας ταιριάζει

Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, οι οποίοι παραμένουν αναποφάσιστοι ενόψει των Ευρωεκλογών που διεξάγονται στην ΕΕ από αύριο Πέμπτη ως την Κυριακή, θα μπορέσουν να βοηθηθούν από μια εφαρμογή που δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (IUE), όπως ανακοίνωσε το ίδιο.
Η euandi2019, όπως ονομάζεται η εφαρμογή αυτή, καλεί τους πολίτες όλης της ΕΕ να "αντιδράσουν σε 22 δηλώσεις" πολιτικού ή οικονομικού περιεχομένου. Οι απαντήσεις τους θα επιτρέψουν να γίνει γνωστό προς ποιο κόμμα κλίνουν περισσότερο στην χώρα τους, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, διευκρινίζει το IUE.
Η euandi2019 δημιουργήθηκε από μια ομάδα 122 ειδικών και πολιτικών επιστημόνων, περίπου πέντε από κάθε κράτος μέλος, η οποία κατέγραψε περίπου 250 πολιτικά κόμματα και κινήματα στην Ευρώπη και εξέτασε εμπεριστατωμένα τα προγράμματά τους, σύμφωνα με το IUE, το οποίο για την δημιουργία της εφαρμογής αυτής δηλώνει ότι συνεργάστηκε στενά με το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης στην Ελβετία.
Το εργαλείο αυτό είναι "πολιτικά ουδέτερο", υπογραμμίζει η IUE, και διατίθεται σε 20 γλώσσες και σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων στην ΕΕ που εξακολουθούν να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Ποσοστό χαμηλότερο του 40% των Ευρωπαίων γνώριζε ότι οι Ευρωεκλογές γίνονταν τον Μάιο και μόνον ένα ποσοστό 5% μπορούσε να αναφέρει σωστά τις ακριβείς ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξάγονταν, μεταξύ της 23ης και της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στα τέλη του Φεβρουαρίου από το Kantar Public.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα τέλη Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδειξαν επίσης ότι το 38% των Ευρωπαίων (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) γνώριζαν στα τέλη Φεβρουαρίου τον μήνα διεξαγωγής των εκλογών. Το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 50% σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, και έφθανε το 34% στη Γαλλία.
Επίσης μόνον το 35% των ψηφοφόρων, κατά μέσον όρο, εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει την Κυριακή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου